Preparatele culinare din aceste trenuri internaționale de lux ar putea rivaliza cu orice restaurant cu stele Michelin. Astăzi vorbim despre cele mai impresionante trenuri de lux și mâncărurile cu care te răsfeți la bord.
În 1975, romancierul american Paul Theroux, scriitor de călătorii, a publicat cartea The Great Railway Bazaar, după ce a călătorit din Anglia în Asia numai cu trenul. „Dacă un tren este mare și confortabil, nici măcar nu ai nevoie de o destinație”, a scris Theroux. „Un loc într-un colț este suficient ca să fi unul dintre acei călători mereu în mișcare, pe șine, care nu ajung niciodată și nici nu simt că ar trebui.”
Indiferent dacă decizi să treci Anzii sau să călătorești de-a lungul unei insule japoneze, călătoria cu trenul de lux este o experiență. Iar când dincolo de peisajele care îți taie răsuflarea ai parte și de gusturi exclusiviste în materie de preparate culinare, vei înțelege că o călătorie cu trenul poate fi o vacanță în sine. Azi îți prezentăm cele mai remarcabile trenuri în care vagonul restaurant este evenimentul principal.
EXPLORATORUL ANDIN. Peru
Primul tren de lux din Peru, Andean Explorer, bifează toate căsuțele unei călătorii over-the-top: peisaje incredibile, servicii impecabile, interioare luxoase și un meniu de 5 stele. Trenul oferă călătorii de una sau două nopți. Din Cusco, vechea capitală a Imperiului Inca, traversează cele mai înalte câmpii ale Anzilor înainte de a ajunge la frumusețea reflectorizantă a lacului Titicaca. Continuă spre orașul Arequipa, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Și toate acestea, dintr-un interior de inspirație peruviană în mișcare.
Două vagoane de luat masa amenajate generos. Gândește-te la scaune din piele, tacâmuri argintii și separatoare din macramé pentru a păstra lucrurile private dacă doriți acest lucru.
Servesc preparate care evidențiază ingredientele și aromele brute abundente din Peru, cu un meniu creat special de bucătarii de la Monasterio, un hotel din lanțul Belmond, ce se află în Cusco. Printre punctele de atracție se numără file-ul de păstrăv cu quinotto într-un sos de mărar cu struguri Pisco sau strugurii italieni cu biban de mare copt cu ierburi andine, deși există și o mulțime de opțiuni vegetariene. Înainte sau după cină, savurează o băutură pe puntea deschisă din spatele barului. Este locul perfect pentru a savura un Pisco în timp ce privești cerul peruvian.
PALATUL PE ROȚI. India
Mândria Căilor Ferate Indiene, Palace on Wheels, a fost lansat în 1982 în asociere cu Rajasthan Tourism Development Corporation (RTDC). De atunci, a avut parte de o revizie genrală în 2017. Oferind un punct de vedere unic și de neuitat din care să experimentezi Rajasthan și Agra, trenul oferă o serie de facilități care au fost concepute pentru distracție, relaxare și răsfăț – de la un spa ayurvedic, majordomi personali, trecând printr-o ceremonie tradițională de bun-venit și mese regale. Literalmente, este un palat pe roți.
Cele două restaurante ale trenului, Maharaja și Maharani, servesc mâncăruri regionale indiene într-un cadru regal, împodobit cu mobilier sculptat manual și aplice colorate, tapiserii florale complicate și lambriuri de mahon. În meniu, accentul se pune mai ales pe specialitățile din Rajasthan, având în vedere traseul trenului prin statul deșertic. Ofertele culinare se schimbă zilnic, dar conțin întotdeauna ingredientele-vedetă ale bucătăriei locale: jowar dulce, bajra (mei perlat) cu nuci și linte și curry-uri tentante. Există o mulțime de opțiuni de carne, de asemenea, de la saagwala de oaie, la pui tandoori. Oaspeții se pot aștepta, de asemenea, la preparate clasice din India de Nord și Mughlai, precum și la opțiuni continentale și chinezești. În concluzie, totul are gust și arată fenomenal.
SIMPLON-ORIENT-EXPRESS. Veneția
N-ai cum să nu vorbești despre el când vine vorba despre trenuri internaționale de lux. Datând din anii 1920 și restaurat manual cu meticulozitate, trenul de lux Venice Simplon-Orient-Express oferă o atmosferă de epocă ce te vor teleporta în perioada de glorie a călătoriilor cu trenurile de lux. Cu toate acestea, preparatele culinare pe care le oferă cele 3 restaurante din tren – L’Oriental, Etoile Du Nord și Côte d’Azur – oferă preparate emblematice care poartă semnătura maestrului culinar francez Jean Imbert.
Acesta a reînnoit meniurile celor 3 restaurante, amestecând moștenirea gastronomică a Simplon cu o atenție reînnoită pentru produsele sezoniere și locale (franceze și italiene, cu o notă austriacă pentru itinerariul Paris-Viena). Adaugă la asta stewarzii și somelierii experți care se preling printre călători aproape imperceptibili. La fel ca și unele dintre cele mai spectaculoase peisaje din Europa.
