Pentru cei ocupați, că și ei mănâncă; pentru friguroși, că și ei trebuie să trăiască; pentru gurmanzi, că a lor e împărăția gustului… 5 rețete comfort food și easy to cook, cum ar zice românul 😉, cu ingrediente de prin casă (dacă nu le găsești acum, sigur le vei trece pe lista de shopping ca să fie data viitoare). Cu timp scurt de stat lângă foc, ca să se împlinească voia tuturor. Așadar, mâncare gătită în casă, iute de făcut și reconfortantă, în traducere.
E vremea pulovărelor. Așa că hai să ne încălzim sufletul cu aceste rețete comfort food, care se fac fără niciun efort, dar care ne oferă acea stare de bine de care avem nevoie când „afară plouă, plouă și e frig și-i ora nouă…” Parcă așa suna cântecul, nu? Încinge tigăile, dă play sfârâitului mâncării și bagă-te sub păturică cu un castron de mâncare caldă. Restul nu mai contează!
5 rețete comfort food pentru zilele în care vrei să te răsfeți puțin
Toast Cu Ciuperci
(sandvișul cald al „puturosului”)
Ia cu vitamina D, cu prebiotice, cu antioxidanții – ia cu mâna și pune pe pâine. Ciupercile. Construcțiile astea firave, dar puternice în arome, au strâns în ele toate amintirile olfactive pe care le am din plimbările prin pădure după ploaie. Nu știu om căruia să nu-i placă ciupercile, zău! Nu zic de ale moarte, de la conservă, ci măcar de alea congelate, dacă nu proaspete. Rețeta asta merge bine cu ciuperci congelate, la pungă, mixurile alea de ciuperci de pădure pe care le găsești la hipermarket.
Cum se face:
N-ai nevoie de multe altele, dar o pâine țărănească, cu maia, ar desăvârși lucrarea. Apoi mai e nevoie de unt, 1 ceapă roșie, 2 căței de usturoi, câteva frunze proaspete de pătrunjel și niște cașcaval feliat. Și gata, ai dat gata încă una din aceste rețete comfort food!
- Încinge o tigaie și topește 2 linguri de unt. Pune feliile de pâine în unt și gratinează-le pe ambele fețe, până devin crocante.
- Pune câte o felie de cașcaval pe fiecare felie și acoperă cu un capac, ca să se înmoaie. Scoate-le apoi pe o farfurie
- Adaugă puțin lei de măsline în tigaie și călește ceapa roșie și usturoiul mărunțite.
- Adaugă ciupercile congelate și lasă până se înmoaie. Ia de foc, sărează și piperează.
- Pune cu o lingură ciuperci pe feliile de pâine cu cașcaval și presară apoi pătrunjel proaspăt. Apoi bagă-te în canapea, sub păturică și dă pe Netflix. Dacă ai și un pahar cu vin alb se cheamă că au ajuns în Rai.
Supă De Ceapă
(hai în al nouălea cer!)
Nu te feri de ea dacă suferi de arsuri de la ceapă. Supa de ceapă franțuzească omoară toată răutatea cepei și o oferă după deposedare ca să te ridice pe tine în al nouălea cer. Acestea fiind spuse…
Cum se face:
Fă rost de cepe, vreo 4-5, și puțin cașcaval că nu merge fără. O să vezi de ce:
- Încinge uleiul într-o crăticioară și călește 4-5 cepe tăiate solzișori.
- Când e moale, adaugă 2 linguri cu făină și amestecă bine.
- Adaugă apă (dacă ai supă clară de pui/vită cu atât mai bine), sare piper, 1 praf de nucșoară și lasă să fiartă vreo 30 de minute.
- Între timp, ia două felii de pâine (pentru 2 porții), prăjește-le și presară pe ele cașcaval ras. Apoi, pune-le într-o farfurie și dă-le la cuptor să se topească.
- Pune câte o felie de pâine cu cașcaval topit în câte un bol, și deasupra pune supa de ceapă fierbinte. Mănâncă iute, ca să-ți încălzești oasele.
Tigaie Cu Pui În Sos De Lămâie
(piccata îi zic unii, că pică exact cum trebuie)
Piept fraged de pui dat prin făină, prăjit într-un sos aromat de unt, ceapă, vin alb, capere și zeamă de lămâie. Una din rețete comfort food ușor de făcut, care își merită statutul de mâncare reconfortantă, fie că e de prânz, fie că e de cină.
