Aceste aperitive festive pentru masa de Sărbători sunt extrem de ușor de făcut și foarte aspectuoase. Să mai zicem și că sunt gustoase? Nu mai pierde vremea cu rețete complicate, păstrează-le pentru felul principal. Uite câteva idei pentru a da startul mesei… cu gust și stil!
Aperitive festive pentru masa de Crăciun
#1. Platou cu brie la cuptor
(15 minute)
Un aperitiv ușor, potrivit de Crăciun (și nu numai): brie la cuptor! Un truc simplu, pe placul tuturor. Știi care e secretul în acest aperitiv festiv? Toppingurile! Pot fi alese în funcție de preferințele tale, astfel că poți realiza un platou frumos cu foarte puțin efort.
Cum procedezi:
Pune brânza brie în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pe o tavă cu hârtie de copt. E gata în 15 minute sau când, atinsă cu degetul, pare lichidă la interior.
Toppinguri pe alese: miere, gem de caise, gem de cireșe sau de afine, de căpșuni, de zmeură sau de mure, ori sos de afine. Poți folosi și măr tăiat cubulețe, semințe de rodie, fistic mărunțit, nuci pecan prăjite și mărunțite, migdale prăjite și mărunțite, nuci prăjite. Sau… ceapă caramelizată.
#2. Platou cu brânzeturi
(10 minute)
Platourile cu brânzeturi sunt preferate la orice petrecere: sunt simplu de asamblat, ușor de personalizat pentru gusturi diferite și arată pur și simplu genial. Asamblarea unui astfel de platou poate părea intimidantă la început, dar nu este. Concentrează-te pe brânză!
Cum procedezi:
Găsește 4 tipuri de brânză diferite: una moale (gorgonzolla sau cu mucegai albastru), una maturată (cheddar alb sau brânză albastră franceză), una care se feliază ușor (gouda, Manchego) și una cu crustă de fițe sau care conține semințe. Așază-le pe un platou și adaugă crostini și felii de pâine sau focaccia. Plus fructe (smochine, mere, pere, caise, struguri, fructe de pădure), muștar, murături, migdale, nuci pecan sărate, fistic.
#3. Rulouri de tortilla
(10 minute)
Tortilla este extrem de versatilă și te poți juca cu ea în fel și chip. Astăzi am ales să ungem feliile de tortilla cu cremă de brânză (poate fi și Philadelphia). Apoi am pus somon afumat, am rulat strâns și am tăiat felii. Poți adăuga și frunze de spanac. Tu alegi cu ce să le umpli – noi am optat pentru roșu și alb, ca să fie de sărbătoare.
#4. Sos de anghinare și spanac
(10 minute + 20 la cuptor)
Această rețetă picantă și cremoasă este atât de plăcută la petreceri încât ar putea interfera cu conversația atunci când o pui pe masă! Este perfectă cu pâine sau chipsuri și o alegere inspirată pentru aperitive festive.
Uite cum îl faci:
- Decongelează spanacul și stoarce-l de apă;
- Taie o eșalotă și 2 cepe verzi și scurge uleiul din borcanul cu anghinare;
- Amestecă iaurt grecesc cu maioneză, parmezan ras, mărar tocat și praf de usturoi;
- Pune amestecul într-un vas termo și coace-l la cuptor 20 de minute la 180 de grade.
#5. Platou festiv cu brânză și mezeluri
(15 minute)
Un platou cu brânză și mezeluri, chiar dacă pare o adunătură cu ce ai prin frigider, are niște reguli. Una ar fi cea cu brânza – să fie de mai multe feluri. A doua regulă se referă la mezeluri. Din start îți spun că nu merg cele preparate tradițional la noi, de Crăciun. E nevoie de carne maturată, cum ar fi prosciutto și salam pepperoni. Apoi ai nevoie de fructe proaspete, dar și uscate, de măsline și câteva nuci, migdale, fistic și carbohidrați, adică biscuiței, covrigi, chipsuri, chestii crocante. Nu uita de dulcele intens (gemurile), dar nici de sărat (murături)! Și vin. Roșu, fără doar și poate! Iar dacă le și așezi frumos pe platou, în formă de brăduț, obții unul din cele mai estetice aperitive festive!
#6. Bile de brânză aromată
(15 minute)
Aceste bile de brânză aromată sunt o idee grozavă, apreciată la petreceri. Ai nevoie de cremă de brânză, brânză Cheddar, ceapă verde, sos Worcestershire, sos iute de chili, praf de usturoi, boia afumată. Se amestecă toate ingredientele și se modelează sub formă de bile, apoi se strâng în folie și se pun la frigider. Înainte de servire, se scot și se tăvălesc printr-un amestec de mărar uscat și nuci pecan. Sau prin ce vrei tu! Ori doar prin nuci… cum preferi.
#7. Ouă umplute
(10 minute, dacă ai deja ouăle fierte)
Gălbenuș amestecat cu iaurt grecesc și maioneză în umplutură, nițel muștar Dijon și garnisit totul cu mărar uscat sau boia afumată. Asta-i tot! E unul dintre cel mai simplu de făcut aperitive festive. Iar dacă vrei să treci la nivelul următor, poți folosi în loc de maioneză sos remoulade sau sos tartar
#8. Ciuperci umplute
(20 de minute)
Sărate, cărnoase și aromate, bai chiar și ușor crocante datorită umpluturii, aceste ciuperci sunt marfă! Ai nevoie de Panko, un pesmet japonez, sare, o linguriță de ierburi italienești (oregano uscat, busuioc uscat și cimbru uscat), nuci, parmezan ras, pătrunjel verde și o hașmă. Și ciuperci brun! Pune pesmetul cu ierburi, parmezanul, nucile și hașmat – mărunțite, pe o tavă 10 minute la cuptor. Apoi ia cu lingurița și umple ciupercile. La final, presară pătrunjel verde.
#9. Bucățele de friptură în unt
(10 minute)
N-ai timp de nimic de aranjat, nici măcar platouri, dar ți-a mai rămas friptură de la prânz? Am o idee pentru tine: topește o lingură – două de unt într-o tigaie, călește un cățel de usturoi zdrobit, apoi adaugă niște coniac și niște sos Worcestershire. Taie friptura în cubulețe și tăvălește prin acest sos. Apoi pune-le pe-un platou mișto cu scobitori înfipte prin carne. Știi ce-ar mai merge? Niște cuburi de mămăligă. Hai că te-am scos!
#10 Tartină din creveți picanți și castravete
(20 de minute)
Cu o combinație perfect echilibrată de prospețime și condimente, tartinele cu spicy shrimp și castravete sunt alegerea ideală ca aperitive festive, dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
Cum procedezi:
Într-o tigaie mare, încălzește puțim ulei de măsline în care călești 2 căței de usturoi zdrobiți. Adaugi creveții și-i prăjești 2-3 minute (până devin roz deschis). Apoi condimentezi totul cu boia iute, sare și piper, după gust. Nu-ți mai rămâne decât să tai felii de castravete (ceva mai groase) și să așezi pe fiecare câte un crevete. Dacă vrei, la bază poți pune și niște tartine de pâine prăjită.
Poftă bună și petrecere frumoasă!