Nu mai e mult și vine vacanța din februarie a copiilor. Dacă te bate gândul să plecați undeva prin afara țării, acest articol este pentru tine. Descoperă trei destinații din Europa de vizitat cu cei mici, care oferă o mulțime de atracții și distracție la tot pasul. Bifăm cele mai importante obiective și îți recomandăm și unde să luați masa.
Luna februarie vine cu o nouă vacanță pentru școlari. „Pauza” este de o săptămână, însă perioada este diferită pe fiecare județ. [Aici poți afla când va avea loc în fiecare județ, decizia aparținând inspectoratelor școlare.]
Călătoriile cu copiii sunt diferite de cele în cuplu, dar majoritatea părinților spun că, uneori, sunt chiar mai distractive. Sigur, e nevoie de o bună documentare, de o planificare grozavă, de încetinirea ritmului în care călătoriți (după vârstele celor mici) și de bagaje corespunzătoare. Dar dacă ești hotărât să pleci într-o destinație europeană cu cei mici, iată trei dintre cele mai interesante orașe europene de vizitat cu copiii în vacanța din februarie.
3 destinații din Europa pentru vacanța din februarie
- Amsterdam, Olanda
- Lisabona, Portugalia
- Porto, Portugalia
#1. Amsterdam (Olanda) sau Țara Minunilor
Amsterdam are sute de locuri de joacă, numeroase cafenele prietenoase cu cei mici și o abordare relaxată a părinților. Plus o mulțime de muzee, atracții și evenimentele. Așa că lasă deoparte toate preconcepțiile despre Amsterdam ca destinație de noapte pentru burlaci și puicuțe și aruncă-ți amintirile din acea dimineață cu mahmureală din Piața Dam. Amsterdam este, de fapt, unul dintre cele mai prietenoase orașe din Europa și o destinație perfectă pentru vacanța din februarie.
Atracții pentru copii, în Amsterdam
Amsterdam, Olanda (sau oficial Țările de Jos) este un oraș extrem de prietenos cu familiile. În 2013, UNICEF a cotat copiii olandezi ca fiind „cei mai fericiți din lume“. De îndată ce scăpați de scutece și cărucioare, nu ezita să planifici o excursie la Amsterdam cu copiii. Lista atracțiilor de mai jos te va convinge că merită.
NEMO
Dacă ai copii care se bat care să apese primul pe butonul liftului (știi genul, nu?), atunci o vizită la Muzeul de Științe Nemo din Amsterdam este exact locul în care vor găsi distracția. Indiferent ce vârstă are copilul, va fi încântat și captivat de butoane, pârghii și scripeți – căci aici știința se demonstrează punând mâna și activând. În plus, vor fi teribil de încântați de dispozitivele sub formă de bule în care pot păși și de norii care fac ploaie – asigurați-te că ai niște stimulente serioase pentru a-i convinge să plece atunci când e timpul să mergeți acasă!
ARTIS
Grădina zoologică istorică din centrul orașului Amsterdam este un paradis extraordinar pentru copii. Pe lângă incintele obișnuite, există un acvariu imens, clădiri magnifice în care maimuțele și fluturii se plimbă în voie și un loc de joacă senzațional pentru a-i ține ocupați în timp ce așteaptă prânzul. Cel mai bun lucru dintre toate e că ai cărucioare gratuite pentru picioarele obosite – o atracție în sine pentru copiii cu vârste mai mici și extrem de utile pentru părinți.
Și dacă tot ești aici, treci și pe la Planetarium, Artis Groote Museum (locul unde găsești răspunsul la o mulțime de întrebări) sau pe la Artis Microbia (unde poți descoperi viața invizibilă, microscopică).
O CURSĂ PE CANALE CU BARCA PIRAȚILOR
O aventură în sine, foarte îndrăgită de copii, este acest tur cu barca piraților pe canalele din Amsterdam. Turul oferă o poveste audio (în olandeză și engleză) copiilor, interactivă și plină de distracție. Copiii primesc o broșură, creioane colorate și au alături de ei pe șoarecele Sjonnie și motanul Harold, amândoi pirați de soi, care vor întreține distracția pe tot parcul croazierei. În prețul biletului acestei croaziere de 75 de minute intră și o cutie cu snacks-uri (chipsuri, popcorn, vafe, arahide sărate și o băutură la alegere). Există toalete la bord, un bar de unde poți alege propriile gustări și nu există nicio cale pentru micii rătăcitori să scape. Nicio excursie la Amsterdam nu ar fi completă fără o croazieră pe canal!
