Prezentarea companiei Vindevie
Salut,
La Vindevie propunem o selectie precisa de vinuri naturale si bio. Le primiti in 24/48 h, la comenzile on-line pe www.vin-de-vie.ro. Sau va invitam sa iesiti la o plimbare si sa le gustati la unul din partenerii HoReCa din Bucuresti sau Cluj, din aceia cu valori comune. Vindevie recomanda si un mod de trai neindiferent, axat pe Gust, Sanatate si Informare. Fara lectii si dogme ci bazat pe Gust bun. Si Bun gust.
Despre
Am decis sa concretizam aceste valori pentru ca nu ne place indiferenta si pentru ca am vrut sa fim primii pe piata romaneasca. Am ales vinul, acela Veritabil, pentru ca il cunoastem de mult timp si credem in el. Pentru ca e complex dar daca faci putin efort si mergi spre el, il vei intelege si veti descoperi euforii trecatoare, garantat fara dureri de cap.
Vinurile naturale
Mod de viata aparut in Franta anilor ’80 cand produsele chimice din agricultura si din vinificatie erau in plin boom. Cativa viticultori, in genul domeniilor Overnoy, Lapierre… au spus stop. Un NU radical ierbicidelor, ingrasamintelor chimice, drojdiilor selectionate, sulfitilor in cantitati nejustificate si a altor amelioratori de vinificatie. Si au propus vinuri veritabile, vinuri de ‘’terroir’’ digeste si sanatoase, ce se situeaza calitativ deasupra vinurilor produse in cele mai performante laboratoare. S-au dezvoltat la inceput datorita cererii de pe piata nipone, sensibila la gust si sanatate si o ia o amploare rapida in spatiul mediteraneean si in bistrourile sau restaurantele marilor capitale ale lumii.
Vinuri si Servicii
1.Organizam degustari de vin la locatia dorita pentru a cunoaste cat mai multi pasionati de vinuri (restaurante, evenimente corporate, evenimente private, etc).
2.Livrari de vin acasa cu plata on-line pe vin-de-vie.ro
3.Informare
Suntem constienti ca cei care aleg ‘mai putin dar de calitate’ sunt putini, dar munca noastra se va concentra sa ne conectam cu acesti oameni pentru ca vinurile selectionate de noi isi vor face treaba, si vor convinge.
Cautam parteneri de promovare restaurante pentru care gustul conteaza. Restaurante care vor vinuri autentice in meniu sau care cel putin vor sa ofere si aceasta alternativa. Ii vom promova gratuit online si astfel se vor diferentia de toate celelalte restaurante prin meniul lor de vinuri.
Vindevie incurajeaza furnizorii si viticultorii locali sa mentina metodele autentice pentru obtinerea gusturilor veritabile, nu cele induse. Va invitam sa beti un vin bun, cum nu ati mai sperat sa beti !
Echipa de la Vindevie
* * * * * * * * *
Vinuri naturale si bio atent selectionate
Fisa tehnica Brin de Temps, Domeniul Brin
Culoare – rosu
Regiune – AOC Gaillac, Sud –Vestul Frantei
An – 2009
Tip de struguri si randament – 50% duras, 30% braucol si 20% cabernet sauvignon ; 20hl/ha
Vinificatie – fermentatii cu drojdii naturale, 16 luni in butoaie de stejar, fara butoaie noi, dupa care 4 luni suplimentare in cuve ; nu sunt utilizati sulfiti in timpul vinificatiei la un nivel total mai mic decat orice certificare franceza in materie de vinuri (Appelation d’Origine Controlée, Agricultura Biologica, Demeter, etc) ; clarificare naturala, vin nefiltrat
Suprafata si mod de cultura – 12 ha (domeniu familial) din care 10ha cu vie ; agricultura in conversie spre agricultura biologica (fara produse de sinteza din 2007)
Descriere domeniu – Domeniul Brin (o ‘’bucata’’ de ceva in fr.) a fost creat in 2008, la ‘’intoarcerea’’ lui Damien Bonnet de la studii si stagii oenologice. Persoana determinata si extrem de riguroasa, a reusit sa creeze inca de la inceput vinuri diferite intr-un stil contemporan. Pentru a exprima cat mai bine locul din care provin, accentul este pus pe viticultura si pe interventii minime in vinificatii, Damien fiind un mare adept al dictonului ‘’timpul face vinul bun’’ ! Nu ne-ar mira ca in cativa ani sa ne propuna si vinuri la acelasi nivel calitativ, fara sulfiti adaugati. Stilul casei presupune vinuri rotunde, concentrate in arome, baricate sau nu in functie de ce se potriveste fiecarui tip de strugure. De degustat inca de tinere, dar cu mare potential de pastrare, mai ales pentru vinurile rosii. Randamentele la domeniul Brin sunt foarte mici, in medie de 30 hl/ha, mai mici pentru Brin de Temps si strugurii ‘’cules tarziu’’.
Degustare – Vin de gastronomie prin excelenta, recomandam degustarea lui cu carnuri de calitate, puternice in gust. Culoarea puternica si greu de patruns anticipeaza o structura vinului impozanta, ce se confirma gustativ. Aromele sunt concentrate si ne duc cu gandul la diferite fructe rosii si negre salbatice. Innobilarea in butoaiele de stejar a adus rotunjime taninilor, o afinare a materiei si complexitate aromatica. Vinul este extrem de fructos invaluind parca densitatea vinului. Lucru exemplar, de mare clasa ! Serviti-l la 16-17°C si nu ezitati a-l deschide cu cateva ore inainte sau a-l aera intr-o carafa. Pentru cei carora le place sa pastreze un vin pe o perioada mai indelungata pentru a-i urmari evolutia, acesta se poate pune in beci 10 ani, fara probleme.
Prezentare sticla de 750 ml
Fisa tehnica Brin de Temps, Domeniul Brin
Culoare – rosu
Regiune – AOC Gaillac, Sud –Vestul Frantei
An – 2010
Tip de struguri si randament – 50% duras, 40% braucol si 10% cabernet sauvignon ; 20hl/ha
Vinificatie – fermentatii cu drojdii naturale, 16 luni in butoaie de stejar, fara butoaie noi, dupa care 4 luni suplimentare in cuve ; nu sunt utilizati sulfiti in timpul vinificatiei la un nivel total mai mic decat orice certificare franceza in materie de vinuri (Appelation d’Origine Controlée, Agricultura Biologica, Demeter, etc) ; clarificare naturala, vin nefiltrat
Suprafata si mod de cultura – 12 ha (domeniu familial) din care 10ha cu vie ; agricultura in conversie spre agricultura biologica (fara produse de sinteza din 2007)
Descriere domeniu – Domeniul Brin (o ‘’bucata’’ de ceva in fr.) a fost creat in 2008, la ‘’intoarcerea’’ lui Damien Bonnet de la studii si stagii oenologice. Persoana determinata si extrem de riguroasa, a reusit sa creeze inca de la inceput vinuri diferite intr-un stil contemporan. Pentru a exprima cat mai bine locul din care provin, accentul este pus pe viticultura si pe interventii minime in vinificatii, Damien fiind un mare adept al dictonului ‘’timpul face vinul bun’’ ! Nu ne-ar mira ca in cativa ani sa ne propuna si vinuri la acelasi nivel calitativ, fara sulfiti adaugati. Stilul casei presupune vinuri rotunde, concentrate in arome, baricate sau nu in functie de ce se potriveste fiecarui tip de strugure. De degustat inca de tinere, dar cu mare potential de pastrare, mai ales pentru vinurile rosii. Randamentele la domeniul Brin sunt foarte mici, in medie de 30 hl/ha, si chiar mai mici pentru Brin de Temps si strugurii ‘’cules tarziu’’.
Degustare – Vin de gastronomie prin excelenta, recomandam degustarea lui cu carnuri de calitate, puternice in gust. Culoarea puternica si greu de patruns anticipeaza o structura vinului impozanta, ce se confirma gustativ. Aromele sunt concentrate si ne duc cu gandul la diferite fructe rosii si negre salbatice. Innobilarea in butoaiele de stejar a adus rotunjime taninilor, a afinare a materiei si complexitate aromatica. Vinul este extrem de fructos invaluind parca densitatea vinului cu atat mai mult in 2010, ce ofera un fruct si mai prezent decat in 2009. Lucru exemplar, de mare clasa ! Serviti-l la 16-17°C si nu ezitati a-l deschide cu cateva ore inainte sau a-l aera intr-o carafa in mai multe etape. Posibilitate de pastrare in conditii optime superioare a 10 ani.
Prezentare sticla de 750ml
Fisa tehnica Brin de Temps, Domeniul Brin
Culoare – rosu
Regiune – AOC Gaillac, Sud –Vestul Frantei
An – 2010
Tip de struguri si randament – 50% duras, 40% braucol si 10% cabernet sauvignon ; 20hl/ha
Vinificatie – fermentatii cu drojdii naturale, 16 luni in butoaie de stejar, fara butoaie noi, dupa care 4 luni suplimentare in cuve ; nu sunt utilizati sulfiti in timpul vinificatiei la un nivel total mai mic decat orice certificare franceza in materie de vinuri (Appelation d’Origine Controlée, Agricultura Biologica, Demeter, etc) ; clarificare naturala, vin nefiltrat
Suprafata si mod de cultura – 12 ha (domeniu familial) din care 10ha cu vie ; agricultura in conversie spre agricultura biologica (fara produse de sinteza din 2007)
Descriere domeniu – Domeniul Brin (o ‘’bucata’’ de ceva in fr.) a fost creat in 2008, la ‘’intoarcerea’’ lui Damien Bonnet de la studii si stagii oenologice. Persoana determinata si extrem de riguroasa, a reusit sa creeze inca de la inceput vinuri diferite intr-un stil contemporan. Pentru a exprima cat mai bine locul din care provin, accentul este pus pe viticultura si pe interventii minime in vinificatii, Damien fiind un mare adept al dictonului ‘’timpul face vinul bun’’ ! Nu ne-ar mira ca in cativa ani sa ne propuna si vinuri la acelasi nivel calitativ, fara sulfiti adaugati. Stilul casei presupune vinuri rotunde, concentrate in arome, baricate sau nu in functie de ce se potriveste fiecarui tip de strugure. De degustat inca de tinere, dar cu mare potential de pastrare, mai ales pentru vinurile rosii. Randamentele la domeniul Brin sunt foarte mici, in medie de 30 hl/ha, mai mici pentru Brin de Temps si strugurii ‘’cules tarziu’’.
Degustare – Vin de gastronomie prin excelenta, recomandam degustarea lui cu carnuri de calitate, puternice in gust. Culoarea puternica si greu de patruns anticipeaza o structura vinului impozanta, ce se confirma gustativ. Aromele sunt concentrate si ne duc cu gandul la diferite fructe rosii si negre salbatice. Innobilarea in butoaiele de stejar a adus rotunjime taninilor, a afinare a materiei si complexitate aromatica. Vinul este extrem de fructos invaluind parca densitatea vinului. Lucru exemplar, de mare clasa ! Serviti-l la 16-17°C si nu ezitati a-l deschide cu cateva ore inainte sau a-l aera intr-o carafa in mai multe etape. Formatul de MAGNUM este perfect pentru a ‘’impresiona’’ estetic un numar mai mare de invitati cat si pentru a fi pastreze pe o perioada mai indelungata pentru a-i urmari evolutia. Posibilitate de pastrare in conditii optime superioare a 10 ani.
