Managerii unui important proiect social, finantat din fonduri europene, cauta sa preia un restaurant cu o suprafata de min. 200 mp, utilat sau doar cladirea, pentru deschiderea unui restaurant deservit in intregime de personal nevazator. Spatiul trebuie sa fie dispus, preferabil, pe un singur nivel.
Cei care detin astfel de spatii si doresc sa-l cedeze sau sa se implice in proiect in alt fel, sunt rugati sa-l contacteze pe domnul Marius Toth la adresa office@peintuneric.ro.
***
Intreprinderea Sociala PE INTUNERIC
Crearea intreprinderii sociale PE INTUNERIC are la baza un concept pe cat de generos, pe atat de inovator, unic in Romania si anume infiintarea unui Muzeu-Restaurant PE INTUNERIC cu angajati persoane nevazatoare care vor deservi diferitele sectii ale muzeului. Vizitatorii vor parcurge pe intuneric un traseu prin sectii organizate dupa cele 4 simturi, in afara celui al vazului, respectiv sectia rezervata simtului auzului, cea rezervata simtului tactil, a simtului olfactiv si, in fine, sectia rezervata simtului gustului. Beneficiile crearii si functionarii acestei inreprinderi sociale sunt multiple si, practic, sunt rezultatele indeplinirii urmatoarelor obiective pe care si le propune:
- sa creasca gradul de constientizare a publicului larg cu privire la problemele nevazatorilor;
- sa contribuie la insertia pe piata muncii a unui nr de 7 persoane nevazatoare, 3 persoane care provin din familii cu mai mult de 2 copii si alte 2 persoane de etnie roma;
- sa sprijine financiar copii nevazatori supusi unor operatii chirurgicale pentru recuperarea vederii.
Vizitatorii vor face turul muzeului, respectiv, vizitarea tuturor sectiilor. In cadrul turului, vizitatorii vor fi in permanenta ghidati de persoane nevazatoare si vor experimenta, pe intuneric, diferite senzatii si perceptii caracteristice fiecarui simt. Turul se va incheia cu sectia rezervata gustului care este, de fapt, un spatiu in care vizitatorii vor servi masa in intuneric deplin.
Servirea mesei in intuneric are la baza conceptul de „blind dinning” care pune accentul pe ascutirea celorlalte simturi, altele decat vederea. Organizarea unor sesiuni de teambulding in intuneric este o activitate in premiera in tara noastra si are la baza indeplinirea unor obiective de training intr-un regim cu totul special, respectiv in intuneric, participantii la teambuilding parcurcand un set de exercitii specifice.
Intreprinderea sociala PE INTUNERIC va functiona in regim de Unitate Protejata Autorizata (UPA), fapt ce presupune o serie de facilitati pentru societatile comerciale care achizitioneaza produse siservicii.
Proiectul este finantat de POS DRU – DMI 6.1, iar spatiul necesar functionarii muzeului si al restaurantului PE INTUNERIC este de minimum 200-250 mp utili rezervati sectiilor muzeului, inclusiv salonul dedicat restaurantului, (exclusiv spatiul alocat bucatariei, vestiarelor angajatilor, spatiilor de depozitare anexe). Ideal ar fi ca intreg spatiul sa fie situat pe un singur nivel (in cazul in care bucataria si salonul restaurantului ar fi situate la nivele diferite, ospatarilor nevazatori le-ar fi foarte greu sa asigure o servire prompta si de calitate urcand si coborand trepte).
Identificarea si recrutarea persoanelor nevazatoare se va realiza cu ajutorul asociatiei de profil care detine baza de date a persoanelor nevazatoare din Bucuresti. Fiabilitatea ideii a fost deja validata cu acestea. Pentru posturile de ospatari vor fi selectate persoane care prezinta abilitati mai degraba motrice, dexteritate in manipularea unor obiecte, facilitatea de a se deplasa. Pentru posturile de trainer-teambuilding se va opta pentru persoane nevazatoare cu studii superioare si care prezinta abilitati sociale, de comunicare interpersonala. Dat fiind deficienta acestora, multe din persoanele nevazatoare au studiat stiinte sociale, precum psihologia, asistenta sociala etc si prezinta si competentele necesare.
(poza lui 3noony de pe www.deviantart.com)