Iata un lucru neasteptat: Benoît Neusy, un bucatar belgian detinator al unei stele Michelin pentru restaurantul Imperatif din Valonia, a promovat gastronomia romaneasca vizitatorilor din orasul Mons – capitala culturala europeana pe anul 2015.
Pentru cateva zile, Bistrot Folie din Mons a avut in meniu feluri de mancare romanesti reinterpretate si preparate de artistul gastronom Benoît Neusy.
“Influenta straina a modelat in timp identitatea bucatariei romanesti. Astfel, influenta straina – greaca, turca, rusa, bulgara, maghiara – a contribuit la formarea mancarurilor traditionale romanesti. Gastronomie deosebit de energica si apetisanta, care da o importanta particulara carnii de vita, de porc, de miel, radacinoaselor, ierburilor si pestelui de rau. Am incercat sa evidentiez atat cele mai frumoase specialitati romanesti, cat si o selectie de vinuri“, a declarat Benoît Neusy, potrivit Mediafax.
Preparatele romanesti au putut fi incercate intre 10 si 12 iulie. Tocana, tochitura, mititei, salata de vinete, ardei copti, au fost doar cateva dintre specialitatile pe care Benoit Neusy si-a propus sa le prezinte belgienilor.
“M-am interesat prin ICR de unde sa obtin carti in romana si franceza si am cautat si pe internet. Am selectionat mancarurile cele mai emblematice.”
Sarmalele au lipsit din meniu, deoarece nu sunt de sezon, iar mititeii au fost preparati cu un amestec de carne tocata de porc, vitel si oaie (fara amoniac) și serviti ca o frigaruie.
“Am remarcat mai degraba influentele latine si nu cele slave, m-am axat pe vanata, rosie, ardeiul gras, ardeiul iute; le prefer varzei. Am incercat sa fac sarmale, apoi mi-am zis ca e o mancare care se mananca iarna.“, a mai declarat Benoit.
Festivalul de bucatarie romaneasca s-a terminat duminica, 12 iulie, cu un brunch la care au fost prezentate si o selectie de vinuri romanesti, iar muzica a fost asigurata de pianistul de origine romana Quentin Val.