Uneori pare că bunele maniere au căzut cumva în desuet. Că eleganța în comportament și respectul pentru celălalt nu mai e ceva ce ne definește. Poate tocmai de-asta e cu atât mai mult de apreciat o persoană care știe cum să se poarte frumos. E sexy, e atrăgător… Dacă urmează o cină la care vrei să (îl/o) impresionezi, cred că ai primi puncte bonus dacă ții cont de codul bunelor maniere la date.
Câteodată mi-aș dori să existe câteva basic rules pe care ar trebui să le respectăm cu toții când ieșim cu cineva la masă. Și cum careva încalcă regula, cum să vină mascații peste el, să fie pus în lumina unui reflector imens, să înceapă să sune o alarmă, sau alte chestii din astea SF, de vezi prin filme. Și asta cu atât mai mult dacă vorbim de o cină romantică, sau, și mai și, de prima întâlnire!
5 reguli de aur la prima întâlnire (și nu numai)
Regula nr. 1: fără telefoane
Tare mi-ar plăcea să văd un cuplu la restaurant care conversează toată seara, fără ca vreunul din ei să pună mâna pe telefon. That’s a big NO NO! Lasă WhatsApp-ul, Instagramul și TikTokul pentru mai târziu. Că pe bune dacă se termină lumea în alea 2-3 ore cât luați voi masa! Știu, arată super bine mâncarea din farfurie. Locul e și el minunat. Iar un selfie la prima întâlnire nu strică, nu!? Păi nu știu ce să zic… Mie asta mi-ar spune că orice altceva e mai interesant decât persoana mea și că n-am reușit să-ți intru atât de mult pe sub piele încât să uiți de tot și de toate. Iar dacă chiar vrei să impresionezi, dar la modul ăla că-ți dorești mult, mult de tot, eu cred că poți lăsa pozele pentru următoarele date-uri.
Și chiar dacă sunteți la prima întâlnire și „scânteia” nu se produce, tot asta trebuie să faci. Ascultă ce are omul de povestit fără să-ți arunci un ochi pe telefon în timpul ăsta. Crede-mă, observă! E o lipsă de respect din partea ta și sigur celălalt se va simți prost.
Regula nr. 2: nu întrerupe!
Pentru numele lui Dumnezeu, lasă-l pe celălalt să-și termine propoziția! Este extrem, extrem de enervant să fii întrerupt în mod constant. Și asta nu numai când ești la o întâlnire, la masă în oraș. Oricând, oriunde, cu oricine. Este un semn de respect, un semn că efectiv asculți și ești atent la ce zice, că îi apreciezi părerea (chiar și atunci când nu sunteți de acord). Nu întrerupe ca să contrazici, nu întrerupe ca să preiei firul narativ (știi tu, genul de oameni „am pățit și eu exact așa o dată când…”), nu întrerupe ca să-i completezi fraza, sau ca să te duci la toaletă. Ai răbdare și poți să spui orice ai avea de zis când a pus punct.
Pe de altă parte, nu uita că ești acolo să faci conversație, sau să-l cunoști mai bine pe omul din fața ta. Așa că nu polariza discuția și nu vorbi doar despre tine întreaga seara.
Lucrurile astea par cumva evidente, dar ai fost vreodată cu adevărat atent să vezi dacă nu procedezi așa, chiar și fără să-ți dai seama?
Regula nr. 3: ține cont de bunele maniere la masă
Și asta mai ales dacă ești la prima întâlnire, când fiecare este foarte atent la toate gesturile celuilalt. Nu întârzia, nu mesteca cu gura deschisă și nu vorbi cu mâncarea-n gură (nu degeaba îți spuneau ai tăi asta!). Fii politicos cu ospătarul – asta ar trebuie să fie o chestie general valabilă –, nu-ți pune coatele pe masă, nu te prăvăli pe scaun și nu te scobi în dinți! Iar dacă vrei să faci totul cu adevărat ca la carte, găsești aici un articol despre codul bunelor maniere la masă – inclusiv cum se folosesc corect tacâmurile, paharele de vin, șervețelul și tot așa.
Regula nr. 4: fă-i un compliment sincer
Primele întâlniri sunt uneori stânjenitoare. Dar gândește-te că, din moment ce aveți întâlnire, e clar că există o atracție. Probabil te-ai schimbat deja de mai multe ori încercând să-ți dai seama cu ce să te îmbraci. Și probabil amândoi ați stat ceva mai mult timp în fața oglinzii, înainte de a ieși e ușă. Ai o mie de întrebări despre cum va fi el/ea. Și probabil tot atâtea scenarii despre ce-ar putea merge prost. Așa că e normal să aveți emoții!
Cu atât mai mult e important să ai un cuvânt frumos de pus, care să relaxeze atmosfera. Nu e cazul să exagerezi în complimente – nu vei face decât să pari fals/ă. Dar e drăguț să-i spui, de exemplu, „Ce bine arăți în seara asta!”. Flirtează, dă șarmului un pic de frâu liber, că doar de asta e cină romantică!
PS: e suficient să o zici o dată. Nu pica în extrema cealaltă, unde lucrurile devin un pic ciudate.
Regula nr. 5: nu fiți superficiali
Dacă până acum „regulile” erau valabile indiferent dacă vorbim de prima voastră întâlnire sau a mia, aceasta e valabilă mai ales în cazul celor care de abia sunt la început. Profită de timpul ăsta pentru a cunoaște mai bine persoana alături de care ești. Poate că, stând de vorbă, realizezi că nu sunteți chiar atât de compatibili ca la prima vedere. Sau poate descoperi că bifează toate căsuțele dream date-ului. E ok să începi cu o conversație mai light, dar dacă lucrurile merg bine, treceți de superficialități și ajungeți la partea cu adevărat distractivă. De ce și-a ales job-ul pe care-l are? Care e cea mai haioasă amintire de când era mic/ă? Care e cel mai jenant lucru care i s-a întâmplat? Și tot așa. Nu, nu e cazul să întrebi unde se vede peste 5 ani, sau câți copii își dorește!
Codul bunelor maniere la date, pe scurt
Gents:
- Deschide-i ușa când intrați în restaurant.
- Fă-i un compliment simplu, natural.
- Nu întârzia. Tu ar trebui să fii cel care o așteaptă la locul stabilit.
- Îmbracă-te frumos. Nu zice nimeni să fii la costum, dar nici în trening! Curat, îngrijit.
- Nu comanda mâncare în locul ei decât dacă ți-a spus ce vrea.
- Oferă-te să achiți nota. Dar dacă ea insistă să contribuie, nu refuza.
- Asigură-te că ajunge acasă în siguranță – fie o conduci tot drumul, fie până la mașină/taxi.
- Nu bea prea mult. Chiar nu e fun să fii la întâlnire cu cineva abțiguit.
- Nu sta pe telefon. Acordă-i toată atenția ta.
Ladies:
- Răspunde complimentelor cu un simplu „Mulțumesc”.
- Îmbracă-te frumos, dar lasă și imaginației ceva. E mult mai atrăgător!
- Nu vorbi doar tu, sau doar despre tine, toată seara.
- Dacă te stânjenește faptul că el achită toată nota, propune-i să beți un cocktail sau un pahar de vin în altă parte și plătește tu.
- Atenție la cât bei.
- Dă-ți telefonul pe silent sau ține-l în geantă.
Cum abordezi… mâncarea
Când vine vorba despre mâncare, cel mai bine este să comanzi ceva care nu te pune ăn dificultate – nu se varsă, nu stropește, nu zboară din farfurie. Ceva ce necesită, un cuțit și o furculiță. Spre exemplu, dacă vrei paste, mai bine alegi penne decât spaghete. Și optează pentru o friptură în loc de rapane.
De asemenea, n-ar strica să alegi un loc mai relaxat. Desigur, un restaurant de fine dining e mai impresionant. Dar poate fi și intimidant. Ideea e să vă simțiți bine, într-un cadru destins.
Uite și alte câteva ponturi despre cum să servești câteva dintre cele mai populare preparate. Asta ca să fii complet ok cu codul bunelor maniere la date.
Dacă mănânci…
- Burger. Cu cât e mai fancy restaurantul, cu atât mai mult trebuie să folosești cuțitul și furculița. Dar dacă e un local casual, ai liber să mănânci burgerul cu mâna. Și ca să-ți fie mai ușor, taie-l pe jumătate.
- Pâine. Aici e simplu – pur și simplu rupe bucățele cu mâna (nu mușca direct din chiflă sau felie). Dacă ai unt, unge-l cu cuțitul, nu tăvăli felia prin el. Iar dacă ai o felie de toast, taie-o cu cuțitul.
- Pizza – întotdeauna, cu mâna. Excepție fac cazurile în care ești într-un loc mai elegant și vezi că toți cei din jur folosesc cuțitul și furculița.
- Spaghete. După cum îți spuneam, mai safe e să mănânci penne. Dar dacă insiști, folosește o furculiță în jurul căreia să înfășori pastele, folosind lingura drept suport. Nu tăia niciodată spaghetele cu cuțitul!
- Mâncarea picantă e de evitat. Nu vrei să fii tot rușu și transpirat. Lasă picanteriile pentru mai târziu.
- Fructe de mare. Comandă crab / homar / rapane doar dacă știi cum să folosești ustensilele corect. Mai sigur e să comanzi creveți, calamar și caracatiță. Și mai bine… pește!
Și ca să fie și mai clar, uite aici ce preparate ar fi mai bine să eviți. Iar dacă vrei să descoperi restaurante romantice la care să ieșiți, avem sugestii din București și din țară.