Când vremea capricioasă și astenia de primăvară îți dau bătăi de cap, sucurile de detoxifiere sunt trucul perfect să te încarci cu nutrienți, vitamine, minerale și fibre. Abundența cromatică și gustativă din aceste zile de pe tarabele din piețe ne-a inspirat să culegem pentru tine 10 rețete de super smoothies, numai bune de încercat în perioada de primăvară.
E atât de simplu încât n-ai nevoie de rețete! Pe lângă un strop de determinare, îți vor mai trebui doar un blender, un congelator bine aprovizionat și câteva minute pe zi. Vei obține o masă ușoară, încărcată cu vitamine, cu beneficii reale pentru coprul și mintea ta. Totul în doi timpi și trei mișcări. Și nu, de data aceasta nu trebuie să atingi tijele de țelină…
Smoothies de primăvară pentru un boost de energie
Uite 10 rețete super simple. Tot ce ai de făcut e să treci prin blender ingredientele și apoi să completezi cu apă (unde e cazul) până obții consistența dorită.
#1. BombastiC, factanstiC, vitaminaC
Indicat pentru creșterea imunității
Potrivit cercetărilor științifice, 70% din sistemul nostru imunitar este „clădit” în intestine și stomac, sub formă de bacterii. Iar acele bacterii sunt mereu înfometate. Acestea se hrănesc cu probiotice, iar tu ai nevoie de un echilibru constant între cele produse de corpul tău și cele furnizate de alimente precum iaurt, chefir și varză murată. Alte surse de probiotice naturale sunt ovăzul și bananele. Drept urmare, orice asociere culinară a acestora este una fericită pentru flora ta intestinală. Spanacul și căpșunile adaugă acestui smoothie vitamina C, care întărește sistemul imunitar. În plus, întregul mix oferă 8 grame de fibre – o modalitate convenabilă de a-ți începe ziua, mai ales dacă ești genul care nu se dă în vânt după micul-dejun.
INGREDIENTE
- ½ banană mică congelată
- ½ cană spanac congelat
- ½ cană căpșuni congelate
- 2 linguri de fulgi de ovăz
- ¾ cană chefir simplu, neîndulcit
- ⅓ cană apă
Valori nutriționale: calorii 350, proteine 14 g, carbohidrați 68 g, grăsimi 4 g.
#2. Avo Burner
Bea-l pentru stimularea arderii grăsimilor
Au dispărut vremurile în care grăsimile erau hulite de către dieteticieni. De fapt, cercetările actuale susțin ideea potrivit căreia pentru a pierde grăsimea, trebuie să mănânci grăsimi. Potrivit unui studiu clinic recent, participanții care și-au redus aportul caloric cu 500 de calorii pe zi – dar au adăugat un avocado, zilnic, în dieta lor – au avut cele mai bune rezultate la pierdea în greutate. Totodată, este cunoscut că scorțișoara ajută la stimularea metabolismului și a termogenezei.
INGREDIENTE
- 1 avocado mediu, curățat
- 1 banană mică congelată
- 2 curmale
- ½ linguriță de scorțișoară măcinată
- 1 cana lapte de migdale neindulcit
- ⅓ cană apă filtrată
Valori nutriționale: calorii 320, proteine 7 g, carbohidrați 38 g, grăsimi 19 g
#3. Running smooth
Recomandat pentru îmbunătățirea funcției digestive
Potrivit unui studiu clinic, majoritatea adulților nu ating aportul zilnic recomandat de fibre (de 25 până la 28 de grame). Acest smoothie conține pere bogate în fibre și semințe de in pentru doza zilnică de fibre. Lor li se adaugă chefirul, care are de până la cinci ori mai multe bacterii prietenoase cu stomacul tău decât iaurtul. Iar ghimbirul are proprietăți medicinale de lungă durată, una dintre acestea fiind reducerea timpului necesar pentru digestie.
INGREDIENTE
- 1 cană pere congelate
- 1 linguriță de ghimbir proaspăt ras
- 1 curmală
- 1 lingură de semințe de in
- 1 cană de chefir simplu
- câteva frunze de mentă proaspătă
Valori nutriționale: calorii 280, proteine 13 g, carbohidrați 46 g, grăsimi 6 g
Fact: Perele sunt printre cele mai bogate fructe în fibre, cu 6 grame per pară medie.
#4. Serenity Now
Bea-l pentru îmbunătățirea stării de spirit și a somnului
Magneziul poate combate anxietatea și are reputația de antiinflamator natual. Se găsește din abundență, în mod natural, în alimente precum spanacul, soia și migdalele. Magneziul poate, de asemenea, să îmbunătățească calitatea somnului, ajutând la eliberarea de compuși de dezvoltare musculară și reparatori, cum ar fi hormonul de creștere.
INGREDIENTE
- ½ cană spanac congelat
- ¼ cană edamame congelate
- 1 cană lapte de migdale
- ½ banană mică congelată
- 2 curmale
- puțin rozmarin proaspăt
Valori nutriționale: calorii 190, proteine 7 g, carbohidrați 36 g, grăsimi 4,5 g
#5. Sweet Satisfaction
Bea-l pentru a liniști poftea de dulce
Nimeni nu este imun la pofte, dar acest smoothie poate ajuta la prevenirea unui „accident” culinar în mijlocul unei diete. Datorită conopidei bogate în fibre, precum și combinației delicioase de unt de arahide și ciocolată, acest smoothie va zdrobi garantat acele pofte păcătoase.
