Restograf Restograf
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
Rezerva o masa
Conectare
Inregistrare
  • Ai un restaurant?
    • Promoveaza-te
    • Business Blog
    • Consultant virtual
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > FOOD & DRINKS > REȚETE > Ce este sosul Habanero și cum se face
  • REȚETE

Ce este sosul Habanero și cum se face

  • Autor : Laura Bogaciu
  • Data publicare : 10 august, 2023
  • Data modificare : 10 aprilie, 2025
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Tabloul unei seri relaxante are în centru și un bol mare cu chipsuri sau nachos? Ei bine, atunci trebuie să fie pe-acolo și un sos în care să fie înmuiate înainte de a fi devorate. Iar sosul cel mai potrivit trebuie să fie super-ușor, puțin picant și hiper-delicios. Și să fie făcut în casă, din ingrediente proaspete (și bio dacă se poate!), nu cumpărat, plin de aditivi, coloranți, arome și potențiatori de gust. Un sos cu aceste caracteristici are și un nume: sosul Habanero!

Bol din lut plin cu sosul Habanero, asezat pe un tocator din lemn
Foto KamranAydinov on Freepick

Îl poți folosi ca sos nu doar pentru chipsuri și nachos ci și pentru… cam orice. Este perfect și pentru aripioare de pui (de altfel pentru orice tip de carne, în general), tofu, orez, tacos, burrito sau tortilla. Poate fi întins pe sandvișuri sau poate fi pus pe ouă. Ardeii Habanero sunt incredibil de aromați, așa că se potrivesc bine cu aproape toate mâncărurile sărate datorită gustului și aromei lor.

Tu nu trebuie decât să faci rost de ardei Habanero, că două rețete pentru sos avem noi și îți dăm și ție!

Ce este sosul Habanero?

Cu rădăcini adânci în cultura și tradițiile culinare ale Americii Centrale și de Sud, acest sos „incendiar” face deliciul amatorilor de picanterii, ca să zicem așa. Își are originile în regiunea Yucatan din Mexic, unde ardeii habanero au fost cultivați pentru prima dată acum sute de ani. Însă denumirea i-a fost inspirată de capitala Cubei, Havana.

Ceea ce-l face cu adevărat special este iuțeala (ardeii habanero sunt printre cei mai „usturați” din lume) dar și aroma puternică – motiv pentru care a devenit unul dintre ingredientele cheie în preparatele menite să testeze simțurile. În bucătăria mexicană este adesea folosit alături de preparate tradiționale, precum tacos și enchiladas, dar și în sosuri pentru carne.

Cum se face sosul Habanero?

habanero sauce, salsa de chiles habaneros, spicy ripe habanero hot chili peppers mexican food in mexico

Ingrediente:

  • 10-12 ardei Habanero (cantitatea poate fi ajustată în funcție de toleranța ta la iuțeală)
  • 3 căței de usturoi mărunțiți
  • 1 ceapă mică tocată
  • Un sfert de cană de oțet de mere
  • Sucul de la 1-2 lămâi
  • O linguriță de zahăr
  • Sare, după gust

Mod de preparare

  1. Spală ardeii Habanero și îndepărtează codițele. Poți lăsa semințele dacă vrei un sos mai picant sau le poți îndepărta parțial sau complet pentru un nivel mai scăzut de iuțeală.
  2. Adaugă ardeii într-o tigaie sau cratiță, usturoiul mărunțit și ceapa tocată. Fierbe toate aceste ingrediente la foc mediu spre tare timp de aproximativ cinci minute, până când se înmoaie și eliberează aromele.
  3. Transferă ingredientele fierte într-un blender sau robot de bucătărie, adaugă oțetul de mere, sucul de lămâie și zahărul (dacă dorești o tentă de dulce).
  4. Pulsează sau amestecă până când obții o pastă fină, omogenă. Gustă sosul și adaugă sare după preferință. Poți ajusta și cantitatea de suc de lămâie sau oțet, în funcție de preferințele tale în ceea ce privește aciditatea.
  5. Transferă sosul într-un recipient sterilizat și închide ermetic.

Sosul Habanero poate fi păstrat în frigider timp de câteva săptămâni.

ATENȚIE! Ardeii Habanero sunt extrem de iuți, deci este important să iei măsuri de precauție în timpul preparării sosului. Asigură-te că lucrezi într-un spațiu bine ventilat și evită contactul direct cu mâinile sau fața atunci când manipulezi ardeii. Este recomandat să porți mănuși de bucătărie pentru a te proteja.

