Se spune că dragostea trece prin stomac. Ceea ce nu e departe de adevăr. Cine romantice, tratații dulci și să nu uităm de alimente afrodiziace care promit să-ți aprindă dorința. Dacă de Ziua Îndrăgostiților ai planuri pentru o cină romantică, asigură-te că serviți câteva preparate care stârnesc cheful și aprind focul… la inimioară!
E frumos când subiectele principale de discuție deviază de la pandemie, politică și alte treburi din astea urâcioase și se mută către lucruri muult mai plăcute, cum ar fi dragostea, întâlniri romantice, surprize frumoase etc. Pentru că da, Ziua Îndrăgostiților, așa comercială cum e ea privită de unii și de alții, ne dă totuși ocazia să ne reamintim că mai avem și lucruri care ne fac fericiți. Bine, ideea e ca momentele speciale în doi să nu se încheie odată cu Valentine’s Day!
Ori de câte ori ai planuri pentru o cină romantică, știi că te poți baza pe câteva „ingrediente” cheie. De exemplu, o masă la restaurant la apus de soare (eventual sus, la înălțime, să ți se deschidă în fața panorama orașului), lumânări, flori, muzică și, desigur… mâncare „to get you into the mood”, cum zice americanul.
Care e faza cu afrodiziacele? Chiar funcționează?
Afrodiziacele își trag numele de la Afrodita, zeița greacă a dragostei și frumuseții – de altfel, grecii au și fost printre primii care au folosit mâncarea ca și stimulent al apetitului sexual. Afrodita însăși este înfățișată deseori ieșind dintr-o scoică – și să nu uităm că stridiile sunt considerate printre cele mai puternice afrodiziace.
Potrivit DEX-ului, afrodiziac este „o substanță care stimulează impulsurile sexuale”. Cu alte cuvinte alimente (sau chiar și mirosuri) care te excită, îți cresc pulsul și trezesc cheful, ba chiar îți dau mai multă vigoare și îmbunătățesc orgasmul. Hai că nu sună rău deloc!
Cum funcționează? Potrivit experților, alimentele considerate afrodiziace fac parte dintr-o dietă care contribuie la sănătatea vaselor de sânge și a circulației, la echilibrul hormonal și care dă organismului mai multă vitalitate.
Un rol important îl are și oxitocina – hormonul fericirii. Are efect asupra libidoului, provocând excitare și contribuind inclusiv la apogeul plăcerii – se eliberează în corp în timpul orgasmului (atât la bărbați, cât și la femei). Și chiar dacă nu poți obține oxitocina direct din alimente, sunt însă mâncăruri care cresc nivelul acestui hormon în organism (ca de exemplu, ciocolata neagră și alimentele bogate în acid folic).
În plus, odată consumate, afrodiziacele dilată vasele de sânge, așa încât crește fluxul sanguin și la nivelul organelor sexuale. Asta face, spre exemplu, quercitina (care se găsește în fructele de pădure și vin).
Ok. Și atunci, care alimente sunt afrodiziace?
Cu siguranță de unele ai auzit deja, căci le-a mers faima pentru astfel de proprietăți. Iar pe altele sigur le consumi deja frecvent, fără să știi de rolul pe care îl pot avea. Așadar, trece-le în meniu data viitoare când pregătești o cină romantică, sau comandă-le la restaurant când ieși cu partenera/ul în oraș.
Stridiile
De sute de ani, stridiile sunt considerate un afrodiziac natural folosite pentru a crește apetitul sexual și dorința. Nu doar că au un aspect foarte sugestiv, insinuant și o textură sexy, dar sunt și pline de substanțe care aprind dorința și îmbunătățesc performanța. Asemenea altor crustacee (precum homar, crabi, scoici), stridiile sunt bogate în zinc, un micronutrient esențial pentru producerea testosteronului, calitatea spermei și reglarea hormonilor sexuali. În plus conțin și alte minerale benefice pentru libidoul atât masculin, cât și feminin, dar și un aminoacid numit tirozină, implicat în producția de dopamină.
Comandă un platou de stridii pe gheață, cu unt și lămâie, alături de un pahar de spumant, și savurează-le împreună cu jumătatea ta!
Ciocolata și căpșunile
Împușcă doi iepuri deodată, cum s-ar spune. Atât căpșunile, cât și ciocolata neagră sunt considerate afrodiziace și știm cu toții cât de bine se potrivesc împreună! Așa că tăvălește niște căpșuni prin ciocolată topită și recreați scena care apare în atâtea filme romantice!
Maiașii și aztecii considerau cacaua drept hrană a zeilor și o foloseau în ritualuri. Și se pare că aztecii sunt printre primii care o foloseau drept afrodiziac, considerând că le crește libidoul și vigoarea sexuală.
Ciocolata conține feniletiamină (un neurotransmițător) și triptofan (unul dintre aminoacizii esențiali), ambele cu efect asupra nivelului de serotoniă (hormon care te face să te simți fericit și entuziast).