INGREDIENTE
- ½ cană de conopidă congelată
- 1 banană mică congelată
- o mână (50gr) de arahide
- 2 lingurițe pudră de cacao neagră
- 1 cană lapte slab
Alergic la nuci? O alternativă bună ar fi semințele de dovleac sau curmalele. Ambele variante oferă o mulțime de grăsimi alimentare sănătoase și vor ajuta la crearea acelei consistențe bogate pentru un smoothie sățios.
Valori nutriționale: calorii 270, proteine 14 g, carbohidrați 47 g, grăsimi 6 g
#6. Sfeclă cu un twist
Bea-l pentru a „încălzi motorul” înaintea antrenamentului la sală
Cercetările indică faptul că adăugarea sucului de sfeclă roșie în meniul tău înainte de antrenament poate îmbunătăți aportul de oxigen către mușchi. Reduce volumul de muncă pus pe inimă și-ți permite să te antrenezi mai mult înainte ca oboseala să se instaleze. În plus, zmeura este o sursă excelentă de carbohidrați sănătoși. Așa că îți dă energie de mai lungă durată. Ambele fiind compuse din aproximativ 85% apă, sunt și foarte hidratante.
INGREDIENTE
- ½ cană de sfeclă roșie fiartă
- 1 cană zmeură congelată
- 1 curmală
- 1 cană apă de cocos
Valori nutriționale: calorii 210, proteine 6 g, carbohidrați 46 g, grăsimi 2 g
#7. Wild Tree
Bea-l pentru stimularea creierului
Simți că mereu uiți ceva? Acest smoothie conține suc de rodie, despre care cercetările arată că poate crește performanța memoriei și activitatea creierului, după doar patru săptămâni de utilizare regulată. De asemenea, conține afine sălbatice, care au o putere antioxidantă remarcabilă. Totodată, s-a demonstrat că acest super-aliment stimulează sănătatea creierului și activitatea cognitivă. Un super smoothie de primăvară, din toate punctele de vedere!
INGREDIENTE
- ½ cană de dovleac congelat
- ½ cană de afine (sălbatice) congelate
- ½ cană mere cu coajă, tocate
- 1 cană suc de rodie
Valori nutriționale: calorii 250, proteine 2 g, carbohidrați 62 g, grăsimi 0 g
#8. Anti-inflamatorul
Bea-l pentru reducerea inflamațiilor, durerii și anxietății
Compusul curcumină, găsit în mod natural în turmeric, s-a dovedit a avea beneficii antiinflamatorii – o veste bună pentru cei cu artrită, dureri musculare și articulare. De asemenea, studiile arată că are un efect pozitiv asupra reducerii anxietății și combaterii sindromului metabolic. Amestecă-l cu niște dovleac pentru a adăuga o doză solidă de vitamine C și E, responsabile cu eliminarea radicalilor liberi și repararea țesuturilor musculare.
INGREDIENTE
- ½ cană de piure de dovleac neîndulcit, congelat
- 1 curmală
- ½ linguriță turmeric
- ½ linguriță scorțișoară
- 1 cană lapte de cocos neîndulcit
Valori nutriționale: calorii 120, proteine 1 g, carbohidrați 19 g, grăsimi 4,5 g
#9. Infuzie de putere
Bea-l pentru recuperarea după antrenament
Acest smoothie are o dublă sarcină, facilitând repararea leziunilor musculare și asigurând ingrediente necesare reducerii inflamației după antrenament. Potrivit cercetărilor de nutriție sportivă, laptele cu ciocolată conține un profil nutritiv unic, cu beneficii remarcable pentru sportivi. Oferă atât o proteină completă, cât și o cantitate suficientă de glucoză necesare reparării leziunilor musculare și umple rezervele de glicogen. De asemenea, antioxidanții din sucul de vișine ajută la scăderea stresului oxidativ și a inflamației, accelerând recuperarea.
INGREDIENTE
- ¾ cană cireșe congelate fără sâmburi
- ½ cană suc de vișine
- 1 cană lapte cu ciocolată
Valori nutriționale: calorii 300, proteine 9 g, carbohidrați 58 g, grăsimi 5 g
#10. Bio-Frumusețe
Bun pentru tonifierea pielii, a părului și a unghiilor și pentru stimularea metabolismului
Biotina este o vitamină B importantă care se găsește în alimente precum cartofii dulci, fasolea și caju. Si, în timp ce beneficiul său cel mai cunoscut este întărirea părului, a pielii și a unghiilor, biotina ajută, de asemenea, la transformarea alimentelor în energie. Adaugă niște banane pentru un plus de potasiu. Ajută la menținerea unor rinichi sănătoși – organe esențiale pentru detoxifierea sistemului.
INGREDIENTE
- ½ banană mică congelată
- ¼ cană fasole albă fiartă
- ½ cană piure de cartofi dulci
- 1 curmală
- ¼ linguriță extract de vanilie
- ¼ lingurita de scortisoara macinata
- 1 cană lapte caju
- 1 lingurita sirop de artar, optional
Valori nutriționale: calorii 170, proteine 6 g, carbohidrați 34 g, grăsimi 2,5 g
Și dacă ți-am povestit despre smoothies de primpvară, hai să vezi și care sunt cele mai bune opțiuni de alimente pentru mic dejun pentru un boost de energie.