Indiferent că vrei să faci o friptură la grătar, în tigaie sau la cuptor, una dintre cele mai eficiente metode de a transforma o simplă bucățică de carne într-un preparat delicios și plin de savoare e să o ții o vreme într-un amestec de condimente. Uite câteva rețete de marinade pentru carne pe care să le încerci. Ai să vezi că toată lumea se va linge pe degete după masă!
O friptură la grătar este întotdeauna un răsfăț (dacă nu ești cumva la vreo dietă care se învârtește în jurul cărnii la gratar, de care „te-ai acrit”) și un motiv de a te întâlni cu membrii familiei extinse sau cu prietenii, pentru socializare și relaxare. Este ceva simplu de făcut, practic nu ai nevoie decât de carne, sare, piper și puțină… răbdare. Dar să spui „Haideți la o fripură din carne marinată!”, asta înseamnă că ești deja la un alt nivel!
Ce înseamnă, de fapt, să marinezi carnea?
Marinada este un amestec de ingrediente (lichide și solide) care au rolul de a îmbunătăți gustul, textura și aroma cărnii. Acestea conțin de obicei elemente precum uleiuri, oțet, sucuri de citrice, ierburi proaspete, condimente și arome. Carnea ținută „la baiț” este mai fragedă și mai aromată, dar contează cum prepari acest amestec așa încât gustul să fie bine echilibrat.
Timpul de marinare variază în funcție de tipul de carne, grosimea ei și de rețeta pe care o folosești. În general, poți lua ca reper următorul „ghid”:
- Carnea de pui: Pentru bucăți mai mici de carne de pui, cum ar fi pieptul sau pulpele de pui, 30 de minute până la 2 ore sunt suficiente, de obicei. Pentru a obține o aromă mai pronunțată, poți lăsa carnea să se marineze peste noapte în frigider.
- Carnea de porc: Carnea de porc poate fi marinată timp de 2 până la 4 ore pentru o aromă delicioasă. Dacă folosești bucăți mai mari sau cu o textură mai densă, extinde timpul până la peste 4 ore sau chiar peste noapte.
- Carnea de vită: Timpul de marinare pentru carne de vită depinde de grosimea și tipul de carne. Pentru bucăți subțiri, 15-30 de minute pot fi suficiente. Pentru bucăți mai groase, lasă carnea să se marineze timp de 2-4 ore sau chiar mai mult.
- Carnea de miel trebuie lăsată la marinat minim 1-2 ore pentru a obține arome savuroase.
- Fructele de mare (cum ar fi creveții sau calamarii) nu trebuie marinate pentru mult timp, deoarece acizii din lămâie sau alte ingrediente acide pot începe să descompună carnea. 15-30 de minute sunt suficiente.
5 rețete delicioase de marinade pentru carne
Rețete de marinade există în toată lumea, la ele folosindu-se ingrediente locale, ceea ce face ca gusturile să fie atât de diferite. Noi am facut o selecție a celor mai interesante dintre ele, pe care vă provocăm să le și încercați.
Marinadă cu oțet balsamic și rozmarin
Această marinadă este potrivită pentru friptura de vită, miel sau pui. Oțetul balsamic îi conferă un gust dulceag, iar rozmarinul îi adaugă un accent italian.
Ingrediente:
- 1,5 kg carne
- ½ cană de oțet balsamic de bună calitate
- 1 lingură de rozmarin proaspăt tocat
- ¼ cană de ulei de măsline
- 1 linguriță de sare
- 2 lingurițe de piper
Cum se prepară:
- Într-un vas încăpător, combină toate ingredientele și păstrează un sfert de cană din acest amestec.
- Pune carnea și marinada într-o pungă cu sistem de închidere tip zip și las-o la frigider pentru cel puțin două ore.
- Cu marinada păstrată, unge carnea în timpul preparării pe grătar.
Marinadă de lămâie și rozmarin
Această marinadă se potrivește cel mai bine pentru cotlete sau pulpă de miel. Rozmarinul îi va da aroma lui inconfundabilă, iar lămâia savoarea prospețimii.
Ingrediente:
- 2 kg carne de miel
- 6 căței de usturoi tocați
- 2 eșalote feliate subțire
- ¼ cană de rozmarin proaspăt tocat
- ¼ cană de oregano proaspăt tocat
- 1,5 cană de ulei de măsline extravirgin
- ½ cană de suc proaspăt de lămâie
Cum se prepară:
- Amestecă usturoiul, eșalota, rozmarinul, oregano, uleiul și sucul de lămâie într-un castron și pune carnea în marinada obținută.
- Lasă foarte puțin să stea la marinat, circa 15 minute, după care frige carnea.
- Marinada rămasă se pune la fiert timp de trei minute și apoi se toarnă peste friptură, înainte de a fi servită.
Marinadă cu rodie
Toată „frumusețea” și gustul fripurii stă în glazura de melasă de rodie, care va cuceri orice gurmand.
Ingrediente:
- 2 kg de carne
Pentru sos:
- 2 căni de boabe de rodie
- 2 căni de pătrunjel proaspăt tocat
- Sucul și coaja de la o lămâie
- 3 linguri de ulei de măsline extravirgin
- sare și piper
Pentru marinadă
- 1/2 cană de melasă de rodie
- ¼ cană de miere
- 1 linguriță de muștar Dijon
- ¾ cană de ulei de măsline extravirgin
- sare și piper
Cum se prepară:
- Amestecă într-un castron boabele de rodie, pătrunjelul, coaja și sucul de lămâie și uleiul de măsline, asezonează cu sare și piper și las-o de-o parte.
- Într-un alt castron prepară marinada. Amestecă melasa de rodie, mierea, muștarul, uleiul, două lingurițe de sare și o jumătate de linguriță de piper.
- Toarnă marinada peste carnea tăiată în bucăți mari. Acoperă și las-o o oră la temperatura camerei sau peste noapte, la frigider.
- Încinge grătarul și frige bucățile de carne câte 3-4 minute pe fiecare parte.
- După ce s-au făcut, lasă să se odihnească 5 minute, după care taie bucățile în felii și toarnă peste ele sosul preparat.
Marinadă cu suc de mere și whisky (opțional)
Sună interesant, nu-i așa?! Dar să vezi gustul!
Ingrediente:
- 2 bucăți de carne de câte 1,5 kg fiecare
- 6 căței de usturoi tocați
- 1 l suc de mere
- ¼ cană de whisky (opțional)
- 2 linguri de muștar
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 lingură sos Worcestershire
- 2 lingurițe de sos iute (cum ar fi Tabasco)
- sare și piper
Cum se prepară:
- Într-o tavă, amestecă usturoiul, o jumătate de linguriță de sare și piper, sucul de mere, whisky (dacă este folosit), muștarul, uleiul, sosul Worcestershire și sosul iute.
- În marinada obținută, pune bucățile de carne care au fost înțepate pe toată suprafața cu furculița. Acoperă-le cu folie și dă-le la frigider până a doua zi. Din când în când, întoarce carnea de pe o parte pe cealaltă.
- Frige carnea pe grătar întorcând-o o singură dată. Când este gata, scoate carnea pe un tocător mare, lăsa-o să se odihnească și apoi taie-o felii.
- Marinada rămasă pune-o la fiert, la foc mare, până se îngroașă și se reduce la aproximativ o cană, asezonează cu sare și piper și toarnă peste bucățile de friptură.
Marinadă cu sos de soia
Zahărul brun într-o marinadă îi va oferi cărnii o superbă glazură. Garnitura perfectă pentru această fruptură este salata de roșii cu măsline și coajă de lămâie. Dar merg la fel de bine și dovleceii marinați, cu mentă.
Ingrediente:
- 1 cană sos de soia
- ¼ cană de zahăr brun
- 3 linguri de oțet de cidru
- 1 lingură sos Worcestershire
- 2 lingurițe de muștar de Dijon
- 1 linguriță de fulgi de ardei roșu
- ¼ linguriță de piper măcinat
- ulei vegetal
Cum se prepară:
- Într-un vas încăpător, amestecă sosul de soia, zahărul, oțetul, sosul Worcestershire, muștarul, fulgii de ardei roșu și piperul.
- În marinada obținută, pune carnea și acoperă vasul cu folie. (Învârte vasul așa încât marinada să acopere și partea de deasupra a cărnii). Las-o la frigider pentru două ore.
- Scoate carnea din marinadă, lasă să se scurgă excesul și frige-o pe grătarul uns cu ulei.
- Marinada rămasă în vas se fierbe timp de zece minute, până scade la jumătate. Apoi, cu ea, ungi carnea atunci când o întorci.
- Lasă friptura să se odihnească opt până la zece minute înainte de a tăia felii.
Iar dacă nu ai prea mult timp pentru gătit dar vrei, totuși, să mănânci cele mai bune coaste din București, uite aici un articol care-ți arată cele mai bune opțiuni.