Țelina
Despre țelină se spune că ar fi „Viagra săracului”. Și chiar dacă nu este neapărat cel mai sexy aliment, conține însă fitoandrogeni, care sporesc apetitul sexual. Conține o mulțime de minerale vitamine și aminoacizi, reglează hormonii și ajută în caz de disfuncții erectile, dar și de fertilitate.
Țelina era foarte apreciată atât de greci, datorită beneficiilor terapeutice, dar și de romani, care își preparau vin din frunze de țelină pentru a-și mări potența și virilitatea. Știau ei ceva – în zilele noastre, un grup de trei cercetători au stabilit că țelina este sigurul aliment care stimulează organismul să producă feromoni.
Ardeiul iute
Mâncarea picantă pune sângele în mișcare, îți încălzește tot corpul, inima pompează mai mult sânge și stimulează terminațiile nervoase. Așa că e ceva adevăr în spatele vorbelor cum că ardeiul iute aprinde și dorința sexuală. În plus, ajută la eliberarea unui număr mai mare de endorfine, cele care sunt responsabile pentru senzaţia de plăcere.
Mai mult, există și studii (cum altfel?) care demonstrează abilitățile ardeiului în acest sector. O cercetare făcută la Universitatea Grenoble din Franța pe 114 bărbați a arătat că nivelul de testosteron a crescut considerabil după ce aceștia au consumat mâncăruri picante și au avut performanțe sexuale mai bune. Ca să vezi!
Avocado
Milenialii pot culege laudele pentru a fi descoperit avocado toast, dar fructul în sine este foarte popular în întreaga lume de sute de ani – chiar dacă la noi a apărut ceva mai târziu. [Fun fact: aztecii denumeau avocado „ahuacatl”, adică testicol – cel mai probabil datorită formei sale și nu neapărat prin prisma caracteristicilor afrodiziace.] Cert este însă că avocado conține multă vitamina E (benefică pentru fertilitatea masculină și feminină) – motiv pentru care i se mai spune și „vitamina sexului”. În plus, are multe vitamine din grupul B (printre care și acid folic) care susțin vitalitatea și energia, dar și potasiu, care îmbunătățește circulația sanguină inclusiv la nivelul organelor sexuale și intensifică orgasmul. Nu în ultimul rând, e bogat în zinc, mineral care sporește libidoul. Deci le cam are pe toate…
Smochinele
Aspectul smochinelor, precum și mirosul și textura lor, contribuie la reputația pe care o au drept alimente afrodiziace. Însă adevărata lor putere stă ascunsă la interior. Smochinele sunt bogate în aminoacizi, elemente de bază ale proteinelor. Acești aminoacizi sunt cei care acționează ca afrodiziace, susțin producția de hormoni sexuali și îmbunătățesc rezistența. Tot ei contribuie la relaxarea vaselor de sânge și mărirea fluxului sanguin în zona organelor sexuale – asta înseamnă că stimulează erecția și lubrifiază vaginul. În plus, smochinele conțin magneziu, care stimulează libidoul.
Mierea
De secole mierea este folosită și apreciată pentru puterile sale terapeutice. Deși este, la bază, apă și zahăr, mierea are o compoziție chimică elaborată, care diferă în funcție de tipul de flori cu care se hrănesc albinele. Un studiu din 2013 care studia utilizarea medicinală a mierii arăta că este un antioxidant puternic, antifungic și antiinflamator, cu beneficii majore asupra sistemului cardiovascular. Are totodată compuși importanți pentru echilibrul hormonal și conține bor, un mineral care reglează nivelul estrogenului și testosteronului, ambii cu rol în stimularea libidoului.
Grecii apreciau în mod deosebit mierea! De la ei se pare că a pornit vorba cu „luna de miere” – pentru că se obișnuia ca, timp de o lună, tinerii căsătoriți să consume o băutură obținută din miere fermentată. Iar despre Hipocrate se spune că folosea mierea ca tonic sexual.
Vinul roșu
Imposibil să nu fi auzit măcar odată că „vinul roșu e bun pentru femei când îl beau bărbații”. Și da, despre alcool ai putea spune oricum că e un afrodiziac, pentru că ne face să ne relaxăm, să fim mai degajați și da… mai excitați. Cu toatea acestea, vinul roșu are un efect și mai și – deci e musai să ai o sticlă pe masă când mergi cu iubita/ul la cină. În plus, conține resveratrol, antioxidant care îmbunătățește circulația sanguină – și deja am stabilit ce importanță joacă asta pentru o partidă reușită de amor!
Ei bine, acum știi care sunt ingredientele pentru o cină cu final fericit. Nu-ți rămâne decât să te apuci de gătit sau, și mai bine, de făcut o rezervare în oraș la un restaurant care să vă ofere atmosfera romantică potrivită. Să fiți iubiți! 🙂
Citește și: