Restograf Restograf
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Restaurante
  • Toate restaurantele
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Coreean
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • German
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Conectare
Inregistrare
  • Ai un restaurant?
    • Promoveaza-te
    • Business Blog
    • Consultant virtual
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > Arhivă articole > Restaurantele-strigoi ale Bucurestiului (partea I: hotelurile)
  • Arhivă articole

Restaurantele-strigoi ale Bucurestiului (partea I: hotelurile)

  • Autor : Restograf
  • Data publicare : 5 iunie, 2011
  • Data modificare : 30 iunie, 2022
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Am scris despre restaurantele mari ale Bucurestiului de pe vremea comunistilor care au avut noroc, pana la urma, chiar daca unele au vazut moartea cu ochii de mai multe ori. Caru cu Bere care e tot Caru cu Bere de cand se stie, la fel cum sunt si Capsa, Selectul, Hanul lui Manuc, Doi Cocosi sau Pescarul, care si-au pastrat brandul; altele, cum sunt Cina sau micul hotel al Partidului de langa Teatrul National, au primit nume in rand cu vremurile, si acum raspund la numa ce Il Calcio sau Marshal.

Restaurantele cu faima de dinainte de Revolutie puteau fi impartite in trei mari categorii: cele de la marile hoteluri, cele de pe langa marile institutii ale partidului si statului, la care nu putea intra oricine, si celelalte, la care putea merge oricine, daca.

Din cele grupate in prima categorie s-a cam ales praful, cu exceptia Continentalului si a Intercontinentalului, care acum sunt hoteluri de 5*. Lido, cu faimoasa lui gradina de vara cu piscina, a fost inchis demult. O vreme, restaurantul de acolo, Best Chef parca se chema, s-a tinut tare, insa a disparut si el in mocirla intrigilor in care in care s-a scufundat celebrul stabiliment, la fel cum s-a intamplat cu si mai elegantul hotel Bulevard, cu elegantul lui restaurant cu tot, de vizavi de Casa Armatei.

Aristocraticul hotel al Partidului, cel “mare”, de pe Kiselev, cu imensul si irealul lui parc din fata, e acum un mare furuncul pe pielea turismului bucurestean. Din cel mai elegant si mai luxos hotel al Bucurestiului, a ajuns cel mai jalnic, exact asa cum au ajuns toate lucrurile lasate pe mana statului si a functionarilor lui timp de 20 de ani. Nu stiu daca pe vremea lui Ceausescu se chema tot Triumf, ca acuma. Pe atunci era rezervat exclusiv marilor comunisti. Daca in “micul” hotel al Partidului, din zona Batistei, (acum Marshal) mai puteai patrunde cu complicitatea unor angajati care erau “de partea poporului”, de “cel mare” nici nu putea sa-ti treaca prin cap sa te apropii macar. Restaurantul de la Triumf e inca deschis, insa doar pentru ca are o terasa in faimosul parc. In salile din interior nu cred ca a mai intrat cineva de ani de zile, pentru ca atmosfera e infricosatoare. Evident, nici mancarea nu prea are cum sa fie altfel.

Dar cel mai lugubru restaurant in care am intrat eu in Bucuresti nu e unul de stat, asa cum m-as fi asteptat, ci apartine unor capitalisti romani, cei care au cumparat hotelul Ambasador. Totul arata sinistru acolo, si simti asta si daca intri cu ochii inchisi, pentru ca te izbeste o duhoare, inca de la usa, pe care nu o poti uita multe luni dupa aceea. Din tot restaurantul mare si mandru de pe vremuri au mai ramas doua salite foarte mici, care nici macar nu faceau parte din restaurantul propriu-zis, cred ca erau ceva camari sau anexe. Totul e murdar la Ambasador, miroase urat, mancarea e lamentabila iar celor de acolo cred ca le vine sa planga de ce vad in jur. Rareori mi-a fost atat de mila de niste chelneri… Sigur, legaturile cu statul nu sunt taiate cu totul, dovada ca acest restaurant a primit 3* (trei stele!!!) de la Ministerul Turismului, pe care le afiseaza cu mandrie chiar pe usa localului.

Un restaurant cu ceva mai mult noroc este Capitol, de la hotelul cu acelasi nume din inima Bucurestiului, vizavi de Casa Centrala a Armatei. Aici se vad niste eforturi de renovare, cineva a incercat sa redea locului opulenta si grandoarea de alta data, insa rezultatele sunt doar partiale. Capitol e un restaurant trist si gol, la care tinerii se uita ca la o ciudatenie – si asta daca intra din greseala acolo, pentru ca toti cei pe care ii cunosc eu si pe care i-am intrebat despre acest loc au facut ochii mari si au cascat gura, pentru ca nici nu auzisera despre un astfel de restaurant, chiar daca treceau pe langa el zi de zi. Mancarea e si ea facuta intr-o doara la Capitol, desi bucatarii de acolo ar sti ce trebuie facut, daca ar avea si de ce si pentru cine sa o faca.

Dintre restaurantele comuniste mari, care nu erau nici in hoteluri si nici pe langa marile institutii ale Partidului, o sa scriu doar despre Pescarus, din Herastrau. Era locul de petrecere al odraslelor comuniste, mai ales ca din Primaverii doar traversau bulevardul. Si Nicu Ceausescu venea din cand in cand acolo si se intalnea cu unii care acum ne fac cu oghiul din televizor. Pescarus e un restaurant imens, in interiorul parcului, pe malul lacului. E o ilustrata sepia a fostei grandori comuniste. Si cand scriu “sepia” descriu chiar privelistea de la Pescarus, nu e o figura de stil. Totul e intact in interior, destul de bine conservat. Doar terasa dinspre lac e schimbata, cu multe plasticuri moderne, de prost gust. Mancarea e un rau necesar la Pescarus, facuta in sictir si cu multa lene. Produse proaste si semipreparate de la supermarket, dintre cele mai ieftine, de pe rafturile pentru saraci, care ar fi probabil interzise in America sau in tarile mai serioase ale Europei. Clienti nu prea am vazut la Pescarus, in afara catorva cu o bere sau cu un suc in fata, uitandu-se la lac si la pescarusi pe terasa. Cred ca doar nuntile si cumetriile ii mai tin in viata pe cei de la Pescarus, pentru ca altfel nu prea vad logica dupa care un astfel de loc inca mai face umbra batranului parc.

Saptamana viitoare voi scrie despre restaurantele de pe langa marile institutii ale statului: Casa Armatei, Academia Romana, cu faimosl ei COS (Casa Oamenilor de Stiinta), Ministerul Invatamantului cu la fel de faimoasa Casa a Universitarilor si Guvernul, cu al sau Club Floreasca, fostul complex al lui Ceausescu. Daca despre Ambasador, Capitol sau Pescarus mai poti spune ca face omul capitalist ce vrea cu banii si cu acareturile lui, aceste mici palate devenite adevarate monumente ale indolentei merita mult mai mult decat niste povestiri triste. E tot puroiul unei societati intregi adunat acolo.

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • ambasador (hotel ambasador)
  • ambasador (hotelul ambasador)
  • capitol (hotel capitol)
  • capitol (hotelul capitol)
  • cele mai bune restaurante
  • cele mai proaste restaurante
  • clasament restaurante
  • lista restaurante bucuresti
  • mananca bine in bucuresti
  • pescarus
  • restaurante bucuresti
  • restaurante celebre
  • restaurante comuniste
  • restaurante de top
  • restaurante proaste
  • restaurante socialiste
  • restaurante specific
  • restaurante traditionale
  • topul restaurantelor bucuresti
  • triumf (hotelul triumf)
Citește și
Jocuri de casino și artă culinară: restaurante cu stele Michelin în cazinouri prestigioase
Citește articolul
  • Arhivă articole
Jocuri de casino și artă culinară: restaurante cu stele Michelin în cazinouri prestigioase
Tradiția căpșunilor de la Wimbledon – aproape 40 de tone se consumă anual 
Citește articolul
  • Arhivă articole
Tradiția căpșunilor de la Wimbledon – aproape 40 de tone se consumă anual 
Restaurante de top din Las Vegas, recomandate de clienți
Citește articolul
  • Arhivă articole
Restaurante de top din Las Vegas, recomandate de clienți
Riflaje: ce sunt și cum le poți utiliza în amenajarea spațiului
Citește articolul
  • Arhivă articole
Riflaje: ce sunt și cum le poți utiliza în amenajarea spațiului
Delicii culinare în Mangalia: unde să te bucuri de cele mai bune preparate?
Citește articolul
  • Arhivă articole
Delicii culinare în Mangalia: unde să te bucuri de cele mai bune preparate?
Ghid complet pentru recoltarea și uscarea florilor de tei pentru ceai
Citește articolul
  • Arhivă articole
Ghid complet pentru recoltarea și uscarea florilor de tei pentru ceai
Restaurante perfecte pentru o ieșire cu colegii, pe final de an. Varianta petrecerii de Crăciun, adaptată după restricții
Citește articolul
  • Arhivă articole
Restaurante perfecte pentru o ieșire cu colegii, pe final de an. Varianta petrecerii de Crăciun, adaptată după restricții
De 1 Decembrie, mergem la restaurante să ne ospătăm cu mâncare românească!
Citește articolul
  • Arhivă articole
De 1 Decembrie, mergem la restaurante să ne ospătăm cu mâncare românească!
Kanpai a lansat noul meniu de vară: Super Summer Menu
Citește articolul
  • Arhivă articole
Kanpai a lansat noul meniu de vară: Super Summer Menu
Caută
Alegerea editorilor
  • Târguri de Crăciun din Bucureşti, de la cele mai mari, la cele mai mici
    • NOUTĂȚI
    • UNDE IEȘIM
    Târguri de Crăciun din Bucureşti, de la cele mai mari, la cele mai mici
  • Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară
    • CE MÂNCĂM
    Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
Descarcă APP
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2023 Restograf

Input your search keywords and press Enter.