The World’s 50 Best Restaurants este un ghid etalon în lumea gastronomiei internaționale, care prezintă anual un top 50 al celor mai bune restaurante din lume. Cu peste 1080 de experți culinari și un sistem de vot bine pus la punct, ghidul propune destinații excelente, pentru experiențe culinare unice. Iată care sunt primele 10 cele mai bune restaurante din lume, potrivit lor.
Prin 2019, cei de la The World’s 50 Best au schimbat felul în care încropeau celebrele liste după ce au fost criticați. Motivul criticilor era unul rasist, legat de faptul că în lista lor nu aveai alte variante de a bifa decât restaurante scumpe, conduse de bărbați albi, care gătesc meniuri europene. Așa că lucrurile s-au schimbat.
Actuala lista a celor mai bune 50 de restaurante din lume a fost dezvăluită în iulie 2022. Marcând cea de-a douăzecea aniversare a clasamentului anual, ediția a prezentat restaurante din 24 de teritorii, de pe cinci continente, și 12 intrări noi-nouțe.
Top 10 cele mai bune restaurante din lume (conform ghidului The World’s 50 Best)
No.1 GERANIUM, Copenhaga / Danemarca
Situat la etajul opt, cu vedere la frumoasele grădini Fælledparken, Geranium invită oaspeții să guste natura în timp ce o admiră în jurul lor. Meniul de degustare „Univers“, de inspirație locală, se schimbă în fiecare sezon. E nevoie de minimum trei ore pentru a-l savura și oferă aproximativ 20 de feluri de mâncare, împărțite în mod egal între aperitive, preparate sărate și dulciuri.
De când au făcut ca Geranium să fie primul restaurant danez care a câștigat trei stele Michelin în 2016, coproprietarii Rasmus Kofoed și Søren Ledet nu au lăsat niciodată ștacheta jos. Și vin mereu cu preparate noi și interesante atât pentru oaspeții obișnuiți, cât și pentru cei care călătoresc special pentru a lua masa la ei. Nu e de mirare că, în 2022, Geranium a fost desemnat numărul unu în top cele mai bune restaurante din lume.
Meniul fără carne
La cinci ani după ce a încetat să mănânce carne, în 2022, Kofoed a făcut din Geranium un restaurant complet fără carne. Atenția a picat exclusiv pe fructe de mare și legume locale, provenite die la fermele organice și biodinamice din Danemarca și Scandinavia. Creațiile artistice din meniul „Universul de primăvară“ includ icre de lumpfish ușor afumate cu lapte, kale și mere, ciuperci de pădure cu bere, gălbenuș de ou afumat, hamei murat și pâine de secară. Fiecare fel de mâncare este o operă de artă complicată, servită într-o veselă inspirată din natură.
Meniul de băuturi
Meniul de băuturi, în continuă evoluție, a făcut ca Geranium să câștige Premiul Art of Hospitality, în 2018. Lista sa extinsă de vinuri se concentrează pe etichete cu manipulare redusă pentru a completa mâncarea. Există o combinație unică și răcoritoare de sucuri, cu creații precum rubarbă cu mușcată (Geranium) și morcov.
No.2 CENTRAL, Lima / Peru
Restaurantul emblematic al bucătarilor Virgilio Martínez și Pía León, Central, este o odă adusă Peru-ului sub toate formele. Mâncarea lor celebrează peisajele unice, istoria și tradițiile patriei, folosind o abundență de produse din surse locale.
Meniul conține tot ce oferă marea și pământul
După ani de explorare, ghidată de Mater Iniciativa – o organizație care se ocupă, printre altele, de proiectarea conceptelor gastronomice – farfuriile restaurantului Central „gem” de o biodiversitate incredibilă. Meniul include cele mai bune ingrediente pe care le oferă pământul și marea. Scoici, calmari și moluște, care vin proaspete de pe coastă și din Amazon. Sau carne precum burtă de porc și ceafă de capră, de pe Valea Sacră a Incașilor.
Cine e la bucătărie
Echipa din bucătăria restaurantului Central este formată din Martínez și León, soț și soție. Cuplul e împreună din 2013. Și, fun fact, cei doi s-au căsătorit la patru zile după ce restaurantul a figurat pentru prima dată pe lista top 50 cele mai bune restaurante din lume. Zece ani mai târziu, cuplul a mai deschis două restaurante – Mil, în Anzi și Kjolle, în Lima. Având în vedere că León a fost votată The World’s Best Female Chef 2021, nu dau semne să s-ar plictisi. Și nici că ar lasă-o mai moale….
