Restograf Restograf
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping

Restograf Restograf

București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Cluj
  • Constanța
  • Călărași
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Restaurante
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Conectare
Inregistrare
Descoperă. Rezervă. Savurează.
Restograf Restograf
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Cluj
  • Constanța
  • Călărași
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > Arhivă articole > La haute cuisine contraataca!
  • Arhivă articole

La haute cuisine contraataca!

  • Autor : Restograf
  • Data publicare : 27 martie, 2011
  • Data modificare : 30 iunie, 2022
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Din cate stiu eu, primul restaurant de gastronomie fina frantuzeasca (haute cuisine) a fost (acum defunctul) La Villa, aproape de Casin, al unui bogatas roman care a vrut mai degraba sa faca o demonstratie de forta si de imagine, decat sa faca din asta o afacere.

Apoi a urmat Heritage, facut cu o investitie enorma, pentru care a fost adus David Contant in Romania, un chef francez care a lucrat toata viata numai in mari restaurante. Acolo a si ajuns sous-chef al lui Georges Blanc, unul din cei mai faimosi chefs din lume, care detine unul dintre foarte putinele restaurante cu 3* Michelin, la Lyon, oras care e considerat capitala gastronomiei fine frantuzesti. Mancarea de la Heritage era cel putin de nivelul unei stele Michelin, mai ales la inceput, cand toate produsele erau aduse din Franta, pana si faina si zaharul. Pentru ca trebuie stiut un lucru: in “haute cuisine” produsele si ingredientele fac marea diferenta, mult mai mult decat retetele in sine, pe care le cunoaste toata lumea si care nu mai sunt de mult un secret. Or, ca sa mentii asemenea standarde trebuie sa bagi mana adanc in buzunar, mai ales daca sunt putini clientii dispusi sa plateasca pentru asta. Nu s-a mirat multa lume, deci, atunci cand Heritage-ul a cedat si el, chiar cu atatia bani pusi la bataie.

Au urmat apoi doua restaurante deschise pe langa niste hoteluri de lux (de 5*): Poem in Carol Parc Hotel si Concerto la Continental. La primul, doar denumirile din meniu sunt de haute gastronomie, contrazise insa de realitatea din farfurie; cel de-al doilea se apropie ceva mai mult, insa nici el nu ar intra asa cum este acum in atentia Michelinilor, nici pe departe. Ca si Heritage, si acestea sunt mai tot timpul goale si traiesc doar in umbra hotelurilor respective, pentru ca altfel ar fi fost inchide demult, sunt convins.

Dupa ce a plecat David Contant de la Heritage a fost recuperat (asta dupa ce a trecut putin si pe la Copos, la Crowne Plaza) de fiul lui Adrian Nastase la Maison de Karin, unde a incercat un fel de semi – haute cuisine, si asta pana cand a fost gata imensul Bonton Palace din Herastrau, in care tot un fel de jumatate de masura a folosit. Insa asta cu buna-stiinta, pentru ca lui David Contant nu i s-a mai cerut sa faca mancarea chiar asa cum stie el s-o faca mai bine, din simplul motiv ca ar fi fost mult prea scump. A plecat si de la Bonton Palace David Contant, asa ca s-a terminat si cu (potentiala) hute cuisine de acolo.

Au mai incercat si cei de la French Bakery o maimutareala de haute cuisine la restaurantul lor de langa Atheneu, insa nici ei nu cred asta, asadar nici nu se pune la socoteala. Nu vorbim aici nici de bistrourile frantuzesti, care au mancare buna si foarte buna (Escargot, Ici et La, poate mai sunt si altele). Acolo e mancare de bistrou, cuisine du terroir mai degraba – excelenta, de altfel, cand e facuta “ca la ea acasa”.

Apoi a venit Nicolai cu Cantina lui, are a readus la haute cuisine la Bucuresti, intr-o formula mai “autohtonizata” putin (prin ingredientele folosite), insa tot haute cuisine este. Nu stiu cat de profitabila ii este afacerea, daca face sau daca pierde bani. Numarul de clienti e foarte fluctuant, am vazut restaurantul cand gol-golut, cand plin.

Dupa Cantina s-a deschis si La Mangerie chiar pe Bulevardul Primaverii. Investitie foarte mare si acolo, dl Costanda a adus si un chef francez de Michelin, care a stat aici cateva luni. A facut retetele si i-a invatat pe bucatarii romani cum se face haute cuisine. I-a iesit perfect cat a stat el aporoape, ceva mai putin dupa ce a plecat, insa tot in categoria de fine dining a ramas La Mangerie si in cele cateva luni de viata pe care le-a mai avut pana cand a disparut si el din pricina de putini clienti.

Si aici vine si partea oarecum trista si cu talc a povestirii: la cateva saptamani dupa ce s-a deschis La Mangerie, in acelasi bloc de pe Primaverii, in capatul celalalt, niste irakieni au deschis Osho. Tot cu o investitie foarte mare, si acela. Irakienii vand carne de vita fripta pe gratar. E buna carnea, e drept, insa e doar o carne fripta pe gratar, cu cateva garnituri banale alaturi. Si toata lumea a dat navala acolo: oameni de afaceri cunoscuti, oameni bogati si nebogati deopotriva, intelectuali, oameni subtiri, fufe si interlopi de-a valma – toti mananca din carnea fripta a irakienilor de nu mai au chelnerii pe unde sa ajunga la mese de atata clientela. Si asta chiar daca irakienii “ii jupoaie” bine de bani, cum spunea un client cu naduf.

Bucurestenii sunt bucurosi sa plateasca mult mai mult la Osho decat la Mangerie pentru o mancare incomparabil mai rudimentara si mai lipsita de gust si de rafinament. Si asta pana cand La Mangerie a dat faliment din lipsa de clienti! Si – culmea ironiei! – cei de la Osho au preluat spatiul Mangeriei si vor deschide acolo inca un restaurant!

Prin urmare, in acest moment toata haute cuisine din Bucuresti a ramas pe umerii lui Nicolai, ajutat putin de catre cei de la Market8 (care fac, insa, un amestec de haute cuisine frantuzeasca cu ceva fusion cu influente asiatice) si de catre La Bonne Bouche, care se pozitioneaza intre bistrou (mi se pare ca asa si scrie la ei pe usa) si gastronomie fina.

Insa pentru saptamanile si lunile care urmeaza se pregatesc doua surprize de proportii pe debila noastra piata gastronomica bucuresteana. Doi oameni foarte bogati (si foarte orgoliosi, fara indoiala) si-au propus sa “arda” cateva etape si sa intre direct mai sus decat i s-ar parea rezonabil oricarui om “de rand”. Cam asa cum a facut si cel mai bogat ukrainean care nu s-a mai incurcat cu “maruntisuri” si l-a platit din greu pe unul dintre cei mai mari chefs ai lumii ca sa-i deschida direct un restaurant de 3* Michelin la Kiev.

Unul dintre ei l-a adus deja pe Guy Martin, un chef de 3* Michelin sa puna bazele noii sale aventuri gastronomice, si pe un chef de 2* Michelin ca sa se mute la Bucuresti full-time si pe termen nedefinit. Celalalt il va aduce in curand pe Juan Amador, un inca-si-mai-celebru chef de 3* Michelin. Dar despre asta voi scrie mai in detaliu intr-unul din articolele urmatoare.

Aproape sigur acesti oameni bogati isi vor pierde banii, pentru ca bucurestenii nu vor lasa fripturile de la Osho sau de prin alte parti cu una, cu doua, ca sa manance mancare fina. Si sunt sigur ca si ei stiu asta (despre oamenii bogati vorbesc), insa orgoliul se tine cu cheltuiala mare de cand lumea…

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • Bistrot David Contant
  • Bistrot David Contant (inchis)
  • bistrot epoque (hotel epoque)
  • bonton palace
  • cele mai bune restaurante
  • clasament restaurante
  • concerto
  • concerto (continental)
  • cuisine francaise bucuresti
  • escargot
  • fine dining bucuresti
  • French Bakery restaurant
  • haute cuisine bucuresti
  • haute gastronomie bucuresti
  • heritage (inchis)
  • ici et la
  • la bonne bouche
  • La Cantine de Nicolai
  • la mangerie (inchis)
  • lista restaurante bucuresti
  • market 8
  • market9
  • osho
  • poem
  • poem (Carol Parc Hotel)
  • restaurante bucuresti
  • restaurante de top
  • topul restaurantelor bucuresti
Citește și
Citește articolul
  • Arhivă articole
Atelier de mixologie moleculara si live cooking la un bistro
Seara moldoveneasca cu bucate alese si muzica live
Citește articolul
  • Arhivă articole
Seara moldoveneasca cu bucate alese si muzica live
Cand barurile au umor, notele de plata arata asa
Citește articolul
  • Arhivă articole
Cand barurile au umor, notele de plata arata asa
(P) Dulce si Ceva in Plus – lumea cadourilor inedite
Citește articolul
  • Arhivă articole
(P) Dulce si Ceva in Plus – lumea cadourilor inedite
Honey Toast Brunch la Muse Bistro
Citește articolul
  • Arhivă articole
Honey Toast Brunch la Muse Bistro
Citește articolul
  • Arhivă articole
Cu ce preparate defileaza vedetele in pozele de pe Instagram
Citește articolul
  • Arhivă articole
Reclama care a suparat comunitatea creatorilor de cafea artizanala
Rasfat culinar by Chef Scarlatescu
Citește articolul
  • Arhivă articole
  • Noutati
Rasfat culinar by Chef Scarlatescu
Alege o cina deosebita pentru Ziua Indragostitilor
Citește articolul
  • Arhivă articole
Alege o cina deosebita pentru Ziua Indragostitilor

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută
Postări recente
  • România experiențelor <em>fain</em> dining. 5 restaurante destinație care ating toate cele 5 simțuri
    România experiențelor fain dining. 5 restaurante destinație care ating toate cele 5 simțuri
    • Data publicare : 31 martie, 2023
    • Data modificare : 31 martie, 2023
  • Cu farfuria în călătorie: preparate emblematice din jurul lumii
    Cu farfuria în călătorie: preparate emblematice din jurul lumii
    • Data publicare : 29 martie, 2023
    • Data modificare : 29 martie, 2023
  • Dieta nordică, considerată a fi printre cele mai sănătoase
    Dieta nordică, considerată a fi printre cele mai sănătoase
    • Data publicare : 28 martie, 2023
    • Data modificare : 28 martie, 2023
  • Restaurante lângă București, pentru o ieșire de weekend
    Restaurante lângă București, pentru o ieșire de weekend
    • Data publicare : 27 martie, 2023
    • Data modificare : 28 martie, 2023
  • Restaurante farm to table care gătesc cu ingrediente locale, curate, de sezon
    Restaurante farm to table care gătesc cu ingrediente locale, curate, de sezon
    • Data publicare : 23 martie, 2023
    • Data modificare : 23 martie, 2023
Urmărește-ne pe Instagram!
restograf.ro
🆕Redeschis luna aceasta după ce a trecut printr-o serie de lucrări de reamenajare, noul @bistropolitanofbucharest a prins viață. Un concept modern, cu un decor foarte dichisit ✨, atmosferă fresh și preparate delicioase👌 (inclusiv opțiuni vegetariene și vegane). Plus super cocktailuri🍹!
Why settle for a boring lunch when you can have a vibrant and colorful salad like this? 🤩🌈
Gastronomie sustenabilă. Respect față de mediu și față de producători locali 👨‍🌾. Ingrediente naturale, sezoniere 🍃... Hai să descoperi câteva restaurante din țară care gătesc cu ingrediente locale, curate, de sezon. ✨
Ce zici de un strop de culoare care să sperie norii ăștia gri? 🌬
Decizii, decizii... 🤔 În „lupta” dintre urzici și spanac 🍃, cine câștigă în varianta ta? Oricum ar fi, un lucru e sigur: e păcat să nu profiți de ele acum, cât sunt în sezon. Bucură-te de un prânz sănătos și delicios!😋
Când spui mâncare japoneză gândul îți fuge imediat la sushi și ramen, nu? 🍜🍣 Avem, desigur, multe restaurante japoneze în București unde poți mânca pește crud și supă cu tăiței asiatici. Bucătăria japoneză are însă mult mai multe de oferit! 🥢🍱🥟
Follow
Alegerea editorilor
  • 10+ restaurante din Oradea care să-ți încânte și privirea, și papilele gustative
    • Pe la noi
    10+ restaurante din Oradea care să-ți încânte și privirea, și papilele gustative
  • Unde mâncăm la restaurant în Poiana Brașov?
    • Hot Spots
    • Pe la noi
    Unde mâncăm la restaurant în Poiana Brașov?
  • Chef Florin Dumitrescu: „Echilibrul în farfurie nu poate fi obținut fără echilibrul din familie”
    • Meet The Chef
    Chef Florin Dumitrescu: „Echilibrul în farfurie nu poate fi obținut fără echilibrul din familie”
  • Ce alimente e bine să mănânci după ce ai fost la alergare
    • Food Smart
    Ce alimente e bine să mănânci după ce ai fost la alergare
  • 15 dintre cele mai bune restaurante de la Roma
    • Pe la ei
    15 dintre cele mai bune restaurante de la Roma

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
Descarcă APP
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER

A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2022 Restograf

Input your search keywords and press Enter.

Folosim cookie-uri pentru a mentine si imbunatati experienta de navigare.
DetaliiAccepta
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDuratăDescriere
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