Branza creeaza dependenta. Daca n-ati simtit asta pana acum sau nu v-ati dat seama, puteti sa va incredeti in specialisti, mai exact in oamenii de stiinta care au folosit Yale Food Addiction Scale si au ajuns la concluzia ca branzeturile chiar pot deveni un fel de drog. Asta pentru ca au in compozitie cazeina, o substanta chimica care activeaza aceeasi zona a creierului pe care o butoneaza si consumul de droguri tari. Mai multe despre studiul in care e ca branzeturile dau dependenta, puteti citi aici.
Acum ca am stabilit de ce ne place atat de mult branza, sa va aratam si care sunt cele mai scumpe tipuri de branza, dependenta care sigur ne-ar duce la sapa de lemn.
Caciocavallo Podolico
PRET: 100 $/ kilogramul
I se mai spune “branza de cal” desi n-are nicio treaba cu acest animal de la care si-a tras porecla. Dar pentru ca in trecut aceasta branza era carata cu ajutorul cailor, asa i-a ramas denumirea in popor. Caciocavallo e o branza care vine, de fapt, la un anumit soi de vaca italiana denumita Podolica. Aceasta vaca da lapte doar la inceputul verii, timp de 2 luni. Asa se justifica si pretul pentru branza Caciocavallo Podolico, care are forma unei lacrimi si un gust foarte asemanator cu branza Provolone, tot din Italia.
Bitto Storico
Pret: 200-250$/ kilogram
Bitto Storico e o branza facuta dintr-un mix de lapte de capra si lapte de vaca suedeza. Particularitatea acestei branze este ca sta la maturat cel putin 10 ani, ceea ce o face o branza italiana foarte rara si foarte scumpa, plus ca mai exista doar 12 producatori de branza Bitto in lume. Branza e produsa doar vara cand vacile merg la pascut in vaile alpine de mai inalte. Bitto este un produs de origine controlata, certificare pe care a primit-o in 1996 si este o branza recunoscuta pentru gustul fin.
Branza de elan
Pret: 600-900$/ kilogram
Aceasta branza super scumpa se gaseste doar in Suedia, la Elk House, locul in care este facuta si apoi vanduta. Aici exista 3 elani, Gullan, Haelga si Juna, si ei sunt responsabili pentru aceasta branza despre care se spune ca e foarte cremoasa. Proprietarii fermei si ai restaurantului din Suedia produc si distribuie aceasta branza in 3 forme: feta, blue cheese si in coaja.
White Stilton Gold
Pret: 900$/ kilogram
O branza creata de o laptarie cu traditie de 100 de ani din UK (Long Clauson), White Stilton e o branza super cremoasa. Functioneaza de fapt ca o baza si poate fi apoi amestecata cu ghimbir, caise si alte ingrediente sau se recomanda folosirea ei pentru cheesecake-uri. Aroma ei e aurul, mai exact lichior de aur si frunze comestibile aurite. White Stilton Gold e considerata o branza premium si e printre preferatele vedetelor din UK. Asta poate si pentru ca e foarte, foarte scumpa.
Branza Pule
Pret: 1000-1200$/ kilogram
Branza Pule e data de o anumita specie de magari pe cale de disparitie din Serbia. De fapt, doar aici se si produce, la o rezervatie naturala de unde doar 12 din cei 140 de magari dau lapte constant. Magarii sunt mulsi manual de 3 ori pe zi si e nevoie de 15 animale ca sa se obtina 3 litri de lapte. Iar pentru un kilogram de branza e nevoie de 25 de litri de lapte. Deci e mare branza procesul obtinerii acestei branze si asa se poate explica si pretul piperat pentru acest produs.
Voi ce branza ati vrea sa incercati? Ati da atatia bani pentru unul dintre produsele de mai sus?