N-ai să regreți niciodată dacă alegi să petreci un Crăciun la Viena. Fă-ți planul cu noi și alege din cele mai atent selectate atracții și restaurante.
Crăciunul la Viena este magic. Cu arhitectura sa imperială, presărată cu magnifice muzee și cafenele din belșug, fiind o adevărată scenă a muzicii clasice, Viena este o destinație superbă în orice perioadă a anului. Iar de Crăciun, orașul se transformă într-un tărâm sclipitor, festiv.
6 motive pentru care un Crăciun la Viena este o idee excelentă
#1. Este deschis în ziua de Crăciun!
Ultimul lucru pe care ți-l dorești când alegi un oraș în care să petreci Crăciunul este unul care nu aibă transport public în perioada sărbătorilor. Aau ale cărui muzee și restaurante să fie închise. Multe orașe, în special cele din Europa, se închid în Ajunul Crăciunului, în ziua de Crăciun și nu numai.
Spre deosebire de alte orașe din Europa (am fost la Paris de Crăciun și de Revelion), majoritatea atracțiilor principale ale Vienei sunt deschise în Ajunul Crăciunului. La fel și în ziua de Crăciun. Sistemul său de transport este operațional și multe dintre restaurante primesc clienți. Pentru mine, acesta este un criteriu foarte important pentru o scurtă vacanță de Crăciun.
#2. Piețele de Crăciun sunt fabuloase!
Închide ochii și imaginează-ți: aerul curat de iarnă, strălucirea a o mie de luminițe, căni aburinde cu punch, râsete, zâmbete, castane prăjite… Zgomotul de sticlă al decorațiunilor delicate atârnate în căsuțele de lemn ale artizanilor. Apoi adaugă aroma cartofilor copți, pe cea a pâinii proaspete, pe cea dulce și parfumată a ștrudelului, a nucilor confiate și multe, multe alte arome! Acum deschide ochii și privește în jur. Tot ce ai simțit și auzit până acum se află în fața unui magnific palat baroc. So, asta înseamnă o piață de Crăciun vieneză!
Christkindlmarkt în Rathausplatz (19 noiembrie – 26 decembrie)
Piețele de Crăciun sunt doar o parte a tot ceea ce înseamnă puzzle-ul lunii decembrie la Viena. Iar la Viena sunt peste 20 de astfel de piețe de Crăciun. Încep să se deschidă pe la jumătatea lunii noiembrie și rămân deschise până în jurul datei de 23 decembrie sau chiar mai mult.
Cea mai populară și mai cunoscută piață de Crăciun rămâne cea organizată în fața Primăriei – Christkindlmarkt în Rathausplatz. Un brad mare domină centrul pieței, înconjurat de zeci de tarabe a căror ofertă de produse rămâne în tema Crăciunului. Parcul de lângă ascunde o mulțime de surprize, de la copaci îmbrăcați literalmente în luminițe (faimosul Arbore al Inimilor), până la alei feeric iluminate care duc la patinoar.
Mic ghid de vorbire ca să știi ce mănânci și bei
Turismul din Viena a devenit de multă vreme internațional (toate instituțiile turistice au adăugat limba engleză, dar și altele, în ghidurile audio sau vizuale). Atenție, însă: târgurile de Crăciun au rămas tradițional vieneze. Așa că nu ți-ar strică să știi câțiva termeni:
- Weihnachten = Crăciun (în limba germană) și markt = piață. Dar și Christkindlmarkt înseamnă tot piață de Crăciun (vienezii folosesc termenul acesta pentru a denumi piața de Crăciun din fața Primăriei). Vine de la Christkind = copilul de Crăciun, adică Iisus, care face treaba lui Moș Crăciun în Austria, adică aduce cadouri pentru copii. Weihnachtsdorf = sat de Crăciun, în zilele noastre tot târg de Crăciun sau Adventmarkt, care înseamnă același lucru.
- Getränke = băuturi. Vedeta în această perioadă este Punch = punciul, iar Punschstand = da, taraba unde se servește punci. Habar nu am ce conține, dar e grozav! Găsești și variante fără alcool, pentru copii – Kinderpunsch. A, mai e Glühwein = vin fiert. Caută Uhudlerglühwein, care e un soi special de vin, extraodinar de gustos și-l primești acum tot fiert și cu arome de Crăciun. O să vă prindeți urechile în sortimentele de punciuri pe care le veți găsi în piața de Crăciun. Iată câteva: Beerenpunsch (fructe de pădure), Erdbeerpunsch (căpșuni), Himbeerpunsch (zmeură), Orangenpunsch (fără premii pentru ghicire 😊), Apfelpunsch (măr). Ar mai fi Bier = bere, Likör și Schnaps = lichior și șnaps și Sekt = vin spumant.
