Restograf Restograf
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Restaurante
  • Toate restaurantele
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Coreean
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • German
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Conectare
Inregistrare
  • Ai un restaurant?
    • Promoveaza-te
    • Business Blog
    • Consultant virtual
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > Arhivă articole > Mamaliga sferica sau complexul provincialului
  • Arhivă articole

Mamaliga sferica sau complexul provincialului

  • Autor : Restograf
  • Data publicare : 12 iulie, 2014
  • Data modificare : 30 iunie, 2022
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Rastaurantul Voievodal Baneasa de la podul Baneasa din Bucuresti

Am revenit la Restaurantul Voievodal Baneasa dupa mai putin de un an. Pe dinafara si pe dinauntru l-am gasit asa cum l-am lasat, adica in forma, am apreciat foarte tare eforturile pe care le-au facut ca sa arate bine si confortabil. De data aceasta am stat pe terasa, e frumoasa si aceasta, are cativa copaci batrani, foarte mari. Are si putina vedere spre Herastrau, peste sosea.

Restaurantul Voievodal Baneasa e imens, incap sute de oameni acolo. Si e surprinzator sa gasesti un asemenea spatiu la parterul unui bloc (unui ansamblu de blocuri, mai bine zis) facut pe timpul lui Ceausescu. Nu stiu daca a fost gandit de la inceput sa fie restaurant sau au fost doar spatii comerciale. Oricum, Restaurantul Voievodal Baneasa e, in primul rand, un restaurant pentru nunti si evenimente relativ mari. Cand nu sunt astfel de evenimente, cei care vin sa manance de pranz sau de cina stau in coltul dinspre pod, e cel mai luminos, cu ferestre mari, cu vedere spre apa si spre copaci. Au si un gratar acolo, cu toate la vedere.

Si despre mancare acum, ca e mai importanta: am luat mult mai multe decat data trecuta. Aveam si de unde, pentru ca meniul de la Restaurantul Voievodal Baneasa e foarte lung – asa cum il si stiam. Bucatarie romaneasca, traditionala si urbana, cu de toate. Am primit o gustare rece destul de buna, cu aperitivele obisnuite, gustoase insa destul de sarate cateva dintre ele. Gustarea calda a fost la fel ca aceea descrisa anul trecut: pastrama destul de buna, ficateii asa si asa, ciupercile (nu mai erau umplute de data aceasta, ci doar taiate in bucati) fara niciun gust, carnaciorii cu capetele taiate in floricica ieftini si prosti, unsurosi si fara carne, iar creierul pane oribil. O ciulama de pui a fost destul de buna, cu smantana, ca in Moldova, nu doar cu faina, ulei si putin lapte, cum le place bucurestenilor. Niste carnati in untura au fost si ei destul de buni, si ar putea fi crezuti cand spun ca sunt facuti de catre ei, acolo, pe loc. Nu stiu de ce nu or fi profitat de ocazia de a-i face cu mult mai buni, puteau da telefon oricarui taran din Moldova, le-ar fi dat imediat reteta pe gratis. Si micii au fost dstul de buni, desi prea “cuminti”. Recomandarea casei au fost niste aripioare picante, facute dupa o reteta proprie cu care se mandreau. Au fost bune, cred ca cel mai bun din ce am mancat la ei, la Restaurantul Voievodal Baneasa.

Cascaval invizibil la Rastaurantul Voievodal Baneasa, 2014
Cascaval invizibil la Rastaurantul Voievodal Baneasa, 2014
Cascaval invizibil la Del Ponte, 2011
Cascaval invizibil la Del Ponte, 2011

Antologica a fost reintalnirea cu celebrul, de acum, cascaval invizibil, despre care am scris un intreg articol in urma cu vreo trei ani. Se pare ca e ceva pe la Podul Baneasca care face cascavalul sa dispara in mod misterios in zona aceea. Si acum trei ani, cand acolo era un restaurant prost, Del Ponte, si acum, la Restaurantul Voievodal Baneasa, cineva sau ceva face sa dispara cascavalul si sa ramana doar crusta de pane. Sa-i chemam pe cei de la Discovery, sa faca un documentar pe subiectul asta…

Reprezentative pentru spiritul si profilul cultural al locului au fost si painea, mamaliga si desertul. Mamaliga perfect sferica – cea din poza – asa cum e obieciul la restaurantele din Bucuresti, in special la cele cu pretentii. Malai alb rafinat, galbui deschis, spre alb; gust de gris, mai putin de mamaliga. Chiflele de la supermarket, sferice si ele. Bune la gust si mai consistente, mai dense decat cele de la Carrefour. Le-am zis ca au avut noroc cu ele, insa ne-au explicat ca sunt facute de ei, acolo, din faina buna si alte cele. Au insistat pana ne-au convins. Si cu deserturile la fel. Nu ne-am mai mirat, suntem deja obisnuiti cu bizareriile bucatarilor si patronilor bucuresteni de restaurante care se chinuie sa faca mancarurile la care muncesc din greu in bucatarie sa arate exact, dar exact-exact la fel ca acelea din supermarket. Pentru ca, nu-i asa, acela a devenit etalonul in mintea lor, si in gastronomia urbana, pe cale de consecinta. Unii dintre cei care citesc acum isi aduc aminte ce am scris despre chiflele celor de La Trei Magari, un alt restaurant traditional romanesc, aflat la tara, in padure, dincolo de Bucuresti, in Jilava.

Acesta este complexul provincialului, pe care il explic cel mai bine povestind o intamplare de la mine de la tara, unde am fost nascut, in Moldova. Ma intorc acolo dupa multi ani. Intre timp aparusem la televizor, asa ca sunt automat vedeta satului, cam cu acelasi statut cu Basescu sau cu Oana Zavoranu, daca ar trece pe acolo. Ma cheama cineva in vizita. Ma duc si, pe drum, ma gandeam numai la ce bunatati ma vor astepta pe masa. Cand esti oaspetele cuiva la tara, imediat scot toata mancarea si bautura de pe unde sunt puse si ti le asaza in fata inca inainte sa te intrebe ce mai faci. Sa te intrebe daca ti-e foame sau daca chiar vrei sa mananci ceva nici nu se pune problema, acolo ti se pune toata mancarea in fata, fara alte discutii. Ajung, si deja aud sunetele de farfurii si pahare si pe femeie apropiindu-se. Barbatul ei, care statea cu mine, se ridica si se duce si el spre sursa zgomotelor. Si deodata ii aud din odaia cealalta vocea alarmata, insa in soapta: “Fa, tu esti nebuna? Ii dai baiatului (sic!) mancare de-a noastra, jumari si ce mancam noi aicea? Fa, el e de la oras, nu-ti dai seama? Du-te, fa, si adu-i cum trebuie!“. Si apare femeia, dupa cateva minute, cu o farfurie de salam unsuros, cu cascaval uscat si cu cateva masline…

Da, acesta e complexul provincialului la Restaurantul Voievodal Baneasa. Au facut investitii enorme, muncesc foarte mult, au cele mai bune intentii, insa nu au observat ca lumea s-a schimbat. Pacat, au tot ce le trebuie acolo, mai putin pe cineva care sa le spuna cum e cu marketingul acesta…

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • bucatarie romaneasca
  • cafe bucuresti
  • cafenea bucuresti
  • cafenele bucuresti
  • cafenele centru
  • ceainarii bucuresti
  • cele mai bune restaurante
  • clasament restaurante
  • cluburi bucuresti
  • cluburi centru
  • lista restaurante bucuresti
  • localuri nunti
  • mancare romaneasca
  • meniu romanesc
  • mese festive
  • organizam evenimente
  • restaurant romanesc
  • restaurant voievodal
  • restaurant voievodal crama domneasca
  • restaurante baneasa
  • restaurante bucuresti
  • restaurante centru
  • restaurante de top
  • restaurante evenimente
  • restaurante nunti
  • restaurante specific
  • restaurante traditionale
  • sali evenimente
  • specific romanesc
  • topul restaurantelor bucuresti
  • traditional romanesc
Citește și
Jocuri de casino și artă culinară: restaurante cu stele Michelin în cazinouri prestigioase
Citește articolul
  • Arhivă articole
Jocuri de casino și artă culinară: restaurante cu stele Michelin în cazinouri prestigioase
Tradiția căpșunilor de la Wimbledon – aproape 40 de tone se consumă anual 
Citește articolul
  • Arhivă articole
Tradiția căpșunilor de la Wimbledon – aproape 40 de tone se consumă anual 
Restaurante de top din Las Vegas, recomandate de clienți
Citește articolul
  • Arhivă articole
Restaurante de top din Las Vegas, recomandate de clienți
Riflaje: ce sunt și cum le poți utiliza în amenajarea spațiului
Citește articolul
  • Arhivă articole
Riflaje: ce sunt și cum le poți utiliza în amenajarea spațiului
Delicii culinare în Mangalia: unde să te bucuri de cele mai bune preparate?
Citește articolul
  • Arhivă articole
Delicii culinare în Mangalia: unde să te bucuri de cele mai bune preparate?
Ghid complet pentru recoltarea și uscarea florilor de tei pentru ceai
Citește articolul
  • Arhivă articole
Ghid complet pentru recoltarea și uscarea florilor de tei pentru ceai
Restaurante perfecte pentru o ieșire cu colegii, pe final de an. Varianta petrecerii de Crăciun, adaptată după restricții
Citește articolul
  • Arhivă articole
Restaurante perfecte pentru o ieșire cu colegii, pe final de an. Varianta petrecerii de Crăciun, adaptată după restricții
De 1 Decembrie, mergem la restaurante să ne ospătăm cu mâncare românească!
Citește articolul
  • Arhivă articole
De 1 Decembrie, mergem la restaurante să ne ospătăm cu mâncare românească!
Kanpai a lansat noul meniu de vară: Super Summer Menu
Citește articolul
  • Arhivă articole
Kanpai a lansat noul meniu de vară: Super Summer Menu
Caută
Alegerea editorilor
  • Târguri de Crăciun din Bucureşti, de la cele mai mari, la cele mai mici
    • NOUTĂȚI
    • UNDE IEȘIM
    Târguri de Crăciun din Bucureşti, de la cele mai mari, la cele mai mici
  • Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară
    • CE MÂNCĂM
    Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
Descarcă APP
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2023 Restograf

Input your search keywords and press Enter.