Când ți s-a terminat pofta pentru sarmale, cozonaci și murături, vine sezonul poftelor pentru salatele calde. Salatele astea sunt trecerea dintre iarnă și primăvară: conțin viața pe care o aduce primăvara (legumele), dar cuprind și căldura de care încă mai avem nevoie pentru restul de iarnă rămas (proteină și cerealele). Așadar, salate calde, senzaționale preview-uri ale primăverii!
Cu sosuri și legumele gătite la perfecție, aceste salate calde devin adevărate delicii pentru papilele gustative în sezonul rece. În timp ce iarna aduce cu ea zăpadă și frig, este momentul ideal să te bucuri de o explozie de arome și culori în farfurie. Îți prezentăm câteva rețete îmbietoare de salate calde, menite să aducă un strop de căldură și savoare în serile reci de iarnă.
10 salate calde, gustoase, hrănitoare și reconfortante
#1. Salată caldă cu cartofi și bacon
Ingrediente:
- cartofi tăiați cubulețe
- felii de bacon tăiate mărunt
- 1 ceapă roșie, tocată fin
- maioneză, muștar, sare și piper
Mod de preparare:
- Fierbe cartofii până devin moi.
- Într-o tigaie, prăjește baconul până devine crocant.
- Amestecă cartofii fierți, baconul prăjit și ceapa tocată într-un bol mare.
- Adaugă maioneză, muștar, sare și piper după gust. Amestecă bine și servește cald.
#2. Salată caldă cu quinoa și legume la cuptor
Ingrediente:
- o ceașcă de quinoa fiartă
- morcovi, dovlecei și ardei copți la cuptor
- roșii cherry
- brânză feta
- ulei de măsline, oțet balsamic, sare și piper
Mod de preparare:
- Amestecă quinoa fiartă cu legumele făcute la cuptor, cu roșiile cherry și cu brânza feta.
- Prepară un dressing din ulei de măsline, oțet balsamic, sare și piper și adaugă peste salată.
- Servește cald.
#3. Salată caldă de linte, cu spanac și avocado
Ingrediente:
- 1 ceașcă de linte fiartă
- spanac proaspăt
- avocado, tăiat cuburi
- câteva cubulețe de morcov
- un castravete, tăiat cubulețe
- dressing cu ulei de măsline, lămâie, sare și piper
Mod de preparare:
- Amestecă lintele fierte, spanacul, cuburile de avocado, bucățelele de castravete și ceapa roșie într-un bol.
- Prepară un dressing simplu cu ulei de măsline, lămâie, sare și piper.
- Adaugă dressingul peste salată și amestecă ușor. Servește cald.
#4. Salată caldă de ficăței de pui cu ciuperci
Ingrediente:
- 4-5 lobi de ficăței de pui
- ciuperci feliate
- usturoi tocat fin
- frunze de salată verde
- dressing cu iaurt, muștar, sare și piper
Mod de preparare:
- Gătește ficățeii de pui într-o tigaie până devin maronii.
- Adaugă ciupercile și usturoiul și prăjește până ciupercile sunt moi.
- Într-un bol mare, amestecă frunzele de salată cu puiul și ciupercile.
- Prepară un dressing din iaurt, muștar, sare și piper și adaugă peste salată. Servește imediat.
#5. Salată caldă de orez, cu legume și creveți
Ingrediente:
- orez fiert sau la aburi
- creveți decojiți
- 1 ardei gras, cuburi
- mazăre
- 1 lingură de unt
- sos de soia, ghimbir ras, sare și piper
Mod de preparare:
- Gătește orezul conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
- Într-o tigaie, prăjește creveții în unt și adaugă ardeiul gras și mazărea.
- Amestecă orezul gătit cu legumele și creveții prăjiți.
- Adaugă sos de soia, ghimbir ras, sare și piper după gust. Servește cald.
#6. Salată caldă cu morcovi caramelizați, conopidă și cușcuș
Ingrediente:
- cană de cușcuș gătit conform instrucțiunilor de pe ambalaj
- 2 morcovi mari, tăiați în bastonașe subțiri
- 1/2 conopidă, descompusă în buchețele mici
- 1 cană de mazăre boabe
- linguri de ulei de măsline
- sare și piper după gust
Pentru caramelizarea morcovilor:
- 2 linguri de zahăr brun
- 2 linguri de oțet balsamic
Pentru dressingul de oțet:
- 3 linguri de oțet balsamic
- 1/4 cană de ulei de măsline
- lingură de muștar Dijon
- sare și piper după gust
Mod de preparare:
- Caramelizează mai întâi morcovii. Într-o tigaie, încinge zahărul brun la foc mediu. Adăugă morcovii tăiați și oțetul balsamic. Gătește morcovii până când sunt moi și caramelizați. Trage deoparte când sunt moi.
- Fierbe conopida și mazărea în apă cu sare până când acestea sunt ușor moi, dar încă crocante. Scurge apa și lasă legumele deoparte.
- Gătește cușcușul conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Afânează-l cu o furculiță și lasă-l să se răcească.
- Într-un bol mare, amestecă cușcușul, conopida, mazărea și morcovii caramelizați.
- Într-un castron mic, amestecă oțetul balsamic, uleiul de măsline, muștarul, sarea și piperul.
- Toarnă dressingul de oțet peste salată și amestecă ușor pentru a îmbrăca toate ingredientele. Ajustează gustul cu sare și piper, dacă este necesar.
- Servește salata caldă, ca garnitură sau ca un preparat vegetarian delicios. Poate fi servită atât caldă, cât și la temperatura camerei.
#7. Salată caldă cu porc/cârnați și fasole boabe (Feijao Tropeiro, rețetă braziliană)
Ingrediente:
- 300 g de porc tăiat cubulețe sau cârnați (poți alege variantele preferate)
- 1 cană de fasole boabe, fiartă (poți folosi fasole neagră, albă sau roșie)
- 1 cană de porumb fiert (proaspăt sau din conservă)
- 1/2 ceapă roșie, tocată fin
- 1 ardei gras, tăiat cubulețe
- 2 căței de usturoi, tocați fin
- mix de ierburi proaspete (pătrunjel, cimbru, oregano), tocate
- ulei de măsline
- sare și piper după gust
Pentru dressing:
- 3 linguri de oțet balsamic
- 2 linguri de muștar Dijon
- 1/4 cană de ulei de măsline
- sare și piper după gust
Mod de preparare:
- Prăjește cuburile de porc sau cârnații într-o tigaie cu puțin ulei de măsline până când sunt rumeniți și gătiți complet. Dacă folosești cârnați, poți să-i tai în felii după prăjire.
- Într-un castron mic, amestecă oțetul balsamic, muștarul, uleiul de măsline, sarea și piperul. Ajustează gustul după preferințe.
- Într-un bol mare, combină fasolea boabe, porumbul, ceapa roșie, ardeiul gras și usturoiul. Adaugă cuburile de porc sau feliile de cârnați la amestecul de fasole și amestecă ușor.
- Toarnă dressingul pregătit peste salată și amestecă bine pentru a acoperi toate ingredientele. Presară ierburile tocate proaspete deasupra salatei, ajustează gustul cu sare și piper, dacă este necesar și servește salata caldă imediat.
#8. Salată caldă cu miel, cartofi și măsline
Ingrediente:
- 300 g carne de miel, tăiată în bucăți mici
- 4 cartofi mari, curățați și tăiați cubulețe
- 1 cană de măsline (preferabil măsline kalamata), fără sâmburi
- 1 ceapă roșie, tocată fin
- 1/2 cană de roșii cherry, tăiate în jumătăți
- 2 căței de usturoi, tocați fin
- 1 linguriță de rozmarin uscat
- ulei de măsline
- sare și piper după gust
Pentru dressing:
- 3 linguri de ulei de măsline
- 2 linguri de oțet balsamic
- 1 lingură de muștar Dijon
- sare și piper după gust
Mod de preparare:
- Într-o tigaie mare, încinge puțin ulei de măsline la foc mediu spre mare. Adaugă bucățile de miel și prăjește-le până devin aurii pe toate părțile. Asezonează cu sare și piper după gust și scoate deoparte.