No.3 DISFRUTAR, Barcelona / Spania
Disfrutar – al cărui nume se traduce în românește cu „savurați“ – este una dintre cele mai delicioase, surprinzătoare și dincolo de limite experiențe gastronomice din lume. A debutat pe locul 18 în top 50 cele mai bune restaurante din lume în 2018. Moment la care a fost clasat drept Highest New Entry Award. De atunci a urcat pe locul 3. Iar aste este o dovadă a uimitoarei oferte gastronomice, care a fost descrisă drept „o cursă palpitantă cu roller-coaster-ul, prin foc“.
Cine e „de vină” pentru succesul Disfrutar
3 chefi care au rămas fără job și-au deschis propriul restaurant. Mai exact Oriol Castro, Mateu Casañas și Eduard Xatruch. Ei au început să lucreze la legendarul El Bulli (acum membru al grupului de restaurante Best of the Best) la un an unul de celălalt, între 1996 și 1998. După ce restaurantul s-a închis în 2011, și-au unit forțele pentru a deschide Compartir în Cadaqués, în Catalonia, Spania. A urmat apoi Disfrutar – cel mai ambițios proiect al lor – în 2014.
Ce conține meniul atât de spectaculos
Panchino (o chiflă pufoasă) umplută cu caviar și smântână. Sau pesto multi-sferic cu fistic fragezi și anghilă. Cu alte cuvinte, mâncăruri concepute pentru a „satisface, surprinde și stimula“.
No.4 DIVERXO, Madrid / Spania
DiverXo este un tărâm al magiei nebunești din capul lui Dabiz Muñoz. Cunoscut pentru abordarea îndrăzneață a preparatelor, este considerat pe scară largă drept unul dintre cei mai creativi bucătari din lume.
3 stele Michelin la 33 de ani
În copilărie, Muñoz știa exact ce-și dorea să facă atunci când va fi mare. Să-și deschidă un restaurant extrem de popular, unde oamenii să stea ore întregi la coadă pentru o masă. Tatăl său a fost sceptic, spunându-i că va reuși „când vor zbura porcii“. Desigur, toți râdeau, dar Muñoz a râs la urmă. Și încă râde. După ce s-a antrenat la restaurante de top din Londra și Madrid, a deschis DiverXo în 2007. Și, în scurt timp, a devenit a doua cea mai tânără persoană din lume care a câștigat 3 stele Michelin la doar 33 de ani. Acum afișează cu mândrie porci zburători în tot restaurantul, arătând lumii că se poate realiza ceea ce, aparent, este de nerealizat.
Cum arată farfuriile lui Muñoz? Pune în farfurie tot ce-i trece prin cap!
Cu răsturnări de situații și surprize la fiecare pas, să iei o masă la Diverxo este ca și cum ai păși în imaginația nelimitată a lui Muñoz. Meniul de degustare conține 12 feluri care le oferă mesenilor mâncăruri inovatoare, de inspirație asiatică, peste care e trasată nota personală a lui Muñoz. De exemplu, el propune tăiței de mare cantonezi cu tocană de anghilă, sau katsusando de iepure cu brioșă cu unt prăjit. Ori „homar galician care se trezește pe plajele din Goa“ (cum îl descriu criticii), care combină gătitul tandoor cu sushi, orez și un vindaloo de homar. Arată ca o operă de artă în farfurie!
Bine de știut: Muñoz nu crede că trebuie mâncat mai întâi preparate sărate, apoi dulci. Așa că deserturile sale prezintă o mulțime de arome surprinzătoare. Spre exemplu, o selecție de mochi la sfârșitul mesei include umpluturi precum brânză de vaci, parmezan și chiar supă tom kha kai cu busuioc thailandez.
No.5 PUJOL, Ciudad De México / Mexic
Chef Enrique Olvera a fondat Pujol în 2000, cu viziunea de a prezenta totul despre gastronomia mexicană. Pornind de la tehnicile sale unice și condimentele inimitabile, până la istoria bogată a țării. După mai mult de douăzeci de ani, el și-a îndeplinit visul. Azi, Pujol se află constant în topul celor mai bune 50 de restaurante din America Latină și din lume. Jesús Durón a preluat acum frâiele ca chef al bucătăriei la Pujol, continuând această căutare a aromelor memorabile și a excelenței culinare.
Ce conține meniul
Oferta Pujol se mândrește cu un meniu variat, compus din șapte feluri, care oferă o experiență incredibilă. În timp ce selecția se schimbă sezonier, preparatul-semnătură – Mole Madre, Mole Nuevo – este unul prezent în mod constant. E voba de două mouse-uri ce conțin o mulțime de ingrediente (aici rețeta) care se servesc sub forma a două inele concentrice, dintre care unul este învechit timp de 1.000 de zile! Apoi mai e un fel de mâncare cu baby corn și maioneză de furnici chicatana. Favoritele bucătarului se regăsesc într-un meniu omakase și includ ceviche de amberjack cu inimă de palmier, fenicul și păstârnac.
Barul de taco de la Pujol oferă celebrele preparate tradiționale în haine rafinate. De exemplu, tacos de scoici cu avocado, ghimbir și shiso. Sau tacos cu flori de dovleac cu orez koshihikari și amberjack.
No.6 ASADOR ETXEBARRI, Atxondo / Spania
La poalele luxuriante ale colinelor Țării Bascilor, Asador Etxebarri este găzduit în aceeași clădire rustică, din piatră, încă din anii 1990. Cu priveliște spre munți și spre vitele care pășesc pe terasa sa (unde sunt servite gustările de bun venit), restaurantul poate pretinde că este una cu istoria și natura.
Ce-l face aparte pe acest restaurant
Chef basc Victor Arguinzoniz este renumit pentru că poate găti, practic, orice pe grătar. Și pentru că obține arome incredibile, din ingrediente aparent simple. Pentru a avea mai mult control asupra procesului de gătit, el a proiectat singur grătarele de la Asador Etxebarri. Bucătăria are șase grătare complet reglabile, ce pot fi ridicate și coborâte pe un sistem de scripete. Tot Arguinzoniz a inventat și tigăile cu plasă. De asemenea, restaurantul are propriile cuptoare (care funcționează la 750 de grade). Iar Arguinzoniz și echipa sa pregătesc zilnic cărbuni proaspeți din lemne alese cu grijă – precum stejarul pentru pește și butuci de viță-de-vie pentru carne.
Născut într-o casă de țară la doar un kilometru distanță de locul în care se află Etxebarri, în satul Axtondo, Arguinzoniz s-a îndrăgostit de magia focului în copilărie. Casa familiei sale nu avea electricitate sau gaz. Și își amintește cu drag de vremurile când mama și bunica lui găteau pe vatra deschisă. În ciuda unei cariere absolut impresionante, de 30 de ani, Arguinzoniz a rămas la fel de umil ca în prima sa zi în bucătărie. Apreciat de bucătari din întreaga lume și considerat un mentor de mulți bucătari locali, Arguinoniz a primit premiul Chefs’ Choice Award în 2021.
Ce oferă meniul
Restaurantul respectă aromele naturale intrinseci ale produselor locale. Și îndeamnă cu delicatețe fiecare ingredient să-și arate potențialul. Chorizo de casă, hamsii sărate, brânză de bivoliță, cei mai proaspeți creveți de la Palamos, cotlete fragede de vită… toate sunt excelente. Chiar și deserturile – cum este înghețata de lapte cu zmeură – sunt „sărutate” puțin de fum.
No.7 A CASA DO PORCO, São Paulo / Brazilia
În traducere, numele restaurantului înseamnă „Casa porcului“. Condus de o echipă soț-soție, Jefferson și Janaina Rueda, se află în inima orașului São Paulo. Și, după cum ți-ai dat seama, preparatele din meniu se concentrează pe carnea de porc, în toate formele sale. În ultimii ani, restaurantul a fost nevoit să se adapteze la cerințele dietetice în schimbare. Așa că au introdus și un meniu vegetarian. Dar nu te speria, că nu degeaba au ajuns la numărul 7 din lista celor 50 cele mai bune restaurante din lume… Crede-mă, se descurcă și fără porc! Preparatele fără carne au un gust la fel de bun precum cele care au făcut restaurantul vedetă. Spre exemplu, sushi cu ciuperci și brânză.
Meniul care îi ține în topuri
Meniul de degustare al soților Rueda, „Da Roça para o Centro“, include carne de porc și legume de la Sítio Rueda, ferma pe care au cumpărat-o în orașul natal al lui Jefferson, São José do Rio Pardo. Preparatele din meniu, sub formă de mici bucăți, trec prin clasicele feluri de mâncare A Casa do Porco. De la sushi cu gușă de porc și pancetta, până la creații mai noi, cum ar fi sfecla roșie organică, cu cârnați de porc. Felul principal – Porco San Zé – este o tartină de carne de porc friptă împreună cu legume, timp de 6-8 ore. Iar adevărații porc-o-fili pot comanda și un cap de porc, la cerere.
La fel de bine gândit ca mâncarea, meniul de băuturi include combinații de cocktailuri alcoolice sau non-alcoolice. Pe baza ideii de reconectare cu pământul, băuturile conțin miere și fructe de la ferma Ruedas, în loc de zahăr. Remarcabile sunt sake-ul cu riesling și fructul pasiunii sau apa de cocos cu sfeclă roșie și condimente.
Preparate pentru toate buzunarele
Cu un meniu de degustare la prețul de aproximativ 40 de dolari și o tarabă care servește sandvișuri prăjite pentru doar 3 dolari, A Casa do Porco se angajează să ofere ceva pentru toată lumea. Totul cu o abordare democratică și incluzivă, indusă de educația umilă a familiei Rueda. Cei doi mai dețin chioșcuri cu hot-dog și înghețată și sunt campioni ai comunității lor, Janaina fiind, de asemenea, implicată frecvent în oferirea de mese gratuite pentru școlari.
