Am intrat în cea mai călduroasă lună a anului și cu siguranță zilele ce vor urma ne vor pune la încercare creativitatea în materie de a găsi răcorire și alinare în fața soarelui dogoritor. Sangria, secretul ibericilor pentru astfel de zile, nu doar că te răcorește instant, ci îți și insuflă un aer de vacanță. Fie c-o bei la tine pe balcon sau în grădină, fie că ești gazda prietenilor tăi în weekend sau alegi să ieși la una dintre terasele din oraș, acest mix proaspăt de vin tânăr cu frute de sezon și gheață sigur este una dintre cele mai bune idei pe care le poți avea zilele acestea.
Sangria este, fără îndoială, una dintre micile plăceri ale vieții tihnite din jurul Mării Mediterane și poate tocmai de aia este și mai bună atunci când este savurată cu prietenii. În termenii cei mai simpliști, sangria este o băutură alcoolică light, de origine iberică. Un mix din vin, fructe tocate și alte arome/ingrediente care se combină, se lasă să se „cunoască mai bine” în frigider câteva ore și apoi se servește rece, cu gheață.
Consensul general spună că „sangria” este derivat din cuvântul spaniol „sangre”, care înseamnă sânge. Evident, numele este o referință la nuanța rubinie a băuturii. Însă indiferent de unde provine numele, un lucru este sigur: „sangria” echivalează cu delicios și răcoritor în orice limbă! Asta pentru că este una dintre cele mai populare băuturi de vară din întreaga lume.
Ingrediente necesare pentru o Sangria „ca la carte”
Vinul
De cele mai multe ori, vinul este unul tânăr, suculent și cu o aciditate crescută. Precum unul dintre clasicele spaniole, Rioja sau Tempranillo. Dacă nu le găsești întocmai pe acestea, nu-i nici o problemă. Te poți folosi oricând de o sticlă de Cabernet, Merlot, Zinfandel sau Beaujolais. Dar nici dacă folosești un vin alb nu greșești. Sangria albă (sangria blanca) este o variantă mai nouă, provenită din lumea modernă a mixologiei și urmează aceeași construcție de bază, dar cu vin alb în loc de cel roșu. Aici, spre deosebire de surata ei roșie, sangria albă mizează pe calitățile unui vin sec.
O altă variantă din ce în ce mai populară, alternativă sangriei albe implică înlocuirea vinului cu un spumant alb sau chiar cu șampanie. Se obține astfel o băutură frizantă, ușor alcoolizată și foarte răcoritoare. Să nu mai vorbim de poshness…
Fructele
Fructele cel mai des întâlnite în această minunată băutură de vară sunt cele care cresc în mod obișnuit în zona iberică. Citricele, piersicile, merele, strugurii sau fructele de pădure sunt cele mai populare. Dar se folosesc și pepenele galben, perele, cireșele sau smochinele, care pot da o tentă aparte sangriei tale răcoritoare și se combină bine și cu celelalte arome prezente.
O regulă nescrisă, dar acceptată unanim de specialiștii într-ale sangriei, spune că fructele folosite trebuie să fie în proporție de 70% citrice și restul de 30% un mix de celelalte fructe alese. Totodată, e important să lăsăm amestecul de fructe și vin la frigider cel puțin pentru 3 ore, astfel încât fructele să apuce să se macereze în vin, iar procesul de fermentație să pornească ușor.
Extra arome
În cazul în care vrei să fie un party starter, evident că poți să o „piperezi” cu un alcool mai tare precum un brandy sau grappa, whisky, coniac, vodka, gin sau rom alb. Secretul? Esențial e să nu exagerezi! 50-100 ml ar trebui să fie suficient pentru o sangria construită în jurul unei sticle întregi de vin.
Scorțișoara și cuișoarele sunt bune prietene și cu vinul și cu fructele. Deci, în mod firesc, aceste două mirodenii merg al naibii de bine și în sangria ta. Nici cu astea nu trebuie să exagerezi și este foarte important să le scoți din vas la momentul servirii. Drept urmare, vei folosi doar bucăți întregi, nu prafuri de mirodenii. Mai poți folosi și cam toate plantele aromatice din bucătăria mediteraneană. Mentă, rozmarin, salvie sau busuioc, toate merg de minune în acest mix. În plus, acestea pot ajunge în pahar fără nici o problemă.
