Conceptul de bacanie moderna are mai multe nuante. Avem pe de-o parte, vechile buticuri ale altor timpuri, fix asa cum spune si definitia cuvantului “bacanie”: “pravalie in care se vand diverse produse alimentare”. Pe de cealalta parte, bacaniile actuale s-au inspirat si de pe alte meleaguri unde acestea nu functioneaza doar ca simple magazine, ci si ca locuri unde poti sa mananci ceva rapid, ceva ce-a incropit bacanul din recolta zilei. Cu un mix de traditie si modern, bacaniile au impanzit capitala, dar si alte orase din tara, asezand la raft produse traditionale, lucruri obtinute de la producatori locali, ingrediente bio sau pur si simplu delicatese si mancaruri pe care nu le gasim la supermarket.
Mai jos incercam sa facem o lista a bacaniilor din Bucuresti, daca stiti una pe care nu am gasit-o, va rugam sa ne dati de veste.
Bacania Veche a dat tonul acestui curent gastronomic in Bucuresti. Mare bacan este Marius Tudosie, un pasionat de sfera culinara, avand si emisiune de gatit si fiind si o prezenta la multe evenimente de specific culinar. Bacania Veche e un magazin al produselor speciale, dar si un atelier unde gasiti preparate cu ingrediente de sezon, de la retete cu capsuni si cirese, la saratele la prajituri si alte mancaruri facute cu pasiune.
Tot legata de Bacania veche este si The Charity Shop, un bistro cu terasa.
Bacania ROD se ghideaza dupa 3 elemente principale: obiceiuri, mestesug, rafinament. Astfel, si aceasta bacanie promoveaza mancarea onesta, acele produse sanatoase si cu traditie pe care ne-ar bucura sa le gasim la orice pas.
Bacania Kosher ofera clientilor sai produse kosher, acele mancaruri care respecta dieta evreiasca si regimul alimentar conform religiei iudaice. Mai exact, o dieta care impune respect fata de animalul sacrificat, dar si consumarea unor produse “curate”. Prajituri, pasca, miere, tahini si multe alte produse kosher pot fi cumparate de la aceasta bacanie.
O bacanie cu produse rafinate, delicate si cu niste locuri disponibile pentru a degusta aceste produse chiar in incinta delicateriei. Cei de la Traiteur ofera produse artizanale, mancare cu iz gourmet care poate fi savurata chiar acolo, neaparat alaturi de un pahar cu vin.
Gala Food e o bacanie cu produse importate din Portugalia si, uneori, din Spania. Delicatesele acestor tari ajung pe rafutrile buticului gourmet din Bucuresti. Branzeturi, mezeluri, vinuri, dulciuri, produse de patiserie specifice Poftugaliei, inclusiv celebrele pasteis de nata, cam asta va asteapta la Gala Food.
La Bacania La Baciu produsele traditionale bucovinene sunt cele din rolul principal. Multe produse din carne, dar si preparate dragi gusturilor romanesti: branza, zacusca, dulceata, sirop, muraturi, cu asta va asteapta aceasta bacanie traditionala.
Pukka Food e o bacanie moderna, cu un design departe de directiile traditionaliste. Asta si pentru ca promoveaza un curent destul de popular zilelor noastre: cel bio. Pukka Food e locul unde gasiti tot felul de produse bio, de la legume si fructe, pana la produse ambalate certificate.
Bacania cu Suflet a adunat ce-i mai bun de prin toate zonele Romaniei si le-a adus pe rafturile bacaniei. Se mandresc ca mai toate produsele lor sunt traditional atestate, cu provenienta de la gospodarii particulare sau de la mici producatori. Ghebe, branzeturi, vinuri, prajituri de casa si multe alte preparate si bauturi traditionale va asteapta la Bacania cu Suflet.