SCHEEPVAARTMUSEUM
Dacă ești în căutarea și a unor locuri de cultură pe care să le vizitați în vacanța din februarie, ia în calcul și Biblioteca Centrală. Este un loc uimitor pentru copii, cu expoziții interactive minunate și o cafenea fabuloasă. La capitolul „muzee”, îți recomandăm fenomenalul Scheepvaartmuseum. Cu sediul într-o clădire extraordinar de frumoasă, acest loc are o replică uimitoare, la dimensiuni reale, a unei renumite nave a Companiei Olandeze a Indiilor de Est. Nu, nu în muzeu, ci afară, pe canal, în fața muzeului. Ce mai aștepți? Suflecă-ți mânecile și urcă-te la bord! Explorează și fotografiază-te! Poți face tot ce poftești – nu, nu ne adresăm numai copiilor, ci și părinților, care se vor lăsa acaparați de această aventură, mai ceva ca ăia mici! Stai în hamac, tragi cu tunurile, poți ridica încărcătura folosind scripeții, stai în cabina căpitanului și-ți imaginezi că nava e a ta. Fă-ți poză în spatele cârmei și multe, multe altele.
TONY’S CHOCOLONELY
Pune pe listă și oprirea asta. E vorba despre ciocolata lui Tony. Până în 2022, Tony avea deschis și un bar, o locație tare haioasă sub birourile lor din Amsterdam. Din 2022 însă, acesta s-a închis. Au în continuare două magazine proprii în Amsterdam și, de asemenea, le poți găsi produsele și în alte magazine de dulciuri. De ce e atât de specială ciocolata lui Tony? Pentru că are 3 mari idei revoluționare după care se conduce: drepturile omului, egalitatea socială și economică și, nu în ultimul rând, protecția mediului, restaurare și regenerare!
So, ce găsești aici… Batoanele de ciocolată într-o înnebunitoare varietate de arome – bezea și cireșe, rozmarin și portocală, popcorn cu ciocolată, bomboane de zmeură albă, covrigei cu topping-uri, shake-uri de bomboane și ciocolată la robinet …. Ce să nu mai vorbim despre edițiile lor speciale. Vă veți simți ca Charlie în fabrica de ciocolată! Nu ai cum să ratezi magazinul dacă ajungi la Amsterdam în vacanța din februarie!
Unde mănânci cu copiii în Amsterdam?
Nu știu cât de atrași sunt copii de mâncare când au atâtea distrații la îndemână, dar în Amsterdam și asta poate fi o distracție. Uite o listă cu feluri de mâncare preferate de copiii de pretutindeni și link-uri spre restaurantele din Amsterdam:
- pentru iubitorii de pizza – Nnea (conceptul lor este că „pizza nu e fast-food“. Distracția vine din faptul că le oferă copiilor foarfece cu care să-și taie pizzele);
- pentru cei indeciși, care mănâncă aproape orice – Ij-Kantine. Au cel mai variat meniu pentru copii și un loc de joacă fabulos, cu televizoare cu ecrane tactile, teancuri de jocuri și jucării, groapă cu nisip pe terasă și echipă de divertisment după-amiaza;
- pentru iubitorii de paste – Vapiano. Mai ales dacă sunteți pe lângă NEMO sau Central Station, acest restaurant este situat la ultimul etaj al fabuloasei biblioteci publice. Copiii își pot crea propriile paste și pizza și pot vedea cum se prepară.
#2. Lisabona (Portugalia). Locul unde castelele prind viață
Lisabona este unul dintre orașele preferate din Europa pentru a călători cu copiii și, deci, o alegere perfectă pentru vacanța din februarie. Este colorat, fermecător, accesibil pe jos (dar poți lua și trenul până la Sintra unde te așteaptă o surpriză). Se mândrește cu vreme minunată și mâncare delicioasă. Doar faptul că Lisabona își împrăștie casele pe străduțe în pantă o face să nu fie potrivită pentru cărucioare. Așa că dacă ai pui mic cu tine, ia un marsupiu.
Atracții pentru copii, în Lisabona
Lisabona este unul dintre cele mai însorite orașe din Europa – am vizitat-o la jumătatea lui februarie și ne-am bucurat de cerul albastru și de soare în fiecare zi. Cealaltă știre primitoare este că Lisabona este foarte accesibilă. Hai să vedem!
