Vrei să mergi undeva cu familia la zăpadă, dar nu sunteți chiar maeștrii într-ale schiului? Nu-i nimic! Sunt o mulțime de pârtii de săniuș din Europa pe care să le iei în calcul, în stațiuni montane foarte frumoase. Hai să descoperi câteva dintre ele!
Din Norvegia până în Alpii elvețieni, ținuturile înzăpezite ale continentului sunt brăzdate de pârtii speciale pentru săniuțe, adevărate locuri magice pentru adulți și copii pasionați de săniuș. Pentru că nu e musai să fii schior ca să te bucuri de zăpadă!
Stațiuni cu pârtii de săniuș, din Europa
Săniușul este o experiență a iernii, iar când vine vorba de pârtii de săniuș, Europa nu este pentru cei slabi de inimă. Din Norvegia până în Alpii elvețieni există pârtii grozave pentru rodel (cum i se spune saniei în germană) sau luge (același cuvânt, însă în franceză).
Pârtia ascunsă din Bergün
Orașul alpin nealterat de vremuri, Bergün, se află la poalele Pasului Albula, la poarta văii Engadina din Elveția. În lunile de iarnă, șoseaua care străbate trecătoarea Albula se închide traficului auto, iar călătoriile se fac cu sănii de lemn. În Bergün se află una dintre cele mai pitorești pârtii de săniuș din Europa.
Linia de cale ferată Albula are peste 100 de ani vechime și este complet funcțională încă. Și folosită cu vârf și îndesat iarna, când Bergün se transformă într-o adevărată mecca pentru săniuș. Rhätische Bahn este un tren alpin cu care, pentru câțiva franci elvețieni, poți urca la punctul cel mai de sus al pârtiei. Faci 25 de minute, în urcare, printr-un peisaj aparținând Patrimoniului Mondial UNESCO, prin tuneluri și peste poduri antice de piatră.
Când ajungi sus, te poți întrema cu niște gluwein (vin fiert) de la restaurantul hotelului situat în partea de sus a trecătoarei înainte de a te arunca pe pârtia de 6,5 km al cărui punct final e orășelul Bergün. Țipetele de bucurie – și teroare pură – cât e pârtia de lungă!
Unde mănânci în Bergün: Restaurant Kurhaus
Restaurantul Kurhaus din Bergün a fost construit odată cu noua linie de cale ferată Albula, care a fost pusă în funcțiune în 1903. Cunoscutul arhitect elvețian, Jost Franz Huwyler-Boller, a fost însărcinat cu construcția, iar Grand Hotel (în incinta căruia se află și astăzi restaurantul) și-a deschis porțile în 1906. Atunci, s-a încercat ca Bergün să devină atractiv ca stațiune turistică. În ciuda echipamentelor luxoase și, pentru acea vreme, cele mai moderne, n-a avut parte de succes și, astfel, Kurhaus a luptat pentru existența sa de la început.
În 1949 casa a trebuit să fie închisă după un incendiu la mansard și pentru prima oară existența sa a devenit incertă. Din 1952, Asociația Elvețiană pentru Pensiuni familiale a renovat cu succes Kurhaus. Camerele de hotel au fost transformate în apartamente simple de vacanță și închiriate cu săptămâna. În următorii 50 de ani, însă, nu s-a efectuat nicio lucrare majoră pentru întreținerea casei. Și ușor, ușor, clădirea impunătoare s-a deteriorat dramatic.
În 2002, casa dărăpănată a fost închisă o vreme. Însă oamenii care obișnuiau să petreacă vacanțe și weekend-uri acolo s-au mobilizat și au readus la viață clădirea, salvând-o de la distrugere. De atunci, cu pași mici, clădirea a fost restaurată exemplar devenind fără doar și poate o perlă Art Nouveau a secolului nostru. Iar meritele le-au fost răsplătite: hotelul a fost premiat cu „Historic Hotel of the Year 2012“ (n.red.: hotelul istoric al anului 2012)! De atunci, Kurhaus își așteaptă oaspeții fără întrerupere și privește cu optimism spre viitor.
Pârtia de săniuș de la Vals
Foto: Zervreila Restaurant
Câteva văi mai sus, în satul Vals, pârtia de săniuș aduce adrenalină pură. 7 km de țipete încep din buza restaurantului Zervreila (de unde puteți închiria sănii și vă puteți alimenta cu vin fiert și fondue) și se opresc, după vreo 20 de minute, jos în sat. Nebunie!
Nu rata restaurantul acesta! Situat la 1.850 de metri altitudine, Zervreila are de jur împrejur peisaje care îți taie respirația. Chiar lângă, se află lacul de acumulare cu același nume, pe fundul căruia se odihnește vechiul sat al cărui nume l-a preluat restaurantul. Musai să guști fondue făcut de proprietarii restaurantului. Acum, locul este condus de a doua și a treia generație de Gartman și ospătarii care servesc sunt toți rude. N-ai cum să nu te simți acasă!
Unde mănânci în Vals – la Ganni!
