Îți place să te învârți printre oale și ustensile de gătit? Bucătăria de acasă este camera în care te simți ca peștele în apă (nu fiartă, desigur 😊)? Te atrag toate noile gusturi și rețete pe care le ți livrează internetul? Le dai viață în farfuriile celor dragi și le aranjezi în farfurie mai frumos decât concurenții de la Chefi la cuțite? Poate e vremea să investești în pasiunea asta, frate… Învață să bucătărești ca un chef la un curs de gătit!
La o simplă căutare pe internet, găsești tot ce ai nevoie. Asta dacă locuiești în unul dintre orașele unde se țin astfel de cursuri. Spre exemplu, eu am găsit astfel de cursuri în București, Cluj și Ploiești. Dacă am căutat Sibiu, n-am găsit. La Iași, de exemplu, mi-au atras atenția atelierele de gătit Soft&Grace.
De ce să alegi un curs de gătit?
Cursurile de gătit sunt o modalitate excelentă de a învăța cum să gătești sau de a-ți îmbunătăți abilitățile culinare. Sunt utile pentru că te învață cum să gătești corect anumite rețete, cum să folosești anumite instrumente din bucătărie și cum să dobândești tehnici de gătit. Dincolo de distracție, sunt extrem de utile mai ales dacă ești un tip căruia îi place să mănânce bine, dar nu exclude nici plăcerea gătitului.
Ce e mișto la cursurile astea e că poți opta pentru unele speciale de începători. Adică nu te arunci direct la finețuri de master chef. Ai pasiunea asta cu gătitul? Adică îți place să faci mâncare bună și arătoasă pentru familie, ori prieteni? Începe cu un curs de gătit pentru bucătari. Apoi, pe măsură ce deprinzi mișcările prin bucătărie, poți avansa la cursuri de master chef.
Și mai mult, dacă vrei doar să afli secretele bucătăriei italienește, spre exemplu, există cursuri în care exact asta vei învăța. Cum se fac pastele în casă, ori pesto-ul, ori mouse-ul de cafea. Italiano vero ieși din cursul ăsta! Sau poți opta pentru mâncarea indiană (că poate ți-a căzut cu tronc vreun indian ajuns pe meleagurile noastre). Ori poate vrei să înveți doar cum să faci deserturi…
Cum alegi un curs de gătit? Hobby, bucătar sau chef?
#1. Hobby
Cursuri la Ateliere ILBAH
Depinde ce vrei să înveți. Dacă îți dorești doar să te distrezi cu alții care împărtășesc același hobby ca tine, e de ajuns un curs de gătit de 4 săptămâni sau chiar doar o ședință de 3 ore. Workshop-urile și atelierele de gătit reprezintă o modalitate excelentă de a petrece timpul liber într-un mod care îți place – gătind – dar și alături de alții ca tine. Atelierele ILBAH au astfel de cursuri.
Foto: Atelierele Ilbah
Dacă vorbim de un curs de gătit de 4 săptămâni, rămânem tot la categoria Hobby. Acesta presupune să te înscrii dacă ești pasionat de gastronomie (dar ceva mai mult decât în cazul celor care doar vor să cunoască oameni cu pasiuni comune). La un astfel de curs, ai parte de chefi profesioniști ca profesori. Cursul se bazează pe foarte multă practică, susținută de o componentă teoretică ce te va ajuta să înțelegi particularitățile și modul de gătire al preparatelor, dar și specificul celor mai importante bucătării ale lumii.
Ce vei învăța la cursurile de gătit de 4 săptămâni, organizate de atelierele ILBAH:
- rețete românești (tradiționale, dar și reinterpretate)
- bucătăria italiană
- bucătăria asiatică
- bucătăria americană
- bucătăria franțuzească
- prăjituri, deserturi.
Cursuri la Cook & Go sau DallesGo
Atelierele de gătit Cook & Go te învață cum să prepari cele mai delicioase rețete din bucătăria internațională. Atelierele se adresează amatorilor și pasionaților de gastronomie, care își doresc să învețe sau să experimenteze tehnici de gătit și rețete îndrăznețe. Totul într-un mediu prietenos și vesel. Fiecare atelier durează o oră și jumătate, timp în care vei învăța să prepari, sub îndrumarea bucătarilor experimentați, un meniu complet.
Ce mi-a plăcut mie cel mai mult din oferta lor este că ceea ce gătesc acolo, la curs, pot lua și mânca acasă, cu ai mei. Mai mult, dacă aștept niște invitați, pot găti meniul pentru ei aici, la curs, și apoi să-l servesc acasă. Nu e cool?
#2. Cursuri de bucătar sau de bucătar-șef
De acum încolo va trebui să te decizi: te mai joci mult cu pasiunea asta sau o transformi într-un job nou? Pentru că da, se poate! De aici, vorbim deja de cursuri acreditate de Ministerul Muncii și de Ministerul Educației. Adică un fel de cursuri-șansă pentru cei care vor să urmeze meserii de bucătar, cofetar, patiser, bartman. Cursuri serioase, care se finalizează cu o diplomă acreditată, recunoscută la nivel național și internațional. Pe baza lor vei putea profesa atât în țară, cât și în străinătate și cu o perioadă de probă în restaurantele partenere.
Un astfel de curs durează 16 săptămâni (cel de bucătar), 12 săptămâni (cel de barman), 10 săptămâni (cel de cofetar și cel de patiser). 8 săptămâni este durata cursului de bucătar-șef.
Cursul de bucătar-șef, în special cele de la DallesGo, îți pun la dispoziție pregătirea unor chefi care au propriul restaurant în București sau alte orașe mari. Spre exemplu, cursul de bucătărie franțuzească se face sub îndrumarea chef Patrizia Paglieri, fost jurat Master Chef și proprietara unuia dintre cele mai renumite restaurante din capitală. De asemenea, cursul de patiser o are ca profesoară pe Ana Consulea, proprietara și chef patiser la Zexe Braserie. Plata se poate face în rate, fie în două, fie în mai multe. Dacă achiți valoarea întreagă de la început, beneficiezi de un discount.
Și tot la ei poți aplica în programul „Tineri bucătari by DallesGO” și primești gratuit un Curs de Cooking predat doar de profesioniști în domeniu. După terminarea trainingului, îți oferă automat un contract de muncă pe termen lung cu ei.
Și până ajungi tu la curs, ce zici să-ți hrănești pasiunea pentru gătit în alt mod? Spre exemplu, să te uiți la un film în care tot bucătăreala e în lumina reflectoarelor. Avem noi o listă de 10 filme pentru foodies!