De la an la an, berea artizanala romaneasca isi face simtita prezenta din ce in ce mai mult in meniurile barurilor si restaurantelor, dar si pe rafturile supermarketurilor.
Chiar daca preturile unor astfel de licori sunt mai mari decat cele ale berilor industriale romanesti, multi romani le prefera pentru ca sunt mult mai bune, nu doar la gust, dar si in ceea ce priveste continutul – berile industriale romanesti fiind pline de aditivi si enzime industriale, spre deosebire de berile artizanale, care se fac dupa retele clasice si doar cu ingrediente naturale si de calitate.
In tari precum SUA, Germania sau Marea Britanie, microberariile sunt de ordinul miilor, la noi nu depasesc numarul degetelor de la cele doua maini, dar, chiar si asa, este destul de impresionant faptul ca de la an la an mai apare cate o microberarie romaneasca, ce-si propune sa puna pe masa romanului bere de calitate.
Sa facem si o scurta trecere in revista a berilor artizanale din Ro: Ground Zero, Sikaru, Zaganu, Terapia – Clinica de bere, Sara, Perfektum, Nemteana, Csikisor, Hophead, Bereta.
Cu cei de la Ground Zero am stat la povesti anul trecut. Daca atunci nu stia aproape nimeni de ei, acum sunt din ce in ce mai cautati si au comenzi chiar si din afara tarii, din Bulgaria.
Asadar, in tot acest context, era normal sa apara si un festival care sa le fie dedicat in totalitate berilor artizanale romanesti: Bucharest Craft Beer Festival.
Acesta va avea loc pe 2-4 septembrie, la Verde Stop, in acelasi loc in care s-a desfasurat si Burger Fest, fiind organizat de aceeasi oameni.
L-am intrebat pe Dragos Gurarosie (organizator) de ce un festival dedicat berii artizanale din Romania si prin ce va fi diferit fata de clasicele festivaluri ale berii? Iata ce ne-a raspuns:
“Stiu, berea artizanala si pasiunea pentru ea sunt foarte la inceput in Romania. Privita din exterior, aceasta “industrie” aproape ca nu exista. Insa, este suficient sa gusti macar o data dintr-una dintre berile craft produse la noi si sa-ti doresti sa descoperi mai multe. Si, odata pornit in acest quest, o sa descoperi ca se pregateste o adevarata revolutie, cu intalniri nu foarte secrete, dar din ce in ce mai dese, in care se discuta cu pasiune despre craft beer, despre ingrediente, se foloseste un limbaj secret, aproape de neinteles pentru necunoscatori.
In Romania, la ora actuala, am numarat 10 producatori si in septembrie vrem sa-i punem in lumina reflectoarelor la primul festival dedicat lor. Vrem sa inceapa cu adevarat “the craft beer revolution” si pentru aceasta, dar si ca sa asiguram o continuitate, vom declara prima zi de sambata a lunii septembrie ca fiind Ziua Berii Artizanale in Romania.
La festival incercam sa aducem o serie de lucruri care compun universul craft beer: vom avea un targ de viniluri, o expozitie de motociclete si biciclete custom made, un barber shop, street food ales pe spranceana si concerte in fiecare seara. Eu zic ca e diferit fata de celelalte festivaluri de bere. In plus, accesul se va face pe baza de bilet.”
De asemenea, un juriu format din producatori si key opinion leaders din domeniul craft beer vor degusta toate berile pentru a acorda titlul de Cea mai buna bere artizanala din Romania.
La festival vor mai putea fi degustate si alte cateva bauturi interesante: mied romanesc, produs de Mied Dacic, dar si cidru artizanal de la Clarks si Harvester.
Asadar, daca iubiti berea buna si sunteti in Bucuresti in primul week-end din septembrie, Craft Beer Festival e de neratat.