OCEANÁRIO DE LISBOA
Lisabona găzduiește cel mai mare acvariu din Europa – Oceanário De Lisboa. Într-adevăr uluitor este acvariul principal, care cuprinde cinci milioane de litri de apă de mare (da, într-adevăr!). Este împărțit în patru habitate marine în care înoată tot felul de creaturi marine colorate. Îți recomandăm să vizitezi și secțiunea „Păduri subacvatice“, dacă vrei să te simți ca o creatură subacvatică, fără să te uzi.
La acvariul se organizează concerte de muzică clasică pentru bebeluși sâmbăta dimineața, iar peste noapte experiențe Sleeping with the Sharks pentru copii mai mari. Acvariul este situat la 12 minute de aeroportul din Lisabona și există dulapuri pentru bagaje.
MUZEUL DE ȘTIINȚE
Alături de acvariu se află Pavilhão do Conhecimento, Pavilionul Cunoașterii, Muzeul Științei din Lisabona. Acest excelent muzeu reprezintă o vizită pe cât de distractivă, pe atât de folositoare micuților călători prin Lisabona. Muzeul este împărțit într-o serie de lumi diferite, inclusiv una care este destinată copiilor mici.
Unele dintre activitățile preferate ale piticilor este mersul pe bicicletă – E.T. style – de-a lungul unei bucăți de frânghie suspendată peste holul principal. Dar există și expoziții fantastice, în care copiii învață despre știință, construind și experimentând.
CASTELUL DE SÃO JORGE
Castelo de São Jorge se află pe dealul São Jorge, cel mai înalt deal din Lisabona. Este o atracție populară și oferă o panoramă minunată asupra acoperișurilor din țiglă roșie ale orașului. Castelul a găzduit vizigoți, mauri, creștini, regi și condamnați, dar astăzi întâmpină vizitatori din întreaga lume. Contracost, pentru copii se organizează distracții gen Treasure hunt sau jocuri medievale în care sunt costumați ca niște cavaleri cu armuri. Pentru ei e super-distracție! E plin de ateliere la care vor putea participa free pentru a afla cum se făceau armurile, armele dar și celebrele plăci de ceramică (azulejos) care ornează casele din oraș.
EXCURSIE DE O ZI LA SINTRA
Drumul cu trenul de la Lisabona la Sintra durează 30-40 de minute. Aici puteți vizita Palatul Pena, unul foarte frumos colorat, situat la poalele munților Sintra – deși se urcă nițel până la palat. Urcarea se face însă prin pădure, aerul e răcoros (chiar și în plină vară), așa că aveți grijă la îmbrăcăminte.
Tonurile colorate ale palatului, exponentul suprem al romantismului în Portugalia și opera eternă a regelui-artist D. Fernando al II-lea, deschid ușile imaginației tuturor celor care ajung acolo. Iar nuanțele infinite de verde care pictează parcul din jur constituie un cadru idilic, adesea sub vălul ceții caracteristice lanțului muntos Sintra.
Plus că de aici poți ajunge foarte ușor în cel mai vestic punct la Europei, la Cabo da Roca. De la înălțimea stâncilor care se prăvălesc în mare, întinderea oceanului este cu adevărat impresionantă!
Unde mănânci cu copiii în Lisabona?
La Time Out Market! Mercado da Ribeira și-a deschis porțile pentru prima dată în 1892, vânzând fructe și legume proaspete, pește și flori. Aceste tarabe sunt și astăzi aici, dar cealaltă jumătate a acestei hale istorice a fost preluată de Time Out Market.
Situată în centrul orașului, această piață interioară găzduiește 26 de restaurante, 8 baruri, o mână de magazine și chiar un loc de muzică. Este un loc cu adevărat distractiv pentru a mânca în Lisabona cu copiii. Puteți găsi totul, de la sushi și salate până la mâncăruri create de bucătari cu stele Michelin.
Mai multe destinații culinare din Lisabona găsești aici.
#3. Porto (Portugalia). Acasă la Harry Potter
Porto poate fi o destinație grozavă pentru hoteluri de tip boutique și sesiuni de degustare în porturi. Dar este o destinație surprinzător de bună și pentru familiile cu copii. În centrul orașului Porto există o mulțime de lucruri care merită văzute și făcute. Și nu numai în centru…
Atracții pentru copii, în Porto
TUR HARRY POTTER
J.K. Rowling a locuit în Porto, lucru care a inspirat-o în arhitectura castelelor pe care le-a descris cu dibăcie în seria Harry Potter. Așa că dacă vrei să-i oferi o experiență memorabilă în vacanța din februarie, aceasta e alegerea perfectă! Mai ales dacă e fan Harry Potter (și cine nu e?!).
