Restograf Restograf
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
Rezerva o masa
Conectare
Inregistrare
  • Ai un restaurant?
    • Promoveaza-te
    • Business Blog
    • Consultant virtual
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
  • TIPS & TRICKS

Unora le place iute! 5 motive pentru care mâncarea picantă îți face bine

  • Autor : Restograf
  • Data publicare : 8 septembrie, 2020
  • Data modificare : 12 iunie, 2024
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Aripioarele picante se află în topul preferințelor tale culinare? Alegi întotdeauna un sos picant la diverse preparate și (aproape) la orice ciorbiță nu-ți lipsește ardeiul? E clar că ești fan al mâncării picante. Partea bună? Are o mulțime de beneficii!

ardei iute roșu tocat rondele, cu semințe împrăștiate, fotografiat pe fundal negru, folosit la mâncarea picantă

Interesant e că fierbințeala și durerea pe care le provoacă ardeii iuți sunt menite să te împiedice a-i mânca. Cu toate astea, oamenii sunt singurele ființe care se supun în mod voit unui astfel de „tratament”. Niciun animal nu o face!

În trecut, înainte de a se inventa frigiderul, condimentele erau folosite pentru a preveni alterarea alimentelor. Proprietățile anti-microbiene ale capsaicinei (compusul care dă iuțeală ardeilor) reușeau să inhibe cu până la 75% dezvoltarea bacteriilor. Așa se face că în timp au fost dezvoltate o sumedenie de rețete picante. Și chiar dacă astăzi mâncarea se prezervă la rece, ardeii iuți, sosurile picante și condimentele sub formă de pudră continuă să se folosească la o mulțime de preparate!

Dacă și ție îți plac, ne-am gândit că n-ar strica să știi de ce mâncarea picantă îți și face bine (asta pentru că tot se spunea ba că îți strică stomacul, ba că îți afectează gustul și tot așa…).

Dar mai întâi hai să stabilim…

Ce dă iuțeala alimentelor picante?

Am menționat puțin mai sus dar revenim și elaborăm 😊.

Ardeii iuți conțin un compus denumit capsaicină (probabil ai mai întâlnit termenul și la produse farmaceutice antiinflamatorii sau în pastilele care promit să te facă să slăbești.) Capsaicina este cea care dă acea senzație de „arsură” pe care o simți în gură. Iar cele mai populare specii de ardei sunt Jalapenos, Habaneros, Cayenne, Tabasco, Thai, Datil și Serrano. Însă nu doar ardeii conțin acest compus, ci și condimentele precum turmeric, scorțișoară, ginseng, piper negru, ghimbir sau muștar. Așa că dacă nu îți plac ardeii iuți, poți oricând opta pentru ele.

Dar să revenim…

mojar cu ardei iute si usturoi care urmeaza sa fie pisatu, pe fundal negru, cu o lingura de lemn langa, imagine sugestiva pentru mâncarea picantă

Beneficiile condimentelor iuți, pentru sănătate

Iată cinci motive pentru care mâncarea iute îți face bine:

1. Te ajută să slăbești


Capsaicina este o substanță termogenă. Asta înseamnă că generează căldură și provoacă o creștere a temperaturii în organism, accelerând temporar metabolismul și amplificând abilitatea acestuia de a arde calorii. De asemenea, capsaicina poate reduce apetitul și diminua poftele culinare.  Un studiu din 2005, publicat în International Journal of Obesity, arăta că expunerea la capsaicină sporea senzația de sațietate a pacienților și reducea aportul de calorii.

O ideea bună este să adaugi sos tabasco la ouăle pe care le servești la micul dejun, pentru a-i da metabolismului un imbold încâ de la primele orele ale zilei.

2. Contribuie la sănătatea cardiacă


Bolile cardiovasculare rămân principala cauză de mortalitate atât la bărbați, cât și la femei. Dar un plus de iuțeală în mâncare poate contribui la diminuarea acestui risc. Studiile sugerează că unul din efectele capsaicinei este de a scădea LDL-ul (colesterolul „rău”), care se acumulează în pereții arteriali și îngreunează circulația sângelui. Alimentele picante au rol în dilatarea vaselor de sânge, ajutând astfel la o bună circulație și contribuind, tototdată, la menținerea în limite normale a glicemiei.

Din păcate, nu e suficient doar să mănânci ardei iute pentru a contracara efectele unei alimentații nesănătoase. Așa că dacă vrei să ai o inimă puternică, recomandat ar fi să sari peste mâncarea grasă și să îți condimentezi, în schimb, cu sos iute, o carne mai slabă (precum pui sau curcan).