Prezentare sticla de MAGNUM (1500 ml)
Fisa tehnica Anthocyanes, Domeniul Brin
Culoare – rosu
Regiune – AOC Gaillac, Sud –Vestul Frantei
An – 2010
Tip de struguri si randament – 60% braucol si 40% syrah ; 30hl/ha
Vinificatie – fermentatii cu drojdii naturale, 12 luni in butoaie de stejar (fara butoaie noi); nu sunt utilizati sulfiti in timpul vinificatiei iar nivelul total este mai mic decat orice certificare franceza in materie de vinuri (Appelation d’Origine Controlée, Agricultura Biologica, Demeter, etc) ; clarificare naturala, vin nefiltrat
Suprafata si mod de cultura – 12 ha (domeniu familial) din care 10ha cu vie ; agricultura in conversie spre agricultura biologica (fara produse de sinteza din 2007)
Descriere domeniu – Domeniul Brin (o ‘’bucata’’ de ceva in fr.) a fost creat in 2008, la ‘’intoarcerea’’ lui Damien Bonnet de la studii si stagii oenologice. Persoana determinata si extrem de riguroasa, a reusit sa creeze inca de la inceput vinuri diferite intr-un stil contemporan. Pentru a exprima cat mai bine locul din care provin, accentul este pus pe viticultura si pe interventii minime in vinificatii, Damien fiind un mare adept al dictonului ‘’timpul face vinul bun’’ ! Nu ne-ar mira ca in cativa ani sa ne propuna si vinuri la acelasi nivel calitativ, fara sulfiti adaugati. Stilul casei presupune vinuri rotunde, concentrate in arome, baricate sau nu in functie de ce se potriveste fiecarui tip de strugure. De degustat inca de tinere, dar cu mare potential de pastrare, mai ales pentru vinurile rosii. Randamentele la domeniul Brin sunt foarte mici, in medie de 30 hl/ha, mai mici pentru Brin de Temps si strugurii ‘’cules tarziu’’.
Degustare – Anthocyanes (pigmentii prezenti in pielita strugurilor) e un vin ce va impresiona mai intai prin culoare, si anume un rosu dens, violaceu, ca o cerneala proaspata scursa pe o foaie alba , recomandam sa-l deschideti cu 2 ore inainte fara a-l aera. Fructe negre salbatice si condimente specifice syrahului : o avalansa! Ceea ce si mai surprinzator sunt insa taninii bine prezenti care sustin fructozitatea vinului adaugand un aer mai serios. Un vin puternic si armonios, surprinzator chiar, tinand cont structura impozanta a taninilor. Un vin de gastronomie, degustati-l la 16°C in compania carnurilor cu gust puternic, gen oaie sau miel, nicicum cu porc (Vendemia, de la acelasi domeniu merge mai bine pentru asa ceva). Sa aveti pofta ca gust si culoare este !
Prezentare sticla de 750 ml
Fisa tehnica Vendemia, Domeniul Brin
Culoare – rosu
Regiune – AOC Gaillac, Sud –Vestul Frantei
An – 2010
Tip de struguri si randament – 40% duras, 20% braucol, 20% merlot si 20% cabernet sauvignon; 35hl/ha
Vinificatie – fermentatii cu drojdii naturale in cuve; nu sunt utilizati sulfiti in timpul vinificatiei iar doza totala este mai mica decat orice certificare franceza in materie de vinuri (Appelation d’Origine Controlée, Agricultura Biologica, Demeter, etc) ; clarificare naturala, vin nefiltrat
Suprafata si mod de cultura – 12 ha (domeniu familial) din care 10ha cu vie ; agricultura in conversie spre agricultura biologica (fara produse de sinteza din 2007)
Descriere domeniu – Domeniul Brin (o ‘’bucata’’ de ceva in fr.) a fost creat in 2008, la ‘’intoarcerea’’ lui Damien Bonnet de la studii si stagii oenologice. Persoana determinata si extrem de riguroasa, a reusit sa creeze inca de la inceput vinuri diferite intr-un stil contemporan. Pentru a exprima cat mai bine locul din care provin, accentul este pus pe viticultura si pe interventii minime in vinificatii, Damien fiind un mare adept al dictonului ‘’timpul face vinul bun’’ ! Nu ne-ar mira ca in cativa ani sa ne propuna si vinuri la acelasi nivel calitativ, fara sulfiti adaugati. Stilul casei presupune vinuri rotunde, concentrate in arome, baricate sau nu in functie de ce se potriveste fiecarui tip de strugure. De degustat inca de tinere, dar cu mare potential de pastrare, mai ales pentru vinurile rosii. Randamentele la domeniul Brin sunt foarte mici, in medie de 30 hl/ha, mai mici pentru Brin de Temps si strugurii ‘’cules tarziu’’.
Degustare – Ca toate vinurile domeniului, Vendemia are o personalitate puternica. Vin concentrat dar bine echilibrat de o prospetime puternica data de strugurii de tip duras in timp ce braucolul aduce arome suplimentare veritabile de fructe rosii salbatice. Merlotul si cabernetul imbogatesc structura si textura vinului. Un vin de ‘’sete” ce se poate aprecia in numeroase ocazii; recomandam a se degusta cu preparate din carne, reci sau calde, antreuri sau feluri principale, si cu branzeturi usoare, nematurate. Fata de anul 2009, in 2010 Vendemia ridica stacheta fructului, oferind o fructuozitate mai importanta! Temperatura recomandata de servire usor mai joasa decat a vinurilor rosii in general, in jurul a 16°C.
Prezentare sticla de 750 ml
Fisa tehnica Pierres Blanches, Domeniul Brin
Culoare – alb sec
Regiune – AOC Gaillac, Sud –Vestul Frantei
An – 2010
Tip de struguri si randament – 60% mauzac si 40% loin de l’œil; 30-35 hl/ha
Vinificatie – fermentatii cu drojdii naturale, 12 luni in butoaie de stejar francez (fara butoaie noi pentru a nu denatura aromele naturale ale strugurilor) ; sulfitii nu sunt utilizati in timpul vinificatiei si doze foarte mici in momentul imbutelierii
Suprafata si mod de cultura – 12 ha (domeniu familial) din care 10ha cu vie ; agricultura in conversie spre agricultura biologica (fara produse de sinteza din 2007)
Descriere domeniu – Domeniul Brin (o ‘’bucata’’ de ceva in fr.) a fost creat in 2008, la ‘’intoarcerea’’ lui Damien Bonnet de la studii si stagii oenologice. Persoana determinata si extrem de riguroasa, a reusit sa creeze inca de la inceput vinuri diferite intr-un stil contemporan. Pentru a exprima cat mai bine locul din care provin, accentul este pus pe viticultura si pe interventii minime in vinificatii, Damien fiind un mare adept al dictonului ‘’timpul face vinul bun’’ ! Nu ne-ar mira ca in cativa ani sa ne propuna si vinuri la acelasi nivel calitativ, fara sulfiti adaugati. Stilul casei presupune vinuri rotunde, concentrate in arome, baricate sau nu in functie de ce se potriveste fiecarui tip de strugure. De degustat inca de tinere, dar cu mare potential de pastrare, mai ales pentru vinurile rosii. Randamentele la domeniul Brin sunt foarte mici, in medie de 30 hl/ha, mai mici pentru Brin de Temps si strugurii ‘’cules tarziu’’.
Degustare – Numele vinului (pietre albe) vine de la calcarul prezent in parcela respectiva. Arome puternice, veritabile de mar-par (mauzac) si de citrice (loin de l’œil) iar in final, un gust mineral, parca fumé. Materie grasa si eleganta, persistenta. Note armonioase de stejar imbogatesc gustativ fara a masca aromele specifice strugurilor. Vin de gastronomie excelent in compania unor antreuri simple din peste si toasturi meditaraneene in timp ce branzeturile bine maturate vor fi excelent puse in valoare de densitatea vinului (aromele unice si notele oxidative sunt perfecte pentru acestea). Contine foarte putini sulfiti, si chiar deschis se va putea pastra fara probleme mai multe zile intr-un mediu rece. Pregatiti-l la 10°C, ar fi perfect. Un vin nu pentru toate gusturile, perfect insa pentru doritorii de ceva deosebit !
Prezentare sticla de 750 ml
Fisa tehnica Pierres Blanches, Domeniul Brin
Culoare – alb sec
Regiune – AOC Gaillac, Sud –Vestul Frantei
An – 2011
Tip de struguri si randament – 60% mauzac si 40% loin de l’œil; 30-35 hl/ha
Vinificatie – fermentatii cu drojdii naturale, 12 luni in butoaie de stejar francez (fara butoaie noi pentru a nu denatura aromele naturale ale strugurilor) ; sulfitii nu sunt utilizati in timpul vinificatiei si doze foarte mici in momentul imbutelierii
Suprafata si mod de cultura – 12 ha (domeniu familial) din care 10ha cu vie ; agricultura in conversie spre agricultura biologica (fara produse de sinteza din 2007)
Descriere domeniu – Domeniul Brin (o ‘’bucata’’ de ceva in fr.) a fost creat in 2008, la ‘’intoarcerea’’ lui Damien Bonnet de la studii si stagii oenologice. Persoana determinata si extrem de riguroasa, a reusit sa creeze inca de la inceput vinuri diferite intr-un stil contemporan. Pentru a exprima cat mai bine locul din care provin, accentul este pus pe viticultura si pe interventii minime in vinificatii, Damien fiind un mare adept al dictonului ‘’timpul face vinul bun’’ ! Nu ne-ar mira ca in cativa ani sa ne propuna si vinuri la acelasi nivel calitativ, fara sulfiti adaugati. Stilul casei presupune vinuri rotunde, concentrate in arome, baricate sau nu in functie de ce se potriveste fiecarui tip de strugure. De degustat inca de tinere, dar cu mare potential de pastrare, mai ales pentru vinurile rosii. Randamentele la domeniul Brin sunt foarte mici, in medie de 30 hl/ha, si chiar mai mici pentru Brin de Temps si strugurii ‘’cules tarziu’’.
Degustare – Numele vinului (pietre albe) vine de la calcarul prezent in parcela respectiva. Arome puternice, veritabile de mar-par (mauzac) si de citrice (loin de l’œil) iar in final, un gust mineral, parca fumé. Materie grasa si eleganta, persistenta. Note armonioase de stejar imbogatesc gustativ fara a masca aromele specifice strugurilor. In 2011, exit aromelor oxidative ! Nu ca ne-ar fi deranjat pentru ca in toate e vorba de echilibru. Vin de gastronomie, excelent in compania unor antreuri simple din peste si toasturi meditaraneene in timp ce branzeturile bine maturate vor fi excelent puse in valoare de densitatea vinului. Contine foarte putini sulfiti, si chiar deschis se va putea pastra fara probleme mai multe zile intr-un mediu rece. Pregatiti-l la 10°C, ar fi perfect. Un vin nu pentru toate gusturile, perfect insa pentru doritorii de ceva deosebit !
Prezentare sticla de 750 ml
Fisa tehnica Abbaye, Domeniul Ancienne Cure
Culoare – alb sec
Regiune – AOC Bergerac sec, Sud –Vestul Frantei
An – 2010
Tip de struguri si randament – 80% sauvignon blanc, 5% sauvignon gris, 10% semillon si 5% muscadelle; 40 hl/ha
Vinificatie – fermentatii cu drojdii naturale in butoaie de stejar francez : 20% butoaie noi si 80% butoaie vechi de mai multi ani
Suprafata si mod de cultura – 40 ha (domeniu familial) in conversie spre agricultura biologica
Descriere domeniu – Domeniu familial existent din 1935, Ancienne Cure a fost mostenit in 1984 de Christian Roche si adus de-a lungul timpului la un alt nivel de calitate. O evolutie facuta in timp ce culmineaza cu conversia integrala a domeniului in cultura biologica. Este un semn de maturitate si de responsabilizare fata de natura si astfel de gust.
