Nu știu la alții cum este, dar eu găsesc întotdeauna infinite motive să ador toamna! Atunci când pasul de plimbare devine mai rapid, frunzele se colorează și încep să danseze în vânt, iar petrecerile se mută la interior, putem păstra vara cu noi cu ajutorul unor cocktailuri care încălzesc trupul și sufletul. Pe măsură ce vremea se răcește, putem adăuga straturi și complexitate băuturilor noastre preferate, la fel cum facem cu îmbrăcămintea în aceste zile. Uite aici opt rețete de cocktailuri de toamnă, special create pentru această perioadă. Iar dacă ai ceva timp, poți chiar să infuzezi unele tării cu condimente și fructe.
(The) Negroni
Ar fi o nedreptate să începem acest compendiu al toamnei cu altceva decât cu Negroni. Deși pare a fi făcut pentru serile răcoroase ale toamnei, istoria spune că a fost inventat la cererea Contelui Camillo Negroni. Acesta, potrivit relatărilor, s-a îndrăgostit de ginul britanic în timpul uneia dintre călătoriile sale în Anglia, pentru pentru cursele de cai, și reîntors acasă l-a combinat cu băuturile sale locale preferate.
Ingrediente
- 30 mililitri de gin
- 30 mililitri Campari
- 30 mililitri vermut dulce
- coajă de portocală, pentru decor
- gheață
Cum îl faci
Toarnă toate ingredientele într-un shaker plin cu gheață și amestecă bine. Se strecoară într-un pahar cu fund plat, fără picior. Acum mai trebuie doar să-l ornezi cu o coajă de portocală. Dar chiar trebuie, pentru că altfel nu e Negroni.
Cosmopolitan cu rodii
Nu știm sigur cine a înlocuit prima dată clasicul suc de merișoare cu sucul de rodie în Cosmopolitan, dar bine a făcut! Astfel, acest clasic capătă un twist acrișor și aromat, (dar diferit de cel dulce-acrișor al sucului de merișoare) în perfectă armonie cu vremea rece.
Ingrediente
- Cuburi de gheață
- 100 mililitri de vodcă
- 60 mililitri de suc de rodie neîndulcit
- sucul proaspăt al unui lime
- câteva rondele de lime, pentru ornat
- 30 mililitri de lichior de portocale (Cointreau)
Cum îl faci?
Umple-ți shakerul cu cuburi de gheață. Toarnă vodca, sucul de rodie, sucul de lime și lichiorul de portocale. Agită până se răcește bine, aproximativ 30 de secunde. Se strecoară într-un pahar de Martini și se ornează cu o rondea de lime.
Bourbon cider
Acest mix adună la un loc tot ce-ți dorești de la cocktailuri de toamnă. Dulcele și căldura bourbonului se împletește maiestuos cu acrișorul sucului de lămâie și cu kickul fresh al ghimbirului. Iar toate acestea sunt învăluite de gustul sec și efervescența cidrului.
Ingrediente
- 200 mililitri de cidru sec de mere
- 80 mililitri de bourbon
- 30 mililitri suc proaspăt de lămâie
- 2 centimetri de ghimbir proaspăt, feliat subțire
- 2 felii subțiri dintr-un măr mic, pentru ornat
Cum îl faci?
Umple shakerul cu gheață și toarnă toate ingredientele peste. Agită bine, până se răcește, apoi strecoară băutura direct în două pahare fără picior. Ornează-l cu două felii de mere și e gata!
Acest cocktail poate fi făcut și în cantități mai mari, precum un punch, pentru momentele în care ai invitați. Pune într-o carafă 600 de mililitri de cidru sec de mere, 200 mililitri de bourbon, 90 mililitri suc proaspăt de lămâie, 8 felii subțiri de ghimbir proaspăt și 8 – 12 felii subțiri dintr-un măr mic. Amestecă bine și pune-l la frigider. Când îi vine rândul, amesteci înainte să-l torni în pahare, peste câteva cuburi de gheață.
Sidecar cu rom și suc mandarine
Clasicul Sidecar merge de minune cu rom dark în locul tradiționalului coniac. În plus, sucul proaspăt al mandarinelor accentuează fericit notele bogate de citrice ale coniacului Cointreau și amplifică combinația dintre acesta și sucul de lămâie.
Ingrediente
- 50 mililitri rom negru
- 30 mililitri Cointreau sau triple sec
- 30 mililitri suc proaspăt de mandarine
- 10 mililitri suc proaspăt de lamaie
Cum îl faci?
Prima dată trebuie să storci două mandarine și o jumătate de lămâie. Apoi toarnă romul, Cointreau și sucurile de citrice într-un shaker umplut pe jumătate cu gheață. Agită viguros timp de 30 de secunde și strecoară-l într-un pahar tip cupă, răcit. Vei termina paharul fără să-ți dai seama!
Sangria de toamnă
Aromele sezonului pot fi integrate minunat în cocktailuri de toamnă, ca această sangria festivă, super ușor de făcut. Pe lângă infuzia cu mere, rodii și miere, o poți personaliza după placul tău cu un praf de scorțișoară sau nucșoară.
Ingrediente
- 750 mililitri de vin ab sau rose, sec
- 400 mililitri suc de mere
- 100 grame de miere
- 250 mililitri suc de rodie
- Semințele unei rodii
- 2 mere, tăiate rondele subțiri
- O pară, tăiată felii
- Gheaţă
Cum o faci?
Pune la fiert un sfert din cantitatea de suc de mere într-o cratiță mică. Dizolvă mierea în el când s-a încălzit, fără să-l lași să fiarbă. Acum umple o treime din carafa ta cu cuburi de gheață și toarnă amestecul peste. Adaugă vinul, restul sucului de mere și cel de rodie, semințele de rodie, para și jumătate dintre feliile de măr. Amestecă până se omogenizează și toarnă-l în pahare garnisite cu semințe de rodie și felii de măr. Sau o poți lăsa acoperită în frigider, până când vrei s-o bei.
Cranberry Manhattan
Emblematica cireașă a Manhattanului poate fi înlocuită cu succes de o linguriță de gem de merișoare. Sau de afine, dacă nu ai de merișoare. Acesta adaugă băuturii un strop de aromă dulce-acrișoară și balansează tăriile amare. Garantăm că nimănui nu-i va lipsi cireașa! Și că va sfârși prin a se afla în topul tău de cocktailuri de toamnă..
Ingrediente
- 60 mililitri de whisky (preferabil, de secară)
- 2 lingurițe de gem de merișoare/afine
- 30 de mililitri vermut dulce
- Câteva picături de bitter (Angostura)
- Gheaţă
Cum îl faci?
Umple shakerul cu gheață. Toarnă whiskyul, vermut și bitter și pune două lingurițe de gem de merișoare peste. Agită energic timp de 15 secunde și apoi strecoară-l într-un pahar coupe sau rocks răcit și servește-l imediat.
Whiskey Sour cald (cu Nocello)
Această abordare caldă a clasicului Whisky Sour merge atât de bine cu orice lichior de nucă, încât merită efortul să găsești așa ceva. Mai ales dacă ești fan Whiskey Sour, pentru că vei duce preferatul tău la un cu totul alt nivel, datorită gustului său inedit și mult mai profund. Dar merge foarte bine și fără acest lichior de nucă.
Ingrediente
- 350 mililitri de whisky, preferabil bourbon
- suc proaspăt de la două lămâi mari (100 mililitri)
- 100 mililitri sirop de zahăr
- 4 batoane de scorțișoară
- Opțional – 200 mililitri de Nocello sau alt lichior cu aromă de nucă
Cum îl faci?
E super simplu! Adu aproape de fierbere whiskyul, siropul și sucul de lămâie (și Nocello, dacă folosești), de într-o cratiță medie. Când începe ușor să fiarbă, ia-l de pe foc și toarnă-l în 4 căni. Pune în fiecare dintre căni câte un baton de scorțișoară și e gata!
Aperol Spritz cu pere
Doar pentru că nu mai e soarele ăla dogoritor afară nu înseamnă că trebuie să pui pe hold Aperol Spritzul. Uite aici o rețetă adaptată vremii de afară, super aromată și inedită. E suficient de lejeră pentru zilele blânde, dar și suficient de intensă, pentru nopțile răcoroase care urmează.
Ingrediente
- 50 mililitri de Aperol
- 100 mililitri de cidru de pere
- 100 mililitri apă minerală
- 1 linguriță suc proaspăt de lămâie
- felie de pară, pentru ornat
Cum îl faci?
Te-ai prins deja! Întocmai ca pe un Aperol Spritz, doar că folosești cidrul de pere în locul Prosecco-ului. Deci, prima dată umple-ți un pahar de vin cu gheață pisată. Apoi toarnă Aperol, cidru de pere și sucul de lămâie. Amestecă, apoi adaugă apa minerală și felia de pară. Enjoy!