Orașul tot e un târg de Crăciun. Mâncarea completează tabloul feeric, iar vinurile locale transformă călătoria de Crăciun în Colmar într-una pe care vei vrea să o repeți an de an. Sărbătorile sunt feerice în Colmar!
O plimbare pe străzile împodobite de Crăciun din Colmar este ca și cum ai intra în toate basmele copilăriei tale care prind viață. Case colorate ca din turtă dulce din care chiar și Hansel și Gretel ar lua o mușcătură împrejmuiesc străzile. Luminile calde care împodobesc fiecare casă, fără excepție, te trimit direct în desenele Walt Disney de Crăciun. Există și un foișor de lemn din care ți-o poți imagina pe Rapunzel aruncându-și părul de au, dar și căsuțe mici din lemn din care juri că ies, zâmbind, cei șapte pitici.
De ce e atât de specială regiunea Alsacia, unde se află orășelul Colmar
Regiunea Alsacia din Franța este unică prin faptul că, fiind atât de aproape de granița cu Germania, ambele culturi se amestecă dând naștere acestui tărâm de basm. Alsacia este una dintre cele mai frumoase regiuni din Franța. Este cunoscută pentru piețele de Crăciun, pentru castelele sale, pentru drumul vinului. Este celebră și pentru gastronomia de înaltă calitate și când spunem asta ne ducem cu gândul în special la varza murată. Și la flammekueche.
Cunoscută și sub numele de tarte flambée, flammekueche un fel tradițional de mâncare originar din regiunea Alsacia din Franța, precum și din regiunile învecinate din Germania. Este, de fapt, o pizza sub formă de tartă sau plăcintă, o crustă subțire de aluat de pâine sau aluat de tăiței, acoperită cu o combinație simplă de ingrediente, precum smântână (sau uneori iaurt), ceapă tăiată fin, bacon afumat sau șuncă și uneori puțină brânză proaspătă, precum brânza de vaci.
Puțină istorie, pentru context…
Regiunea Alsacia a fost cedată între Franța și Germania de-a lungul anilor. Orașul Colmar a fost cucerit de francezi în 1673, dar a fost din nou anexat Germaniei din 1871 până în 1919, apoi din nou în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. A fost ultimul oraș eliberat din Franța la sfârșitul războiului și a aparținut Franței de atunci, dar nu se poate nega influența germană încă evidentă în acest oraș. Deși este mult mai mic decât Strasbourg, Colmar este pitoresc la fiecare pas. Nu există o listă uriașă de atracții în Colmar, dar acest lucru este compensat de cantitatea de locuri pitorești din acest oraș de basm.
Ce trebuie să guști musai pe străzile Colmarului
Pomeneam mai devreme de flammekueche, acea pizza sub formă de tartă. Dar pe lângă asta, uite și alte câteva dintre mâncărurile tradiționale alsaciene pe care pur și simplu trebuie să le încerci dacă vizitezi piețele de Crăciun din Colmar.
Mannele
Deși sună cunoscut, n-au de-a face cu ce crezi tu. Sunt pâinișoare dulci, făcute în formă de omuleți. Precum turtele de Crăciun, doar că aluatul lor aduce mai degrabă cu cel de brioșe sau cozonac. Manelele au stafide sau chipsuri de ciocolată pentru ochi și merg perfect cu o ciocolată caldă. Ciocolateria Jacques Bockel are propria versiune, netradițională, din ciocolată, cu diferite umpluturi gustoase, cum ar fi alune și caramel sărat. Pur și simplu trebuie să le încerci!
Vin fiert
O băutură de bază a piețelor de Crăciun din Alsacia și, într-adevăr, simbolică pentru fiecare piață europeană, este vinul fiert cu arome de sărbătoare. Cunoscut sub numele de gluhwein în țările vorbitoare de limbă germană sau glogg în țările nordice, acest vin fiert uimitor este peste tot. În Alsacia, deși vinul alb pare să fie la fel de popular, nun este întrecut, când vine vorba de vin fiert cu arome de sărbătoare, de cel roșul. Ambele au condimente, note citrice și, uneori, miere pentru a adăuga un pic de dulceață. Acesta este mirosul ispititor al Crăciunului!