Stilul domeniul este in a produce vinuri albe fructoase si gurmande si vinuri licoroase de mare clasa. O referinta in regiunea Bergerac.
Degustare – Am fost sedusi de un vin alb sec extrem de bogat in arome, apropiat la o prima vedere ca si stil de vinurile din ‘Lumea Noua’’. La o prima vedere pentru ca desi strugurii sunt culesi la o maturitate de coacere importanta, echilibrul vinului este demn de un vin ce apartine vinificatiilor clasice, echilibrat si elegant, nicidecum greoi. Un vin contemporan, puternic si fructos, ce impresioneaza prin vasta paleta de arome datorata mai multor tipuri de struguri folositi. Un excelent echilibru concentrare/prospetime, dublata de o buna persistenta finala
Degustati-l la o temperatura nu foarte scazuta, 10-12°C. Daca aveti timp puteti sa-l transvazati intr-o carafa (sau in lipsa, intr-o alta sticla curata) pentru ca oxigenul sa-i dezvolte si mai mult. Abbaye sec este un vin de gastronomie, sugeram a-l acompania cu un pui de casa si cu branzeturile de vaca maturate.
Prezentare sticla de 750 ml
Fisa tehnica Vieillefont, Domeniul Bihan
Culoare – rosu
Regiune – AOC Côtes de Duras, Sud –Vestul Frantei
An – 2008
Tip de struguri si randament – 50% merlot, 25% cabernet sauvignon, 15% cabernet franc, 10% malbec; 40 hl/ha
Vinificatie – fermentatii cu drojdii naturale, invechire de 12 luni in butoaie de stejar francez (fara butoaie noi); clarificare naturala si imbuteliat in sticla fara filtrare
Suprafata si mod de cultura – 24ha, certificat in agricultura biologica
Descriere domeniu – Un alt exemplu de reusita calitativa pentru un cuplu de viticultori naturali ce nu au trecut prin scoala oenologiei. Uneori, munca si pasiunea sunt suficiente pentru a reusi. S-au instalat in 1999 in zona Côtes de Duras, datorita bunavointei unor proprietari de vii ce i-au ajutat. Au ales inca de la inceput sa se concentreze pe lucratul bio al vitei de vie si interventii minime in vinificatii. Vinurile produse aici pe aprox 24 ha, sunt sincere, gourmande,si pentru unele originalitatea si complexitatea aromatica este greu de definit.Regiunea viticola Côtes de Duras cunoaste si ea dificultati in a-si impune un stil propriu, prin faptul stilul vinurilor Bordeaux devine foarte uniformizant in general pentru Sud-Vestul Frantei. De altfel, varietatile de struguri cultivati aici sunt cam aceleasi. Doar factorii geologici si climatici (”terroir”) reusesc sa faca diferenta fata de stilul din ce in ce mai comun al vinurilor de Bordeaux. Si asta bineinteles, prin hotararea si pasiunea unor viticultori ca cei de la domeniul le Bihan.
Degustare – Pentru amatorii de vinuri parfumate dar nu usurele, ci cu multa prestanta, iata vinul ce va va schimba perceptia fata de vinurile ”tehnologice”. Adica acelea ce sunt facute pentru a ne da dureri de cap. Finetea, materia densa si matasoasa ne amintesc de vinurile din zona Bordeaux, in sensul clasic al cuvantului. Vinul are o forta suplimentara data de regiunea in care ne aflam si aici e diferenta. Va garantam ca va va impresiona intr-un mod foarte placutRecomandam deschiderea vinului cu cateva ore inainte sau trecerea rapida intr-o carafa pentru o oxigenare mai rapida. A se degusta la temperatura camerei (18°C) obligatoriu in compania unor mancaruri cu gust puternic, de genul carnurile gatite indelungat in sos, andive cu jambon…
Prezentare sticla de 750 ml
Fisa tehnica Cairanne, Domeniul Marcel Richaud
Culoare – rosu
Regiune – AOC Côtes du Rhône, Valea Rhône-ului, Franta
An – 2010
Tip de struguri si randament – 47% grenache, 19% mourvèdre, 17% carignan, 14% syrah si 3% counoise; 30 hl/ha
Vinificatie – fermentatii cu drojdii naturale in cuve din beton pentru 70% si 30% in butoaie de stejar francez (fara butoaie noi) ; imbuteliere fara filtrare
Suprafata si mod de cultura – 50 ha, certificat in agricultura biologica
Descriere domeniu – Domeniu renumit in anii’80 pentru ‘lupta’ impotriva vinurilor standardizate si traficate. In Valea Rhône-ului, putine sunt personalitatile care au marcat domeniul viticol ca si Marcel Richaud. Nu avea nici macar 18 ani cand a preluat domeniul familial pe care l-a marit de-a lungul timpului ajungand astazi la o suprafata de aproximativ 50 ha. De mentionat ca, la fel ca si majoritatea viticultorilor in anii ’70, si Marcel Richaud a utilizat la inceput pesticide, ingrasaminte si alte produse
chimice, pentru ca…asa se facea! Virajul major l-a facut la sfarsitul anilor ’80 cand realizeaza ca vinurile naturale il reprezinta cel mai bine : complexitate aromatica, densitate, placere si usurinta de a fi baute. Randamentul mediu al vinurilor sale nu depaseste 35hl/ha, iar domeniul sau e bineinteles certificat in agricultura biologica.
Degustare – Cairanne este un vin extrem de fructos ce provine din viile batrane ale domeniului, alese pentru randamentul lor scazut. Strugurii obtinuti din astfel de vii sunt de o calitate si complexitate aromatica mult superioara viilor tinere. Culoarea rosu-inchis sugereaza o concentrare mare in arome specifica varietatilor de grenache si syrah. Strugurii sunt culesi la maturitate de coacere importanta dar optimala, alcoolul fiind echilibrat de o prospetime naturala. Vin de placere imediata, expresiv si dens, cu o lunga persistenta finala.Vinurile din valea Rhône-ului sunt in general destul de tari in alcool si se recomanda a fi consumate in compania mancarurilor. Probabil pentru a nu cadea sub masa:) Va recomandam sa-l degustati cu o carne rosie puternica, de calitate, gatita in sange. Si daca nu o gasiti, incercati-l cu un jambon bun. In toate situatiile veti ramane cu mintea limpede si euforici! A se consuma usor racit, in jur de 16°C.
Prezentare sticla de 750 ml
Fisa tehnica La Nine, Domeniul JB Senat
Culoare – rosu
Regiune – AOC Minervois, Languedoc, Franta
An – 2010
Tip de struguri si randament – 40% grenache, 30% carignan, 10% mourvèdre, 10% cinsault si 10% syrah; 35 hl/ha
Vinificatie – fermentatii cu drojdii naturale in cuve din inox si butoaie de stejar (fara butoaie noi); imbutelire fara filtrare in functie de fazele lunii
Suprafata si mod de cultura – 15 ha, certificat in agricultura biologica
Descriere domeniu – Va prezentam un viticultor din categoria celor ce prin formarea profesionala aleasa, erau predestinati unui alt destin. Cu studii in stiinte sociale si politice, Jean Baptiste Senat paraseste capitala si se muta cu sotia in 1995 in sudul Frantei, pe locul vechiului domeniu familial lasat in paragina. Va avea nevoie de multa hotarare, munca si timp pentru a fi acceptat si mai apoi ca vinurile sale sa fie apreciate. Stilul domeniului de15ha este unul legat de notiunea de timp: timp pentru lucrul bio al vitei de vie, pentru a lasa vinurile sa fermenteze si sa evolueze lent. Fara ”ajutor” tehnologic. Vinurile sale puternic fructoase sunt intotdeauna dedicate placerii si usurintei de a degusta.
Degustare – La Nine este un vin bogat in arome, dens si totusi suplu, usor de abordat inca de tanar. Olfactiv, ne trimite cu gandul la regiunea din care provine, in sudul Frantei, la influenta meridionala : maslini, fructe negre din zone secetoase, condimente… Aceleasi arome le regasim si pe planul gustativ si cu ce placere! Structura vinului este data de taninii existenti sub o forma extrem de catifelata. Rezultatul este astfel o materie densa si eleganta. Degustati-l usor racit cu prietenii, in compania unor preparate reci din carne pregatite cat mai simplu posibil. O carne de miel usor condimentata, pregatita cu multa atentie la rotisor sau in cuptor face de asemenea casa buna cu La Nine. In lipsa acestora, simpla prezenta a unei persoane dragi e suficienta pentru un moment de pura euforie:)
Prezentare sticla de 750 ml
Fisa tehnica Mauzac Roux, Domeniul Plageoles
Culoare – alb licoros
Regiune – AOC Gaillac doux, Sud-Vestul Frantei
An – 2010
Tip de struguri si randament – 100% mauzac roux; 25 hl/ha
Vinificatie – fermentatii cu drojdii naturale in butoaie de 500l din stejar (fara butoaie noi); strugurii sunt alesi si culesi cand ajung la surmaturitate si cand sunt atinsi de ”pourriture noble” (concentrare naturala datorata unei ciuperci, Botrytis Cinerea)
Suprafata si mod de cultura – 30 ha (domeniu familial), certificat in agricultura biologica
Descriere domeniu- Domeniu de 30ha, emblematic in zona Gaillacului si recunoscut in Franta pentru convingerile puternice in a sustine varietatile de struguri locali, in detrimentul celor la moda si alesi pe criterii economice. Astfel, in anii ’70/80, cand viticultorii din zona Gaillac plantau strugurii specifici regiunii Bordeaux, Robert Plageoles a mizat doar pe varietatile ancestrale, mai bine adaptate de-a lungul timpului. Izolat la inceput, Robert a fost acceptat incetul cu incetul si a ajuns sa fie foarte respectat in ziua de astazi. A demonstrat ca doar anumite varietati rezista in timp si se adapteaza cel mai bine intr-un loc dat. In plus, doar ele reusesc sa dea o identitate puternica zonei si astfel sa se diferentieze fata de alte regiuni viticole.
Degustare – La VindeVie iubim vinurile naturale seci pentru ca ele sunt mai aproape de ideea noastra de puritate specifica vinurilor bune. Am ales insa acest vin licoros deosebit pentru ca poate fi mai greu categorisit. Desigur contine in mod natural zahar rezidual, dar vinul este echilibrat de o puternica aciditate, si rezultatul este incredibil de gourmand. Aromele resimtite sunt pure, cu nuante florale, de tei si miere de albine. Un adevarat vin artisanal, obtinut prin trierea strugurilor, la ani-lumina distanta de marea majoritate a vinurilor dulci, demi-dulci…A se degusta la 8-9°C, in cadrul unor evenimente, in compania unor deserturi pe baza de fructe, slabe in zahar, (in genul tartelor..). Incurajam de asemenea consumarea lui pur si simplu in locul unui desert pentru a-i aprecia mai bine finetea si diversitatea aromelor
Prezentare sticla de 750 ml
Fisa tehnica PierresChaudes, Domeniul Meyer
Culoare – alb sec
Regiune – AOC Alsace, Franta
An – 2010
Tip de struguri si randament – 100% pinot blanc; 40 hl/ha
Vinificatie – fermentatii cu drojdii naturale in cuve, fara sulfiti adaugati
Suprafata si mod de cultura – 9 ha (domeniu familial), certificat in agricultura biologica si biodinamica
Descriere domeniu – Domeniul Julien Meyer este unul consacrat. Fiul lui Julien, Patrick Meyer, a preluat proprietatea de aproximativ 9 ha in anii ’90 si o administreaza dupa convingerile sale. De la inceput, interzice orice produs de sinteza in lucratul viei iar vinificatiile le doreste a fi cat mai naturale cu putinta. Mai mult decat atat, este unul din putinii viticultori care nu sulfiteaza in nici un fel unele din vinuri sale. Pentru a obtine vinuri naturale de calitate fara sulfiti este necesara utilizarea unor struguri in perfecta stare, dublate de experienta in domeniu si de multa igiena. Vinurile sale sunt unele pure si fine iar altele concentrate si cu arome originale (usor oxidative) datorate invechirii pe o perioada mai lunga in butoaie. Un domeniu exclusivist, la mare cautare.
Degustare – Les Pierres Chaudes este un vin proaspat si fin. Culesul a fost facut la sfarsitul lui octombrie, pentru a o obtine maturitati excelente ale strugurilor si o concentrare suficienta in zahar. Dupa fermentatia naturala, aceasta concentrare da locul unei materii foarte elegante si usoare, ce da o impresie gustativa de atingere matasoasa, cu o mineralitate importanta si cu arome veritabile de fructe (piersici, citrice..). Un vin de gastronomie cum rar aveti ocazia sa degustati. Nota Bene In acest vin nu au fost adaugati sulfiti, sub nici o forma! A se consuma nu prea rece, in jurul a 10-12°C. De preferat in compania unor mancaruri din peste sau legume cu sosuri pe baza de unt. Recomandam de asemenea si anumite tarte sarate, cu legume sau/si carne alba. Nota Bene Cantitati limitate
Prezentare sticla de 750 ml
Fisa tehnica Pierres Chaudes, Domeniul Meyer
Culoare – alb sec
Regiune – AOC Alsace, Franta
An – 2011
Tip de struguri si randament – 100% pinot blanc; 40 hl/ha
Vinificatie – fermentatii cu drojdii naturale in cuve, fara sulfiti adaugati
Suprafata si mod de cultura – 9 ha (domeniu familial), certificat in agricultura biologica si biodinamica
Descriere domeniu – Domeniul Julien Meyer este unul consacrat. Fiul lui Julien, Patrick Meyer, a preluat proprietatea de aproximativ 9 ha in anii ’90 si o administreaza dupa convingerile sale. De la inceput, interzice orice produs de sinteza in lucratul viei iar vinificatiile le doreste a fi cat mai naturale cu putinta. Mai mult decat atat, este unul din putinii viticultori care nu sulfiteaza in nici un fel unele din vinuri sale. Pentru a obtine vinuri naturale de calitate fara sulfiti este necesara utilizarea unor struguri in perfecta stare, dublate de experienta in domeniu si de multa igiena. Vinurile sale sunt unele pure si fine iar altele concentrate si cu arome originale (usor oxidative) datorate invechirii pe o perioada mai lunga in butoaie. Un domeniu exclusivist, la mare cautare.
Degustare – In 2011, Pierres Chaudes 2011 este acelasi : proaspat si extrem de fin. Materia este la fel de eleganta si usoara ca in 2010 si da o impresie gustativa de atingere matasoasa, cu o mineralitate importanta si cu arome veritabile de fructe (piersici, citrice..). Un vin de gastronomie cum rar veti aveti ocazia sa degustati. A se consuma usor racit dar nu mult, in jurul a 10-12°C. De preferat in compania unor mancaruri din peste sau legume in sosuri pe baza de unt. Excelent si cu o tarta sarata de legume. Nota Bene Cantitati limitate
Prezentare sticla de 750 ml
Fisa tehnica Mer Coquillages, Domeniul Meyer
Culoare – alb sec
Regiune – AOC Alsace, Franta
An – 2010
Tip de struguri si randament – 80% sylvaner si 20% riesling ; 40 hl/ha
Vinificatie – fermentatii cu drojdii naturale in cuve
Suprafata si mod de cultura – 9 ha (domeniu familial), certificat in agricultura biologica si biodinamica
Descriere domeniu – Domeniul Julien Meyer este unul consacrat. Fiul lui Julien, Patrick Meyer, a preluat proprietatea de aproximativ 9 ha in anii ’90 si o administreaza dupa convingerile sale. De la inceput, interzice orice produs de sinteza in lucratul viei iar vinificatiile le doreste a fi cat mai naturale cu putinta. Mai mult decat atat, este unul din putinii viticultori care nu sulfiteaza in nici un fel unele din vinuri sale. Pentru a obtine vinuri naturale de calitate fara sulfiti este necesara utilizarea unor struguri in perfecta stare, dublate de experienta in domeniu si de multa igiena. Vinurile sale sunt unele pure si fine iar altele concentrate si cu arome originale (usor oxidative) datorate invechirii pe o perioada mai lunga in butoaie. Un domeniu exclusivist, la mare cautare.
Degustare – Obtinut dintr-o varietate de strugure lejer, sylvaner, originar din Europa Centrala ( unii il localizeaza chiar in Transilvania) si riesling, strugure ce da vinuri de mare caracter. Numele vinului face referire intr-un mod ironic la terasele de la bordul marii, unde se consuma fructe de mare cu un vin sec si lejer ce dadea dureri mari de cap a doua zi. Mer et Coquilages este dimpotriva, un vin bogat in arome, insa in nici un caz greoi, sustinut fiind de o aciditate si de o mineralitate foarte prezenta iar sulfitii adaugati sunt la un nivel aproape de 0. Arome de fructe confiate specifice toamnei, note de caramel. Un vin surprinzator, ce va v-a buscula ideile ca vinurile bune sunt facute doar din struguri nobili. A se consuma nu foarte rece, in jurul a 10-12°C. Un vin ce face companie buna cu fructele de mare si pestele la gratar dar si cu branzeturi afinate de capra. Se poate degusta si singur, intre amatorii de vinuri surprinzator de bune. Nota Bene Cantitati limitate
Prezentare sticla de 750 ml
Fisa tehnica Mer Coquillages, Domeniul Meyer
Culoare – alb sec
Regiune – AOC Alsace, Franta
An – 2011
Tip de struguri si randament – 80% sylvaner, riesling si pinot gris ; 40 hl/ha
Vinificatie – fermentatii cu drojdii naturale in cuve
Suprafata si mod de cultura – 9 ha (domeniu familial), certificat in agricultura biologica si biodinamica
Descriere domeniu – Domeniul Julien Meyer este unul consacrat. Fiul lui Julien, Patrick Meyer, a preluat proprietatea de aproximativ 9 ha in anii ’90 si o administreaza dupa convingerile sale. De la inceput, interzice orice produs de sinteza in lucratul viei iar vinificatiile le doreste a fi cat mai naturale cu putinta. Mai mult decat atat, este unul din putinii viticultori care nu sulfiteaza in nici un fel unele din vinuri sale. Pentru a obtine vinuri naturale de calitate fara sulfiti este necesara utilizarea unor struguri in perfecta stare, dublate de experienta in domeniu si de multa igiena. Vinurile sale sunt unele pure si fine iar altele concentrate si cu arome originale (usor oxidative) datorate invechirii pe o perioada mai lunga in butoaie. Un domeniu exclusivist, la mare cautare.
Degustare – Obtinut dintr-o varietate de strugure lejer, sylvaner, originar din Europa Centrala (unii il localizeaza chiar in Transilvania), riesling, strugure nobil ce da vinuri de mare caracter si putin pinot gris, pentru rotunjime. Numele vinului face referire intr-un mod ironic la terasele de la bordul marii, unde se consuma fructe de mare cu un vin sec si lejer ce dadea dureri mari de cap a doua zi. Mer et Coquilages este dimpotriva, un vin extrem de placut aromatic, sustinut fiind de o aciditate si de o mineralitate foarte prezenta. Arome de fructe confiate specifice toamnei, note de caramel. Un vin surprinzator, ce va v-a buscula ideile ca vinurile bune sunt facute exclusiv din struguri nobili. A se consuma nu foarte rece, in jurul a 10-12°C. Un vin ce face companie buna cu fructele de mare si pestele la gratar dar si cu branzeturi afinate de capra. Nota Bene Cantitati limitate
Prezentare sticla de 750 ml
Fisa tehnica La Mariole, Domeniul Ledogar
Culoare – rosu
Regiune – VDF, Corbières, Languedoc, Franta
An – 2011
Tip de struguri si randament – 80% carignan si alte varietati de struguri cu varsta mai mare de 100 de ani (grenache, alicante, terret si cinsault); 30 hl/ha
Vinificatie – fermentatii cu drojdii naturale in cuve
Suprafata si mod de cultura – 22ha (domeniu familial), certificat in agricultura biologica si tratamente biodinamice
Descriere domeniu – Situat nu departe de cetatea Carcassonnei, Ledogar este un domeniu familial cu o suprahata de 22ha, impartite in principal de-a lungul comunei Boutenac, renumita pentru calitatea vinurilor sale, minerale si corpulente. Xavier Ledogar a preluat proprietatea in 1997, ajutat din 2000 de fratele sau. Prima recolta a fost facuta cu ajutorul unui oenolog, de care Xavier se separa dupa primul an si vinifica pe cont propriu. Este un adept al lucrului manual si cat mai natural posibil, eliminand inca de la instalare produsele chimice si de sinteza si certificandu-se in agricultura biologica. Vinificatiile sunt si ele naturale iar dozele de sulfiti folosit sunt din ce in ce mai mici si tind spre zero adaos! In discutiile cu el, regasim o parte din calitatile vinurilor sale: sincere, directe, autentice si fara artificii. Ceea ce poseda acestea in plus este gustul bun, veritabil. Exact asa cum ne plac.
Degustare – La Mariole este obtinut in principal dintr-o varietate de carignan cu varsta mai mare de 100 de ani, cu randamente foarte mici. In general, din carignan se obtin vinuri puternice, masive, uneori rustice, cu multa materie si arome salbatice pronuntate. Xavier Ledogar reuseste sa creeze un vin extrem de fructos, elegant, cu tanini perceptibili dar neagresivi. Un fel de mana de fier intr-o manusa de matase. Strugurii complementari imbogatesc complexitatea aromatica si aduc mai multa suplete. Inca un vin de ‘sete’ cu multa personalitate proaspat si fructos, asa cum ne plac la VindeVie. Veti fi placut impresionati de usurinta si placerea cu care se bea acest vin, exprimand perfect ideea noastra de vin natural. Recomandam a se carafa 1-2h inainte de servire pentru a-l aera si a-i dezvolta aromele si a se degusta usor racit
Prezentare sticla de 750 ml
Fisa tehnica Blanc, Domeniul Ledogar
Culoare – alb sec
Regiune – AOC, Corbières, Languedoc, Franta
An – 2011
Tip de struguri si randament – carignan blanc 80%, plus maccabeu, grenache blanc si gris; 20 hl/ha, cca 2000 sticle produse
Vinificatie – fermentatii cu drojdii naturale in butoaie de stejar francez si in cuve
Suprafata si mod de cultura – 22ha (domeniu familial), certificat in agricultura biologica si tratamente biodinamice
Descriere domeniu – Situat nu departe de cetatea Carcassonnei, Ledogar este un domeniu familial cu o suprahata de 22ha, impartite in principal de-a lungul comunei Boutenac, renumita pentru calitatea vinurilor sale, minerale si corpulente. Xavier Ledogar a preluat proprietatea in 1997, ajutat din 2000 de fratele sau. Prima recolta a fost facuta cu ajutorul unui oenolog, de care Xavier se separa dupa primul an si vinifica pe cont propriu. Este un adept al lucrului manual si cat mai natural posibil, eliminand inca de la instalare produsele chimice si de sinteza si certificandu-se in agricultura biologica. Vinificatiile sunt si ele naturale iar dozele de sulfiti folosit sunt din ce in ce mai mici si tind spre zero adaos! In discutiile cu el, regasim o parte din calitatile vinurilor sale: sincere, directe, autentice si fara artificii. Ceea ce poseda acestea in plus este gustul bun, veritabil. Exact asa cum ne plac.
Degustare – Amatori de vinuri veritabile din Burgundia, veniti aproape! Prin puritate, arome si prospetime, ’’Blanc Ledogar’’ se apropie mai mult de regiunea Burgundiei decat de Languedoc ! Un vin ce dovedeste inca o data ca vinurile naturale sunt nu doar gurmande, fructoase ci si complexe. Chiar si fara aerare prealabila in pahar, nasul este fin, pur si complex. Arome florale, de anason si … si va invitam sa le descoperiti prin aerare. Ah, ce PLACERE sa nu te mai saturi sa-l mirosi, calitate rara pentru multe din vinurile din ziua de azi. Gustativ, vinul pastreaza consecvent aceeasi amprenta olfactiva, cu o arome bogate si o mineralitate ce dau impresia de ‘’gura plina’’. Asta si datorita prospetimii, ce tonifica si echilibreaza textura vinului. Serviti-l la 12°C (!) cu branzeturi si mancaruri usoare, tip mediteraneene.
Vin ales de prestigioasa revista Revue de Vin de France ca ‘’incontestabil, unul din marile vinuri din Languedoc’’. Au dreptate !
Prezentare sticla de 750 ml
Fisa tehnica Corbières-Boutenac, Dom Ledogar
Culoare – rosu
Regiune – AOC Corbières-Boutenac, Languedoc, Franta
An – 2008
Tip de struguri si randament – carignan majoritar, mourvedre, syrah si grenache; 20-25 hl/ha ; aprox 2000 sticle produse
Vinificatie – fermentatii cu drojdii naturale in butoaie de stejar francez
Suprafata si mod de cultura – 22ha (domeniu familial), certificat in agricultura biologica si tratamente biodinamice
Descriere domeniu – Situat nu departe de cetatea Carcassonnei, Ledogar este un domeniu familial cu o suprahata de 22ha, impartite in principal de-a lungul comunei Boutenac, renumita pentru calitatea vinurilor sale, minerale si corpulente. Xavier Ledogar a preluat proprietatea in 1997, ajutat din 2000 de fratele sau. Prima recolta a fost facuta cu ajutorul unui oenolog, de care Xavier se separa dupa primul an si vinifica pe cont propriu. Este un adept al lucrului manual si cat mai natural posibil, eliminand inca de la instalare produsele chimice si de sinteza si certificandu-se in agricultura biologica. Vinificatiile sunt si ele naturale iar dozele de sulfiti folosit sunt din ce in ce mai mici si tind spre zero adaos! In discutiile cu el, regasim o parte din calitatile vinurilor sale: sincere, directe, autentice si fara artificii. Ceea ce poseda acestea in plus este gustul bun, veritabil. Exact asa cum ne plac.
Degustare – Iata si ‘’Best of’’ al Domeniului Ledogar si al vinurilor produse cu carignan! O selectie drastica de struguri si o atentie maxima pentru acest vin: doar anumite parcele si doar 12 butoaie selectionate in final din cele 21. Nasul e intens, viu, cu note usor amarui (cacao), in timp ce gura se umple de arome si se amplifica dupa cateva secunde. Finalul si persistenta sunt specifice marilor vinuri. Un vin puternic, fara indoiala, bulversant prin polivalenta aromelor si a echilibrului intre structura si textura catifelata. Bravo !
Vinurile cu multa personalitate, bulverseaza nu doar cei mai inraiti amatori ci si profesionistii din domeniu. In 2004, acest vin a fost respins de la acreditare in AOC (denumire de origine controlata). Dupa ce prestigioasa revista Revue des Vin de France il noteaza in 2007 ca fiind ‘’revelatia anului’’ cu un punctaj de 18/20, vinul va fi agreeat si asta in fiecare an ! Aceeasi revista scrie despre Corbières-Boutenac 2008 : ‘’vin grandios, onctuos, foarte intens, cu o savoare autentica de arome ’’. Exact ce am simtit si noi 🙂 Degustati-l fara aerare prealabila la 16-17°C (nu mai rece) cu un miel de calitate sau cu un antrecot de vita pe carbuni
Prezentare sticla de 750 ml
Fisa tehnica Alba, Domeniul Arcadie
Culoare – alb sec
Regiune – AOC Côtes du Roussillon, Languedoc, Franta
An – 2010
Tip de struguri si randament – 80% grenache gri, 20% grenache alb culesi la maturitati de coacere importante; 30 hl/ha
Vinificatie – fermentatii cu drojdii naturale in butoaie de stejar francez si in cuve
Suprafata si mod de cultura -cateva ha de vii inchiriate ce respecta mediul inconjurator
Descriere domeniu – La VindeVie cautam vinuri din toate orizonturile. Domenii familiale cu traditie dar si de tipul ”start-up wineries”. Ceea ce conteaza pentru noi e ca vinul sa exprime o origine, un stil si sa protejeze mediul inconjurator si degustatorul. Noi facem parte din aceia ce cred ca un vin bun, de calitate, complex si cu gust veritabil nu se poate obtine oriunde sau punand tehnologia pe primul plan. Arcadie face parte din categoria domeniilor noi, a celor ce pun pret pe alegerea locului potrivit pentru cultivarea viei, dublat de respectuI pentru vinificatii putin interventioniste. Puncul de plecare e in Roussillon, in sudul Frantei, un loc renumit de mai multe generatii. De mai multi ani, aici se stabilesc numerosi pasionati de vinuri, cu origini si orizonturi diferite, ce isi demareaza activitatea in productii de calitate. Agnes Graugnard, o viticultoare oenolog din valea Rhône-ului, decide in 2003 sa lase regiunea natala si sa faca in un vin diferit intr-o alta regiune, insa cu respect fata de echilibrul natural al strugurilor. Neavand vii in proprietate gaseste sprijinul unor viticultori pentru cateva parcele calitative din care va obtine vinuri iesite din comun.
Degustare – Alba este, cum zicea cineva, o ”bomba atomica” a gustului. Un vin ce va garantam ca nu ati mai gustat ! Un stil contemporan, ce ne trimite cu gandul la fructe de vara rascoapte si condimente meditareneene. Trecem pe un an 2010 cu mai multa prospetime decat 2009, mai gurmand si ne bucuram ! Doua varietati de grenache sunt folosite, din care aceea gri fiind mai concentrata in gust. Un vin gras, amplu si bogat in arome originale, a fructelor bine coapte, dar nu rascoapte ca la alte vinuri de acelasi tip. Aici e vorba de respect pentru echilibru! Recomandam o temperatura de servire de 10-12°C. La aperitiv, cu toasturi pe baza de branza si legume bogate in gust si la masa, cu mancaruri exotice. De asemenea, este vinul perfect pentru foie-gras si bucataria dulce-sarata
Prezentare sticla de 750 ml
Fisa tehnica Charmille, Domeniul Malavieille
Culoare – alb sec
Regiune – IGP Pays D’Oc, Languedoc, Franta
An – 2011
Tip de struguri si randament – chardonnay, sauvignon blanc, vermentino, terret bourret, carignan blanc, viognier; 25-30 hl/ha
Vinificatie – fermentatii cu drojdii naturale in butoaie de stejar (fara butoaie noi)
Suprafata si mod de cultura – 30 ha (domeniu familial), certificat in agricultura biologica si biodinamica
Descriere domeniu – O proprietate familiala, cu veche traditie in domeniu, situata in nordul regiunii Languedoc. Suprafata de 30 ha, certificat si cultivat in intregime in agricultura biologica si biodinamica. Varietatile de strugurii cultivate aici sunt numeroase, atat cele albe cat si pentru rosii si in majoritate au fost pastrate acelea ce au rezistat de-a lungul timpului si s-au adaptat la condittile de mediu. Pe de alta parte, au fost introduse si alte varietati din alte orizonturi, in scopuri precise. Pentru toate varietatile insa respectul si tratamentul este acelasi, iar pentru viile in varsta, mai fragile, lucrarile agricole se fac si cu ajutorul calului. Malavieille produce vinuri sincere, gourmande, destinate placerii imediate, la un foarte bun raport pret/placere. Fermentatiile si evolutia lor se face natural, in butoaie de stejar francez. O mare atentie este data in a nu transmite vinurilor arome vanilate, de butoi nou, specifice unor vinuri asa-zis ”moderne” ci a pune in valoare aromele specifice unui anumit tip de struguri. Astfel de vinuri ne plac si noua!
Degustare – Charmille este un melting-pot de struguri, cu origini viticole diferite. Fiecare insa isi are locul lui in a produce un vin gourmand, usor de baut dar nu simplu. Arome florale si fructoase invaluite de o reala prospetime pentru un vin din Languedoc. A se bea pur si simplu in momentele de destindere, fara a avea nevoie de un eveniment special. Vin de aperitiv si de ”sete” prin excelenta, a se degusta totusi nu prea rece, in jurul a 10°C. Persistenta si finetea lui ofera posibilitatea de a-l consuma cu mancaruri de o larga diversitate insa nu foarte puternice in gust: antreuri reci pe baza de legume sau peste, feluri principale din carne albe sau fructe de mare, tarte, branzeturi usoare …
Prezentare sticla de 750 ml
Fisa tehnica Bourboulenc, Domeniul Simonet
Culoare – alb sec
Regiune – IGP Côtes de Perignan, Languedoc, Franta
An – 2011
Tip de struguri si randament -100% bourboulenc; 30 hl/ha
Vinificatie – fermentatii cu drojdii naturale in cuve de inox
Suprafata si mod de cultura – parcela de 1ha cu vii nealtoite, negrefate ; agricultura respectoasa pentru mediu inconjurator, fara produse de sinteza
Descriere domeniu – Christophe Barbier, este cunoscut de cativa ani pentru vinurile sale albe iesite din comun. Bogate, profunde si complexe, ele sunt produse dintr-o varietate veche de strugure numita bourboulenc, din vii cu o varsta respectabila. La VindeVie am ales pentru inceput un vin fermentat in cuve de inox, ce provine din vii mai tinere, mai usor de abordat gustativ.
Particularitatea vinurilor sale e data de locul din care provin viile si modul in care acestea sunt reproduse. Vinul care vi-l prezentam provine din vii negrefate. Pentru a rezista totusi la atacul insectei, viile sunt cultivate intr-un loc mlastinos, si inundate in anumite perioade ale anului. Avantajul producerii unui vin din vii nealtoite, originale, nu este doar unul stiintific si nici sentimental ci gustativ, pentru ca vinul obtinut are mai mult finete.
