Restograf Restograf
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping

Restograf Restograf

București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Cluj
  • Constanța
  • Călărași
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Restaurante
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Conectare
Inregistrare
Descoperă. Rezervă. Savurează.
Restograf Restograf
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Cluj
  • Constanța
  • Călărași
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > Arhivă articole > Poate fi un restaurant "haute cuisine" profitabil in Bucuresti?
  • Arhivă articole

Poate fi un restaurant "haute cuisine" profitabil in Bucuresti?

  • Autor : Restograf
  • Data publicare : 29 noiembrie, 2011
  • Data modificare : 30 iunie, 2022
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Mini-ghidul lui David Contant pentru aspirantii la stelutele Michelin (III)

Poate exista in Bucuresti o gastronomie de elita profitabila?

Raspunsul meu este si Da si Nu.

Da, pentru ca aceasta gastronomie de elita a existat deja in Bucuresti, pe vremea in care orasul acesta era supranumit Micul Paris, cand aici gateau sefi bucatari importati din Franta pentru a lucra in casele burgheze.

Nu, pentru ca astazi exista foarte putini clienti pentru acest gen de piata de lux. Aici nu se cauta rafinamentul, ci cantitatea. E evident ca a plati o nota mare la restaurant nu e o obisnuinta pentru romanii de azi. De cate ori nu am auzit vorbindu-se despre un pret de 40 de Euro pentru un ceai la Ritz. Pare a fi pura nebunie, e adevarat, dar trebuie sa stim ca acest ceai este insotit de produse minunate de patiserie. Trebuie sa intelegem ca acest pret contine si investitia, mesele, scaunele, portelanul fin in care este servit ceaiul, salariul chelnerului plus taxele patronale. Acasa am plati mult mai putin pentru un asemenea ceai, e adevarat, dar nu am putea impartasi acest vis.

Pentru a face gastronomie de lux, e nevoie de asemenea de o viziune pe termen lung. Asta presupune sa fii rabdator, sa incepi usor pentru a urca apoi in forta, sa formezi echipele care nu au existat niciodata inainte din cauza lipsei scolilor hoteliere.

Trebuie totodata sa stochezi vinuri astazi pentru a le putea bea in 10 sau 15 ani. Nu se bea niciodata un soi care nu are decat 3 ani. Lasati-l sa se invecheasca in pivnita ca sa ajunga la maturitate. Investitia trebuie impartita in mod inteligent intre ceea ce este vizibil pentru clientul vostru si ceea ce se afla in spate. Gastronomia de lux necesita investitii importante in ceea ce priveste dotarea. Apelati la instalatori specializati in bucatarie care si-au dovedit deja profesionalismul. Și pentru asta avem nevoie de profesionisti. Cand am venit la Héritage, hota bucatariei, in zona in care trebuia plasata instalatia de gatit centrala, avea o inaltime de 166 cm. Imi ajungea pana la nivelul gurii si atunci m-am gandit ca ar trebui sa gasesc bucatari pitici cu brate foarte lungi care sa poata lucra in aceste conditii. Inclinatiile solului care trebuie sa permita o curatare eficace erau inversate, ceea ce avea drept consecinta stagnarea apei murdare sub spatiile de lucru, in loc ca aceasta sa se scurga in mod natural catre rigolele prevazute in acest scop. Am fost nevoiti sa reconstruim totul, ceea ce desigur ca a intarziat deschiderea restaurantului. Și am mai vazut multe asemenea lucruri si dupa acest moment, credeti-ma. Mai e nevoie pentru a avea o bucatarie de lux adevarata de oameni competenti in posturi cheie, oameni cu viziune si experienta. Nu trebuie sa privilegiati relatiile personale. In caz contrar, totul devine un soi de sabordaj. Sunt lucruri la care ar trebui sa reflectati, domnilor investitori! Banii nu sunt totul. Un restaurant gastronomic se construieste prin intermediul relatiilor umane, oamenii din echipa scriu istoria Casei.

Lucruri care ar trebui schimbate radical de catre patronii si sefii bucatari pentru a avea restaurante mai bune

Iata ce cred eu:

Pentru patroni

In hoteluri: trebuie schimbat procentul folosit pentru foodcost, intrucat cel practicat in acest moment nu permite achizitionarea de produse de calitate. Inca o data banii sunt mai importanti decat calitatea, acest detaliu atat de drag mie. Ideea este de a ne opri din a pregati feluri de mancare stereotip, fade, fara gust. Personal, nu sunt prea atras de restaurantele din hotelurile bucurestene. Nu sunt deloc conviviale, iar atmosfera e rece. Avand in vedere preturile practicate pentru camerele din aceste hoteluri, patronii ar trebui sa imagineze o reducere a acestor costuri pentru a privilegia bugetul pentru foodcosts.

Ce putem spune oare despre patronii restaurantelor clasice? Intelegem totul atunci cand vedem berlina mare parcata chiar in fata restaurantului. Dupa parerea mea, ar fi mai potrivit ca aceste locuri de parcare sa fie destinate clientilor. Niciodata nu l-am vazut pe Domnul Georges Blanc, de exemplu, altfel extrem de bogat, venind la lucru intr-o berlina mare si parcand in fata restaurantului. N-a facut-o niciodata si nici nu o va face vreodata. Iata o dovada de adevarata clasa si un exemplu demn de urmat.

Trebuie sa le mai spunem de asemenea acestor patroni sa isi trateze personalul cu mai mult respect si sa nu plateasca salarii de mizerie. Inteleg de ce vor chelnerii 10% bacsis, dar atunci cand e vorba de o nota de 6 Ron, pentru o cafea, sau de un meniu de 19 Ron. Nu mai faceti insa scandal atunci cand clientii nu lasa 10% la o nota de 1,000 de Euro. Nu clientul trebuie sa il plateasca pe chelner. Bacsisul trebuie lasat la aprecierea celui dintai. Insa salariile de 700 Ron ale chelnerilor explica aceasta situatie. Cred sincer ca daca patronii ar calcula preturile meniurilor incluzand 10% pentru plata servirii, clientii ar percepe favorabil aceasta schimbare si poate am avea parte si de chelneri mai amabili si mai surazatori.

Tot pentru patroni. Cumparati produse de la piata! Legumele romanesti sunt foarte bune si in felul acesta ati da de lucru taranilor care chiar au nevoie de asta. Incetati sa mai faceti meniuri cu 250 de feluri de mancare. Nici macar nu ajungi sa le citesti pana la capat. In plus, un meniu mai redus, care sa privilegieze in schimb produsele proaspete, e mult mai imbietor. De cate ori nu am comandat chelnerului mai multe feluri (pana la patru) diferite din aceste lungi meniuri si mi s-a raspuns ca nu le au la bucatarie. Inca o data, e nevoie sa fiti constienti de faptul ca intr-adevar clientul e rege.

Oferiti-le angajatilor vostri stagii de formare in strainatate. Veti vedea, vor reveni transformati, cu o alta perspectiva asupra meseriei lor, iar clientii vostri vor fi incantati.

Acceptati in sfarsit si alte modalitati de plata decat cash. Este extrem de neplacut sa fii nevoit sa mergi, de exemplu, 500 de metri prin ploaie pentru a gasi un bancomat si sa revii cu cash ca sa poti plati nota. Cunosc restaurante in care terminalul pentru carduri este stricat de 5 ani. Cum e oare posibil acest lucru in 2011, intr-o capitala europeana?

Pentru sefii bucatari

Ar trebui sa cumparati carti de gastronomie, sa le deschideti, sa vedeti ce se intampla si ce se face nou in lume in acest domeniu. Ar bine sa “puneti” mai multa veselie in farfurii pentru a va surprinde placut clientii. E nevoie de o atitudine deontologica, sa incetati sa mai serviti in farfurii ceea ce nici voi nu ati vrea sa mancati. Refuzati categoric sa le serviti clientilor vostri produse invechite. Deschideti bine ochii! Lumea se misca, miscati-va si voi odata cu ea! Calatoriti, faceti stagii in alte tari, priviti cu ce pasiune isi fac bucatarii meseria lor. Inovati, creati, jucati-va cu condimentele! Puneti un pic de nebunie si creativitate in farfuriile voastre!

Urmatorul articol al lui David Contant: “Ce fel de meniu am putea alcatui cu ajutorul produselor romanesti“

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • cele mai bune restaurante
  • clasament restaurante
  • david contant
  • fine dining
  • fine dining bucuresti
  • gastronomie fina
  • grande cuisine
  • haute cuisine
  • haute cuisine bucuresti
  • haute gastronomie
  • haute gastronomie bucuresti
  • lista restaurante bucuresti
  • mananca bine in bucuresti
  • restaurante bucuresti
  • restaurante de top
  • restaurante specific
  • restaurante traditionale
  • topul restaurantelor bucuresti
Citește și
Citește articolul
  • Arhivă articole
Atelier de mixologie moleculara si live cooking la un bistro
Seara moldoveneasca cu bucate alese si muzica live
Citește articolul
  • Arhivă articole
Seara moldoveneasca cu bucate alese si muzica live
Cand barurile au umor, notele de plata arata asa
Citește articolul
  • Arhivă articole
Cand barurile au umor, notele de plata arata asa
(P) Dulce si Ceva in Plus – lumea cadourilor inedite
Citește articolul
  • Arhivă articole
(P) Dulce si Ceva in Plus – lumea cadourilor inedite
Honey Toast Brunch la Muse Bistro
Citește articolul
  • Arhivă articole
Honey Toast Brunch la Muse Bistro
Citește articolul
  • Arhivă articole
Cu ce preparate defileaza vedetele in pozele de pe Instagram
Citește articolul
  • Arhivă articole
Reclama care a suparat comunitatea creatorilor de cafea artizanala
Rasfat culinar by Chef Scarlatescu
Citește articolul
  • Arhivă articole
  • Noutati
Rasfat culinar by Chef Scarlatescu
Alege o cina deosebita pentru Ziua Indragostitilor
Citește articolul
  • Arhivă articole
Alege o cina deosebita pentru Ziua Indragostitilor