Kugelhopf
Deși își are originea în Austria, această pâine dulce cu drojdie, umplută cu stafide, a devenit o specialitate a regiunii Alsacia din Franța. Aici, este adesea servită la micul dejun sau brunch. Este coaptă într-o formă cu pereți înalți, care conferă prăjiturii modelul său caracteristic. Perfect pentru cafeaua de dimineață. O vei găsi la toate căsuțele din piețele de Crăciun.
Bredele
Aceste cookie-uri uscate tradiționale se găsesc într-o mulțime de forme și arome, inclusiv scorțișoară, vanilie, anason și multe altele. Sunt în formă de stele, clopoței, inimioare, cerbi, la fel cum sunt turtele dulci de Crăciun. În Alsacia, aceste cookie-uri se fac în perioada Crăciunului în cantitate mare pentru a fi oferite prietenilor sau familiei. În Alsacia, procesul de preparare a acestora reprezintă un moment de socializare și o ocazia de a aduna familia laolaltă. Oamenii se adună pentru a pregăti aceste dulciuri împreună, decorează biscuiții în diverse forme și apoi îi coc în cuptor.
Pain d’epices
Similară cu turta dulce, pain d’espices înseamnă literalmente „pâine condimentată”. Există diferite rețete servite în piețele de Crăciun din Colmar. Unele sunt puțin mai dulci, unele au mai mult gust de portocală, iar altele au cireșe glazurate în compoziție.
Ce e musai să vezi în Colmar dacă ajungi aici
Perioada sărbătorilor de iarnă este perfectă pentru a vizita Colmar. Orașul e mic și, deși am spus mai sus că nu prea sunt locuri de vizitat, ar trebui să știi că sculptorul Auguste Bartholdi, cel care a proiectat Statuia Libertății (doar structura metalică a statuii îi aparține lui Gustav Eiffel) s-a născut aici, în Colmar. Casa în care s-a născut este astăzi muzeu, Musée Bartholdi, și găzduiește mai multe sculpturi ale sale.
Un alt loc magic în Colmar este cartierul supranumit Mica Veneție. E de departe cea mai romantică și pitorească zonă! Canale liniștite străbat, asemenea străzilor, locurile dintre case. Din loc în loc, câte un ponton de îmbarcare, ori câte o terasă încălzită de luminile care decorează toate casele din Colmar în această perioadă a anului. Feeric! Merită o vizită!
Dacă ești cu copiii, atunci bagă un ochi la Muzeul jucăriilor. Dacă nu ești cu copii, retrăiește-ți copilăria vizitând muzeul, găzduit într-un vechi cinematograf. Muzeul prezintă o colecție de jucării din secolul al 19-lea până în prezent. Pe cele trei etaje, poți descoperi jucării antice sau personaje din desene animate. Practic, orice, de la ursuleți de pluș vintage la primele păpuși Barbie. Vei găsi și jocuri video, Playmobil, modele la scară, roboți și un set de trenuri miniatural destul de impresionant. Jucăriile și jocurile expuse aici provin din întreaga lume și au aparținut diferitelor generații de copii.
Ia la pas piețele de Crăciun din Colmar. Vei descoperi că există o mulțime de activități de care să te bucuri. Poți da peste evenimente de muzică live, un patinoar, ori poți alege activități în aer liber. Cum sună o plimbare cu balonul cu aer cald sau o plimbare cu trăsura trasă de cai?
Își dorim să ajungi de Crăciun în Colmar, măcar o dată în viață! Iar dacă vrei să descoperi și alte orașe minunate în această perioadă, uite o listă cu cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa.