Divizia specializata de solutii gastronomice a companiei Unilever, Unilever Food Solutions, a realizat un studiu despre peferintele de consum ale romanilor. Studiul arata ca bucurestenii prefera sa manace la fast-food, in timp ce romanii din provincie prefera restaurantele clasice. Comportamentul de consum difera insa si in functie de sex si varsta, nu doar de regiune. Astfel, tinerii aflati intre 18-24 de ani prefera pizza, shaorma si burgeri, cei aflati intre 25-34 de ani prefera snacksurile si garniturile cu cartofi, iar cei peste 35 de ani aleg ciorbele acre, supele, felurile de mancare cu carne de pui si desert. In functie de regiuni, romanii din Muntenia, Banat si Transilvania prefera pizza, fripturi, sandvisuri, saorma, cei din Dobrogea prefera mancarea chinezeasca, cei din Moldova ciorbele acre, iar cei din Oltenia si Maramures mancaruri mixte. Referitor la frecventa cu care romanii aleg sa ia masa in oras, un studiu asemanator arata ca 24% din romani mananca in oras de 2-3 ori pe sapmana, 42% o data la 2-3 saptamani, iar 34% cel mult o data pe saptamana.
Rezultatele integrale ale studiului sunt prezentate in articolul “Studiul Out of Home Comsumption Habits pe 2011” din sectiunea Articole de pe Restograf.