Fiecare cultura are ciudateniile ei, fie ca vorbim de festivaluri, traditii si, la fel de semnificative, mancarurile specifice unei anumite tari. Pentru unii, ce mananca asiaticii poate fi ciudat, asa cum si ei se pot cruci la ce mananca europenii sau americanii. Un exemplu e si acest video in care americanii degusta cateva ciudatenii europene, reactiile lor fiind absolut savuroase.
La fel de uimiti am ramas si noi cand am vazut ce arome de inghetata exista in lumea asta, unele fiind strans legate de cultura gastronomica a zonei respective, altele fiind niste incercari de a mixa ingrediente pe care nu ne-am fi asteptat niciodata sa le vedem in acelasi loc. De pe internet adunate, acestea sunt cele mai ciudate arome de inghetata:
1. Inghetata din oua de crocodil
In Filipine, la o gelaterie artizanala, inghetata se face din oua de crocodil. Proprietara sustine ca ouale de crocodil au mult mai putin colesterol si au mult mai multe proteine decat ouale de gaina, care sunt in mod normale adaugate compozitiei de inghetata. La inghetata de crocodil se pot adauga apoi diverse arome, din cele standard. O inghetata cu oua de crocodil e in jur de 1, 50 euro.
2. Inghetata din lapte matern
O gelaterie din Londra a fost tare indrazneata cand a lansat inghetata facuta din lapte matern, lapte proaspat obtinut din donatiile unor cliente. La acest lapte, britanicii adaugau vanilie si lamaie. Inghetata se numea Baby Gaga, cu referire la “insasi” Lady Gaga, moment in care artist a ales sa dea brandul in judecata. Din ce vedem acum, locul pare sa se fi inchis, poate miscarea lor a fost totusi prea mult pentru public. Voi ati fi degustat inghetata din lapte matern?
3. Inghetata cu bacon
Un mare gurmand al Frantei, David Leibovitz, s-a gandit sa aduca savoarea bacon-ului si in inghetata. Astfel, a amestecat baconul zaharist cu vanilia, scortisoara si putin rom. Trebuie sa recunoastem ca nu suna rau deloc. Alti bucatari si bloggeri culinari s-au inspirat din miscarea francezului, astfel incat acum puteti gasi mai multe retete de inghetata cu bacon.
4. Inghetata cu somon afumat
In Queens e o gelaterie unde profesionistilor le place sa se joace cu diverse arome. La ideea unui client, cei de la Max and Mina’s Homemade Icecream au creat o inghetata din somon afumat si crema de branza. Noi am zis ca e mai degraba o gustare rece, decat o inghetata. Nu? Tot ei au creat si inghetata cu aroma de pizza, pesto, vin, iarba si alte asemenea.
5. Inghetata cu aroma de caracatita
Japonezii nu se incurca atunci cand vor sa ne depaseasca limitele culinare. Astfel, dupa ce au adus pe rafturile magazinelor inghetata cu aroma de wasabi si cactus, japonezii au zis ca e momentul sa experimenteze si cu inghetata cu aroma de caracatica. Si asa a aparut Taco Aisu.
6. Inghetata cu aroma de usturoi
Inghetata cu aroma de usturoi chiar e o ciudatenie. Desi ii adauga miere ca sa potenteze gustul ducleag al usturoiului, noi nu putem concepe cum sa savurezi o inghetata cu usturoi. Noroc ca am inteles ca e folosita mai mult ca sos alaturi de un fel principal.
7. Inghetata cu aroma de cheeseburger
In Venezuela e o gelaterie care ar putea la fel de bine sa fie si laboratorul lui Dexter sau al lui Nutty Professor. Aici, la initiativa fondatorului Manuel da Silva Oliveira, echipa experimenteaza cu multe arome pe care le imbina si le transforma in inghetata. Si prin aceste incercari au ajuns sa detina recordul de cele mai multe arome de inghetata dintr-o gelaterie, 863 de savori. Una dintre cele mai ciudate arome de la gelateria Coromoto este cea de cheeseburger – carne de burger, cartofi prajiti si niste ingrediente secrete. Dar mai bine aruncati un ochi la toate ciudateniile dintr-o gelaterie de Guinness Book.
Voi v-ati face curaj sa incercati una din inghetatele de mai sus?