- În târguri găsești și mâncare, de regulă specifică de sezon. Adică… Lebkuchen = un fel de turtă dulce. Schaumrolle = un foietaj cu smântână, umplut cu o cremă. Krapfen = gogoși cu gem. Buchtel = o ruladă dulce. Brezel = covrigei. Zuckerwatte = vată de zahăr. Bratapfel = măr caramelizat. Maroni = castane prăjite. Leberkäse = plăcinte cu carne. Suppe in Brotlaibchen = supă în chifle (o mâncare tradițională des întâlnită în piețele de Crăciun). Ofenkartoffel = cartofi copți cu diferite umpluturi.
#3. Poți participa la un show imperial de gătit ștrudel
Este vorba despre show-ul preparării unui ștrudel cu mere originar vienez. Un spectacol unic, în Hofbackstube, la Café Restaurant Residenz, care este cafeneaua Palatului imperial Schönbrunn. Acolo unde obișnuia să ia masa Garda Habsburgică, astăzi poți servi vițel fiert (mâncare preferată a împăratului Franz Joseph), un șnițel vienez clasic sau celebra cafea Ober Wiener Melange (un fel de cappuccino local), dar și Sachertorte.
Dar ca să ne întoarcem la show-ul pregătirii ștudelului, află că rețeta originală pentru acest desert vine de la brutăria curții imperiale Schönbrunn. Deci aici a început totul! Spectacolul arată în direct pregătirea ștrudelului vienez original cu mere – de la tăierea merelor proaspete până la întinderea aluatului, care trebuie să fie atât de subțire încât să poți vedea prin el. După spectacol, desigur, poți degusta ștrudelul și pleci acasă cu diploma și rețeta originală!
#4. Te poți plimba la pas prin Viena sau cu trăsura
Pentru că sunt foarte multe de văzut, iar în această perioadă toate clădirile și piețele au ceva special de oferit. Cum este această clădire, situată vizavi de Opera din Viena, care în luna decembrie se împodobește cu o uriașă fundă roșie, devenită deja reper turistic pentru vizitatorii Vienei.
„Taxiurile“ trase de cai din Viena țin de tradiția lor la fel de mult ca arhitectura imperială a clădirilor sau cafenelele. A vedea orașul dintr-o trăsură trasă de cai poate fi romantic (și e și confortabil, să știi!).
#5. Poți savura un Sachertorte la cafeneaua Demel
Acest salon de ceai care datează încă din 1786 și-a câștigat renumele ca fiind una dintre cele mai bune ceainării din Viena. Aici poți servi prăjituri, ceai, cafea și un meniu limitat în stil cafenea. Este un loc grozav pentru a face o oprire în timpul cumpărăturilor de Crăciun (există locuri la etaj) sau pentru a lua la pachet câteva produse de patiserie pentru ziua de Crăciun. Dacă vrei ceva tradițional, încearcă celebrul Sachertorte (ale cărei origini sunt contestate între Demel și Cafe Sacher). Este un tort de ciocolată cu origini austriece, inventat de Franz Sacher, se crede că în 1832, pentru un prinț vienez.
#6. Poți să te întorci cu cele mai frumoase poze de vacanță
Viena e toată un spectacol de lumini în decembrie. Dar sunt câteva locuri care îți salvează întreaga colecție de fotografii din această vacanță.
- Nu e foarte aproape de centru, dar merită să iei metroul până la Palatul Belvedere doar pentru a-i face o poză în aceste zile speciale. Seara, când luminile se aprind, palatul din secolul al XVIII-lea se reflectă în lacul din față ca o împărătească care își etalează ținuta regală. Pentru că exact așa este îmbrăcat de vienezi acest palat. În plus, aici se află un alt târg de Crăciun, Weihnachtsdorf, care va rămâne deschis de pe 18 noiembrie până pe 25 decembrie.
- Aceeași magie și la Schönbrunn. Merită imortalizat măcar într-o fotografie, care te sigur va fi una de colecție! plus cel mai stilat târg de Crăciun de la Viena.
- A treia poză pe listă de poze este Catedrala Sf. Ștefan, pentru că de Crăciun se îmbracă în mii de luminițe și proiecții colorate o fac să pară un castel din povești.
Ți-am deschis apetitul pentru călătorii de Sărbători? Atunci aruncă un ochi și pe articolul despre cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa.