Indiferent de restaurantul la care preferi să mergi, avem câteva recomandări de preparate numai bune după un work-out intens, la sală.
Da, știm – ești o persoană extrem de ocupată. Iar simplul fapt că reușești să ajungi în mod regulat la sală, este ceva de lăudat. Și cum nu prea mai ai timp deloc, nici nu prea se mai pune problema de gătit. Din fericire, la restaurant ai atât de multe opțiuni sănătoase, încât nici nu trebuie să îți mai bați capul cu asta.
Primul lucru pe care trebuie să-l reții este că, în niciun caz, nu trebuie să te înfometezi din teamă de a nu pune la loc caloriile pe care tocmai le-ai dat jos. În general, ideea este să alegi preparate care îți asigură cel puțin 10-20 g de proteine de bună calitate și ceva carbohidrați complecși, fibre, vitamine și minerale, astfel încât să-i oferi organismului combustibilul de care are nevoie pentru a se recupera mai ușor și a-ți reface mușchii.
Vrei și câteva sugestii concrete? Păi hai să vedem, în funcție de specificul restaurantului, ce ai putea comanda…
Dacă ai poftă de sushi…
… poți cere, spre exemplu, un bol de edamame (păstăi de fasole japoneză, soia) și două role de ton. Boabele de soia preparate la abur conțin puține calorii și sunt bogate în aminoacizi și fibre, așa încât domolesc foamea, fiind sățioase. Orezul din sushi contribuie la refacerea rezervelor vitale de glicogen din organism (cel care dă forță mușchilor) iar tonul conține acizi grași omega 3 care reduc inflamația post-antrenament și redau forță mușchilor slăbiți după efort.
Restograf recomandă: restaurantul Zen Sushi Dorobanți, cu specific japonez, unde găsești un meniu foarte variat, inclusiv preparatele recomandate de noi.
Rezervă o masă la Zen Sushi Dorobanți
Sau poate vrei o salată
Sunt multe localuri și restaurante care oferă o gamă foarte variantă de salate. Cum sunt și locuri care îți pun la dispoziție ingredientele și tu îți faci salata după cum îți place. Important este să combini verdețuri bogate în nutrienți, cum ar fi salata Romaine și spanacul, un fruct precum portocala, stafide (pentru a furniza organismului o sursă de carbohidrați care se absorb ușor și rapid), surse de proteine din carne slabă (ca de exemplu ton sau pui la grătar), fasole sau quinoa (și ele o sursă de carbohidrați și proteine vegetale) și oțet balsamic sau ulei de măsline, care contribuie la absorbția mai ușoară în organism a vitaminelor solubile în grăsimi. În plus, poți adaugă orice legumă cu un conținut mare de apă. Broccoli, ceapa, morcovii, ardeii și castraveții sunt foarte gustoase și nici nu conțin multe calorii.
Restograf recomandă: Bite, un restaurant de pe strada Mătăsari, care are în meniu și multe preparate vegetariene. Încearcă salata lor cu quinoa, care are și avocado, brânză, cartof dulce, spanac, salată verde și nuci. Foarte bună!
Rezervă o masă la Bite
La un restauran vegan
Pentru a avea parte de preparate care sunt atât gustoase, cât și nutritive, reține două lucuri: evită carnea „artificială” (oricât și în orice fel ai prepara tofu sau glutenul de grâu, tot nu va avea gust de carne) și consumă alimente care îți asigură combinația de proteine și carbohidrați. Spre exemplu, ia-ți un burger cu fasole neagră și garnitură de legume sau hummus. Ori o salată cu fasole, quinoa, avocado și legume. Rezumă-te doar la ulei de măsline și oțet balsamic și evită dressingurile prea grase și cremoase.
Restograf recomandă: Bistro Raw & Vegan care, așa cum sugerează și denumirea, vine numai cu propuneri sănătoase. Încearcă salata energizantă – raw, cu salată verde, roşie, castravete, ardei capia, avocado, quinoa, migdale, seminţe de dovleac, ghimbir, sare de himalaya + sos lămâie şi ulei de măsline extravirgin, fără gluten.
Rezervă o masă la Bistro Raw & Vegan
Sau la un bistro
O omletă cu broccoli este o sursă ideală de energie, indiferent de ora la care pleci de la sala de sport. Un ou conține 6 g de proteine și este bogat în aminoacizi, care ajută la creșterea masei musculare și previn febra musculară. La rândul său, broccoli este un ingredient care conține fitonutrienți care scad nivelul de estrogen din sânge, măresc testosteronul și scad depunerile de grăsimi. Adaugă la omletă o felie de pâine integrală, pentru un plus de carbohidrați.
Restograf recomandă: Fratellini Bistro, un loc ideal dacă vrei să iei micul dejun sau prânzul. Aici găsești o omletă provensală cu ciuperci, anghinare și trufe, dar și alte tipuri de omlete, la fel de sănătoase.
Rezervă o masă la Fratellini Bistro
Meniu à la carte
Dacă îți place peștele, este perfect! Somonul se regăsește în majoritatea meniurilor la restaurant și este o opțiune foarte sănătoasă. O porție de somon conține aproximativ 30 g de proteine și acizi grași omega 3. Pentru ca farfuria să fie completă, comandă o garnitură de broccoli sau cartof dulce – ambele surse foarte bune de carbohidrați, fibre și fier.
O alegere bună este și mușchiul de vită cu o garnitură de quinoa sau legume la grătar – spre exemplu sparanghel sau ciuperci, ambele surse de carbohidrați, proteine, fibre și vitamine.
Restograf recomandă: Cișmigiu – Bistro La Etaj, care are în meniu un burger cu somon și salată de castraveți, absolut delicios!!
Rezervă o masă la Cișmigiu – Bistro La Etaj