La noapte vine Moș Nicolae. Și fiecare prichindel așteaptă să primească ceva în ghetuțe… Nu, nu jucării (că de asta e Moș Crăciun). Dar ceva dulce și niște fructe. Decât să-i cumperi bomboane, mai bine faci una din aceste rețete de biscuiți și fursecuri, le împachetezi frumos și i le pui în ghetuțe. Sunt foarte bune, mai sănătoase și ușor de preparat.
A venit în sfârșit și cea mai dulce perioadă a anului. Cea în care spunem „Adio, diete!” și ne bucurăm de bunătăți. Da, este adevărat, în multe locuri din lume tradițională este turta dulce. Doar că prepararea ei este laborioasă și pretențioasă, iar noi nu avem chiar așa de mult timp de investit în ea. Că mai sunt și cadouri de cumpărat, și casa de aranjat, și târguri de Crăciun de vizitat… Dar până una-alta, la noapte vine Moș Nicolae, ruda apropiată a lui Moș Crăciun. Și trebuie și el așteptat cum se cuvine și servit cu un fursec sau cu un biscuit, pe care le putem prepara mult mai repede și mai ușor decât turta dulce… Ca să nu mai vorbim că, decât să-i cumperi copilului dulciuri din magazin, mai bine i le prepari tu, le împachetezi frumos și i le pui în ghetuțe.
Alege una dintre aceste rețete de biscuiți pe care ți le oferim și pune-te pe treabă! Am avut grijă să alegem rețete simple, cu care nu poți da greș, dar totodată delicioase. Și care să nici nu te rețină prea mult timp în bucătărie.
Rețete de biscuiți delicioși și ușor de făcut
De departe preferata mea dintre aceste rețete de biscuiți e cea de fursecuri cu unt și nucă, pe care o fac în fiecare an de Sărbătorile de iarnă. Doar modul în care le decorez diferă, deși pot spune că am găsit varianta ideală și cred că începând de anul acesta mă opresc la ea.
Fursecuri cu unt și nucă
Ai nevoie de:
- 200 g unt 82% grăsime
- 275 g zahăr
- 20 g zahăr vanilat
- o fiolă esență de vanilie
- 2 ouă
- 450 g făină
- 100 g ciocolată
- 50 g nucă
- un plic de praf de copt
- un praf de sare
Cum procedezi
- Mixezi untul la temperatura camerei cu zahărul până când acesta din urmă s-a dizolvat, apoi adaugi zahărul vanilat și esența de vanilie. Adaugi ouăle și praful de sare și continui să mixezi.
- Separat, pui praful de copt în făină și începi să o torni treptat, mixând la viteză mică. După ce făina s-a încorporat bine, adaugi nuca măcinată fin și ciocolata mărunțită, amestecând în compoziție cu o spatulă.
- Din această compoziție formezi cu mâna bile de mărimea unei mingi de ping-pong, pe care le așezi în tava în care ai pus hârtie de copt, lăsând distanță între ele (în timpul coacerii bilele se vor aplatiza și vor lua formă de fursec). Coace la foc mic, timp de 10-15 minute.
Când am început să fac aceste fursecuri, le glazuram cu ciocolată topită, însă acum prefer cu glazura obținută din zahăr pudră și suc de lămâie, pentru a echilibra gustul dulce cu cel acrișor. Unde mai pui că această glazură o poți colora cu un colorant alimentar. Dacă preferi însă ca totul să fie cât mai natural, lasă-i simplu și pune-le în „moț” un miez de nucă.
Biscuiți cu ciocolată
Ai nevoie de:
- 250 g făină
- 200 g unt
- 100 g zahăr
- 40 g cacao de bună calitate
- o jumătate de linguriță de praf de copt
- un praf de sare
Cum procedezi
- Amestecă bine untul (la temperatura camerei) cu zahărul într-un castron mare, până când obții o cremă. (Poți folosi mixerul, dar la fel de bine poți face acest lucru și cu o lingură de lemn.)
- Adaugă treptat făina, cacao, praful de copt și un vârf de cuțit de sare. Continuă să amesteci până obții un aluat neted.
- Din acest aluat formează cu mâinile biluțe și așează-le în tava în care ai pus hârtie de copt, lăsând distanță între ele. Cu ajutorul unei furculițe, apasă pe fiecare biscuit pentru a crea un model.
- Coace biscuiții în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de aproximativ 20 de minute, dar verifică-le periodic. Dacă fursecurile tale sunt mici, ele se vor coace mai repede.