Degustare – Inca un vin deosebit prin origine, mod de cultura si arome. Aromele sunt din categoria plantelor mediteraneene, gen anason. Mai surprinzator e prezenta unor arome usor saline si iodate ce ii aduc vinului originalitate. Un vin de gastronomie foarte interesant olfactiv, ce va vor provoca o mare placere gustativa. Serviti-l la 10-12°C, cu mancaruri pe baza de peste si fructe de mare, in sos untos sau la gratar. Armonia cu acest tip de mancare va vor da impresia de a manca intr-un restaurant cu cel putin o stea michelin ; iar daca aveti temeri ca nu veti reusi cum trebuie in bucatarie, un simplu toast de paine buna cu somon afumat e mai mult decat suficient. Garantam 🙂
Prezentare sticla de 750 ml
Fisa tehnica Guilhouret, Domeniul Clos Thou
Culoare – alb sec
Regiune – AOC Jurançon sec, Sud-vestul Frantei
An – 2011
Tip de struguri si randament – 50% gros manseng, 25% petit courbu si 25% camaralet; 35 hl/ha
Vinificatie – fermentatii cu drojdii naturale in butoaie de stejar (fara butoaie noi)
Suprafata si mod de cultura – 7ha (domeniu familial), in conversie spre agricultura biologica
Descriere domeniu – Jurançon este o zona viticola cu multa traditie, situat la baza Pirineilor. Vinurile obtinute aici de catre domeniile de calitate sunt foarte aromate, echilibrate de o aciditate bogata. Viile sunt cultivate la altitudine, clima este temperata, toamnele sunt lungi si insorite datorate ”efectului Foehn” ce blocheaza instabilitatea atmosferica pe anumiti versanti. Clos Thou este unul din cele mai calitative din regiune. Domeniu familial de mici dimensiuni (7 ha), este renumit in a poseda unele din cele mai bine expuse parcele din Jurançon. Viile sunt cultivate fara produse de sinteza, in respectul naturii, iar vinurile sunt pure, bogate in arome si proaspete. Datorita faptului ca toamna in regiunea Jurançon este lunga si insorita, este favorizata coacerea lenta a strugurilor, conditii excelente pentru vinurile licoroase si pentru pastrarea aciditatii, deci a prospetimii in struguri.
Degustare – Desi regiunea Jurançon este cunoscuta pentru vinurile licoroase, am ales un vin sec, mai rar intalnite aici, pentru ca e pe gustul nostru. Cuvée Guilhouret provine exclusiv din varietati de struguri specifici regiunii. Un vin bogat in arome exotice si fructoase, materie ampla si eleganta, foarte bine echilibrat. In general, pentru strugurii culesi la maturitati importante, este necesara o aciditate importanta pentru a nu resimti o concentrare excesiva, prospetime pe care acest vin o are. Obtinem astfel un vin gourmand si exotic, de un excelent nivel. Vin de placere imediata:), pentru momente de destindere dar si in compania mancarurilor asiatice. Face o buna pereche cu branzeturile maturate, puternice in gust, antreuri reci pe baza de legume dar si cu deserturi cu fructe, slab indulcite. A se degusta la o temperatura de 9-10°C
Prezentare sticla de 750 ml
Fisa tehnica Jurançon dulce, cuvée Julie, Dom Clos Thou
Culoare – alb dulce/ licoros
Regiune – AOC Jurançon, Sud-vestul Frantei
An – 2011
Tip de struguri si randament – 60% gros manseng, 40% petit manseng; 25 hl/ha
Vinificatie – 1/4 din recolta este fermentata in butoaie de stejar (fara butoaie noi) si 3/4 in cuve
Suprafata si Tip de agricultura – 7ha (domeniu familial), certificat agricultura biologica
Descriere domeniu – Jurançon este o zona viticola cu multa traditie, situat la baza Pirineilor. Vinurile obtinute aici de catre domeniile de calitate sunt foarte aromate, echilibrate de o aciditate bogata. Viile sunt cultivate la altitudine, clima este temperata, toamnele sunt lungi si insorite datorate ”efectului Foehn” ce blocheaza instabilitatea atmosferica pe anumiti versanti. Clos Thou este unul din cele mai calitative din regiune. Domeniu familial de mici dimensiuni (7 ha), este renumit in a poseda unele din cele mai bine expuse parcele din Jurançon. Viile sunt cultivate fara produse de sinteza, in respectul naturii, iar vinurile sunt pure, bogate in arome si proaspete. Datorita faptului ca toamna in regiunea Jurançon este lunga si insorita, este favorizata coacerea lenta a strugurilor, conditii excelente pentru vinurile licoroase si pentru pastrarea aciditatii, deci a prospetimii in struguri.
Degustare – Fermecati fiind de calitatea vinului sec al domeniului, am fost literalmente subjugati de aromele extrem de variate si complexe ale acestei cuvée‘’Julie’’. Vi-l propunem pentru ca este altceva, amatori sau nu de vinuri dulci. Pentru domeniile de calitate ca si Domeniul Clos Thou, acesta este un vin care cere multa munca si presupune riscuri legate de momentul oportun pentru cules, starea si evolutia vremii, decurgerea fermentatiilor..
Culoare galben aurie, vie, nas puternic concentrat, foarte aromat, ce trimite imaginar la un cos plin de fructe exotice, cu note usor amarui (nobile), de citrice. Ca si la ‘’fratele’’ lui sec, forta acestui vin este data insa de echilibrul perfect dintre exotism, mineralitate si prospetime, o prospetime naturala ce tine in frau textura si bogatia de arome. Un veritabil exemplu de vin licoros nobil, intr-un gust delicat si rotund, nicicum greoi. Vin de mare efect, serviti-l la 8°C in loc de desert langa persoana dorita. Urmariti efectul provocat : ) Pentru cei seriosi, degustati-l la 10°C in compania mancarurilor asiatice sau a branzeturilor mature, cu gust intens.
Prezentare sticla de 750 ml
Fisa tehnica Sang Clair, Domeniul Bouscas
Culoare – rosé
Regiune – VDF, Sud-vestul Frantei
An – 2011
Tip de struguri si randament – 100% tannat; 35 hl/ha
Vinificatie – fermentatii cu drojdii naturale in cuve
Suprafata si Tip de agricultura – 12 ha, din care 9 ha de vie, agricultura biologica si biodinamica
Descriere – In tara inventatoare a roséului (Franta) gasesti o multime de vinuri de acest tip, ce par ca prin culoare, sunt cam la fel. Multi oameni cred ca un rosé e un vin specifici verii, cu o culoare frumoasa, cu ceva arome de fructe de padure, ce se bea rece ca gheata si merge cu orice. Bine racit, nu simtim decat dupa efectele secundare : dureri de cap (prea mult sulf, sa reziste bine vinul in supermarket !), gust ce trage spre sintetic, si mai ales nici o placere post-sticla. Cu exceptia efectului provocat de alcool, ce este prezent adesea in mari cantitati, gen 14% sau chiar mai mult ! De neimaginat pentru ce s-a vrut la inceput sa fie un vin rosé : usor, delicat, parfumat, si cat mai slab in alcool.
Degustare – Sang clair (sange subtire, nu sange de taur 🙂 provine dintr-o varietate de struguri, tannat, originara din sud-vestul Frantei utilizat pentru vinuri rosii, puternice in tanini si cu o structura impozanta. Domeniul din care provine nu utilizeaza produse chimice iar vinul este fermentat folosind drojdiile prezente in mod natural in struguri. Obtinem un vin neasteptat de lejer ca si structura dar cu o buvabilitate extraordinara. In plus aromele fructoase sunt cu adevarat naturale si pe noi ne duc cu gandul la fructe rosii de sfarsit de vara. Suntem mandri sa va putem propune un vin ce da o asa placere, din ce in ce mai rar de gasit, indiferent de tara. Vin de placere imediata, pentru momente de destindere, la un picnic nexagerat de incarcat intr-o gradina linistita sau la marginea unei ape curgatoare. Dar nu numai ! Este excelent cand avem pofta de un vin rosu, dar foarte usor si racit. E o excelenta alternativa. Nu-l puneti in gheata, sau daca e cazul, nu uitati sa-l scoateti-l cu putin timp inainte de degustare, pentru a ajunge la 8-9°C.!
Prezentare sticla de 750 ml
Fisa tehnica Le Blanc de Garreliere
Culoare – alb sec
Regiune – AOC Touraine, Valea Loirei, Franta
An – 2011
Tip de struguri si randament -100% sauvignon blanc; 45 hl/ha
Vinificatie – fermentatii cu drojdii naturale in cuve de inox, fara adaos de zahar si sulfiti in timpul vinificatiei
Suprafata si mod de cultura – parcela de 3ha; agricultura certificata biodinamic
Descriere domeniu Ah! Valea Loirei… Frumoasa e de vizitat dar ce senzatii primesti cand ai ocazia sa gusti din perlele rare oferite de viticultori de calitate. Aici domneste Cabernet franc pentru vinuri rosii si Chenin si Sauvignon blanc pentru cele albe. O zona racoroasa, excelelenta pentru caracterul acid din vinuri (in sensul de proaspat), datorata apropierei de fluviul Loirei si de zonele impadurite. Daca Sud-Vestul Frantei e recunoscuta pentru diversitatea strugurilor si a vinurilor, Valea Loirei este regiunea cunoscatorilor si amatorilor de vinuri cu multa prestanta, cu multa prospetime Pentru inceput, dorinta noastra a fost sa incepem cu un Sauvignon blanc, mai usor de abordat dar atat de diferit de majoritatea vinurilor facute din acest strugure. In toate vinurile domeniului Garreliere gasim aceeasi usurinta de a bea un vin bun, plin de arome veritabile si de prospetime naturala. Vinuri pure, fara ‘’inflorituri oenologice’’, vinuri cu identitate opuse uniformitatii specifice majoritatii vinurilor conventionale !
Degustare
Iata un pur sauvignon pentru cei dornici de un vin sec veritabil cu efect imediat de trezire a papilelor! Prospetime remarcabila ce stimuleaza apetitul, echilibrat insa de arome florale specifice sauvignonului si nuante de ‘’fumé’’ datorate solului argilo-nisipos cu silex. Un vin incisiv, in care veti remarca diferenta fata de cele o mie plus 1 de ‘’cuvée’’ de Sauvignon blanc propusa de marketingul industriei de vinuri. Adica ori vinuri super-coapte dar prost echilibrate, ce vor intra in categoria asa-zis premium ori dimpotriva, vinuri crude, nemature cu defectele aferente Sauvignonului blanc necopt suficient (asa zise arome de pipi de pisica).
Le Blanc de Garrelière e perfect in anotimpurile calde inainte de masa, la o temperatura apropiata de 9/10°C, pentru un efect racoritor : ) De asemenea, pentru a fi propus intr-un un blind-taste si a pune in dificultate partenerii de degustare, obisnuiti cu un gust formatat de sauvignon blanc tip Nouveau Monde.
Prezentare sticla de 750 ml
Fisa tehnica Faugeres Tradition, Domeniul Clos Fantine
Culoare – rosu
An – 2010
Regiune – AOC Faugeres, Languedoc, Franta
Tip de struguri si randament – 40% carignan, 20% grenache, 20% mourvedre, 10% syrah, 10% cinsault; 30 hl/ha
Vinificatie – fermentatii cu drojdii naturale in cuve din beton, fara sulfiti in timpul vinificatiei ; clarificare naturala, vin nefiltrat
Suprafata si mod de cultura – 22ha; agricultura bio de mai multe decenii (necertificata dar paradoxal mult mai ‘’bio’’ decat cei ce urmaresc doar obtinerea unui logo pe eticheta)
Descriere domeniu Si hop ! Inca un domeniu iesit din comun, din categoria celor ce lucreaza ‘curat’, ce zic ce fac si fac ce zic !. Am putea spune ca lucreaza in mod ‘traditional’, dar folosit fiind de multe ori (si abuziv) de industria alimentara, este acesta cuvintul potrivit? Cand cultivi via fara produse de sinteza, vinifici fara interventii fizice si chimice esti cu un pas inaintea stiintei oenologice actuale si atunci mai esti ‘traditional ‘ ? Credem ca mai potrivit pentru acei ce pun pret pe respect pe natura, struguri si astfel pe vin, ar fi cuvinte ca ‘pasiune’, ‘convingere’, ‘risc’. Dar sa lasam aceste detalii celor pasionati de asa ceva si sa ne intoarcem la ce ne intereseaza cel mai mult in vinuri: gustul !