Experiența ta magică începe la frumoasa gară din São Bento, pentru a descoperi de ce gările sunt atât de importante pentru J.K. Rowling și Harry Potter. În cea mai frumoasă cafenea în care J.K. Rowling a scris vreodată, Majestic, copiii vor afla despre propriile ei aventuri și inspirații. În Palatul Atlantic, vor întâlni eroii istorici din Porto. În Piața Libertății, vor explora originile mitice ale fiarei fantastice din Porto, Dragonul. La Palatul de Justiție, vor afla care cine este omul care a inspirat-o să dea naștere Casei Slytherin. La Universitatea din Porto, vor face cunoștință cu Horcruxurile care țin sufletul portughez nemuritor de-a lungul secolelor. Iar la cea mai frumoasă librărie din lume, Livraria Lello, veți descoperi vrăjile din spatele numerelor și inspirațiilor magice.
CROAZIERA „ȘASE PODURI“
Croazierele se fac cu bărcile originale folosite pentru a transporta butoaiele de vin de Porto din regiunea Douro la Gaia și Porto. Desigur, modernizate și dotate cu echipamente de navigație pentru a transporta pasageri la confort maxim. Călătoria se întinde din centrul istoric al Porto, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, în amonte, până la Freixo și apoi în aval, spre gura Douro.
Profitați de ocazie pentru a admira peisajul bogat și uluitor în timp ce învățați istoria celor 6 poduri care unesc Vila Nova de Gaia și Porto.
PORNIȚI PE URMELE EXPLORATORILOR
O metodă foarte bună de a le „preda” copiilor o mică lecție de istorie, în joacă, e o vizită la World of Discoveries. O expoziție interactivă, ce recreează călătoriile navigatorilor portughezi care au traversat oceanul pentru a descoperi noi colțuri ale lumii – Ferdinand Magellan, Vasco da Gama, Bartolomeu Dias. Porniți într-o aventură printre cele 20 de zone tematice și descoperiți felul în care călătoriile lor au schimbat.
TURUL ORAȘULUI CU UN TRAMVAI ISTORIC
Una dintre cele mai distractive metode de a vedea orașul este… pe roți. Copii vor fi încântați să dea o tură cu unul dintre galbenele tramvaiele istorice (care arată ca desprinse din cărți), sau cu autobuzele de tip Hop-On, Hop-Off. Așa aveți ocazia să descoperiți istoria orașului și monumentele sale cele mai vechi – precum Catedrala și Biserica Carmo, Serralves sau Casa da Música. Găsești și pachete care includ bilete la funicularul dos Guindais, care urcă de-a lungul unui deal abrupt și conectează cartierul Ribeira (localizat pe malul râului) de cartierul Batalha, aflat în vârful orașului.
AR MAI FI DE BIFAT…
Mergeți să găsiți iepurele uriaș, vizitați grădina zoologică Santo Inácio și grădinile Palatului de Cristal (Jardins do Palacio de Cristal). Urcați (dacă vă încumetați) cele 240 de trepte din Torre dos Clerigos, care are 48 de clopote și oferă o panoramă de 360° asupra orașului. Încercați să evadați din labirintul din parcul Sao Roque, care are și un loc de joacă foarte frumos – e o monedă de schimb tare bună dacă vreți să vizitai și voi o cramă din Porto, iar cei mici nu sunt chiar fascinați de asta. Sau intrați în catacombele bisericii Sao Francisco. Și desigur, vizitați stadionul FC Porto (mai ales dacă aveți un mic pasionat de fotbal) – al unuia dintre cele mai importante cluburi de fotbal din lume.
Unde să mănânci cu copiii în Porto?
- pentru pizza autentic napolitană, mergi la pizzeria Antonio Mezzero. Antonio este campion mondial la astfel de pizza și cum asta am spus tot! Merge vorba că toate sunt fantastic de bune, dar noi ți-am recomanda Pizza del Generale, cu mozzarella di bufala;
- pentru burgeri – Peebz. Succesul restaurantului se datorează burgerilor săi, făcuți cu carne de vită de bună calitate. Pâinea, ușor dulce, este făcută la comandă de brutăria Cristal; cartofii prăjiți sunt crocanți și au urme de coajă. Există și variante vegetariene.
Locuri interesante ar mai fi multe, dar ne oprim aici (deocamdată). Dacă mai vrei și alte idei, ce zici de o vizită la Disneyland? Cu asta sigur nu dai greș… Iar dacă vă interesează mai mult sporturile de iarnă, mergeți în vacanță într-una din stațiunile de schi de la noi.