Îndulcește-o
Dacă asociezi băuturile de vară cu gustul dulce-fructat, nu e nimic în neregulă să pui puțin zahăr sau sirop în sangria ta. Sau mai poți îmblânzi gustul sec al vinului ales de tine cu ajutorul unui pahar de suc de fructe. Cel de rodii sau de cireșe ar trebui să fie prima variantă. Însă poți improviza cum vrei tu, atât timp cât nu faci din suc ingredientul principal.
De asemenea, dacă-ți dorești ca sangria ta să fie mai light, poți adăuga un pahar de apă plată sau apă minerală. Ține minte totuși că băutura din paharul tău va fi diluată și datorită cuburilor de gheață. Pe care musai le vei adăuga în băutură chiar înainte de a fi servită.
Rețeta clasică de Sangria
Deși sangria poate varia drastic de la o regiune la alta, în funcție de zona sau contextul social în care este servită, există și o variantă considerată cea clasică. Este considerată o bază de pronire a acestei băuturi revigorante, de la care tu poți pleca în nenumărate direcții. O poți personaliza în funcie de ingredientele disponibile și gusturile personale la nesfârșit și nici un spaniol nu se va supăra.
- 750 ml vin roșu sec
- 40 ml brandy
- 2 piersici
- 2 mere;
- 2 lămâi
- 2 portocale
- 2 lingurițe de zahăr
- 1 baton de scorțișoară
- 3 cuișoare
- gheață
Cum o prepari?
Începe prin a stoarce zeama dintr-o lămâie și dintr-o portocală. Toacă restul fructelor în bucățele egale, de 1-2 centimetri cubi și pune-le într-un vas de aproximativ 2 litri. Pune peste fructele tocate cele două lingurițe de zahăr, sucul stors mai devreme și shotul de brandy. Amestecă rezultatul fără grija că sfărâmi bucățile de fructe și apoi toarnă sticla de vin peste. Adaugă mirodeniile și pune vasul în frigider pentru cel puțin 3 ore. Când îi vine rândul și vrei să te răcorești cu ajutorul ei, pune-i gheață din belșug și câteva frunze de busuioc sau mentă. Iar dacă ți se pare prea intensă, regleaz-o cu apă minerală, la tine în pahar.
Unde bem Sangria în București
Sunt câteva locuri care au inclus în meniu și această băutură de vară delicioasă! Te poți folosi de asta ca punct de plecare și ca motiv de a ieși la terasă. Mai ales că în fiecare din aceste locuri au și mâncare excelentă!
- @ La Finca by Alioli e un restaurant cu specific spaniol (unul din cele mai renumite din oraș). Așa că nu avea cum să le lipsească sangria din meniu! O prepară tradițional, cu vin de Rioja și felii de fructe proaspete, apoi o lasă la rece peste noapte. Savurează-o alături de un platou de tapas sau o porție de paella.
- Un alt restaurant spaniol excelent este Pata Negra, local deschis de un cuplu de români reîntors în țară după aproape 20 de ani Spania. Deci și ei știu foarte bine ce înseamnă mâncarea și băuturica specifică Peninsulei Iberice. Alege Sangria De Vino Tinto (cu vin roșu) ori Sangria De Cava („albă”). Merg la fix cu fructele lor de mare senzaționale!
- Preferi mai degrabă un loc unde să mergi cu prietenii la distracție, într-o seară cu (mai multe) super cocktailuri? Atunci treci pe la Ganesha Caffe. Din meniul lor poți alege Red ori White sangria, la pahar sau direct la carafă. Pe lângă vinul specific, adaugă prosecco, brandy, piersică, măr, portocală și… gheaţă. Rezervă o masă la Ganesha Caffe.
- Last, but not least, îți recomandăm una din cele mai verzi și mai plăcute grădini din București: Suento. Un loc pe relaxare din care nu te-ai mai lăsa dus, mai ales că au și mâncare bună și fac o Sangria senzațională: clasică, bianco sau rose (cu prosecco rose, suc de ananas și fructe).