Domeniul e situat la distanta egala de Marea Mediterana si cetatea Carcassonne, in regiunea Faugères, retrasa dar atat de frumoasa, rupta parca din rai. Domeniu familial a fost preluat dupa moartea parintilor, la sfarsitul anilor ’90 de fratii Andrieu (2 fete si 1 baiat), fiecare avand competente din domenii diferite si personalitati puternice ce se completeaza. Ei cultiva in principal carignan, dar si grenache, mourvèdre si putin cinsault si syrah. Majoritatea viilor sunt batrane, pana la 100 de ani, deci randamente mici, complexitate aromatica mai puternica si gust mai puternic. Marca domeniului este de a produce vinuri naturale, respectoase fata de mediu si de anul din care provin, cu interventii umane minime.
Degustare Domeniul produce 3 vinuri rosii, pline, carnoase, gustoase. Am ales vinul ce consideram a fi cel mai reprezentativ : cuvée Tradition. Concentrat datorita randamentelor scazute dar fin si pur, parca aerian. Multa aciditate (in sensul de prospetime) pentru un vin din sud. Ca multe dintre vinurile noastre, aromele fructoase se inscriu in categoria fructelor salbatice, adica mai puternice in gust. Maturat 18 luni in cuve din beton, vinul este FARA sulfiti adaugati, iar stabilizarea si clarificarea se face in mod natural, fara filtrare. Va incurajam mult sa-l aerati intr-o carafa, macar o jumatate de ora inainte de degustare. Va face bine si aromelor vinului dar si dvs. Veti avea pofta mai mare!
Prezentare sticla de 750ml
Fisa tehnica Terra Vitis, Cave d’Estezargues
Culoare – rosu
Regiune – AOC Côtes du Rhône, Valea Rhône-ului, Franta
An – 2011
Tip de struguri si randament – 50% grenache, 30% syrah, 20% carignan; 40-45 hl/ha
Vinificatie – fermentatii cu drojdii naturale in cuve
Suprafata si mod de cultura – 400 ha incluzand toata gama de vinuri, cu struguri proveniti de la 10 domenii, fiecare domeniu pastrandu-si entitatea; agricultura certificata Terra Vitis; in plus de aceasta certificare au fost implementate constrangeri suplimentare iar cateva domenii sunt in conversie spre agricultura biologica
Descriere domeniu – Creata acum cateva decenii, Cave D’Estezargues a ajuns sa fie astazi cea mai calitativa dintre cooperative. Printr-o exigenta constanta, aceasta se situeaza la polul opus al entitatilor de acest tip din Franta, simboluri ale unei productii de masa si slab calitative. Pentru a minimiza tratamentele in vinificatie, la Estezargues se pune acentul pe lucrarile din vie. Fermentatiile sunt naturale, vinurile sunt nefiltrate iar sulful este folosit in cantitati minime DOAR la imbuteliere, pentru a nu influenta aromele. Vinuri naturale, gourmande si curate, pentru placeri imediate !
Degustare – Usor de abordat, ‘Terra Vitis’ este vinul acelora ce ‘’debuteaza’’ in vinurile naturale. Extrem de fructuos si usor taninos, rotund cu o usoara senzatie de gras, vinul nu are profunzimea altor domenii pe care le gasiti la noi insa asta e si scopul ! Este acel vin ce prin usurinta si placerea degustarii ar putea fi baut zilnic : ) Va invitam sa va turnati un pahar usor racit inainte de masa sau pentru a acompania preparate usoare din carne, insa nu foarte condimentate. Si profitati astfel de lucrurile simple dar curate si bine facute
Prezentare sticla de 750 ml
Fisa tehnica Cuvée des Galets, Cave d’Estezargues
Culoare – rosu
Regiune – AOC Côtes du Rhône, Valea Rhône-ului, Franta
An – 2011
Tip de struguri si randament – 50% grenache, 50% carignan; 40-45 hl/ha
Vinificatie – fermentatii cu drojdii naturale in cuve
Suprafata si mod de cultura – 400 ha incluzand toata gama de vinuri, cu struguri proveniti de la 10 domenii, fiecare domeniu pastrandu-si entitatea; agricultura certificata Terra Vitis; in plus de aceasta certificare au fost implementate constrangeri suplimentare iar cateva domenii sunt in conversie spre agricultura biologica
Descriere domeniu – Creata acum cateva decenii, Cave D’Estezargues a ajuns sa fie astazi cea mai calitativa dintre cooperative. Printr-o exigenta constanta, aceasta cooperativa se situeaza la polul opus al entitatilor de acest tip din Franta, simboluri ale unei productii de masa si slab calitative. Pentru a minimiza tratamentele in vinificatie, la Estezargues se pune acentul pe lucrarile din vie. Fermentatiile sunt naturale, vinurile sunt nefiltrate iar sulful este folosit in cantitati minime DOAR la imbuteliere, pentru a nu influenta aromele. Vinuri naturale, gourmande si curate, pentru placeri imediate !
Degustare – Produs in acelasi stil ca si Terra Vitis, Cuvée des Galets face parte din vinurile potrivite pentru trairi simple dar intense ! Mai puternic si mai carnos in arome decat fratele sau, diferenta vine de la carignanul prezent intr-o cantitate mai mare si a unei imbutelieri precoce. Pentru a profita din plin de aceste arome degustati-l in primii 3 ani servindu-l la 16°C cu o mancare simpla, familiala, din produse de calitate.
Prezentare sticla de 750 ml
Fisa tehnica Les Violettes, Domeniul Montirius
Culoare – rosu
Regiune – VDP Vauclouse, Valea Rhône-ului, Franta
An – 2011
Tip de struguri si randament -100% syrah, vii de 60 de ani; 35 hl/ha
Vinificatie – fermentatii cu drojdii naturale in cuve
Suprafata si mod de cultura – parcela de 1.5 ha; agricultura certificata biodinamic
Descriere domeniu
Vinul ce vi-l propunem este produs de Montirius, in partea sudica a Vaii Rhône-ului, domeniu ce a ales sa lucreze in biodinamie inca din 1996. O alta alegere a fost de a renunta complet la a vinifica vinul cu ajutorul lemnului, deci nici un vin nu este fermentat sau innobilat in lemn. Si asta pentru ca pentru Montirius puritatea fructului iese in evidenta mai bine in cuve iar gustul tip ‘’vanilie’’ nu e interesant decat pentru ‘’aromatizarea’’ vinurilor ce nu au prea multe de spus. Vinurile Montirius sunt fructoase, elegante, expresive. Si daca nu ne credeti pe cuvant, atunci poate ii veti da mai multa incredere lui Steven Spurrier de la Decanter: ”Unul din faimoasele domenii a cunoaste inainte de a muri”!
Degustare
Propunandu-va un syrah din Valea Rhône-ului am putea spune ca e o intoarcere la origini, acest strugure avandu-si originile aici. In partea nordica a regiunii, syrahul este folosit in principal singur pentru da vinuri corpulente, cu adevarat masive, ce au nevoie de timp pentru a se bonifica. In sud dar si in alte regiuni, este folosit in compania altor struguri, probabil pentru ca singur nu are suficienta forta, in a exprima un stil. Vinificatorii din Lumea Noua ne-au adus pe rafturi multe vinuri din syrah simpliste, ce se adreseaza (aproape) tuturor, insa fara o reala identitate. In mare lor majoritate, nu reprezinta cu mandrie aceasta varietate de strugure. Noi va propunem, un produs viu prin gust, reprezentativ pentru un vin facut 100% din syrah, intr-un stil suplu si usor de abordat. Nu simplu, nu caricatural, ci un produs identitar, cu adevarat fructos, ce creeaza placere gustativa si post-gustativa.
Vin de sete, usor concentrat si delicat in acelasi timp. Fructe rosii din plin, arome primare usor condimentate, tipic syrah, iata un vin convivial prin gust, culoare. Consumati-l usor racit.
Prezentare sticla de 750 ml
Fisa tehnica Muse Papilles, Domeniul Montirius
Culoare – rosu
Regiune – VDP Vauclouse, Valea Rhône-ului, Franta
An – 2011
Tip de struguri si randament – 50% grenache, 50% syrah 55 hl/ha
Vinificatie – fermentatii cu drojdii naturale in cuve
Suprafata si mod de cultura – parcela de 4ha; agricultura certificata biodinamic
Descriere domeniu
Vinul ce vi-l propunem este produs de Montirius, in partea sudica a Vaii Rhône-ului, domeniu ce a ales sa lucreze in biodinamie inca din 1996. O alta alegere a fost de a renunta complet la a vinifica vinul cu ajutorul lemnului, deci nici un vin nu este fermentat sau innobilat in lemn. Si asta pentru ca pentru Montirius puritatea fructului iese in evidenta mai bine in cuve iar gustul tip ‘’vanilie’’ nu e interesant decat pentru ‘’aromatizarea’’ vinurilor ce nu au prea multe de spus. Vinurile Montirius sunt fructoase, elegante, expresive. Si daca nu ne credeti pe cuvant, atunci poate ii veti da mai multa incredere lui Steven Spurrier de la Decanter: ”Unul din faimoasele domenii a cunoaste inainte de a muri”!
Degustare
Cupaj de syrah si grenache. Alcoolul este perfect echilibrat de aciditatea (prospetimea) naturala pentru ca in nici un moment nu reiese in evidenta. Gustativ, atacul este franc si direct, iar firul conducator este fructuozitatea grenache-ului. Ansamblu armonios, rotund, cu o materie fina fara a fi impozanta. Il incadram undeva intre celelalte 2 vinuri de ‘’sete’’ de la Montirius : les Violettes si le Cadet. Degustati-l la 16 grade, cu antreuri simple, carnuri usoare si branzeturi nematurate
Prezentare sticla de 750 ml
Fisa tehnica Le Cadet, Domeniul Montirius
Culoare – rosu
Regiune – VDP Vauclouse, Valea Rhône-ului, Franta
An – 2011
Tip de struguri si randament -50% grenache, 30% syrah, 20% cinsault; 55 hl/ha
Vinificatie – fermentatii cu drojdii naturale in cuve
Suprafata si Tip de agricultura – parcela de 7ha; agricultura certificata biodinamic
Descriere domeniu
Vinul ce vi-l propunem este produs de Montirius, in partea sudica a Vaii Rhône-ului, domeniu ce a ales sa lucreze in biodinamie inca din 1996. O alta alegere a fost de a renunta complet la a vinifica vinul cu ajutorul lemnului, deci nici un vin nu este fermentat sau innobilat in lemn. Si asta pentru ca pentru Montirius puritatea fructului iese in evidenta mai bine in cuve iar gustul tip ‘’vanilie’’ nu e interesant decat pentru ‘’aromatizarea’’ vinurilor ce nu au prea multe de spus. Vinurile Montirius sunt fructoase, elegante, expresive. Si daca nu ne credeti pe cuvant, atunci poate ii veti da mai multa incredere lui Steven Spurrier de la Decanter: ”Unul din faimoasele domenii a cunoaste inainte de a muri”!
