Restograf Restograf
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Restaurante
  • Toate restaurantele
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Coreean
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • German
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Conectare
Inregistrare
  • Ai un restaurant?
    • Promoveaza-te
    • Business Blog
    • Consultant virtual
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > Arhivă articole > Funky chefs, funky cuisine, clienti imbracati de duminica
  • Arhivă articole

Funky chefs, funky cuisine, clienti imbracati de duminica

  • Autor : Restograf
  • Data publicare : 31 decembrie, 2012
  • Data modificare : 30 iunie, 2022
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Intelesul originar al lui “funky” era legat de mirosul branzei mucegaite, apoi s-a extins la toate celelalte mirosuri, descriind ceva greu, statut, imbacsit, de vechi, nespalat. Folosinta ulterioara a pastrat sensul de « vechi », insa curatandu-l si ducandu-l catre simplu, originar, autentic, fundamental, ca antonim al lui rafinat, sofisticat. Muzica l-a preluat de aici, in felul in care stim, iar in limbajul curent uzanta excesiva duce acum in mai multe directii, unele surprinzator de diferite, de la natural la obsolet, de la apatic si resemnat la ceva cu traire interioara foarte intensa. Si cum « originar » si « original » e totuna pentru tinerii de azi, funky esti daca iesi in evidenta, daca esti neconventional, neasteptat, surprinzator, excentric, ostentativ vesel, daca fortezi (challengeuiesti) barierele sociale.

Eu nu am auzit de « funky cuisine » pana acum, si, probabil, nici multi altii, insa nu am vreo indoiala ca oricine se gandeste cam la acelasi lucru cand vede cele doua cuvinte impreunate. Asadar, cand am citit ca cei doi asociati si bucatari, in acelasi timp, isi scriu pe cartile de vizita « funky chef », mi-am imaginat corect despre ce e vorba, mai ales ca ii stiu pe cei doi ca fiind foarte tineri.

Bogdan Alexandrescu si Alex Petricean au jucat in piesa Master Chef de pe Pro TV ca personajele Dexter, respectiv d’Artagnan. Previzibil si fer inaf, baietii au decis sa profite de momentum si sa treaca la episodul 2. Au luat un spatiu destul de marisor la parterul unui bloc comunist de mare lux vizavi de Marriott si langa Posta Puisor si s-au pus barbateste pe treaba. S-au asociat cu o duduita designer sau arhitect, care s-a pus si ea femeieste pe treaba si le-a tras o amenajare girlie funky pe masura, cu mare taci la publicul targhet, nau daut abaut it… Au pus un nume interesant restaurantului, i-au zis Autographe, si i-au adaugat si o codita, « by Rococo ». Fiindca acolo era un club cu acest nume, Rococo, adica, al carui patron le-a propus celor doi (sau trei, cu duduita inclusa) aceasta asociere, sau poate ca finanteaza el toata afacerea.

Autographe e deschis de curand, in toamna tarzie a lui 2012. Un meniu fix (alacart si pe hartie) vor avea din ianuarie, mi l-au si aratat tiparit, vor avea din ianuarie si va fi funky fusion, obviously. Acum, fiind in faza de inspiratie si de creatie, cand intrebi ce ti se da sa mananci, ti se raspunde ca nu se stie si ca trebuie sa vina cei doi funky chefs ca sa negociezi direct cu ei. Si, intr-adevar, dupa vreo 15 minute vin cei doi, cu figurile lor simpatice si anforghetabal de patsipatason, care te fac sa-ti treaca nervii. Ii intrebi ce au facut de mancare. Ei iti raspund ca nimic. Tu te miri. Asa afli ca intr-un fanchirestrant – cel putin in faza de inceput, de documentare, de creatie – fanchiseful gateste numai lovit de inspiratia de moment. Se uita bine la tine, iti studiaza aura de deasupra capului, analizeaza imbracamintea, varsta, zodia si starea civila si de aici deduce care ar fi produsele si ingredientele cu care esti compatibil si care ti se potrivesc in momentul respectiv. Dupa care se trece la faza de sinteza si conceptie, sublimata intr-o propunere de combinatii si procedee culinare, carora li se dau nume de gen proxim, sau carora poti sa le dai singur un nume, daca vrei, la urma urmei. Odata confirmat agrimantul, te pui pe asteptat, pentru ca in bucataria creativa totul se ia ab initio. Din fericire, doar de la camara incoace… 🙂

Noi am primit un fel de amiuzbus cu cateva maruntisuri destul de bune, si doua paharute cu supa, una de cartofi si una de fasole, bune si acelea. Si painea prajita la fel. Apoi ceva cu tot felul de legume. Ca gen proxim ne-a fost sugerat ratatouille, insa diferentele specifice le-am gasit noi singuri in cantitatea prea mare de sare si in combinatia foarte originala de legume reci si legume calde in aceeasi inghititura. Au spus ca nu sunt legume din conserva, asa cum crezuseram noi initially. Curcanul a fost funky, adica earthy and uncomplicated, cam cum l-a lasat Dumnezeu; fasolea verde de buna calitate si destul de bine facuta, desi nesarata, si la fel si sparanghelul. Un risotto cu ciuperci si parmezan foarte sarat, denumit de noi « risotto foarte sarat cu ciuperci si parmezan », a fost destul de bun, totusi, la fel ca si pestele palamida prajit mai mult decat era cazul, pana s-a uscat mai mult decat era cazul. Sosul cu carnati de Plescoi si ceva dulce sau dulceata a fost interesant. La crevetii cu mamaliga s-a mers pe varianta ab originem a stilului funky. Crevetii chiar foarte « autentici », iar mamaliga cu lapte facuta dintr-un malai prost, obsolete, outdated, antiquated, having an odor or flavor suggestive of mold, as old buildings, long-closed rooms. Desertul a fost bun la Autographe, chiar foarte bun. O spuma de mascarpone si straciattela, probabil, cu aroma de usturoi, une mousse au chocolat un pic prea airy, dar foarte buna la gust, si une tarte aux pommes cu o consistenta ciudata, insa gustoasa, probabil facuta cu unt de calitate.

Le-am pus 9 la mancare desi nu era cazul, daca e sa comparam cu alte restaurante din Bucuresti care au aceeasi nota. Insa mancarea de la Autographe e mai buna decat la multe restaurante la care am pus 8, asa ca am constiinta pe jumatate impacata. Si doresc astfel sa-i incurajez, pentru ca mi-a fost drag de ei si le privesc eforturile si implicarea cu multa simpatie, desi sunt in alta lume decat a mea.

La ambianta le-am scazut nota nu pentru ca nu-mi plac mie citatele scrise direct pe pereti, ci pentru ca am fost obligati sa stam langa niste funkysti care ne suflau fumul in nas, la Autographe neexistand o alta incapere in care sa-i duca pe ei sau sa ne puna pe noi, fiindca documentarul despre petrol si viata funky a sondorilor americani a tinut mai mult de 3 ore si, mai ales, pentru muzica agresiva, harsh, de discoteca, in contrast total cu prezentarea mancarii si ceremonialul servirii exagerat, inutil si ca nucanperete de ceremonioase pentru un astfel de loc.

La servicii poate ca as fi pus nota maxima, chiar daca am asteptat atat de mult, mai ales ca i-am gasit si chelneritei complet aeriene un loc in definitia foarte larga a funky-ului si eram intr-o stare de spirit in care inadaptatii social ni se pareau mult mai dezirabili decat ceilalti. Insa un chelner « de profesie » ne-a aratat si partea neigienica a funky-ului si l-am taxat. Sa fie foarte clar, nu cred ca exista restaurant in lume la care daca fata de masa ramane impecabil de curata si de apretata dupa ce se ridica un client de la masa, chelnerul sa o schimbe intotdeauna si sa nu fie tentat sa o netezeasca putin si sa o lase urmatorului client. Insa diferenta dintre un chelner bun si unul prost e ca primul face asta cand nu e niciun client in sala, sau cand nu se uita nimeni, pe cand celalalt o face de fata cu clientul! Asa si chelnerul de la Autographe… Ma uitam uluit cum, dupa ce au plecat cei doi clienti de la masa de alaturi, vine repede chelnerul profesionist, inspecteaza rapid locul, trage niste concluzii rapide, sufla cateva firimituri absolut minuscule pe jos, se apleaca cu ochiul pana la nivelul tabliei si se uita transverasal (in felul acesta se vad mult mai bine firimiturile decat daca te uiti de sus, cand vezi mai bine petele), se declara multumit, netezeste fata de masa cu dosul palmei, se retrage putin ca sa aiba o vedere panoramica, se declara din nou multmunit de ce constata, dupa care aduce pahare si tacamuri curate si le asaza frumos, aliniate perfect.

