Te-ai săturat de același sandviș banal, de zi cu zi? E timpul să îți pui imaginația la bătaie și să încerci noi combinații interesante! Și asta cu atât mai mult dacă trebuie să pregătești micul dejun pentru cei mici… Să fie și gustos, și hrănitor, și ceva deosebit. Uite câteva variante de sandvișuri, ca să vii mereu cu ceva nou.
Înainte de a pune felia de pâine în prăjitor, asigură-te că ai pregătit toate celelalte ingrediente care transformă banala felie de pâine într-un toast regal. În acest articol, am grupat ideile de topping-uri după ingredientul principal: pește, brânză, gemuri, fructe. Și apoi am adăugat ce se potrivește fiecăruia.
Care e cea mai bună pâine pentru sandvișuri?
Alegerea pâinii care urmează a fi prăjită are legătură cu felul de topping pe care îl preferi. Pâinea toast, gata feliată, sau cu multicereale cu semințe este potrivită pentru toppingurile clasice, cum ar fi ouăle și brânza. Se potrivește însă foarte bine și cu untul de arahide și ca bază pentru pâinea prăjită cu avocado. Alternativele sunt pâinea cu maia rustică, cea din făină integrală sau o pâine italienească (făină de grâu, drojdie și apă, fără sare).
Variante de sandvișuri pentru un mic dejun variat
Toast-uri cu pește (și fructe de mare)
Dacă ești fan pește sau fructe de mare, găsești mai jos 7 tipuri de topping-uri în care acestea sunt ingredientul principal. Nu te limita doar la astea, însă! Creează după cum îți dictează gusturile.
- Somon afumat + lămâie + ceapă verde feliată
- Păstrăv afumat + cremă de brânză + hrean + castravete
- Păstrăv afumat + hrean ras + sfeclă murată/ceapă
- Pește afumat + boabe de ienupăr
- Gravlax (somon marinat cu sare, zahăr și mărar) + unt + mărar
- Creveți sotați + castravete + arpagic tocat
- Fileuri de hamsii + unt nesărat
Toast-uri cu brânză
Există multe sortimente de brânzeturi care se pretează la aceste variante de sandvișuri. De la cele cremoase, precum ricotta, până la cele tari și cu arome puternice (cume brânza de capră, ceddar sau brânza cu mucegai). Îți sugerez să încerci și sandvișurile cu brânză topită (personal, mi se par grozave!). Tu alege ceea ce îți place și combină fără limită.
- Ricotta + lămâie + busuioc + miere
- Ricotta + pere feliate + nuci + miere
- Ricotta + roșii cherry prăjite + ulei de măsline extravirgin
- Brânză albastră + pere feliate + nuci + miere
- Brânză maturată de capră + gem de zmeură
- Cheddar iute + chutney de mango
- Brânză moale de capră + smochine + cimbru
- 1 felie de brânză topită + șuncă feliată subțire + un castravete cornichon murat sau altă murătură
- Brânză fontina sau brânză taleggio (topită în prealabil) + ciuperci sălbatice sotate
- Brânză Monterey Jack (topită) + jalapeños feliat
- Brânză albastră sfărâmată + bacon + roșii cherry înjumătățite + piure de avocado + o salată Cobb)
- Brânză feta + castravete + ulei de măsline extravirgin (opțional: adăugați roșii feliate)
Variante de sandvișuri cu gem (și siropuri)
Ești mai clasic, așa, și toast-ul de dimineață are ca protagonist gemul ăla bun de fructe? Eventual făcut de casă… Încearcă câteva variante de sandvișuri mai… aparte.
- Marmeladă de portocale + bacon
- Marmeladă de portocale + cârnați feliați
- Sirop de arțar + semințe de in + nuci pecan
- Sirop de agave + tahini (pastă de susan) + ciocolată neagră
- Bacon crocant + sirop de arțar
Toast-uri cu fructe proaspete
O, Doamne, cu câte alte ingrediente se combină perfect aromele fructelor proaspete, nici nu ai idee! Uite doar câteva idei năstrușnice, pe care le poți adăuga alături de cele de mai sus care conțineau fructe. Dar… sky is the limit, nu uita!
- Labneh (cremă orientală de iaurt) + struguri + migdale
- Ulei de cocos + banane + fulgi de cocos
- Ricotta + fructe de pădure (zmeură, mure sau afine)
- Smochine (feliate sau zdrobite) + miere + semințe de susan prăjite + fulgi de sare de mare
- Prosciutto sau speck + smochine proaspete
- Prosciutto + pepene galben stropit cu oțet balsamic
- Pancetta + smochine (fripte)
- Iaurt + portocale + zmeură + miere
Toast-uri cu avocado
Da, la mare modă acest domn avocado. Adevărul e că este și foarte sănătos! Și pentru că nu are un gust prea evidențiat, se potrivește cu multe alte ingrediente. Așadar, cu ce merge avocado-ul pe pâinea prăjită de la micul dejun?
- Ou prăjit + chili crocant
- Felii de chili proaspăt + frunze de coriandru + zeamă de lime sau lămâie
- Felii de bacon
- Felii de roșii
- Morcovi caramelizați + brânză de capră
- Castravete + icre de somon + frunze de shiso
- Lăstari proaspeți de mazăre + ridichi feliate subțire
- Nori (alge marine uscate, felii subțiri) + semințe de susan
- Semințe de floarea-soarelui prăjite + sumac + germeni proaspeți
- Boabe de porumb fiert + frunze de coriandru + piper cayenne
- Ulei de cocos + sos iute
Hai că ai ceva variante de sandvișuri pe care să le testezi în perioada următoare, nu? Iar dacă vrei să le servești de-a gata (adică să le prepare altcineva pentru tine), uite peste 20 de locuri unde să te oprești pentru un sandviș bun în București. Sau poate vrei să descoperi povestea a 10 dintre cele mai faimoase sandvișuri din lume.