Degustare ‘’Le Cadet’’ este o selectie de grenache, syrah si cinsault. Vin de sete, usor structurat, o materie supla, nu foarte densa. Extrem de fructos, iata inca un vin convivial prin gust, pret si ambalaj de prezentare. Perfect pentru o seara de vara si pentru o mare varietate de mancaruri datorita materiei fine si a echilibrului reusit. Delicios usor racit la 16°C.
Prezentare sticla de 750 ml
Fisa tehnica Les Garrigues, Domeniul Montirius
Culoare – rosu
Regiune – AOC Vacqueyras, Valea Rhône-ului, Franta
An – 2010
Tip de struguri si randament – 70% grenache, 30% syrah; 31 hl/ha
Vinificatie – fermentatii cu drojdii naturale in cuve
Suprafata si mod de cultura – parcela de 24ha; agricultura certificata biodinamic
Descriere domeniu
Vinul ce vi-l propunem este produs de Montirius, in partea sudica a Vaii Rhône-ului, domeniu ce a ales sa lucreze in biodinamie inca din 1996. O alta alegere a fost de a renunta complet la a vinifica vinul cu ajutorul lemnului, deci nici un vin nu este fermentat sau innobilat in lemn. Si asta pentru ca pentru Montirius puritatea fructului iese in evidenta mai bine in cuve iar gustul tip ‘’vanilie’’ nu e interesant decat pentru ‘’aromatizarea’’ vinurilor ce nu au prea multe de spus. Vinurile Montirius sunt fructoase, elegante, expresive. Si daca nu ne credeti pe cuvant, atunci poate ii veti da mai multa incredere lui Steven Spurrier de la Decanter: ”Unul din faimoasele domenii a cunoaste inainte de a muri”!
Degustare
Exit vinurilor de ‘’sete’’ ale domeniului. Spunem un ‘’Bine ai venit’’ calduros lui Garrigues. Adica tipului de vin ce-ti da cate o palma : ) Una gustativa si serioasa chiar. Foarte probabil c-ati mai avut ocazia sa beti vinuri din valea Rhône-ului si veti spune ce o fi avand acesta in plus ? Ce are in plus e expresivitatea, fruct din plin si un echilibru superb. Nu are nivelul de alcool de provoaca dureri de cap dupa un pahar, un gust LIMITAT de drojdiile selectionate si nici aromatizari in butoaie/scanduri noi ca sa dea bine pe langa criticii internationali. Fiecare stie mai bine ce i se potriveste. Noi asta stim, asa ca bem Garrigues usor racit, cand se poate cu o carne nobila la protap (cam rar), cand nu, cu un carnat de Plescoi veritabil. Sau de Huedin.
Prezentare sticla de 750 ml
Fisa tehnica SP68, Domeniul Arianna Occhipinti
Culoare – rosu
Regiune – IGT Sicilia, sudul Siciliei, Italia
An – 2011
Tip de struguri si randament – 70% frapatto si 30% nero d’Avola ; 25 hl/ha
Vinificatie – fermentatii cu drojdii naturale in cuve
Suprafata si mod de cultura – 10ha de vita de vie si 15ha de maslini ; agricultura bio certificata
Descriere domeniu
De ce am ales Sicilia? Si de ce Arianna Occhipinti si al ei SP68? Probabil pentru ca Italia detine o mare varietate de struguri si asta ne place. Sau pentru ca Arianna Occhipinti, a castigat titlul de ‘’ viticultoarea anului in 2012’’ (www.nextinwine.it). Si asta ne place desi abia am aflat. Un lucru e sigur: domeniul l-am ales dupa gust si asa ceva nu am mai gustat ! Din categoria domeniilor inclasabile vine si acesta, din sudul Sicilei. Tânără dar extrem de serioasă, Arianna Occhipinti produce acele vinuri deemotie care odata gustate, vă vor haitui memoria gustativa. Pentru ca echilibrul vinurilor sale nu are nimic de a face cu vinurile siciliene sau in general cu cele sudice. Convingerea ei a fost de a face vinuri cat mai putin interventioniste, si asta incă din timpul studierii oenologiei. Bio a fost incă din 2004 chiar dacă nu mentionează pe etichetă. 4 varietăti locale sunt cultivate, 2 rosii (nerro d’Avola si frapatto) si 2 albe. 2 trieri ale strugurilor au loc inainte de fermentare iar vinurile sunt stabilizate natural, fără filtrare. Pe site-ul Ariannei citim: ‘’a primi inseamna sa dai’’. Noi tocmai am primit o noua palmă gustativă. Si am vorbit destul asă că o parafrazăm din nou pe Arianna: ‘’vorbiti mai putin si beti mai mult’’.
Degustare
SP68 (strada ce duce la domeniu) intra la fel de bine in categoria vinurilor noastre de ‘’sete’’ cat si a celor ‘’nobile’’, de o placere nebuna. Culoarea e delicata si vie, nasul extrem de proaspat (nicicum de un vin sudist), elegant si cu o fructozitate fina si generoasa, si nici asta greoaie. Gustativ aceeasi linie definita de olfactie : mult fruct, suplete si multa eleganta. O usoara nota amaruie (nobila) aduce originalitate iar totul invaluit de o prospetime cu adevarat rara. Ce echilibru la un asa nivel scazut de alcool! Moda marilor vinuri superextrase, superconcentrate a apus. E timpul pentru o ‘’intoarcere’’ la puritatea fructului, la finete, la gust veritabil. Dar la acea puritate gustativa ce probabil ca nu a existat niciodata. Aceea data de viticultorii vizionari, ca Arianna Occhipinti, ce ne aduc astazi gustul de maine. De carafat inainte si degustat la 16-17°C in compania unui jambon crud de calitate si a unor branzeturi usor afinate, neafumate.
Fisa tehnica Brunello di Montalcino, Domeniul Fonterenza
Culoare – rosu Regiune – DOCG Brunello di Montalcino, Toscana, Italia
An – 2007 Tip de struguri si randament – 100% sangiovese; 30 hl/ha
Vinificatie – fermentatii cu drojdii naturale in cuve
Suprafata si mod de cultura -4,5 ha de vie, 30ha maslini si padure;agricultura biodinamica certificata
Descriere domeniu
Care e punctul comun intre 4,5 ha de vie la Montalcino (Toscana) inconjurate de maslini, padure si agricultura biodinamica? 2 surori gemene indrumate instinctual de pasiunea in a produce vinuri respectuose fata de mediu si gust. Altfel spus, cum sa exprimi in mod veritabil eleganta si nobletea vinurilor toscane fara a folosi doar numele de ‘’Brunello’’ ca argument comercial.
Margherita et Francesca Padovani vinifica in domeniul familial din 1997. Viile de sangiovese si putin cabernet sauvignon sunt cultivate biodinamic iar tratamentele se limiteaza la cupru si sulf in doze homeopatice. Randamentele sunt cu mult sub maximele admise, sub 30 hl/ha pentru Brunello, fata de 52hl/ha admis. Culesul se face prin treceri succesive pentru a alege de fiecare data DOAR struguri copti la maturitate optimala. Stilul casei Fonterenza este dat de maceratii si invechiri lungi in timp ce vinificatiile sunt bineinteles naturale. TOATE acestea fac ca vinurile Fonterenza sa se distinga printr-o eleganta deosebita, in timp ce al lor Brunello di Montalcino are o profunzime nemaintalnita. Perfect citatul din Alexandre Dumas: ‘’a se degusta in genunchi si cu capul descoperit ‘’
Degustare
Ca sa degusti un asa vin TREBUIE sa te pregatesti dinainte. Nu in a-ti bate capul cu ce sa-l servesti pentru ca nu e un vin ce se adreseaza stomacului, ci SPIRITULUI.
Vinul prezinta o culoare densa, rubinie, usor caramizie. Nas puternic, complex si nobil, rotunjit de invechirea in cuvele din lemn nou. In gura, materia este perceptibila, extrem de densa si eleganta iar prospetimea da un tonus perfect, ca la toate vinurile profunde. Aceasta perceptie de profunzime, un plus de mineralitate si o fructozitate iesita din comun te bulverseaza gustativ. Vinurile grandioase sunt INTAI si INTAI bune cand sunt tinere, ca acesta.. Ele se vor bonifica in timp, un vin mediu nu se va bonica nicicum.
Recomandam sa-l aerati intens si sa-l savurati de-a lungul mai multor ore, intr-un pahar deosebit, intr-un loc cu oameni deosebiti. Sau in pahare de vin normale, sa-l impartiti cu prieteni normali, intr-o camera obisnuita.. In toate cazurile, Brunello de la Fonterenza va iasi in fata, pentru a va impregna olfactiv si gustativ pentru mult timp. Si va va ilumina spiritul. Amen !
Au fost produse 4457 de sticle plus cateva magnum si dublumagnum. Nu pentru ca asa a cerut departamentul de marketing, ci pentru ca nu sunt mai multe. Asta inseamna un vin rar de la Vindevie.
Fisa tehnica les Aurièges, Domeniul Clovallon
Culoare – alb sec
Regiune – VDP d’Hérault, Haut-Languedoc, Franta
An – 2011
Tip de struguri si randament – Chardonnay, viognier, riesling, petit manseng, petite arvine; 25 hl/ha
Vinificatie – fermentatii cu drojdii naturale in butoaie de stejar francez si o parte in cuve
Suprafata si mod de cultura – 12ha (domeniu familial), certificat in agricultura biologica
Descriere domeniu – Arhitect de cariera, Catherine Roque devine viticultoare in 1985 cand cumpara 3 ha de vie in Languedoc, intr-o zona deluroasa (250-450m altitudine) si impadurita, cu expunere nordica. Ulterior va mari domeniul in suprafata pentru a ajunge astazi la 12 ha de vie. Pentru Catherine Roque, avantajul major al cultivarii viei pe un amplasament racoros, e acela ca a permis cultivarea aici a unor varietati de struguri ce nu se preteaza prea bine in regiunile calduroase, tip Languedoc. Cultivat si certificat in bio, domeniul Clovallon produce vinuri cu gusturi puternice, bine echilibrate si pline de personalitate. Dovada calitatii lor este data si de locurile in care le puteti gasi : restaurante cu stele Michelin (de ex. Gordon Ramsey), bistro-uri pariziene chic si…pe vin-de-vie.ro 🙂
Degustare – Vin de mare clasa, pentru acei amatori de senzatii deosebite, avand o textura rar intalnita. Les Aurièges 2011 pune laolalta calitatile vinurilor din Lumea Noua si Lumea Veche. Pe de o parte, 5 struguri deosebiti, cu origini diferite, cultivati in locuri cu putina traditie in spate. Pe de alta, atentie pentru fruct si vinificatii respectoase. Rezultatul este acest vin cu o structura monolitica, profund si complex. Inca tanar, vinul are nevoie de aerare serioasa intr-o carafa. De-a lungul degustarii, acesta ofera incetul cu incetul o vasta paleta de arome: fructe coapte, fructe uscate in coaja, arome minerale specifice rieslingului.. invaluite de o textura grasa si extrem de fina. ”Parca am fi intr-un cearsaf de matase”, am auzit zicand un degustator 🙂 Recomandam insistent a-l consuma dupa aerare la 12°C, cu mancaruri pe baza de fructe de mare si peste: rizotto, paella sau a unor branzeturi tip St Nectaire, Moeciu…
Prezentare sticla de 750 ml
(pozele de pe www.deviantart.com)
*