3. Poate reduce riscul de cancer


Cu siguranță știi deja că adoptarea unei diete sănăroase și a unui stil de viață corect (care să includă mișcare fizică), poate reduce riscul de cancer. Dar ia în calcul să adaugi în mâncare și condimentele iuți, pentru a-ți spori și mai mult șansele. Un studiu publicat în jurnalul „Cancer” sugerează că capsaicina poate inhiba răspândirea celulor canceroase din prostată. În plus, se știe că alimentele iuți întăresc imunitatea. Cercetările arată că pot acționa precum un decongestionant, protejând organismul împotriva factorilor iritanți și poluanți, precum praf și fum.

4. Vei mânca mai cumpătat


Se pare că oamenii care preferă mâncarea picantă se satură mai repede decât cei care nu o condimentează astfel, așa încât nici nu mănâncă în exces. Asta poate pentru că iuțeala te face automat să mânânci mai încet, așa încât creierul are timp să realizeze că stomacul e plin. Rezultatul final: mai puține calorii consumate.

Așa că dacă ai un preparat preferat, la care nu te poți opri din mâncat până nu ai farfuria goală, folosește un sos picant care să te mai… încetinească.

5. S-ar putea să trăiești mai mult


Dacă toate motivele de mai sus nu te-au convins deja, atunci mai află că mâncarea picantă s-ar putea să te facă mai longeviv. Un studiu foarte serios de la Harvard susține că oamenii care au consumat zilnic alimente iuți au un risc cu 14% mai mic de a muri, comparativ cu cei care mânâncă preparate picante doar ocazional. Așa că adaugă chilli uscat la paste, legume sau supă pentru a da mâncării un plus de aromă și a-ți adăuga câteva zile în plus pe răboj.

Mâncarea picantă nu provoacă ulcer. Ba din contră!

Multă vreme s-a crezut că dacă mănânci prea picant, poți face ulcer. Dar uităm că înghițim pastilele de ibuprofen ca pe bomboane sau că bacteria Helicobacter Pylori este extrem de des întâlnită!

Contrar așteptărilor, multiple studii au demonstrat că capsaicina inhibă producerea acidului în stomac. Ba chiar poate fi folosită ca tratament în prevenția ulcerului în cazul celor care iau medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (precum ibuprofenul).


Citește și:

  • Cele mai populare restaurante din zona Floreasca

  • 10 mituri despre carbohidrați, care sunt doar povești

  • Unde ieși la terasă dacă vrei să bei un vin bun

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • alimente care previn cancerul
  • alimente care slabesc
  • alimente pentru inima
  • ardei iute
  • beneficii ardei iuți
  • beneficii mâncare picantă
  • Cayenne
  • condimente
  • Dantil
  • Habaneros
  • Jalapenos
  • mancare iute
  • mancare picanta
  • Serrano
Citește și
Cum îți poți amenaja o bucătărie eficientă și modernă?
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Cum îți poți amenaja o bucătărie eficientă și modernă?
Fisticul: Beneficii pentru sănătatea cardiovasculară și sistemul imunitar
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Fisticul: Beneficii pentru sănătatea cardiovasculară și sistemul imunitar
Ce să mănânci în Turcia ca un localnic?  
Citește articolul
  • ÎN LUME
  • TIPS & TRICKS
Ce să mănânci în Turcia ca un localnic?  
Superalimente pentru echilibru, energie și sănătate metabolică
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Superalimente pentru echilibru, energie și sănătate metabolică
Bolurile biodegradabile: o alternativă modernă pentru servirea responsabilă a preparatelor
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Bolurile biodegradabile: o alternativă modernă pentru servirea responsabilă a preparatelor
Dieta Keto – Beneficii & recomandări pentru dieta ketogenică
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
  • TIPS & TRICKS
Dieta Keto – Beneficii & recomandări pentru dieta ketogenică
Post intermitent (Fasting) – Cum se ține în mod corect postul intermitent
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Post intermitent (Fasting) – Cum se ține în mod corect postul intermitent
Mesaje de 14 februarie: cum să-i spui c-o iubești ca sarea-n bucate
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Mesaje de 14 februarie: cum să-i spui c-o iubești ca sarea-n bucate
Gustări sănătoase pentru școală: ce să-i pui în pachețel
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Gustări sănătoase pentru școală: ce să-i pui în pachețel
Caută
Alegerea editorilor
  • Cele mai bune cherhanale de pe litoralul românesc, unde mănânci excelent
    • ÎN ȚARĂ
    • UNDE IEȘIM
    Cele mai bune cherhanale de pe litoralul românesc, unde mănânci excelent

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2023 Restograf

Input your search keywords and press Enter.