Restograf Restograf
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Restaurante
  • Toate restaurantele
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Coreean
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • German
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Conectare
Inregistrare
  • Ai un restaurant?
    • Promoveaza-te
    • Business Blog
    • Consultant virtual
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > Arhivă articole > Inaugurarea Centrului Cultural & Restaurantului-Muzeu «Vatra Neamului»
  • Arhivă articole

Inaugurarea Centrului Cultural & Restaurantului-Muzeu «Vatra Neamului»

  • Autor : Restograf
  • Data publicare : 15 februarie, 2011
  • Data modificare : 30 iunie, 2022
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Stiti cum e atunci cand un anticar incearca sa iti vanda un ceas pentru ca e din aur iar tu il cumperi doar pentru ca seamana cu al bunicului?…

Ce pompos si desuet suna „vatra neamului”, imi spuneam privind cas invitatia. Ce sa mai spun de cuvantul „dineu” si „program cultural- artistic”. Si tocmai undeva la Balotesti, trebuie sa fie ceva de un prost gust desavarsit. Dar ce placut este atunci cand se dovedeste ca nu esti asa de intuitiv cum te crezi si ca etichetarile tale sunt de-a dreptul ieftine. In fine, placut daca nu se intampla zilnic…Si daca poti fi putin autoironic.

Uniunea Culturala a Romanilor Basarebeni, in colaborare cu Ambasada Moldovei, a inaugurat Centrul Cultural in cadrul Resaurantului-Muzeu Vatra Neamului. Evenimentul a avut loc in Salonul Galerie, numit asa datorita celor cateva zeci de tablouri cu personalitati din cultura romana. Din cate am inteles, pictorul este, paradoxal, un italian. In fine, expozitia te face sa fii mandru ca esti roman, ceea ce, nu-i asa, nu e putin lucru. Primirea a fost una fastuoasa, cum dadeai coltul, cum urcai o scara, cum faceai la dreapta, cum faceai la stanga, peste tot erau domnisoare, domni, duduite si cavaleri care iti spuneau „bine ati venit”, „buna seara”, sau „pe aici”. Masa noastra, caci fiecare avea locul lui dinainte stabilit (sau oricum, au fost atat de rapizi, incat asa mi-au dat impresia) era rotunda si mare. Aperitivul era deja pe masa sau, din nou, a venit atat de repede, incat asa mi s-a parut. Ce mi-a placut a fost ca niciodata nu ne-au lasat sa mancam si atat. Asa incat abia la sfarsit mi-am dat seama ca mancarea nu a fost aproape deloc traditional romaneasca sau moldoveneasca. Asta daca strabunicii nostri nu obisnuiau sa manance rucola cu brie sau clatite cu inghetata. Atat de mult s-au straduit cei care au organizat evenimentul sa tina ochiul si mintea invitatilor treze, incat mancarea, invariabil, cadea pe locul doi. Pesonalitatile din sala erau figuri reprezentative din toate domeniile. Inca o grija pentru detaliu demna de remarcat. Nu au chemat pur simplu oameni cu caruta, ci au ales. Florin Piersic era presedintele de onoare, tot din lumea teatrului mai erau invitati Traian Stanescu, Ion Caramitru, Puiu Serban, Alexandra Velniciuc, Irina Cojar; din lumea televiziunii Iuliana Marciuc, Horia Moculescu, Cristian Tabara; din lumea sportului Ivan Pataichin; dintre fostii presedinti, Emil Constantinescu, dintre fostii ministri, Alexandru Mironov si Theodor Paleologu; dintre printi si printese, Paul si Lia. Toate aceste personalitati au dat suflet si greutate acestui eveniment.

Programul „cultural-artistic” a fost impresionant. Vasile Iovu, primul profesor la catedra de nai a Institului de Arte „G. Musicescu” din Chisinau, in prezent solist instrumentist la Filarmonica, Mihai Munteanu, celebru tenor al Operei din Chisinau, posesor al Medaliei „Verdi”, Catalin Josan, un interpret de 24 de ani originar din Chisinau, deja celebru prin rezultatele obtinute la concursuri din Romania, care s-a incumetat sa cante o piesa a lui Aurelian Andreescu, lasand audienta feminia efectiv cu gura cascata sau Maria Craciun, o fetita de zece ani care are, cred, mai multe premii la activ decat toti cei mai de sus la un loc, cu un glas si o prezenta scenica de neinchipuit pentru varsta ei. Asadar, seara a fost plina si coplesitoare. Mancarea foarte buna si frumos pusa in pagina (in special porcul la protap pe care l-a fotografiat toata lumea).

Dar nu mancarea a fost punctul forte al acestei seri. De altfel ei insisi isi dau numele de centru cultural si restaurant-muzeu. Jos palaria, asadar, pentru Vatra Neamului, acest loc improbabil de intalnire a cunoscutilor, avand in vedere distanta de Bucuresti. Insa locurile frumoase cheama la ele, indiferent de distanta.

Mergand mai departe cu analogia de la inceput, pot sa spun ca noi am cumparat ceasul si pentru ca era de aur si pentru ca semana cu al bunicului. Cine a fost acolo stie ce vreau sa spun.

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • ambasada moldovei
  • basarabeni
  • bucatarie basarabeana
  • catalin josan
  • centru cultural
  • emil constantinescu
  • florin piersic
  • mancare basarabeana
  • moldoveni
  • restaurant basarabean
  • unuinea culturala a romanilor basarabeni
  • vatra neamului
Citește și
Jocuri de casino și artă culinară: restaurante cu stele Michelin în cazinouri prestigioase
Citește articolul
  • Arhivă articole
Jocuri de casino și artă culinară: restaurante cu stele Michelin în cazinouri prestigioase
Tradiția căpșunilor de la Wimbledon – aproape 40 de tone se consumă anual 
Citește articolul
  • Arhivă articole
Tradiția căpșunilor de la Wimbledon – aproape 40 de tone se consumă anual 
Restaurante de top din Las Vegas, recomandate de clienți
Citește articolul
  • Arhivă articole
Restaurante de top din Las Vegas, recomandate de clienți
Riflaje: ce sunt și cum le poți utiliza în amenajarea spațiului
Citește articolul
  • Arhivă articole
Riflaje: ce sunt și cum le poți utiliza în amenajarea spațiului
Delicii culinare în Mangalia: unde să te bucuri de cele mai bune preparate?
Citește articolul
  • Arhivă articole
Delicii culinare în Mangalia: unde să te bucuri de cele mai bune preparate?
Ghid complet pentru recoltarea și uscarea florilor de tei pentru ceai
Citește articolul
  • Arhivă articole
Ghid complet pentru recoltarea și uscarea florilor de tei pentru ceai
Restaurante perfecte pentru o ieșire cu colegii, pe final de an. Varianta petrecerii de Crăciun, adaptată după restricții
Citește articolul
  • Arhivă articole
Restaurante perfecte pentru o ieșire cu colegii, pe final de an. Varianta petrecerii de Crăciun, adaptată după restricții
De 1 Decembrie, mergem la restaurante să ne ospătăm cu mâncare românească!
Citește articolul
  • Arhivă articole
De 1 Decembrie, mergem la restaurante să ne ospătăm cu mâncare românească!
Kanpai a lansat noul meniu de vară: Super Summer Menu
Citește articolul
  • Arhivă articole
Kanpai a lansat noul meniu de vară: Super Summer Menu
Caută
Alegerea editorilor
  • Târguri de Crăciun din Bucureşti, de la cele mai mari, la cele mai mici
    • NOUTĂȚI
    • UNDE IEȘIM
    Târguri de Crăciun din Bucureşti, de la cele mai mari, la cele mai mici
  • Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară
    • CE MÂNCĂM
    Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
Descarcă APP
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2023 Restograf

Input your search keywords and press Enter.