No.8 LIDO 84, Gardone Riviera / Italia
Amplasat pe marginea frumosului Lac Garda, în nordul Italiei, Lido 84 este cu adevărat un restaurant la care vrei să ajungi. Priveliștea uimitoare de pe malul lacului este completată de mâncarea și ospitalitatea fraților Riccardo și Giancarlo Camanini. După ce a câștigat premiul One To Watch în 2019, a debutat pe lista celor mai bune 50 de restaurante din lume în 2021. Datorită clasării pe locul 15, a primit premiul Highest New Entry.
Ce avem în meniu
Cu un meniu clasic și unul inovator și creativ, Lido 84 pune pe masă preparate cu ingrediente care provin din Lacul Garda și pășunile verzi ale regiunii. Printre punctele de atracție se numără Torta di Rose, un tort ușor ca aerul, cu lămâi Garda, dar și parmigiana de vinete. Fără îndoială, vedeta spectacolului este cacio e pepe en vessie, un preparat din paste rigatoni gătite în vezică de porc cu brânză pecorino și sucuri din vezică, servit la masă într-un stil foarte teatral.
No.9 QUINTONIL, Ciudad De México / Mexic
Quintonil este decorul pentru bucătăria mexicană a bucătarului Jorge Vallejo și pentru băuturile și ospitalitatea de excepție ale soției sale, Alejandra Flores. Axat pe ingrediente proaspete, locale, precum și arome și tehnici tradiționale mexicane în preparate moderne unice, Quintonil devine rapid un clasic.
Ce găsești în meniu
Denumit după o plantă verde care apare în unele dintre feluri de mâncare și băuturi, Quintonil aduce în farfurie un tip unic de creativitate. Meniul poate conține mâncăruri de sezon, cum ar fi crabul păianjen verde cu kaffir de lămâie și tostada cu porumb albastru sau sorbet de cactus. Există, de asemenea, un meniu à la carte cu mâncăruri precum coadă de bou înăbușită în sos tradițional negru recado sau avocado carbonizat cu escamoles (larve de furnici) și chipsuri din ierburi mexicane. Multe dintre ingrediente parcurg doar 30 de metri de la grădina urbană la farfurie.
Ce e nou în meniu
În 2020, Quintonil a trecut printr-o reamenajare după care „s-a ales” cu o nouă zonă de relaxare. Cu vedere către bucătăria deschisă, aici se servește acum un meniu captivant – inclusiv tacos pe bază de insecte, cu lăcuste și furnici chicatana. Sala de mese principală este împărțită în două secțiuni, o zonă de intrare confortabilă și o secțiune luminoasă, decorată cu artă mexicană și un luminator.
No.10 LE CALANDRE, Rubano / Italia
Istoria Le Calandre, un adevărat bastion al ospitalității italiene, a început în 1981 cu deschiderea restaurantului de către Erminio și Rita Alajamo. În 1994, ștafeta a fost transmisă fiilor Massimiliano și Raffael. Iar cei doi l-au ridicat la etaloanele înalte ale fine dining-ului. Max este chef în bucătărie, iar Raf întâmpină oaspeții. În 2003, restaurantul a primit trei stele Michelin. Astfel, Max a devenit cel mai tânăr bucătar din lume care a primit această recunoaștere.
Atenție la detalii
Aici, bucătăria veche de secole este celebrată și reinterpretată și ademenește toate simțurile. Aroma, condimentele, textura și uleiurile esențiale sunt folosite cu măiestrie pentru a debloca o paletă de amintiri primordiale. Cele două meniuri de degustare disponibile se schimbă și se adaptează la trecerea anotimpurilor. Ambele spun povestea filozofiei de brand și a cercetării constante care are loc în bucătărie.
În ambele meniuri, tehnica este în slujba emoției, evidentă în aromele complexe și armonioase ale preparatelor prezentate oaspeților. În acest cadru găsim un risotto de cafea distilată cu pudră de capere, sau bottarga de hamsii și trufe albe. O combinație de arome care reușește să atingă un echilibru perfect între amar, aromat și picant. Un alt fel de mâncare semnificativ este chefalul prăjit cu firimituri de pâine cu mure și prune, și un sos de kiwi mixat cu alge marine. Un dish reușește să arate afinitatea minunată dintre vegetalele terestre și cele marine.
Sperăm că i-a plăcut să faci această călătorie alături de noi, prin cele mai bune restaurante din lume. Iar dacă vrei să descoperi și alte localuri deosebite din lume, ce zici de cele mai romantice restaurante din Europa?