Restograf Restograf
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping
Restograf Restograf
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Restaurante
  • Toate restaurantele
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Coreean
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • German
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Conectare
Inregistrare
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > Arhivă articole > Un incepator la Nan-Jing
  • Arhivă articole

Un incepator la Nan-Jing

  • Autor : Restograf
  • Data publicare : 17 mai, 2014
  • Data modificare : 30 iunie, 2022
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Bucatarie chinezeasca la restaurantul Nan Jing din Bucuresti Am primit invitatie de la Russenart Communications la o degustare de mancare chinezeasca insotita de ceremonia ceaiului la restaurantul Nan Jing, aflat la parterul hotelului Minerva inca din 1980. Cum sunt profana in domeniu, intrucat am intrat in contact cu aceasta bucatarie doar prin fast-food gen Wu Xing sau Chopsticks, mi s-a parut bine sa merg cu inima deschisa sa incerc orice.

Primul fel isi face aparitia intr-un bol alb. Ce era? Supa Wonton cu coltunasi proaspeti. Sa degustam, zic. Luam prima lingura, gustam, plimbam prin cavitatea bucala, ne dam ochii peste cap si dam verdict: foarte buna, are gust de peste sau fructe de mare. Din punctul meu de vedere era o banala supa de pui in care au aruncat niste franjuri negri sub numele de iarba de mare, iar coltunasii erau niste perisoare in foietaj. In rest, excelenta! Poate daca se s-ar fi servit fierbinte era mai buna.

Urmatorul moment: Ceremonia Ceaiului. Imi imaginam ca va fi momentul diafan al serii. Si asa a fost! Patru tinere ca de portelan ne asteptau sa ne spuna povestea. Au fost prezentate sapte tipuri de ceai: neagru, verde, alb, oolang si alte culori in functie de gradul procesare al frunzelor. Cele patru doamne, de la Institutul Confucius de pa langa Universitatea Bucuresti, asteptau cuminti sa ne gasim locul pentru a incepe povestea: fiecare tip provenea din alta zona si se prepara altfel. Preparea licorii se face urmind un ritual extrem de précis: miscari exacte, fine si delicate, cu indemanare si grija – “gongfu”.

Primul ceai-ceaiul verde se prepara in pahar tip sonda in care s-au pus cu un instrument special (la noi numit “spor”) cateva frunze peste care s-a turnat apa fierbinte iar aroma degajata era foarte puternica. Ceaiul verde a avut si el acelasi ritual. Ceaiul oolang a avut parte de acelasi tratament delicat, insa de aceasta data, inainte de servire cescutele au fost preincalzite cu apa fierbinte. Abia apoi s-a turnat licoarea magica intr-o cescuta mica alba cu modele chinezesti de culoarea cerului de vara. Am amusinat, avea parfum de iasomie. Am gustat insa nu era nimic spectaculos. Am mai stat putin, dupa cateva minute am incercat din nou. Genial! Se mai racise si parca aroma si gustul s-au contopit intr-o singura entitate precum doi indragostiti. Caldura ceaiului m-a invaluit, iar simturile s-au topit, iar organismal a reactionat si el pozitiv. Ultimul tip de ceai avea aspect de decoct de plantute care mai de care mai parfumate, dar care, impreuna, miroseau a paie.

Tot ceremonialul s-a desfasurat cu gesture diafane, delicate precum un portelan tip “coaja de ou”, adica atat de fin si transparent incat ai senzatia ca la orice atingere se poate sparge, si totusi caldura, calmul si seninatatea emanate mi-au conferit o stare de relaxare. La final, timide, doamnele in mini-chimono de matase ne multumesc si ne ureaza o seara placuta.

Revenind pe teresa, de acum cam racoroasa, ni se servesc celelalte feluri de mancare.

Vacuta cu telina: un amestesc maroniu de paste cu carne care nu avea niciun gust, asa ca a ramas in farfurii.

Pui dulce-acrisor; un delicios amestesc de carne de pui cu legume si un sos dulce rosiatic din care primul impact era aroma puternica de otet care deschidea apetitul pentru inca o portie. Asa ca farfuriile s-au golit cat ai zice “Nan Jing”… Porc Sichuan era un fel de ghiveci cu toate resturile de legume din bucatarie, de la ardei gras la urechi de lemn plus o lingura de condiment picant. In amestec cu orezul cantonez cu ou si asezonat cu vinul tanar si sprintar de Negrini a iesit o combinatie reusita.

Vedeta serii a fost rata Peking. Toata lumea era impresionata de acest fel. Eu, picata de pe Venus, habar nu aveam despre ce e vorba. Dar ochii mari stanga-dreapta si vedem ce se intampla.

Apare un chef cu tichie rosie, care ne povesteste ca acest fel de mancare se prepara cu precomanda doar la Nan Jing. Astfel prinde rata, o usuca vreo doua zile, o mai tine si in bait si abia apoi o coace pe toate partile. Pe o masa mare monstrul zburator trona mandru, gata de a fi devorat de invitatii cu pupilele si papilele excitate maxim de ce urma sa se intample.

Yong, bucatar de sase ani pe la noi si la Nan Jing, ia un satar in mana dreapta si cu viteza, dar linistit, feliaza zburatoarea. Mazgaleste o foaie de orez cu un sos maroniu, pune cu precizie matematica trei fire de ceapa verde si patru de castravete, doua feliute microspice de carne si ruleaza foaia ca pe o clatita pe farfurie. Asistentul lui, Florin, rula clatita ca pe sarma, in mana. I s-a facut observatie si procesul de rulare a continuat pe farfurie. Uite asa s-a servit faimoasa rata: ca o shaorma!

Hai sa degust si eu. Iau prima inghititura – uscat, sec si aspru-fainos pe cerul gurii. E clar, habar n-am despre ce e vorba. Totusi imi mai dau o sansa, mai iau o bucatica, mestec mai atenta la arome si gusturi, carnea incepe sa se topeasca si sa isi lase seva, iar sosul hoisin combinat cu legumele da nota de varf a preparatului. Un deliciu! Asadar pofta vine mancind! Asa am infulecat vreo doua clatite.

Inca un pahar de vin sprintar si apar pe langa noi niste castronele cu cuburi de gheata. Asa confuza cum eram, imi sopteste picolita ca urmeaza desertul care trebuie racit, pentru ca vine foarte fierbinte. S-o vedem si pe asta!

Mai studiem meniul de la Nan Jing: preturi rezonabile, felurite feluri inclusiv pentru vegetarieni, dar si pentru diabetici, vinuri bunicele. Mai schimbam o vorba cu organizatorii despre urmatoarele evenimente, despre istoria locului. Domnul Cristi, seful de sala, ne vrajeste cu povesti si uite asa zboara timpul de n-ai treaba!

Inca o gura de vin si apare desertul! Trei gramajoare aurii pe o farfurie mare alba. Erau banana caramel! Acum m-am prins, erau fierbinti de nu te puteai atinge de ele. Am luat prima galusca si am scufundat-o in bolul cu gheata. Am lasat-o sa inoate printe cuburile de gheata si apoi am infulecat-o. Minunatie curata: un amestec de dulce-fresh, aroma de banana si zahar fierbinte! Grozav!

Inca putin small-talk, schimb de impresii, enjoy the moment, say goodbye si acasa bucuroasa de o cina aparte, speciala prin preparate si contactul cu o alta lume.

Deci, daca vreti ceva special, mergeti la Nan Jing!

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • bucatarie chineza
  • bucatarie chinezeasca
  • cele mai bune restaurante
  • chinez
  • chinezesc
  • clasament restaurante
  • lista restaurante bucuresti
  • mancare chinezeasca
  • nan jing
  • restaurant chinez
  • restaurant chinezesc
  • restaurante bucuresti
  • restaurante chinezesti
  • restaurante de top
  • restaurante specific
  • restaurante traditionale
  • specific chinez
  • specific chinezesc
  • topul restaurantelor bucuresti
Citește și
Citește articolul
  • Arhivă articole
Atelier de mixologie moleculara si live cooking la un bistro
Seara moldoveneasca cu bucate alese si muzica live
Citește articolul
  • Arhivă articole
Seara moldoveneasca cu bucate alese si muzica live
Cand barurile au umor, notele de plata arata asa
Citește articolul
  • Arhivă articole
Cand barurile au umor, notele de plata arata asa
(P) Dulce si Ceva in Plus – lumea cadourilor inedite
Citește articolul
  • Arhivă articole
(P) Dulce si Ceva in Plus – lumea cadourilor inedite
Honey Toast Brunch la Muse Bistro
Citește articolul
  • Arhivă articole
Honey Toast Brunch la Muse Bistro
Citește articolul
  • Arhivă articole
Cu ce preparate defileaza vedetele in pozele de pe Instagram
Citește articolul
  • Arhivă articole
Reclama care a suparat comunitatea creatorilor de cafea artizanala
Rasfat culinar by Chef Scarlatescu
Citește articolul
  • Arhivă articole
  • Noutati
Rasfat culinar by Chef Scarlatescu
Alege o cina deosebita pentru Ziua Indragostitilor
Citește articolul
  • Arhivă articole
Alege o cina deosebita pentru Ziua Indragostitilor
Caută
Food Content Creators
Postări recente
  • Mâncăruri vechi românești. Cum a evoluat bucătăria românească
    Mâncăruri vechi românești. Cum a evoluat bucătăria românească
    • Data publicare : 29 noiembrie, 2023
    • Data modificare : 29 noiembrie, 2023
  • Cele mai tari băuturi alcoolice din lume. Vodka de 96° și whiskey de 92°, anyone?
    Cele mai tari băuturi alcoolice din lume. Vodka de 96° și whiskey de 92°, anyone?
    • Data publicare : 29 noiembrie, 2023
    • Data modificare : 29 noiembrie, 2023
  • 10+ dintre cele mai frumoase restaurante românești din București
    10+ dintre cele mai frumoase restaurante românești din București
    • Data publicare : 28 noiembrie, 2023
    • Data modificare : 29 noiembrie, 2023
  • (P) Domeniile Săftica – destinația potrivită pentru orice ocazie, de la masa în familie, la evenimente speciale
    (P) Domeniile Săftica – destinația potrivită pentru orice ocazie, de la masa în familie, la evenimente speciale
    • Data publicare : 28 noiembrie, 2023
    • Data modificare : 28 noiembrie, 2023
  • De 1 Decembrie la Alba Iulia, cealaltă Capitală a României
    De 1 Decembrie la Alba Iulia, cealaltă Capitală a României
    • Data publicare : 27 noiembrie, 2023
    • Data modificare : 27 noiembrie, 2023
Urmărește-ne pe Instagram!
Alegerea editorilor
  • Cele mai instagramabile restaurante din București
    • Hot Spots
    Cele mai instagramabile restaurante din București

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
Descarcă APP
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2023 Restograf

Input your search keywords and press Enter.

Folosim cookie-uri pentru a mentine si imbunatati experienta de navigare.
DetaliiAccepta
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDuratăDescriere
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