- În aceeași tigaie, pune cubulețele de cartofi și gătește-le până devin aurii și moi. Adaugă mai mult ulei de măsline, dacă este necesar. Asezonează cu sare, piper și rozmarin.
- Într-un bol mic, amestecă uleiul de măsline, oțetul balsamic, muștarul, sarea și piperul. Ajustează cantitățile pentru a obține gustul dorit.
- Într-un bol mare, amestecă mielul prăjit, cu cartofii prăjiți, cu măslinele, ceapa roșie, roșiile cherry și usturoiul. Toarnă dressingul pregătit peste salată și amestecă ușor pentru a îmbrăca toate ingredientele. Ca și în cazul celorlalte salate calde, se servește imediat, decorată cu frunze proaspete de mentă sau pătrunjel pentru un plus de prospețime.
#9. Salată caldă cu sfeclă roșie, chorizo și pere
Ingrediente:
- 2 sfecle roșii, curățate și tăiate cubulețe
- 200 g chorizo, tăiat în felii subțiri
- 2 pere, bine coapte și tăiate în felii
- 1/2 ceapă roșie, tocată fin
- 100 g frunze de salată (rucola sau baby spinach merg bine)
- 1/2 cană de nuci, prăjite și tocate
- ulei de măsline
- sare și piper după gust
Pentru dressing:
- 3 linguri de ulei de măsline
- 2 linguri de oțet balsamic
- 1 linguriță de miere
- sare și piper după gust
Mod de preparare:
- Pune cuburile de sfeclă roșie într-o tavă, stropește-le cu ulei de măsline și condimentează-le cu sare și piper. Coace în cuptor preîncălzit la 200 °C, 20-25 de minute sau până când sunt moi.
- În timp ce sfecla roșie se coace, prăjește feliile de chorizo într-o tigaie până când devin crocante. Lasă-le deoparte.
- Într-un bol mare, amestecă frunzele de salată, sfecla roșie coaptă, feliile de chorizo, perele tăiate și ceapa roșie tocată. Într-un bol mic, amestecă uleiul de măsline, oțetul balsamic, mierea, sarea și piperul. Ajustează cantitățile după gust.
- Toarnă dressingul pregătit peste salată și amestecă ușor pentru a îmbrăca toate ingredientele, apoi presară nucile prăjite și tocate deasupra salatei.
#10. Salată caldă de dovlecei cu lămâie
Ingrediente:
- 2 dovlecei mari, tăiați în felii subțiri sau cuburi
- 2 linguri de ulei de măsline
- 2 căței de usturoi, mărunțiți fin
- 1 piept de pui
- coaja rasă de la o lămâie
- sucul de la o lămâie
- sare și piper după gust
- frunze de busuioc proaspete pentru decor (opțional)
- semințe de floarea soarelui
Mod de preparare:
- Frige pieptul de pui pe grătar sau în tigaie, și taie-l cubulețe.
- Încinge uleiul de măsline într-o tigaie mare la foc mediu. Adaugă feliile sau cubulețele de dovlecei în tigaie și gătește-le până când devin aurii și se înmoaie, aproximativ 5-7 minute.
- Adaugă usturoiul mărunțit și coaja rasă de la o lămâie în tigaie. Gătește pentru încă 1-2 minute, până când usturoiul își desface aromele. Stoarce sucul de la o lămâie în tigaie și amestecă bine. Adaugă sare și piper după gust.
- Transferă dovleceii într-un bol de servire și presară frunzele de busuioc proaspete și semințele de floarea soarelui. Opțional, poți adăuga și puțin ulei de măsline sau coajă de lămâie deasupra pentru un plus de arome.
Aceste salate calde sunt opțiunea perfectă pentru o cină ușoară sau pentru acele zile în care nu ai mult timp la dispoziție să gătești ceva. Motiv pentru care, s-ar putea să-ți fie de ajutor și acest articol unde găsești 10 dressinguri pentru salate, gata cât ai bate din palme. Sau aceste 5 rețete rapide și savuroase, gata în 15 minute!