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută
Postări recente
  • Dieta nordică, considerată a fi printre cele mai sănătoase
    Dieta nordică, considerată a fi printre cele mai sănătoase
    • Data publicare : 28 martie, 2023
    • Data modificare : 28 martie, 2023
  • Restaurante lângă București, pentru o ieșire de weekend
    Restaurante lângă București, pentru o ieșire de weekend
    • Data publicare : 27 martie, 2023
    • Data modificare : 28 martie, 2023
  • Restaurante farm to table care gătesc cu ingrediente locale, curate, de sezon
    Restaurante farm to table care gătesc cu ingrediente locale, curate, de sezon
    • Data publicare : 23 martie, 2023
    • Data modificare : 23 martie, 2023
  • Aperol vs Campari. Care-i diferența dintre ele și cum le folosim?
    Aperol vs Campari. Care-i diferența dintre ele și cum le folosim?
    • Data publicare : 23 martie, 2023
    • Data modificare : 23 martie, 2023
  • Ghid de călătorie: ce e musai de văzut și ce e obligatoriu de mâncat la Istanbul
    Ghid de călătorie: ce e musai de văzut și ce e obligatoriu de mâncat la Istanbul
    • Data publicare : 21 martie, 2023
    • Data modificare : 21 martie, 2023
Urmărește-ne pe Instagram!
restograf.ro
Ce zici de un strop de culoare care să sperie norii ăștia gri? 🌬
Decizii, decizii... 🤔 În „lupta” dintre urzici și spanac 🍃, cine câștigă în varianta ta? Oricum ar fi, un lucru e sigur: e păcat să nu profiți de ele acum, cât sunt în sezon. Bucură-te de un prânz sănătos și delicios!😋
Când spui mâncare japoneză gândul îți fuge imediat la sushi și ramen, nu? 🍜🍣 Avem, desigur, multe restaurante japoneze în București unde poți mânca pește crud și supă cu tăiței asiatici. Bucătăria japoneză are însă mult mai multe de oferit! 🥢🍱🥟
Ce iese când amesteci un strop de Italia, California și Hawaii? 👀 Poke House. O franciză lansată de doi antreprenori italieni care „iese la înaintare” cu poke bowls 😍 – preparate tradițional hawaiiane, pregătite în stil californian. Un concept de fast casual cu mâncare sănătoasă, care a cucerit pe toată lumea.
Pregătește-te emoțional pentru cea mai bogată în creveți fajita pe care ai mâncat-o vreodată! 😍🍲 Vine sfârâind toată la masă, în culori vibrante și cu un gust de senzație! 😋
🇮🇪 Irlanda e renumită pentru o mulțime de lucruri minunate. Dar puține sunt mai emblematice decât un pint de Guinness 🖤🍻, servit cu acel guler bogat de spumă! 😍
Follow
Alegerea editorilor
  • 10+ restaurante din Oradea care să-ți încânte și privirea, și papilele gustative
    • Pe la noi
    10+ restaurante din Oradea care să-ți încânte și privirea, și papilele gustative
  • Unde mâncăm la restaurant în Poiana Brașov?
    • Hot Spots
    • Pe la noi
    Unde mâncăm la restaurant în Poiana Brașov?
  • Chef Florin Dumitrescu: „Echilibrul în farfurie nu poate fi obținut fără echilibrul din familie”
    • Meet The Chef
    Chef Florin Dumitrescu: „Echilibrul în farfurie nu poate fi obținut fără echilibrul din familie”
  • Ce alimente e bine să mănânci după ce ai fost la alergare
    • Food Smart
    Ce alimente e bine să mănânci după ce ai fost la alergare
  • 15 dintre cele mai bune restaurante de la Roma
    • Pe la ei
    15 dintre cele mai bune restaurante de la Roma

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
Descarcă APP
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER

A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2022 Restograf

Input your search keywords and press Enter.

Folosim cookie-uri pentru a mentine si imbunatati experienta de navigare.
DetaliiAccepta
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDuratăDescriere
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