Dacă vrei fursecuri cu gust intens de ciocolată, poți pune în aluat fulgi de ciocolată sau ciocolată mărunțită.
Biscuiți cu lămâie
Ai nevoie de:
- 220 g făină
- 115 g unt
- 150 g zahăr tos
- un ou
- coaja de la o lămâie
- o lingură suc de lămâie
- 1½ linguriță extract de lămâie
- ½ linguriță de bicarbonat
- ¼ linguriță de sare
Cum procedezi
- Amestecă într-un castron mare făina, bicarbonatul și sarea.
- Separat, într-un alt castron, bate untul la temperatura camerei cu zahărul până când compoziția devine omogenă. Adaugă oul și amestecă bine. Adaugă coaja de lămâie, sucul și extractul de lămâie și continuă să amesteci.
- Pune peste această compoziție ingredientele uscate (făina cu bicarbonatul și sarea), amestecă bine ca să se omogenizeze, acoperă castronul cu folie alimentară și pune la frigider pentru cel puțin o jumătate de oră.
- Cu ajutorul unei lingurițe pentru prăjituri, pune bile din aluat (lăsând distanță între ele) în tava tapetată cu hârtie de copt. Coace la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de 10-12 minute sau până când biscuiții devin tari.
- După ce s-au copt, lasă-i să se răcească în tavă. Opțional, îi poți pudra cu zahăr vanilat.
Fursecuri cu portocale
Ai nevoie de:
- 150 g zahăr tos
- coaja de la o portocală
- 2 linguri de suc de portocale
- 70 g unt topit
- 2 ouă
- 240 g făină
- 70 g zahăr pudră (pentru a trece fursecurile prin el înainte de a fi puse la cuptor)
- o linguriță praf de copt
- esență de vanilie
Cum procezi
- Într-o bol mare se freacă bine coaja de la o portocală cu zahăr pentru a-i dezvolta aroma, apoi se adaugă untul topit, puțină esență de vanilie, ouăle, sucul de portocale, făina și praful de copt. Se amestecă această compoziție cu o spatulă până se obține un aluat fin și ușor lipicios, după care bolul se acoperă cu folie alimentară și se lasă la frigider pentru o oră.
- Cu degetele date prin zahăr pudră, pentru a nu se lipi aluatul de ele, formezi mici biluțe. Apoi, fiecare biluță o vei tăvăli prin zahăr tos, după care prin zahăr pudră.
- Așează-le în tava în care ai pus hârtie de copt, lasă distanță între ele și dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru 8-10 minute.
Rulouri cu scorțișoară
Ai nevoie de:
- 500 de g făină
- 10 g drojdie uscată
- 250 ml lapte
- 2 ouă
- 50 grame zahăr tos alb
- 100 g zahăr tos brun
- 100 g unt (la temperatura camerei)
- 2-3 lingurițe scorțișoară
- sare
Cum procedezi
- Pentru prepararea aluatului, cerne făina într-un bol mare, adaugă zahărul tos alb, drojdia uscată și un vârf de cuțit de sare și amestecă. Adaugă cele două ouă, 50 g de unt topit și răcit, apoi, treptat, laptele călduț.
- Frământă bine aluatul timp de 15-20 de minute. Acesta trebuie sa fie elastic și să nu se lipească de mâini). Lasă aluatul la dospit 1-2 ore, acoperit cu un prosop umed.
- Pentru umplutură, amestecă bine zahărul, scorțișoara și untul, până obții o compoziție omogenă, cu aspect cremos.
- După ce aluatul a dospit, întinde-l în formă dreptunghiulară, cu o grosime de jumătate de centimetru. Pune umplutura uniform pe toată suprafața și lasă o margine cam de un centimetru, liberă.
- Rulează strâns aluatul începând cu latura mai lungă a dreptunghiului. Cu un cuțit bine ascuțit taie rondele cu grosimea de 3-4 cm și așează-le în tava tapetată cu hârtie de copt, lăsând distanță între ele.
- Coace-le timp de 30-35 de minute la o temperatură de 180 de grade, dar monitorizează coacerea. Rulourile sunt gata când au o culoare aurie și o textură pufoasă.
Ei, dragii moșului, cam asta a fost povestea… Nu-ți rămâne decât să-ți sufleci mânecile și să faci una din aceste rețete de biscuiți și fursecuri de casă. Apoi cei mici pot merge liniștiți la culcare, căci Moșul sigur le va umple ghetuțele cu ceva delicios! Iar dacă vrei și alte idei, găsești aici rețetă de turtă dulce, biscuiți cu gem sau brownie.