Clienti am vazut destui la Autographe, toti tineri sau foarte tineri, si numai perechi. Si toti imbracati neobisnuit, de sarbatoare. Unii erau in faza de inceput a ritualului curtarii, emotionati, cand oamenii vorbesc putin si in soapta, fetele cu privirea in jos si cu genunchii stransi, baietii facandu-si curaj si self branding cu un pahar cu vin pe care nu stiu sa-l tina prea bine in mana, convinsi ca si-au dus viitoarea iubita la un fine dining. Spre norocul lor, preturile de la Autographe sunt rezonabile, felul cel mai scump pe care l-am vazut in meniu avand scris un 70 in dreptul lui, iar majoritatea vinurilor sunt romanesti. Cu mai putin de 300 de lei pentru o cina in doi, iti poti atinge bine scopul…

Finale: noua ne-a placut la Autographe, ne-a placut de ei, de ideea si de restaurantul lor, de tatonarile si de incercarile lor, chiar si de mancarea de acolo, de clientii lor nefumatori, de exemplul pe care il dau, ne-au trezit emotii si le dorim sa le fie bine si lor si clientilor lor cu pulsul marit… The end

Da-mi voie sa te invit la un fine dining la Autographe by Rococo!

(pozele de pe www.deviantart.com)

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • Alex Petricean
  • autograf
  • autograf restaurant
  • autographe restaurant
  • autographe rococo
  • Bogdan Alexandrescu
  • cafe bucuresti
  • cafenea bucuresti
  • cafenele bucuresti
  • cafenele centru
  • ceainarii bucuresti
  • cele mai bune restaurante
  • clasament restaurante
  • club rococo
  • cluburi bucuresti
  • fine dining
  • gastronomie fina
  • grande cuisine
  • haute cuisine
  • haute gastronomie
  • lista restaurante bucuresti
  • localuri nunti
  • mese festive
  • organizam evenimente
  • restaurant autograf
  • restaurant autographe
  • restaurante bucuresti
  • restaurante de top
  • restaurante evenimente
  • restaurante nunti
  • restaurante specific
  • restaurante traditionale
  • sali evenimente
  • topul restaurantelor bucuresti
Citește și
Jocuri de casino și artă culinară: restaurante cu stele Michelin în cazinouri prestigioase
Citește articolul
  • Arhivă articole
Jocuri de casino și artă culinară: restaurante cu stele Michelin în cazinouri prestigioase
Tradiția căpșunilor de la Wimbledon – aproape 40 de tone se consumă anual 
Citește articolul
  • Arhivă articole
Tradiția căpșunilor de la Wimbledon – aproape 40 de tone se consumă anual 
Restaurante de top din Las Vegas, recomandate de clienți
Citește articolul
  • Arhivă articole
Restaurante de top din Las Vegas, recomandate de clienți
Riflaje: ce sunt și cum le poți utiliza în amenajarea spațiului
Citește articolul
  • Arhivă articole
Riflaje: ce sunt și cum le poți utiliza în amenajarea spațiului
Delicii culinare în Mangalia: unde să te bucuri de cele mai bune preparate?
Citește articolul
  • Arhivă articole
Delicii culinare în Mangalia: unde să te bucuri de cele mai bune preparate?
Ghid complet pentru recoltarea și uscarea florilor de tei pentru ceai
Citește articolul
  • Arhivă articole
Ghid complet pentru recoltarea și uscarea florilor de tei pentru ceai
Restaurante perfecte pentru o ieșire cu colegii, pe final de an. Varianta petrecerii de Crăciun, adaptată după restricții
Citește articolul
  • Arhivă articole
Restaurante perfecte pentru o ieșire cu colegii, pe final de an. Varianta petrecerii de Crăciun, adaptată după restricții
De 1 Decembrie, mergem la restaurante să ne ospătăm cu mâncare românească!
Citește articolul
  • Arhivă articole
De 1 Decembrie, mergem la restaurante să ne ospătăm cu mâncare românească!
Kanpai a lansat noul meniu de vară: Super Summer Menu
Citește articolul
  • Arhivă articole
Kanpai a lansat noul meniu de vară: Super Summer Menu
Caută
Alegerea editorilor
  • Târguri de Crăciun din Bucureşti, de la cele mai mari, la cele mai mici
    • NOUTĂȚI
    • UNDE IEȘIM
    Târguri de Crăciun din Bucureşti, de la cele mai mari, la cele mai mici
  • Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară
    • CE MÂNCĂM
    Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
Descarcă APP
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2023 Restograf

Input your search keywords and press Enter.