Taco cu ceapa, alune si cu sosul habanero

O altă rețetă de sos Habanero

Ingrediente:

  • Ardei Habanero
  • Ardei gras galben
  • Morcovi
  • Suc de portocale
  • Suc de lămâie verde
  • Zahăr

Mod de preparare:

  1. Combină toate ingredientele într-o tigaie antiaderentă și pune-o pe foc. Din momentul în care începe să fiarbă, mai lasă tigaia pe foc zece minute, amestecând din când în când.
  2. Pune toate ingredientele într-un blender și mărunțește-le până la omogenizare.
  3. Pune sosul obținut din nou în tigaie și fierbe la foc mic timp de 5-10 minute, amestecând constant. Când se îngroașă, sosul este gata.
  4. Lasă-l să se răcească ușor, apoi transferă-l într-un borcan curat sau într-o sticlă.

Se păstrează la frigider și se consumă în termen de două săptămâni.

Ponturi pentru un sos delicios

  • Poți folosi orice fel de ardei gras colorat, dar îți recomand să-l folosești pe cel galben, deoarece va menține nuanțele vibrante de galben în sos.
  • Dacă sosul ți se pare prea subțire, fierbe-l mai mult timp, până se îngroașă. Ai grijă să nu se lipească de tigaie!
  • Dacă sosul este prea gros, mai adaugă puțin suc de portocale, câte o lingură, pe rând.
  • Pentru ca sosul să fie mai picant, mai adaugă ardei, câte puțin, pe rând.
  • Pentru un sos mai dulce, adaugă puțin zahăr.
  • Dacă sosul nu are aciditate, adaugă mai mult oțet sau suc de lime.

Sosul Habanero nu e deloc greu de făcut și e foarte gustos (mai ales dacă ești fan mâncare picantă). Așa că ia-ți inima în dinți și încearcă să-l prepari acasă.

Iar dacă vrei și alte rețete, tot din zona „iute”, uite un ghid complet al aripioarelor picante.

 

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • bucatarie mexicana
  • cele mai bune restaurante
  • mancare picanta
  • retete sosuri
  • sos Habanero
Citește și
Cele mai bune tipuri de baiț pentru carne de vită la grătar: rețete și trucuri
Citește articolul
  • REȚETE
Cele mai bune tipuri de baiț pentru carne de vită la grătar: rețete și trucuri
Trenduri Virale de pe TikTok: Ce Mănâncă Gen Z în 2025
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
  • REȚETE
Trenduri Virale de pe TikTok: Ce Mănâncă Gen Z în 2025
Drob – Cum se face drobul pentru Paște. Idei de rețete & mod de preparare
Citește articolul
  • REȚETE
Drob – Cum se face drobul pentru Paște. Idei de rețete & mod de preparare
Rețete cu spanac proaspăt – Idei & Recomăndări de restaurante unde servesc spanac
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
  • REȚETE
Rețete cu spanac proaspăt – Idei & Recomăndări de restaurante unde servesc spanac
Aluat de pizza – Cum se face pizza cu blat de casă
Citește articolul
  • REȚETE
Aluat de pizza – Cum se face pizza cu blat de casă
Sarmale – Rețeta de sarmale cu varză murată, explicată pas cu pas
Citește articolul
  • REȚETE
Sarmale – Rețeta de sarmale cu varză murată, explicată pas cu pas
3 rețete de zacuscă, mai deosebite: de ciuperci, de pește și de fasole
Citește articolul
  • REȚETE
3 rețete de zacuscă, mai deosebite: de ciuperci, de pește și de fasole
Cele mai populare sosuri italiene pentru paste
Citește articolul
  • REȚETE
Cele mai populare sosuri italiene pentru paste
Ce poți face cu tortilla? 9 rețete, altele decât tacos
Citește articolul
  • REȚETE
Ce poți face cu tortilla? 9 rețete, altele decât tacos
Caută
Alegerea editorilor
  • Cele mai bune cherhanale de pe litoralul românesc, unde mănânci excelent
    • ÎN ȚARĂ
    • UNDE IEȘIM
    Cele mai bune cherhanale de pe litoralul românesc, unde mănânci excelent

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2023 Restograf

Input your search keywords and press Enter.