De aceasta data vreau sa impartasesc cu voi una din etapele prin care trece profesia de chef in Romania. Sunt bucuros sa remarc interesul sporit al mass-mediei, TV, presa, prin emisiuni prin Master Chef, Horia Virlan Academy etc.
Competita Metro Chef a debutat la RomExpo, 9 si 10 martie, in Bucuresti. Dupa un tur al tarii se va incheia tot la Bucuresti, pentru desfasurarea semifinalei si finalei, in toamna acestui an.
Tema competitiei este Cutia Magica, este un subiect pe care il apreciez foarte mult. Nu ai cum sa cunosti inainte ceea ce se va intampla si nu poti sa te antrenezi. Fiecare candidat pleaca de la aceeasi linie de pornire. Ai nevoie de foarte multa originalitate, creativitate si inspiratie. Ai doar 10 minute sa pregatesti menu, considerand timpi de pregatire, echipamentele pe care le ai la dispozitie – o atenta analiza prealabila. Munca noastra presupune o forta rapida de actiune, planificare si organizare. Totul trebuie sa mearga cu precizia unui ceas elvetian. Competita se termina in doua ore si nici un minut in plus. Altfel toata munca poate fi pierduta.
Pentru aceasta competitie am apreciat prospetimea produselor, buna calitate a echipamentelor puse la dispozitie de catre Metro pentru asigurarea succesului acestui concurs. Au fost produse dedicate gastronomiei: fois gras, piept de rata, fructe de mare, lup de mare, o varietate mare de legume, culori frumoase si foarte proaspete, si o mare varietate de fructe. Pentru un chef produsele puse la dispozitie au fost de vis, tot ceea ce era necesar pentru a da frau liber imaginatiei.
Toate ingredientele initiale pregatite, mai avem nevoie doar de cateva: candidati si un juriu profesioninst impartial, cu experienta internationala, pentru ca reteta sa fie de succes.
Fiecare candidat a primit o nota de la 0 la 10, pentru urmatoarele categorii:
* Mise en place igiena
* Tehnici culinare folosite
* Prezentare
* Gust
Fiecare membru al juriului a considerat ponderea fiecarei categorii in nota finala, fara a se consulta cu ceilalti membrii ai juriului. Intre felul principal si desertul creat de concurenti a fost o diferenta de preparare si gust. Rar in profesia noastra regasesti un chef care poate fi un patisier foarte bun si vice-versa. Poate ca organizatorii s-au gandit sa sporeasca gradul de dificultate astfel, sa fie mai picanta.
Mi-a facut deosebita placere sa fiu alaturi de ceilalti membrii ai juriului Horia Virlan, Mariana Popa, Patrick Guibet, Silvia Ailincai si Constantin Eremia. Dl. Horia Virlan a impartasit multe zambete si fotografii alaturi de public. Simtul sau al umorului a creat o atmosfera excelenta in juriu. Am admirat impreuna eforturile depuse de candidatii:
* Tihulca Adrian, Ciobota Sorin – Restaurant Loft
* Buzdugan Marius Petrut, Panait Danut – La Cantine de Nicolai
* Fartais Mihai, Presta G. Domenico – Ristorante Isoletta
* Pascale Silvia, Buda F Marian Ciprian – Domeniul Seniorilor
* Cordianu Cornel, Nicolae Mihai – SC Diamone Intermed
* Mona Spataru, Popescu Ghe. Stefan Daniel – Accor Hotels Romania
* Baciu Gorge, Lazar Cristian – SC Continental Hotel
Spiritul competitiei este sa participi cu pasiune si incredere, si pregatit pentru ziua respectiva. Este o ocazie extraordinara, in care candidatii pot impartasi experiente, cunostiinte si se pot imbunatati pentru urmatoarea competitie. In spiritul baronului Coubertin, cel mai important este sa participi. Personal apreciez aceast concept.
Prima surpriza a fost echipa castigatoare a anului trecut a plecat din prima etapa a competitiei. Pana la sfarsit cred vom avea parte de sare si piper. Si pentru aceasta etapa pentru Bucuresti, castigatorii nostri sunt Tihulca Adrian si Ciobota Sorin. Ii vom revedea in semi-finale. Bravo! Le urez mult succes atat castigatorilor cat si candidatilor care au participat.
Exista o noua generatie de bucatari acum, ce folosesc metode de prezentare contemporana, fata de cele clasice pe care le-am descoperit acum ceva timp. Concurentii nostri au abordat produsele cu mult respect, o noua alchimie pe piata romaneasca. Aceasta noua generatie este foarte motivata si pun multa pasiune in profesia noastra, Ei au un viitor bun inainte.
A. Bourdain: Majoritatea oamenilor nu inteleg ca la nivel profesional nu este vorba doar despre cea mai buna reteta, cea mai inovatoare prezentare, cea mai buna combinatie de ingrediente sau cele mai bune arome si texturi. Adevarata cheie este pregatirea mancarii pe care o savurezi. Este mai mult despre consistenta, despre repetitie nesfarsita, aceleasi serii de miscari repetate din nou si din nou exact in acelasi fel.
In spatele acestei profesii sunt multe sacrificii, multa munca, efort si disciplina…si bandaje pentru degetele taiate, sau crema pentru arsuri. E ca si in karate, nu poti obtine centura neagra intr-un an de zile. Trebuie sa fii cu mintea si inima deschisa, sa poti sa imbogatesti cu elemente din alte culturi, sa presari un pic din diferite traditii, stilurile fiecaruia evolueaza, se transforma.
Romania este o tara minunata pe care tinerii chefs talentati pot sa o valorizeze si sa o promoveze in cuisine.
Culinary regards,
David Contant