Bucatari din mai multe tari iau parte la Olimpiada de la Rio in incercarea de a lupta cu foametea si cu saracia din favelele orasului gazda.
Acestia transforma surplusul de mancare din Satul Olimpic (in care se afla pese 11.000 de competitori) in mese pentru saraci.
Ideea le-a apartinut chef-ilor Massimo Bottura (Italia) si David Hertz (Brazilia). Proiectul lor poarta numele RefettoRio Gastromotiva si isi propune ca in fiecare zi sa produca peste 5000 de mese folosind ingrediente care altfel ar ajunge la gunoi.
“RefettoRio Gastromotiva va functiona doar pe baza de ingrediente ce urmeaza sa fie aruncate… cum ar fi legumele si fructele care nu sunt prea aratoase sau iaurtul ce ureamza sa fie aruncat in urmatoarele 2 zile, daca nu va fi cumparat“, a declarat Hertz pentru agentia de presa Reuters.
Dupa Olimpiada si Jocurile Paralimpice, Gastromotiva va functiona ca o organizatie cu caracter social si va oferi si pregatire profesionala celor care provin din medii defavorizate si isi doresc sa ajunga bucatari, ospatari sau brutari.
Ideea le-a venit de la initiativa bucatarului Refetterio Ambrosiano, care in 2015 a adunat un grup de 65 de bucatari pentru a gati mese destinate cantinelor sociale din ingrediente donate de Expozitia Internationala de la Milano.
Avand in vedere ca Olimpiada de la Rio a fost aspru criticata pentru miliardele cheltuite pe fondul unei crize financiare acute, dar si pentru suspiciunile de coruptie si pentru faptul ca in Rio se moare de foame la propriu, Gastromotiva este o initiativa cat se poate de buna si care mai spala un pic imaginea acestei Olimpiade.