Cum se face:
Ai nevoie de piept de pui dezosat, nițică făină, 1 ceapă roșie că-i mai dulce, 2 căței de usturoi, unt și ulei, capere (dacă ai, dacă nu iei pentru data viitoare), vin alb, 2 lămâi și pătrunjel verde.
- Condimentează piepții de pui cu sare și piper și dă-i prin făină.
- Încinge o tigaie și topește 3 linguri de unt și mai pune 2 linguri de ulei de măsline.
- Rumenește puiul la foc iute-mediu pe ambele părți (2-3 minute pe fiecare parte), apoi scoate-l pe o farfurie.
- În grăsimea rămasă, călește ceapa și usturoiul pisat, apoi adaugă caperele și vinul. Și mai gătește încă 1 minut, cât să scadă sosul.
- Când sosul a scăzut ușor, ia tigaia de pe foc și adaugă felii de lămâie, încă o linguriță cu unt și pătrunjel verde tocat. Servește cu spaghete, fasole verde rumenită tot în unt la tigaie sau cartofi natur.
Cartofi În Sos De Camembert
(inspirat din rețeta tartiflette, franzuțească)
Provenită de la Nigel Slater, un bucătar britanic care și scrie despre mâncare, rețeta cu cartofi, camembert și mărar este un preparat de vreme rece, plin de amidon, smântână și brânză. Nigel zice că s-a inspirat din tartiflette-le franțuzești. Diferența este că preparatul franțuzesc are și nițel bacon printre cartofi, în mare.
Cum se face:
Ai nevoie de cartofi cu coajă roșie, smântână lichidă, camembert sau orice brânză similară (brie, de exemplu) și mărar. Și, apoi, faci așa:
- Pune cartofii bine spălați la fiert în apă cu sare, până când se înmoaie. Apoi scurge-i.
- Pune cartofii într-o tavă de cuptor, apăsând pe ei cât să se sfărâme nițel și să se deschidă.
- Sărează și piperează într-un castron smântâna lichidă, adaugă mărar proaspăt.
- Taie brânza în bucăți mari sau rupe-o și pune-o în tavă printre cartofi.
- Adaugă și sosul de smântână cu mărar și dă la cuptor, cu tava acoperită, vreo 25 de minute, apoi încă vreo 15 fără capac. Scoate, mai pune niște mărar proaspăt și enjoy!
Crumble Cu Mere Și Înghețată
(în amintirea zilelor caniculare)
Știi cum e cu plăcinta asta? De regulă nu ai restul ingredientelor, dar descoperi că mai ai înghețată prin congelator și te apucă o poftă imensă de ea, în ciudat temperaturilor scăzute de afară.
Cum se face:
Nu e mare lucru… îți trebuie MUSAI mere (2-3 mere acolo) și MUSAI fulgi de ovăz. Dacă îți place rețeta aceasta de comfort food, o să o tot faci… Și nu vei mai avea lipsă de aceste ingrediente, mă jur!
- Ia merele și curăță-le de coajă și de cotor, apoi taie-le în cubulețe și stropește-le cu zeamă de lămâie ca să-și păstreze culoarea, să nu oxideze.
- Adaugă peste mere 1 lingură cu făină, 1 linguriță de scorțișoară și 3 linguri de zahăr alb. Amestecă totul bine.
- Unge o formă cu unt și pune merele în ea.
- Amestecă într-un castron măricel 125 de grame de făină cu 100 g de unt rece cubulețe, 3 linguri de zahăr brun, o jumătate de lingură de scorțișoară, 1 praf de sare, 2 linguri fulgi de ovăz și coaja rasă de la o lămâie. Frământă în mâini până obții un amestec cu textură nisipoasă.
- Pune peste mere și dă la cuptor 30 de minute. Servește cald cu înghețată.
Ei, cam astea sunt propunerile noastre de rețete comfort food, pentru acele zile în care ai poftă de ceva bun, care se prepară rapid și care-ți merge direct la suflet! Iar dacă vrei și alte idei de preparate la fel de ușor de făcut, uiet aici alte 5 rețete rapide, gata în 15 minute.