Daaaa, cum să nu ne placă aripioarele?! Picante, calde, aromate! Păi numai bieții curieri câte astfel de comenzi duc în fiecare zi, și cum sunt ei așteptați de multe ori chiar la ușă! Să nu cumva să apuce să se răcească! Și pentru că ne plac atât de mult, am făcut ghidul complet pentru aripioare picante: cum le alegi, cum le prepari, ce sos se potrivesc și… unde le mănânci.
Chiar dacă, în principiu, nu sunt sănătoase pentru că sunt prăjite în baie de ulei, aripioarele picante au un je ne sais quois care le face irezistibile. Chiar dacă nu e mare lucru de mâncat la ele pentru că sunt (vorba bunicii) „numai oase și piele”. Nu sunt nici fel principal, nici gustare, dar sunt așteptate pe masă cu nerăbdare și dispar din farfurii efectiv cât ai clipi!
Vin prietenii pe la tine, să vedeți împreună un meci sau un film? Dai o mică petrecere de ziua ta, în cerc restrâns, fără pretenții? Mergi la un picnic, la iarbă verde? Sau poate pleci într-o călătorie lungă cu mașina? Din toate situațiile de acest gen, aripioarele te scot din încurcătură. Chiar dacă nu în toate situațiile le vei putea consuma calde. Dar nu-i nimic, sigur le vei mânca tot cu plăcere. Și nu pe cele cumpărate, ci făcute de tine, acasă. Îți vom explica în acest articol cum să alegi aripioarele de pui de mărimea potrivită și cum să le prăjești sau să le coci la cuptor. Îți spuem și cum să le păstrezi calde și crocante, fără să se înmoaie, și cu ce sosuri să le mănânci.
Alegerea aripioarelor
Alegerea celor mai bune aripioare începe cu alegerea cărnii de calitate: de la pui crescuți la sol, în aer liber, hrăniți organic, fără hormoni și fără antibiotice. Urmărește ca aripioarele să fie mari și să aibă suficientă carne, altfel vor ieși uscate, nu suculente la interior.
Prăjite sau la cuptor?
Ambele metode au fanii lor. Este adevărat, prăjirea este cea mai populară (și mai rapidă) metodă de preparare a aripioarelor picante (sau nepicante). Dar pentru cei care vor să evite alimentele prăjite, aripioarele de pui la cuptor sunt cele mai potrivite.
Atunci când alegi prăjirea, uscarea aripioarelor înainte de a le găti este un pas esențial. De asemenea, este important să se obțină un echilibru între pielea crocantă și carnea fragedă (fără a o găti prea mult). Prin urmare, tapotează aripioarele cu șervete de hârtie, pentru a elimina excesul de apă.
Dacă le prăjești:
Combină o cană de sos picant cu o linguriță și jumătate de piper cayenne într-o cratiță mică, la foc mediu. Adu până la punctul de fierbere. Încorporează apoi, pe rând, patru cubulețe de unt și așteaptă să se topească în totalitate. Redu focul și păstrează sosul la cald până la servire.
Pune pe foc o tigaie cu fundul gros și adaugă cu generozitate ulei vegetal (aripioarele se prăjesc în baie de ulei!). Lasă să se încingă și prăjește-lee pe rând, până capătă o culoare maronie. Scoate aripioarele prăjite pe un grătar sub care ai pus hârtie de copt și lasă-le să se scurgă de ulei.
După ce s-au scurs, transferă-le într-un castron mai mult lat decât înalt și toarnă peste ele sosul păstrat cald. Amestecă așa încât el să cuprindă toate aripioarele, uniform. Se pot servi cu sos de brânză Gorgonzola sau Danish Blue și bețișoare de țelină Apio.
Dacă faci aripioare picante la cuptor:
- Încinge cuptorul și între timp usucă aripioarele cu șervete de hârtie și asezonează-le cu sare.
- Așează un grătar într-o tavă de copt cu margini (acest lucru este esențial, deoarece permite aerului să circule în jurul aripioarelor în timp ce se coc).
- Pune aripioarele pe grătar, lăsând distanță între ele, și coace-le până devin aurii (circa 45 de minute).
- Transferă-le într-un bol și toarnă sosul peste ele.
Chiar dacă noi, românii, avem un cult pentru sosul de usturoi, să știi că aripioarelor li se potrivesc și alte sosuri cum sunt sosul Sriracha, sosul de oțet de sherry, de zahăr brun cu portocale feliate sau cel de muștar și sirop de arțar. Totul ține doar de gusturile fiecăruia.
Și încă o rețetă pentru aripioare picante și crocante, la cuptor:
Ingrediente:
1 kg de aripioare, 3 linguri sos de soia, 3 linguri sos de ardei iuți, 2 linguri ulei de măsline, 2 linguri miere, 2 căței de usturoi zdrobiți, sucul de la o jumătate de lămâie, o linguriță praf de usturoi, o linguriță praf de ghimbir, sare și piper.
Mod de preparare:
- Într-un castron încăpător amestecă sosul de soia, sosul de ardei iute, uleiul de măsline, mierea, usturoiul zdrobit, sucul de lămâie, praful de usturoi și cel de ghimbir, sarea și piperul. Aceasta este marinada.
- Pune aripioarele în castronul cu sos, ai grijă să le acopere, și pune la frigider cel puțin o oră.
- Încălzește cuptorul la 200 de grade Celsius, așază aripioarele marinate pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și toarnă peste ele puțină marinadă.
- Pune tava la cuptor și coace pentru circa 30 de minute sau până devin rumene și crocante. Pe parcursul coacerii le poți întoarce o dată.
Cum să păstrezi aripioarele calde
OK, vin musafiri și vrei să le servești calde. Nimic mai simplu! Preîncălzește cuptorul și lasă aripioarele în el. Le vei pune în sos abia când vin mesenii. Dacă o vei face mai devreme, aripioarele se vor înmuia. Nu depozita niciodată aripioarele crocante într-un recipient cu capac din plastic sau aluminiu. Căldura degajată va produce aburi în interiorul recipientului, ceea ce creează umiditate și face ca puiul să nu mai fie crocant.
Sosurile potrivite pentru aripioarele picante
Orice sos dulce-acrișor, dulce-picant, sosul de vin sau sosul Peri-Peri se potrivește de minune cu aripioarele picante. Iar ca și garnitură, clasicii cartofi prăjiți sau, variantele mai sănătoase, morcovii gratinați ori salata verde.
Unde mergem să mâncăm în oraș aripioare picante
Aripioare picante, aripioare Buffalo, aripioare la grătar, aripioare cu sos dulce picant, aripioare în stil asiatic, sticky, crispy sau pane. Indiferent ce denumire poartă, putem fi cu toții de acord: sunt foooarte bune! Când vrei să-ți faci pofta, treci pe la unul din restaurantele din lista noastră și sigur nu vei fi dezamăgit.