ROVOS. Africa
Și Africa are trenuri internaționale de lux, iar Rovos Rail este cel mai cel tren de pe acest continent. Vagoanele restaurant – unul sau două, în funcție de numărul de pasageri. Asta deoarece itinerariile variază de la călătorii de 48 de ore la tururi de 15 zile. Oricum ar fi, te vor teleporta direct în epoca edwardiană. Scaune din piele cu spătar înalt, covoare verzi groase, lemn de culori întunercate și lămpi în formă de clopot potrivite unui club privat al membrilor de la începutul secolului 20. Seara, oaspeții își ocupă locurile în rochii lungi și costume lungi.
Din punct de vedere culinar, lucrurile sunt la fel de elaborate ca și în celellalte trenuri internaționale de lux. Mesele cu patru feluri de mâncare vin împreună cu o selecție puternică de vinuri sud-africane. Sunt aventuri elegante pentru a fi savurate pe îndelete, în timp ce trenul trece prin munți stâncoși și peisaje deșertice întinse. Acestea pot fi admirate din confortul mesei. Adică, dacă reușești să-ți iei ochii de la felurile de mâncare din fața ta. Cotlet springbok și karoo (brânză tare maturată) crumble, amarula (un lichior cremă), parfait și koeksister (gogoașă lipicioasă tradițională sud-africană) – meniul variat se referă la evidențierea tradițiilor culinare și a excelențelor gastronomice ale continentului.
SEVEN STARS. Japonia
Cu doar 28 de oaspeți la bord, o călătorie cu trenul Seven Stars în Kyushu nu seamănă cu nimic pe pământ. Te vei bucura de mâncăruri luxoase, băuturi și cazare, precum și de una dintre cele mai frumoase insule din Japonia. Lista de așteptare pentru acest tren uimitor spune totul. Căci ca să ajungi la bord e nevoie să te înscrii pe o listă de așteptare de câteva luni…
Există doar 14 cabine, 12 apartamente standard și două apartamente exclusive de lux. Apartamentele standard măsoară 183 mp, găzduind doi pasageri. Acestea au toaletă privată cu cadă și duș. Suitele de lux sunt mai mari.
Pasagerii sunt serviți cu preparate din bucătăria sezonieră de pe insula Kyushu – parte a Japoniei prin care călătorește trenul – realizate de o echipă de maeștri locali care lucrează doar cu fermieri de încredere din zonă. Calitatea preparatelor este excelentă și variată, deoarece felurile de mâncare sunt personalizate pentru fiecare călătorie.
THE GHAN. Australia
Ghan este legendarul tren de lux care leagă Adelaide de Darwin din 1929. Acesta oferă o imersiune completă în pustietatea sălbatică a Australiei. La fel și mâncarea de la bord, care este în esență o sărbătoare a bucătăriei australiene. Oaspeții se pot bucura nu de unul, ci de trei vagoane restaurant diferite. Acestea sunt concepute pentru a avea propria ambianță specifică. Există stilul clasic Queen Adelaide, cu detalii Art Deco. Aici se servește un mic dejun consistent, prânzuri cu două feluri și cine cu trei feluri de mâncare.
Există, de asemenea, mai relaxatul Outback Explorer. Un centru social unde poți savura cafea sau bere la un joc de societate. Și, în cele din urmă, exclusivistul Club Platinum. Acesta este accesibil doar pasagerilor Platinum Service (deținători de bilete de top), cu decor care include mese de cuarțit, podele din lemn și scaune din piele.
Meniul este de inspirație regională. Acesta include miel local, barramundi de apă sărată, brânzeturi Margaret River și file de cangur la grătar.
ROYAL SCOTSMAN. Scoția
Un alt tren Belmond – Royal Scotsman – oferă oaspeților una dintre cele mai memorabile experiențe din viața lor. Plecând și întorcându-se la gara Waverley din Edinburgh, trecând prin regiunea scoțiană Highlands, trenul Royal Scotsman pune un accent deosebit pe ofertele sale de luat masa. Există două vagoane restaurant de luat masa, Raven și Swift. Ambele dotate cu pereți cu lambriuri de mahon și tapițerie din tweed de marcă (suntem în Scoția, la urma urmei), fețe de mese alb imaculat și porțelan fin.
Cele mai bune produse scoțiene atât de pe uscat, cât și de pe mare alcătuiesc meniul creat de bucătarul-șef Mark Tamburrini. Somon afumat scoțian alături de mâncăruri extravagante, cum ar fi salată de porumbei, kidgeree (un preparat anglo-indian, din orez, pește afumat și ouă fierte) și halibut prăjit condimentat. La micul dejun, „Full Scottish” este un must-try dacă îți place carnea. Pentru că meniul acesta este o combinație puternică de ouă, slănină, cârnați și budincă neagră. Și, evident, haggis, un tip de budincă compusă din ficatul, inima și plămânii unei oi.
Dar nu este vorba doar despre mâncare. Împreună cu Scotch Malt Whisky Society, Royal Scotsman oferă și un tur de cinci zile, Scotch Malt Whisky. Acest tur, pe lângă prânzurile cu trei feluri și cinele cu patru feluri de mâncare (pe care le obții și în călătoriile obișnuite), vine cu oportunități de degustare și vizite la distilerie.
Vrei sp descoperi și alte destinații inedite? Descoperă 7 destinații OAU! unde poți servi o cină extravagantă.