Restograf Restograf
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Restaurante
  • Toate restaurantele
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Coreean
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • German
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Conectare
Inregistrare
  • Ai un restaurant?
    • Promoveaza-te
    • Business Blog
    • Consultant virtual
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > Arhivă articole > Voiaj culinar
  • Arhivă articole

Voiaj culinar

  • Autor : Restograf
  • Data publicare : 26 noiembrie, 2012
  • Data modificare : 30 iunie, 2022
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Cronica mea culinara – articol realizat de un artist plastic, paralela cu arta culinara. Mi-am dorit sa descopar lumea artistilor din Romania si unde se intalnesc lumile nostre. Iata ce mi-a povestit Mihai Soare. M-a impresionat modul sau de a vedea lucrurile si vreau sa il impartasesc cu voi, toti cei pasionati de cuisine, cea adevarata.

Culinary regards

David Contant, “cuisinier d’un monde sans frontieres”

* * * * * * * *

In ultimul timp, incerc sa imi exprim creativitatea prin gastronomie. Cand spun asta prietenilor, ma intreaba care a fost motivul reconversiei profesionale. Nu e nicio reconversie. Sunt artist plastic de profesie dar, in acest domeniu, conceptul de profesie si modurile de expresie sunt mereu relative.

Ca si in arta plastica, am inceput prin munca, poate nu la fel de mult cat altii, dar am vrut sa vad si partea care se taie la montaj, in emisiunile de gatit. O alta asemanare cu studentia artistica, este ca am impresia ca nu invat destul de repede si ca exista undeva niste coduri secrete pe care le cunoaste numai elita. Binenteles, ca in arta am realizat ca tot ce iti trebuie este sa exprimi ceea ce simti si ceea ce esti, in mod subiectiv si personal.

Tot ce este autentic este valoros. Nu intru acum in zona economica, ci vreau sa ma refer doar la valoarea reala.

Toti stim, ca bucataria de mare clasa necesita o preparare foarte laboriosa, cunostinte vaste si ingrediente costisitoare. Cel putin asa credeam eu. Se pare ca ceea ce cunosteam din arta plastica, este perfect valabil si pentru arta culinara.

Atunci cand dai frau liber creativitatii, poti crea lucruri care te uimesc, din ceea ce ai chiar la indemana, din ceea ce folosesti zilnic si nu te gandesti ca ar avea vreo valoare, alta decat cea utila. Asa cum artistii plastici folosesc elemente surprinzator de banale, pentru a crea opere de arta, in bucatarie, se pot crea preparate cu valoare gastronomica, doar cotrobaind  putin prin frigider.

Astazi am vorbit depre asta cu David Contant, unul dintre cei mai buni chef-i din Romania. Si am asitat la prepararea unui starter delicios si foarte ieftin, cu produse din Piata Obor. Chiar daca nu exista secrete, in comunicarea cu domnul David Contant, am avut o problema de limbaj. Vorbeam aceeasi limba, dar ceea ce pentru un francez obisnuit este o notiune elementara, pentru cultura culinara romaneasca, chiar profesionala, sunt notiuni necunoscute.

Munca celui care pune totul la cale, regizorul piesei de azi, incepe cu piata. Este foarte important sa stie cu ce gateste. Intra in contact cu producatorii, interactioneaza cu ei la nivel uman, in mod natural, ca intre oamenii carora le pasa de munca lor. Cand alegi un produs, gustul este prioritar. De cele mai multe ori, aspectul inseala. Produsele perfect simetrice sunt acolo doar pentru acea imagine clasica, comerciala.“Daca nu ai produse bune, nu vei avea nici chef bun” imi spune David Contant. Provocarea de azi este sa prepare portii delicioase, la mai putin de 5 lei, ca buget de productie. Nu vede bugetul ca pe o provocare. Asta ma surprinde.

Incepem cu starter-ul:

In rolurile principale: Ou de Ferma, Ficat de Pui, Dovleac si Telemea de Capra.

In alte roluri: Gelatina de Rata, Mar caramelizat, Conopida, Ulei de Masline, Ceapa Verde, Spanac, Rosie Chery, Unt.

Si… bate gongul!

Ficatul este sotat blond (pana capata o culoare bruna). Branza este trasa pe plita, pentru a se topi putin suprafata si a obitne un aspect rustic si delicios, apoi se pastreaza doua minute cu ulei de masline si ceapa verde taiata marunt. Conopida se opareste cateva minute, apoi se pune sub jet de apa rece. Oul se fierbe 5 minute si intra si el la un dus rece. Socul termic este important. Dovleacul se fierbe in apa, cu un catel de usturoi, se scot bucatile de dovleac, se reduce zeama ramasa pana capata consistenta de sos, care se fooseste la montaj. Marul se caramelizeaza in zahar brun. Spanacul se soteaza cu putin unt (aproximativ o lingura).

Va puteti folosi imaginatia si in ceea ce priveste ingredientele.

Totul  intra la montaj. Aceasta etapa este foarte importanta, pentru ca este decisiva in ceea ce priveste apetitul. Pe langa gust, prezentarea este si ea foarte importanta. Ea iti zice ca incepi o masa savuroasa.

In culisele acestei piese, vedetele sunt produsele delicioase naturale, creativitatea si munca chef-ului. Costul de productie este ieftin: Mai putin de 5 lei. Iata un starter la dispozitia oricui, in materie de ingrediente si buget. Pastrati-va pofta si loc in stomac, pentru intreaga stagiune, pentru ca acesta este doar prima reprezentatie!

Mihai Soare, artist plastic


Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • cafe bucuresti
  • cafenea bucuresti
  • cafenele bucuresti
  • cafenele centru
  • ceainarii bucuresti
  • cele mai bune restaurante
  • clasament restaurante
  • cluburi bucuresti
  • david contant
  • fine dining
  • gastronomie fina
  • grande cuisine
  • haute cuisine
  • haute gastronomie
  • lista restaurante bucuresti
  • localuri nunti
  • mese festive
  • mihai soare
  • organizam evenimente
  • restaurante bucuresti
  • restaurante de top
  • restaurante evenimente
  • restaurante nunti
  • restaurante specific
  • restaurante traditionale
  • sali evenimente
  • topul restaurantelor bucuresti
Citește și
Jocuri de casino și artă culinară: restaurante cu stele Michelin în cazinouri prestigioase
Citește articolul
  • Arhivă articole
Jocuri de casino și artă culinară: restaurante cu stele Michelin în cazinouri prestigioase
Tradiția căpșunilor de la Wimbledon – aproape 40 de tone se consumă anual 
Citește articolul
  • Arhivă articole
Tradiția căpșunilor de la Wimbledon – aproape 40 de tone se consumă anual 
Restaurante de top din Las Vegas, recomandate de clienți
Citește articolul
  • Arhivă articole
Restaurante de top din Las Vegas, recomandate de clienți
Riflaje: ce sunt și cum le poți utiliza în amenajarea spațiului
Citește articolul
  • Arhivă articole
Riflaje: ce sunt și cum le poți utiliza în amenajarea spațiului
Delicii culinare în Mangalia: unde să te bucuri de cele mai bune preparate?
Citește articolul
  • Arhivă articole
Delicii culinare în Mangalia: unde să te bucuri de cele mai bune preparate?
Ghid complet pentru recoltarea și uscarea florilor de tei pentru ceai
Citește articolul
  • Arhivă articole
Ghid complet pentru recoltarea și uscarea florilor de tei pentru ceai
Restaurante perfecte pentru o ieșire cu colegii, pe final de an. Varianta petrecerii de Crăciun, adaptată după restricții
Citește articolul
  • Arhivă articole
Restaurante perfecte pentru o ieșire cu colegii, pe final de an. Varianta petrecerii de Crăciun, adaptată după restricții
De 1 Decembrie, mergem la restaurante să ne ospătăm cu mâncare românească!
Citește articolul
  • Arhivă articole
De 1 Decembrie, mergem la restaurante să ne ospătăm cu mâncare românească!
Kanpai a lansat noul meniu de vară: Super Summer Menu
Citește articolul
  • Arhivă articole
Kanpai a lansat noul meniu de vară: Super Summer Menu
Caută
Alegerea editorilor
  • Târguri de Crăciun din Bucureşti, de la cele mai mari, la cele mai mici
    • NOUTĂȚI
    • UNDE IEȘIM
    Târguri de Crăciun din Bucureşti, de la cele mai mari, la cele mai mici
  • Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară
    • CE MÂNCĂM
    Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
Descarcă APP
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2023 Restograf

Input your search keywords and press Enter.