În Vals, oprește-te la Ganni. Vei fi impresionat de meniul fin, cu preparate variate, realizate din produse locale și regionale. Aici există un meniu fix, servit zilnic, un alt meniu special de seară, un meniu de prânz, celebrul fondue (nelipsit din restaurantele elvețiene), dar și meniuri speciale, de grup.
Pentru cea mai lungă pârtie de sanie din Europa, mergeți în Grindelwald
Și din lume, nu doar din Europa, dacă ar fi să dăm crezare vocilor care zic asta. Pentru cea mai lungă pârtie de sănii mergeți în regiunea Jungfrau din Elveția, în orașul turistic Grindelwald. Aici se află pârtia Big Pintenfritz, care are nu mai puțin de 15,04 km de alunecare.
La punctul de plecare de pe First se ajunge din Grindelwald cu telegondola, în 25 de minute. De acolo, un traseu de drumeții de iarnă marcat duce, în puțin peste 2,5 ore, de la Bachalpsee la Faulhorn – cel mai înalt punct al acestui tur. Aici există o vedere panoramică unică a multor părți ale Elveției. Apoi urmează coborârea spre Bussalp și Grindelwald, 15 kilometri de la 1.600 de metri altitudine.
Recomandare: Dimineața, pârtiile de săniuș din Bussalp sunt foarte bune. De la prânz, în funcție de temperatură, pârtii moi de primăvară. Prin urmare, vă recomandăm să începeți dimineața devreme pe First pentru Big Pintenfritz.
Dacă te-ai întrebat de ce se cheamă atât de bizar cea mai lungă pârtie de săniuș din Europa, află că există o poveste: este denumită după fostul proprietar al Berghotel Faulhorn din Grindelwald și al hotelulul Bellevue (pe atunci se numea „Pinte“, care în germană înseamnă halbă). Fritz Bohren, căruia lumea îi spunea „Pintenfritz“ ținea deschis, pe vremea aceea, hotelul Pinte în timpul iernii. Chipurile, îi plăcea să coboare la Grindelwald, după muncă, pentru a petrece noaptea acolo. La acea vreme nu exista cale ferată pe First. Cum s-a întors Fritz al nostru dimineața la Faulhorn rămâne un mister… dar pârtia îi poartă astăzi numele.
Unde mâncăm în Grindelwald – la Belvedere!
Johann Hauser, proprietarul, a extins Belvedere în 1910. Meniul tradițional, preparat din ingrediente locale le-a adus 14 puncte Gault Millau. Vei descoperi o bucătărie rafinată la Belvedere, într-un cadru natural care te lasă fără cuvinte.
O pârtie cu tradiție în Franța
Foto: Manigod Labellemontagne
În satul Manigod, lângă excelenta stațiune de schi La Clusaz din Alpii francezi, săniușul este o tradiție din timpuri străvechi. De la începutul secolului al XX-lea, copiii de aici au folosit săniile lor speciale – cu o singură lamă, numite pares –, pentru a ajunge la școală și în oraș. Acum, în nopțile cu lună, proprietarul hotelului La Ferme, invită oaspeții să-și aleagă sănii de lemn tradiționale de pe căpriorii cabanei pentru o cursă cu sănii ce își are punctul de plecare de la hotelul de pe versant. Pentru o plimbare și mai sălbatică, testează-ți abilitățile pe versiunea modernă a parei numită yooner, care are amortizoare.
Unde mănânci – evident, la La Ferme!
Oprește-te la La Ferme des Vônezins. Restaurantul e de vis! Are terasă cu vedere la pășunile montane, sală de mese cu șemineu original unde încă mai sunt afumate șunci și cârnați, pian de modă veche și sobă pentru încălzire. Farçon (un fel de tartă, dulce sau sărată, ce se face încă din Evul Mediu), tartiflette (un fel de cartofi franțuzești, în care intră și legume), tocăniță de melci cu ciuperci sălbatice, plăcinte de tot felul flambate… suntem în Franța! Iar Philippe, bucătarul, are gastronomia în sânge. Copilăria și-a petrecut-o furând modul de preparare al unor rețete antice de la bunica sa, preparate inspirate din gastronomia Savoiard și Lyon. Deci, e nebunie!
Pârtii de sănii în Germania
Foto: Fischbachau
Săniușul este foarte popular în Germania, iar pe vârfurile Alpilor Bavarezi vei găsi cea mai bună acțiune. Încearcă pârtia de pe muntele Breitenstein, din satul Fischbachau; aici nu există niciun telescaun care să te ducă în vârf (mergi o oră pe un drum de munte, trăgându-ți sania în spate), dar merită să ajungi sus ca să descoperi o colibă mică de lemn, împodobită de țurțuri, care servește prăjitură și cafea pentru a te întări după drumeție și înainte de coborâre.
Pentru cea mai lungă pârtie naturală de sanie din țară, du-te spre muntele Wallberg, lângă orașul Rottach-Egern, din sudul Bavariei. Pârtia se întinde pe puțin peste 6 kilometri perfect îngrijiți (fără gropi în zăpadă care să te arunce în aer). Există o telecabină care te va duce înapoi până sus pentru cât mai multe ture.
O altă pârtie pentru sănii, bună pentru familiile care nu caută doar senzații tari, este la Untere Firstalm. Vei găsi aici o cabană de munte confortabilă, din stațiunea bavareză Spitzingsee. Îți recomandăm să nu treci nepăsător pe lângă ștrudelul cu mere de aici, înainte de a merge cu copiii pe pârtiile înzăpezite.
Nu rata restaurantul Ansitz zum Schmied-Wirt din Fischbachau
Un restaurant de familie, care îți ține porțile deschise și mesele pregătite încă de la 1500. Și tot de atunci proprietarii locului sunt aceeași, familia Stickl. Mâncare sinceră, bazareză, porții mari și gustoase. Și bere, multă bere!
Pârtii austriece
Foto: Wildkogel-Arena Neukirchen & Bramberg
Zonele din jurul orașului Innsbruck sunt bogate în pârtii pentru sanie. Totodată, la aproximativ 104 km de centrul orașului, în satul Ischgl, se află unul dintre cele mai distractive trasee din Austria. Deschisă doar noaptea, pârtia este iluminată și se întinde pe mai mult de 6 km, pornind de la o altitudine de 2.320 metri. Pârtia nu este pentru începători, ci pentru experimentați. Turiștii germanii și scandinavii laudă de ceva vreme atmosfera de sat de lux a stațiunii și pârtiile înzăpezite de niveluri intermediare și experte, așa că încet, încet, Ischgl devine alternativa la stațiunile de schi austriece mai cunoscute (și mai aglomerate), precum St. Anton și Kitzbuehel.
Pentru cea mai lungă pârtie de sanie iluminată din lume, deschisă până la ora 22:00 în fiecare seară, mergi la Wildkogel Sledding Arena din statul Salzburg. Telescaunul te urcă până la 1.300 m pentru a coborî, mai apoi, pe sanie pe mai mult de 14 km pe un traseu alb, plin de curbe ace de păr.
Unde mâncăm în Innsbruck – la Speckeria
Dacă ți s-a făcut pofte de șunculițe, cârnăciori și alte „porcării“, apoi musai trebuie să te oprești la Speckeria. Baconul, cârnații afumați, brânza de munte și schnapps-ul aparțin Tirolului. La fel ca munții impresionanți cu pajiștile lor alpine, luxuriante în timpul verii, acoperite de zăpadă în timpul iernii. Preparate și maturate după rețete tradiționale, gama largă de preparate oferite de Speckeria o să te facă să ții minte Tirolul! Sortimentele variază de la „cârnații diavolului“, jumări, șuncă de vânat, șuncă de mistreț, mușchi de porc afumat, salam, până la răcituri, gemuri și multe altele.
Norvegia – adrenalină curată pe pârtiile de sănii
Foto: Olympiaparken – Lillehammer
Dacă toate de mai sus par prea blânde, atunci satisface-ți experiența cu o cursă de bob în Norvegia. În numeroasele stațiuni de schi ale țării există o mulțime de pârtii pentru sănii din lemn, de școală veche. Dar o experiență extremă poți găsi în orașul Hunderfossen, din apropiere de Lillehammer, în sudul Norvegiei. Zona este faimoasă pentru că a găzduit Jocurile Olimpice de Iarnă din 1994. Tot aici, la Hunderfossen, se află traseele olimpice de bob, care sunt deschise și pentru agrement. Boburile care transportă până la patru pasageri se deplasează cu 100 km/h pe singura pârtie artificială de acest gen din Europa. Nu-ți trebuie mai mult de o singură privire la fețele îngrozite ale celor care coboară din boburi și vei înțelege de ce obrajii norvegienilor sunt întotdeauna atât de roz.
Unde mâncăm în Hunderfossen – Fossekroa, Lysaker Gjestgiveri, Trollsalen
Atenție la bucătăria norvegiană! E foarte diferită de ceea ce știm noi și, în plus, este și destul de scumpă. În Hunderfossen, poți opta pentru restaurantul Fossekroa, situat la 50 de metri de hotelul Hunderfassen, practic aproape în incinta hotelului.
Pensiunea Lysaker Gjestgiveri se află în Muzeul Drumului Norvegian, o clădire istorică. Servesc prăjituri, cafea și mâncăruri simple de prânz.
Restaurantul Trollsalen este un restaurant unic construit în bolovani mari și cu șase troli uriași care țin acoperișul pe umeri. Pe pereți există scene din basme cu teme preluate din poveștile lui Peter Christen Asbjørnsen. Deși e o atracție pentru copii, trebuie să știi că dacă vrei să mancati aici, ai nevoie de bilete pentru Hunderfossen Adventure Park. Pentru că la Trollsalen este posibil să rezervi numai în timpul orelor de program ale parcului de aventură Hunderfossen.